Στηρίξτε μας

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

14 Απριλίου 2015 17:45 | Καταγγελίες
Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Στον Μανταμάδο της Λέσβου φέτος το Σάββατο 25/4 – μια μέρα πριν την Κυριακή των Μυροφόρων – το «έθιμο» και η «παράδοση» ετών «επιβάλλει» την υπαίθρια σφαγή δεκάδων ζώων μα κυρίως ενός λευκού ταύρου, το αίμα του οποίου θα προστατέψει τους πιστούς!

TavrosMantamadosLesvouΗ εκτέλεση και η σφαγή του ταύρου και των υπόλοιπων ζώων γίνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών...

Η υπαίθρια σφαγή των ζώων – που απαγορεύεται από την νομοθεσία – πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αυλή της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εκεί εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώνονται για να δουν τον ταύρο να σφαγιάζεται και για να βουτήξουν βαμβάκι στο αίμα του, ώστε να το κρατήσουν ως φυλακτό για να τους προστατεύει. Όλοι φορούν τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την τελετή και καμιά αρμόδια αρχή δεν βάζει τέλος σε αυτή την φρίκη… αφού η παράδοση το επιβάλλει.

Ο ταύρος φτάνει φορτωμένος σε μια καρότσα και είναι συνήθως το τάμα κάποιου πιστού προς τους αγίους. Αφού τον κατεβάσουν από το φορτηγό, τον δένουν με σχοινιά γύρω από τον κορμό του δέντρου όπου διεξάγεται το τελετουργικό ενώ κυκλειδώματα προστατεύουν τους θεατές.

Όμως εκεί δεν σφάζεται μόνο ο ταύρος αλλά και άλλα ζώα (πρόβατα, κατσίκια) τα οποία ευλογεί ο μητροπολίτης Μυτιλήνης. Τα τελευταία χρόνια ο ταύρος πυροβολείται στο κεφάλι με ειδικό όπλο που χρησιμοποιείται στα σφαγεία – ώστε ο θάνατος τουλάχιστον να είναι ακαριαίος – και στην συνέχεια τεμαχίζεται.

Αρχικά του κόβουν τον λαιμό ενώ το ποίμνιο που διψάει για αίμα στην κυριολεξία παρακολουθεί. Το αίμα συγκεντρώνεται στον ειδικό χώρο που υπάρχει εκεί για την τελετή και όλο αυτό το αγιασμένο τελετουργικό συμβαίνει μπροστά στα μάτια των παιδιών, που οι γονείς και οι παππούδες τους τα πάνε εκεί επί τούτου.

Μόλις το αίμα του ζώου αρχίσει να ρέει οι πιστοί τρέχουν – στην κυριολεξία – για να το πάρουν με το βαμβάκι. Το αίμα και τα λουλούδια από το στεφάνι, που είναι περασμένο στο κεφάλι του σκοτωμένου ζώου, για τους πιστούς θεωρούνται φυλακτά τα οποία θέλουν να αποκτήσουν.

Μετά την αφαίμαξη του ταύρου σφάζονται γδέρνονται και τεμαχίζονται όλα τα ζώα επί τόπου και οι προετοιμασίες για το μαγείρεμα του κρέατος και του παραδοσιακού φαγητού που το λένε κεσκέτσι ξεκινούν. Ενώ το κεφάλι του ταύρου κληρώνεται σε αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι και όταν οι προετοιμασίες τελειώνουν τρώνε το κεσκέτσι που μοιράζεται σε πλαστικά μπολ.

Τι και αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα ο σκοταδισμός και οι πρακτικές του είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας και καμιά αρμόδια αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να τερματίσει αυτή την παράδοση που μόνο μας ντροπιάζει.

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής ζώων στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου» (ηχητικό)

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

47 Σχόλια

  1. George Konst

    Το έθιμο αυτό δεν είναι ελληνικό και δεν προωθείτε κάθε έτος από έλληνες, το έγραψα και παρακάτω. Άλλωστε οι έλληνες από τα πάντα δεν έκαναν θυσίες σε θεούς, ήταν απαγορευμένο. Όσοι δα προσπαθούσαν, καταδικάζονταν σε θάνατο και αναφέρομαι σε πχ εποχές.

    Αυτό το έθιμο προέρχεται επι τουρκοκρατίας εάν δεν κάνω λάθος και κάθε χρόνο γίνετε διαγωνισμός τον οποίο αναλαμβάνουν τσιγγάνοι και γυφτοι.

    Ο Ταξιάρχης αντιπροσωπεύει τον Στρατηλάτη, οχι έναν συγκεκριμένο αρχάγγελο. Γιαυτό και λέγετε Ταξιάρχης, το οποίο αντιπροσωπεύει βαθμό και όχι όνομα. Στρατηλάτης του σταυρού, κάτι που εμείς οι έλληνες τουλάχιστον πρέπει να σεβαστούμε και όχι να κατηγορούμε οντότητες η πιστεύω, για ένα έθιμο που στην τελική, δεν είναι καν ελληνικό.

    Από το να κατηγορούμε, καλό θα ήταν να κάναμε αντί-προτάσεις, όπως έκανα και παρακάτω.

    https://www.zoosos.gr/lesvos-thusiazoun-ton-tauro-gia-na-paroun-os-phulakto-aima-tou/#comment-24191

  2. Θάνος

    Ο παπάς όταν βαφτίζει έναν χριστιανό, τον ρωτάει αν αποτάσσεται τον Σατανά. Και ο βαφτιζόμενος, δια στόματος του πνευματικού του πατέρα, απαντάει ότι τον αποτάσσει. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος από την φύση του, έχει μέσα του τον Σατανά, και του ζητάει ιερέας να τον αποτάξει και να ασπασθεί τον Θεό.
    Οι κάτοικοι του Μανταμάδος, (και όχι μόνο) από ό,τι φαίνεται δεν πέρασαν από αυτήν την διαδικασία, και δεν έχουν αποτάξει τον Σατανά.

  3. Ένωση των Βέγκαν

    Επιστολή που εστάλη από την "Ένωση των Βέγκαν", σε Δήμο και Μητρόπολη:

    Με αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, σχετικά με το βάρβαρο και παράνομο (καθώς η υπαίθρια σφαγή ζώων απαγορεύεται από τη νομοθεσία) "έθιμο" της τελετουργικής σφαγής του ταύρου και άλλων ζώων, στο Μανταμάδο της πανέμορφης Μυτιλήνης.

    Είναι αδιανόητο, στον 21ο αιώνα να ανεχόμαστε και να υποστηρίζουμε τέτοιες βάρβαρες και αναχρονιστικές πρακτικές.
    Είναι βέβαιο, ότι αν μαθευτεί η πρακτική αυτή στο εξωτερικό (και οι φιλοζωικές οργανώσεις φροντίζουν ήδη να μαθευτεί!), οι τουρίστες που θα έρχονταν από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν τις χαρές του όμορφου νησιού σας, θα επιλέξουν να ΜΗΝ επισκεφθούν την Μυτιλήνη. Να είστε σίγουροι πως θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που την επισκέπτονται για να το παρακολουθήσουν!

    Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση παρέμβασή σας για να αποτραπεί η άχρηστη αυτή βαρβαρότητα, η οποία σημειωτέον, δεν συνάδει με τις αρχές της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτε άλλωστε με το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης που αυτή πρεσβεύει.

    Με εκτίμηση,
    Το Δ.Σ. της Ένωσης των Βέγκαν,
    (Αναγνωρισμένο Σωματείο σύμφωνα με τον Α.Κ.)

    1. Δημήτρης

      Γιατί; Τι έχει ο 21ος αιώνας που απλώς και μόνον η επίκληση του ως αριθμό να αποτελεί επιχείρημα;

      Ως φυτοφάγοι φαντάζομαι ότι δεν τρώτε κρέας, επομένως συνηγορείτε στον αφανισμό των βοοειδών, διότι τυγχάνει αυτά να μην απαντώνται πλέον ελεύθερα στην φύση και επομένως υπάρχουν ακριβώς και μόνον επειδή είναι μέρος της διατροφικής μας αλυσίδας.

      Όσο και εάν φαίνεται οξύμωρον, αυτά τα ζώα ζουν ακριβώς επειδή είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Διαφορετικά θα ήταν αφανισμένα στον 21ο αιώνα τον οποίον εσείς επικαλείστε ως επιχείρημα.
      Άρα ποιος είναι πιο φιλόζωος; Αυτοί που θανατώνουν τελετουργικά τους ταύρους ή εσείς που ασυναίσθητα (ελπίζω) υποστηρίζετε τον αφανισμό τους;

      Αν διαφωνείτε, δεν έχετε παρά να νοικιάσετε από κάποια δασική αρχή μια ικανή έκταση, στην οποία να αφήνετε να ζουν ελεύθερα τα βοοειδή, όπως η φύση ορίζει. Οτιδήποτε άλλο είναι υποκριτικό.

      Αυτοί οι κακόμοιροι οι ταύροι είναι καταδικασμένοι στην θανάτωση ούτως ή άλλως, διότι ο ταύρος από την στιγμή που πάψαμε να χρησιμοποιούμε βοϊδάμαξες και πάψαμε να οργώνουμε με αυτόν, είναι για τον σημερινό άνθρωπο, αυτόν τον άνθρωπο τον αποξενωμένο από την φύση, τον άνθρωπο του 21ου αιώνα (τρομερό επιχείρημα αυτό το χρονικό) δεν έχει ρόλο, δεν επιτελεί κάποιο έργο παρά μονάχα της αναπαραγωγής.

      Αν δεν θανατωθεί σε κάποια θυσία, θα θανατωθεί σε κάποιο σφαγείο, όχι τελετουργικώς αλλά «θα πάει αδιάβαστος». Αυτό είναι το ειδοποιόν στοιχείον της τελετουργικής θυσίας, ενεργοποιεί την συλλογική ευθύνη απέναντι στην αφαίρεση ζωής· και όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, είναι πιο πολιτισμένη μία τελετουργική θυσία από μία ομαδική σφαγή σε κάποια οργανωμένη μονάδα μακριά από τα μάτια του κόσμου.

      Μάλιστα εάν τρώγαμε μόνον κρέας από ζώα τελετουργικώς θυσιασμένα, θα τρώγαμε λιγότερο κρέας από όσο τρώμε σήμερα στον 21ο αιώνα, καθώς ο σημερινός άνθρωπος μάλλον νομίζει ότι το κρέας φυτρώνει στα δάση και τα ζώα αυτοκτονούν από μόνα τους, καθώς έχει χάσει κάθε επαφή με την φύση.

      Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να αγωνιστείτε όχι για την κατάργηση των λίγων εναπομεινασών τελετουργικών θυσιών και να στρέψετε τις διαμαρτυρίες σας προς τα οργανωμένα απρόσωπα εκτελεστικά αποσπάσματα που λέγονται σφαγεία;

      Οι ταύροι υπάρχουν διότι υπάρχει κτηνοτροφία, στην οποία είναι φυσικό να γεννιούνται θηλυκά και αρσενικά ζώα. Αν δεν υπάρχουν αρσενικά τότε την διαδικασία αναπαραγωγής την κάνει η βιοτεχνολογία και η γενετική. Διαλέγετε και παίρνετε: θέλετε βοοειδή φυσικώς αναπαραγόμενα ή θέλετε την ζωή ελεγχόμενη από τους γενετιστές;

      Αν πάλι δεν θέλετε ταύρους - που από την αρχαιότητα συμβολίζουν την φυσική ρώμη και την γονιμότητα. Η ίδια η Ευρώπη είναι οριοθετημένη από την μυθική αγελάδα (Ιώ-Βόσπορος) και τον μυθικό ταύρο (Δίας-Ευρώπη) - τότε προφανώς δεν θέλετε ούτε τις αγελάδες ούτε την κτηνοτροφία, και επομένως επιδιώκετε την αποκτηνοτρόφιση της Λέσβου, τον αφανισμό του είδους και την ανεργία των κτηνοτρόφων του 21ου αιώνος.

      Εκτός εάν αρχίζουν τα μέλη των οργανώσεων σας να παίρνουν ταύρους ως κατοικίδια, ώστε να τους βρουν νέο ρόλο στην κοινωνία του 21ου αιώνος, ως ζώο συντροφιάς. Διαλέγετε και παίρνετε. Εν ολίγοις αν κάποιος είναι εκτός τόπου και χρόνου, μάλλον είσαστε εσείς.

  4. ΧΑΡΑΤΣΑΡΗ ΙΣΜΗΝΗ

    Θρησκεια δεν ειναι να τηρουμε εθιμα ειδωλολατρικα,θρησκεια ειναι να βλεπουμε μεσα μας και να διορθωνουμε τον εαυτο μας.Να μη κρινουμε να ειμα στε ταπεινοι.Δεν εχουμε δικαιωμα να αφαιρουμε την ζωη κανενος.

  5. Manosm

    Εύα, έτσι άβουλα ζώα είστε όλοι στην Μυτιλήνη, σαν και εσένα, που καταπίνεις αμάσητα ότι κασέτα σου έβαλαν στο κεφάλι;
    Εύχομαι για το νησί σου να μην είστε όλοι έτσι.

  6. Asimina Karidi

    Δεν επιτρεπεται στην εποχη μας να ασκουνται τετοια βαρβαρα εθιμα στην υποτιθεται πολιτισμενη Ευρωπαικη χωρα μας που μονο τον Μεσαιωνα ισχυαν. Πιστευω ακραδαντα οτι και η εκκλησια και οι αρχες του τοπου πρεπει να το καταδικασουν και να το απαγορευσουν. Δεν ειναι δυνατον να διδασκουμε στα παιδια μας το 2015 οτι το αιμα του σφαγμενου ταυρου εχει θαυματουργες ιδιοτητες. Γι`αυτο η χωρα μας βρισκεται στην δεινη θεση που ειναι σημερα, οταν αυτοι που κυβερνουν επιτρεπουν κατι τετοιο να λαμβανει χωρα!

  7. κατερινα

    θύσίά μόύ θύμύζή τήν άρχσίότήτά θύσίά πρός στόύς βόμόύς έλέέός όχί κ τό άίμά ν τό πάρόύνέ όχί βρέ .......θέλόύνέ ν δίξόύνέ τήν σφάγή τόν κάλόγέρόν πόύ μ Χώμά κ άίμά έφτίάξέ τό πρώσόπό τόύ τάξίάρχί ό μίκρός κάλόγέρός άσ πρόσέύχόντέ στόν άγίό έκέί ν τόύς φύλάγή δέν χρίάζέτέ ν σκότόνόύνέ τό ζώώό μπρόστά στά μάτίά χίλίάδών άνθρώπόν έίνάί έίδόλάτρίά

  8. EYA

    ΤΟ ΈΘΙΜΟ ΕΊΝΑΙ ΈΘΙΜΟ ΖΏΑ ΈΤΣΙ ΤΟ ΒΡΉΚΑΜΕ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΘΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΌΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΈΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΘΑ ΚΆΝΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΊ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΊΣΤΕ ΆΞΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΆΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΉΝΗ

    1. Θάνος

      «ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΘΑ ΚΆΝΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΊ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΊΣΤΕ ΆΞΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΆΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΉΝΗ»

      Είσαι και ψώνιο.

    2. θοδωρης σγαρδελης

      υπαρχει και ενα εθιμο που πρεπει να δειχνεις το σεντονι την πρωτη νυχτα του γαμου σου.. το εδειξες η μας πουλας τρελιτσα και υποκρισια;

    3. Θάνος

      Εσύ είσαι ζώο. Χωρίς βούληση, που δεν μπορείς να επεξεργαστείς πληροφορίες και κάνεις ό,τι σου μετέδωσαν οι πρόγονοί σου, γιατί δεν έχεις την ικανότητα να σκέφτεσαι.

      Το έθιμο δες τι είναι.
      https://www.zoosos.gr/lesvos-thusiazoun-ton-tauro-gia-na-paroun-os-phulakto-aima-tou/#comment-24173

  9. George Konst

    εγώ πάντα απείχα από αυτό το έθιμο, ποτέ δεν παρευρέθηκα, η έφαγα από αυτό. Αγαπώ τα ζώα και θα πρότεινα, αντί ταύρο για θυσία, να πρόσφεραν νεαρές αγελάδες. Θα ήταν υπό την εποπτεία/ προστασία του μοναστηριού και το γάλα που θα μάζευαν, θα μπορούσαν να το μοιράζουν στους φτωχούς του νησιού για πολλά χρόνια! Τι θα ήταν προτιμότερο, μια θυσία με αίμα και φάγωμα σάρκας για λίγα λεπτά? Η προσφορά ζώων υπό προστασίας μοναστηριού και να μοιράζουν το γάλα / τυριά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

    Το ίδιο πάει και για τα αρνάκια που σφάζονται το Πάσχα για την σούβλα. Όλοι αναφερόμαστε στον ταύρο, αλλά τα εκατομμύρια αρνάκια που σφάζονται για το Πάσχα, είναι ακριβώς το ίδιο.

    όσο για την προσφορά για θυσία, από όσο γνωρίζω, δεν το κάνουν έλληνες, αλλά τσιγγάνοι ή γυφτοι. Το θεωρούν τιμή να είναι αυτοί που θα προσφέρουν προς θυσία 1 ζώο.

  10. Manosm

    Προς Χριστόδουλο
    Γράψατε
    ''ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ ΕΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ "ΘΥΣΙΑ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΧΑ "ΑΘΩΟ" ΕΘΥΜΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ!!!!
    ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ, Η....ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ....!!!! ''
    Τι έχετε να πείτε ότι τελείται η ''θυσία'' στο προαύλιο της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ;
    Απλή ερώτηση και θα ήθελα απάντηση παρακαλώ.!!!!!!

  11. Manosm

    Προς Χριστόδουλο
    Γράψατε
    ''ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ ΕΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ "ΘΥΣΙΑ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΧΑ "ΑΘΩΟ" ΕΘΥΜΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ!!!!
    ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ, Η....ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ....!!!! ''
    Τι έχετε να πείτε ότι τελείται η ''θυσία'' στο προαύλιο της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ;
    Απλή ερώτηση και θα ήθελα απάντηση παρακαλώ.!!!!!!

  12. Δανάη

    ΝΤΡΟΠΗ ! ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ ΖΩΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ TΑ ΑΙΣΧH; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΟΠΩΣ π.χ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ;

  13. anna

    Δεν νοείται,
    Εν έτει 2015 να πραγματοποιούνται τέτοια δρώμενα,στα οποία θανατώνονται άσκοπα κ βάναυσα
    νοήμονα κ έμψυχα όντα!!!!!
    Κανένα "έθιμο" κ καμία παράδοση δεν δικαιολογεί τόση βια!
    Δεν ξέρω αν στερείστε άλλων(πιο ανθρώπινων κ φιλικών προς την ζωή)εθίμων,για να μπορέσετε να "τραβήξετε"
    τουρίστες για το Πάσχα,αλλά αυτό είναι αποτρόπαια απάνθρωπο.Δεν φτάνει που σφαγιάζονται άπειρα αρνιά κ
    κατσίκια αυτές τις "Άγιες Μέρες",μόνο κ μόνο προς κατανάλωση κ ενός 20λεπτου ικανοποίηση,σφαγιάζεται ένα ακόμη
    ζώο άσκοπα,για το δήθεν ευλογημένο αίμα...
    Πριν,λοιπόν,ξεκινήσουμε νομικές διαδικασίες,σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις κ επίσκεψή μας στο νησί σας εκείνη την ημέρα,
    καθώς κ δυσφήμιση του νησιού σε τουριστικά sites,,ζητάμε να λάβει τέλος αυτή η άσκοπη βαρβαρότητα.

    Κανενός ζώου το αίμα δεν είναι άγιο κ ευλογημένο...

    Steilto to parapanw me email k koinopoihste pantou gia na mazeutoume k na drasoume!!!!

  14. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ ΕΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ "ΘΥΣΙΑ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΧΑ "ΑΘΩΟ" ΕΘΥΜΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ!!!!
    ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ, Η....ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ....!!!!
    Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
    + ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

  15. Θάνος

    Τα έθιμα είναι δημιουργήματα ανάλογα της ψυχοσύνθεσης και του χαρακτήρα των εμπνευστών τους. Τα αίτια για έμπνευση και διατήρηση εθίμων σαν αυτό, είναι η διαστροφή που διακατέχει τα άτομα, η οποία τα κάνει να νοιώθουν ευχαρίστηση κάνοντας κάποιον να υποφέρει.
    Και για να μην βλέπουν την διαστροφή τους, την μετέτρεψαν σε έθιμο.
    Έτσι, εύκολα μπορούν να διασκεδάζουν κάνοντας ένα ζώο να υποφέρει χωρίς ο εαυτός τους να τους κατηγορεί, γιατί του λένε ότι δεν είμαστε ανώμαλοι δεν είμαστε δολοφόνοι δεν είμαστε κακούργοι, είναι έθιμο και είμαστε πιστοί στις παραδόσεις μας.
    *******************
    Σύμφωνα με το πείραμα του Μίλγκραμ: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει –ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί –αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».
    *********************
    Σε περιπτώσεις σαν αυτές την ευθύνη την φέρει το έθιμο.

  16. Koula Kremastioti

    Καλέστε το Δήμο Μανταμάδο (2253350405) ή το Δήμο Μυτιλήνης (2251044792 και 2251047806) ή στείλτε email στα [email protected], [email protected], [email protected] για να διαμαρτυρηθείτε γι' αυτή την αποτρόπαιη σφαγή που θα λάβει χώρα την Κυριακή που μας έρχεται. Όσο πιο μαζική η διαμαρτυρία τόσο καλύτερα. Εγώ έστειλα επιστολή με email

    1. Vasilis

      Όντως τηλέφωνο στο δήμο όλοι (2253350405) να τους ρωτήσουμε αν ισχύει ότι θα τελεστεί υπαίθρια παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί σφαγής θανάτωση ζώου την Κυριακή. Και αν ο δήμος έχει ειδοποιήσει την αστυνομία οπως είναι υποχρεωμένος να κάνει για να συλληφθούν οι δράστες που θα σκοτώσουν τα ζώα.

      Δεν με ενδιαφέρει αν βρήκαν το σατανιστικό έθιμο τους από τους προγόνους τους. Έθιμο ήταν και η σκλαβιά, έθιμο ήταν και οι ανθρωποθυσίες, έθιμο ήταν και ο μόνιμος εγκλεισμός της γυναίκας στο σπίτι. Γιατί δεν ξεκινάν με ανθρωποθυσίες να γλιτώσουμε κι εμείς από αυτή τη σκατοφάρα;

      Επίσης να κοινοποιήσουμε σε όλη την Ευρώπη τις εικόνες της σφαγής και να δείξουμε πως με την ανοχή του δήμου και τις ευλογίες της εκκλησίας στη Λέσβο καταπατείται κάθε έννοια ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μια μήνυση κι από το εξωτερικό σε ευρωπαϊκό φορέα θα ήταν ό,τι έπρεπε.

      Και επιμένω μήνυση 30.000 euros για κάθε ζώο και φυλάκιση σε όποιον σηκώσει το μαχαίρι σε υπαίθριο χώρο όπως προβλέπει ο νόμος. Κι ας τα πληρώσει η σκατομητρόπολή τους που έχει εκατομμύρια και γι αυτό την συμφέρει που έχει βυθίσει το λαό σ'αυτό το σατανιστικό σκοτάδι. Όλα για τα λεφτά σκατόψυχοι μυτιληνιοί!

  17. Manosm

    Ελλάδα 2015. Σατανιστικό έθιμο , με πρώτα βιολιά αυτούς που κάθε Κυριακή κάνουν τον σταυρό τους και πηγαίνουν στην εκκλησία.
    Αυτά μαθαίνετε στα παιδιά σας.
    Μετά παραπονιέστε που τα παιδιά είναι άθεοι.
    Πως να μην είναι. Μόνοι σας βγάζετε τα ματάκια σας.
    Οταν θα πέσουν τα πρόστιμα- αργά για τα ζώα και δεν χαίρομαι καθόλου, τότε να δω ποιός σατανιστής θα σας σώσει, άψυχοι όλοι σας.

  18. Koula Kremastioti

    Για μένα αυτές είναι αρχαίες σατανιστικές πρακτικές. Ποιός Θεός και ποιοί άγιοι απαιτούν αίμα... και μάλιστα άκακων αθώων πλασμάτων? Οι πιστοί σε ποιό Θεό και ποιούς αγίους θεωρούν φυλακτό το αίμα της θυσίας?... Για σκεφτείτε το λιγάκι. Τι έχουν συνηθίσει τον κόσμο να πιστεύει, να υπερασπίζει και να κάνει εν αγνοία του!? Χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι βλέπει μπροστά στα μάτια του. Αν αυτό δεν είναι έντεχνη προπαγάνδα αιώνων δεν ξέρω τι είναι...

  19. Εμελίνα

    Να γίνει καταγγελία για να επέμβουν οι αρχές ,τέτοια έθιμα προσβάλουν το νησί και την Ελλάδα....δεν πρόκειται για έθιμα που πρέπει να διαιωνίζονται αλλά να σταματήσουν αμέσως...

  20. μπαρμπουνι

    apo to xwrio auto katagome. to e8umo san to upografw den prokeite na stamatisei. autes tis meres pane xiliades atoma kai milame gia trela lefta! akoma kai oi tourkoi pane kai proskunane alla kai a8igkanoi pou rixnoun xryses lires sto pagkari! to 8eama einai apotropeo. th sfagh pote den thn eida live mias kai oi goneis m den to 8elan. sto guro xwro omws briskomoun. pou na deite tous pistous(...) na pairnoun se bambaki to aima tou tavrou kai ma kanoun stauroudakia sto koutelo tous kai na bafoun thn mapa tous... tragiko. mesaionas! mono ksulo pou den peftei gia to poios 8a prolabei na parei aima. h meta fai otan etoimastei. to e8imo auto me ton tavro den ginete mono ston mantamado - agio taxiarxi. ginete kai se alla merh tou nhsiou alla se mikroterh klimaka. ston ag tax pane xiliades kosmos... kai thn plhrwnoun kai polla alla zwakia - katsikes probata pou dinonta apo pistous gia 8hsia...

  21. NASOS

    ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΣΚΑΤΟΒΛΑΧΟΥΣ,ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ,ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ!!ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΤΟ ΝΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ.....ΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ..Ε!! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ??ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΟΥΜΕ??ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ??ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΔΕΝ ΛΕΩ..ΑΛΛΑ ΥΜΑΡΤΟΝ!!

    1. fafaseda

      NA XESO TOUS MHTILINIOUS KAI TO HTHOS (SIC) TOUS MAZI EAN TO EKDHLONOUN DOLOFONONTAS ATHOA PLASMATA.
      NA TOUS XESO KAI AYTOUS KAI ESENA POU STO ONOMA KAPOIAS DAKRYVREXTIS, PONEMENHS ISTORIAS POU KAPHLEVESAI DIKAIOLOGEIS TETOIES PRAKSEIS.
      NA SOU PO, KALYTERA NA THYSIASETE KAMIA PARTHENA. TO AIMA TIS THA EINAI PIO "THAVMATOURGO" APO AYTO TOU TAVROU. EAN TI VREITE VEVEA.
      A NA XATHEITE, SKATOVLAXOI TOU KERATA, DHTHEN "XRISTIANOI".

    2. Vasilis

      Εννοείται να τους φυλακίσουμε. Όπως και θα γίνει κάποια στιγμή. Δηλαδή τι εννοείς ότι στη Λέσβο το ελληνικό σύνταγμα τηρείται εν μέρει; Ανάλογα αν υπάρχει έθιμο παράνομο ή όχι; Δηλαδή αν είχατε έθιμο να θυσιάζετε παιδάκια στο θεό που προσκυνάτε εκεί θα πρεπε να σας αφήσουμε γιατί είσαστε "ταλαιπωρημένος λαός".

      Βρε ζόμπι ποιος απο αυτά τα καθίκια με τις κοιλούμπες σου φαίνεται ταλαιπωρημένος; Νεοέλληνας με όλη την έννοια του όρου και με 10 παράνομα rooms to let ο καθένας είναι. Με αποκορύφωμα τον αρχιαλήτη μητροπολίτη σας.

      Προσκυνείστε όποιον θεό θέλετε, λουστείτε στο αίμα σας και ό,τι άλλο διεστραμμένο σας προστάξει ο σατανάς αφού είναι έθιμο. Αλλά σταματήστε να βασανίζετε αθώα πλάσματα. Αν θέλετε σώνει και καλά αίμα για να φχαριστηθεί ο θεός σας, αλληλοσφαχτείτε να μην ντροπιάζετε και τη χώρα.

      Και κάτι τελευταίο. Έθιμο ξέρεις αρχαιότατο ήταν και η παιδεία και η μόρφωση. Δείξε μου έναν από τους σκατόβλαχους στην εικόνα που ορμάνε να βουτήξουν αίμα και πες μου ποιος από αυτά τα καθάρματα έχει ίχνος παιδείας μέσα του.

      Α ρε που κατάντησε το νησί που έβγαλε μια Σαπφώ και έναν Αλκαίο. Τι κοινό έχουν οι χωριατοκοιλαράδες με τέτοια πνεύματα. Το ξεφτιλίσατε αιμοσταγή καθάρματα. Κι αντί να τους κράξεις και να εξεγερθείς τους υπερασπίζεις.

      1. Θάνος

        Καλέ είναι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, αφήστε τους να παίξουν με το μαρτύριο του ζώου να πάρουν τα πάνω τους λιγάκι…
        Παίζουν οι άνθρωποι…Είναι καλοί χριστιανοί, καλοί νοικοραίοι…Αφού και το ζώο το διασκεδάζει μαζί τους…γι αυτό και το λένε ΄΄Πανηγύρι του ταύρου΄΄…. Τους λέει ο ταύρος λοιπόν: «Παιδιά ταλαιπωρημένα…! Αδέρφια μου αλήτες πουλιά…! Να σας προτείνω ένα παιχνιδάκι να κάνουμε πανηγυράκι, να διασκεδάσουμε λιγουλάκι;»
        Και έτσι οργανώθηκε το πανηγυράκι να ξεσκάσουν λίγο τα ταλαίπωρα παιδιάααα…

    3. θοδωρης σγαρδελης

      ναι ρε. να τους κρεμασουμε! η μαλλον να τους θυσιασουμε και εμεις! να δουνε την γλυκα. το οτι ειναι πονεμενος λαος δεν του δινει το δικαιωμα να φερεται σαν ζουλου. και αν ο ιδιος ο λαος δεν θελει να παει μπροστα και να δει την πραγματικοτητα καλυτερα να εξαφανιστει. γιατι εκτος απο μυτιλινιος ειναι και ελληνας. και προσβαλει την ελλαδα με την πραξη του αυτη. και η εκκλησια κανει την παπια. εμ πως να μην την κανει; γεμιζει το παγκαρι... η μεγαλυτερη πολυεθνικη εχει γινει η εκκλησια.
      οσο βλεπω τετοια εγκληματα τοσο πιο αθεος γινομαι και ειναι τιμη μου που δεν ειμαι μαζι με τα αλλα προβατα....
      Υ.Γ οταν οι κινεζοι οι πακιστανοι και δεν ξερω γω ποιοι αλλοι, σφαζουν σκυλια για να φανε ευκολα τους κατηγορεις ε; τωρα που εισαι το ιδιο με αυτους σε πειραζει;

    1. στελλα

      πρέπει να πάρει έκταση το θέμα παιδιά! μόνο έτσι ίσως ταρακουνηθούν! στείλτο σε blogs, sites, φίλους δημοσογραφους, ότι άκρη έχει ο καθένας! να δημιουργήσουμε και μια εκδήλωση στο fb και να κοινοποηθεί!

  22. fafaseda

    MA POU SKATA EINAI OI ARXES???? POLITIKES KAI EKKLHSIATIKES?????!!!!!
    AS STAMATISOUN TOSH BARBAROTHTA EPITELOUS....LIGA EXOUME MA TA ZOA POU VASANIZONTAI APO SKATOVLAXOUS, PREPEI NA TOUS DEINOUME ATYPOS KAI ERETHISMATA ME THESMOTHETIMENES MALAKIES TAXAM ETHIMA KAI PARADOSEIS????
    KAPOIOS DIKIGOROS, KAPOIOS ARMODIOS NA YPSOSEI TI FONH TOU????

  23. Κατερίνα

    Αυτοί οι παλιάνθρωποι νομίζουν οτι πιστεύουν σε θρησκεία αγάπης; Μέχρι στιγμής νομίζαμε οτι αυτά τα κάνανε μόνο οι σατανιστές.Διεστραβλώνουν την θρησκεία για να βγάλουν τα δολοφονικά ένστικτα τους.
    Ελπίζω αυτή τη φορά να αποτραπεί αυτό το φριχτό θέαμα και να μην μείνουμε στα λόγια.

  24. Vasilis

    Εν τω μεταξύ δεν παίζει να υπάρχει πιο σατανιστικό έθιμο στην Ελλάδα. Α ρε κατακαημένοι σκατόψυχοι "χριστιανοί", που να ξέρατε ποιον αφέντη υπηρετάτε με τόσο αίμα που έχετε βάψει τα χέρια σας και τι σκοτάδι σας περιμένει όταν ψοφήσετε αν υπάρχει θεός.

    Καταραμένο να είναι (και θα είναι) το αίμα που χύσατε δολοφόνοι μπροστά στα μάτια των παιδιών σας. Το αίμα ενός αθώου πλάσματος του θεού.

    Τρέξτε τώρα να βουτήξετε στο αίμα αυτού του πλάσματος και να χαρείτε διεστραμένοι σκατόβλαχοι.

    (Πόση χαρά θα κάνω όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες μηνύσεις και αρχίσουν να μπαίνουν όλα τα καθίκια φυλακή με πρώτο τον σατανιστη μητροπολίτη που ευλογεί αυτό το έγκλημα. Ψιτ σκατόβλαχοι, 30 χιλιαρικάκια για όποιον θανατώνει...υπόψιν... Να δούμε ποιοί θα είναι οι τυχεροί που θα τρέχουν να τα πληρώσουν. Δεν πειράζει 30 χιλιαρικάκια...το πολύ πολύ να θυσιάσετε τις σπουδές του παιδιού σας. Αλλά θα χετε πάντα πάνω σας το σατανιστικό αίμα να σας προφυλάσει...)

  25. Θάνος

    Αφού είναι βρικόλακες.
    Αυτό ο εισαγγελέας το σταματάει μια χαρά αν θέλει.

    Εκτός και αν ζήτησαν κι αυτοί από τον υπουργό να κάνει τα στραβά μάτια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.