Στηρίξτε μας

«Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»: Διευθετήθηκε το ζήτημα της εισόδου των σκυλιών – οδηγών τυφλών στις εκκλησίες

25 Ιουνίου 2021 10:47 | Επικαιρότητα
«Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»: Διευθετήθηκε το ζήτημα της εισόδου των σκυλιών – οδηγών τυφλών στις εκκλησίες

Με ανακοίνωση της η Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» επισημαίνει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ζευγάρι το οποίο ήθελε να παντρευτεί σε εκκλησία, και ιερέας παρανόμως απαγόρευε την είσοδο του σκύλου τους που είναι συνοδός τυφλού ατόμου, τελικά διευθετήθηκε.

Συγκεκριμένα με ανάρτηση της στο facebook και στην ομάδα «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - GREEK GUIDE DOGS» επισήμανε τα εξής: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το θέμα της μη πρόσβασης Σκύλων Οδηγών και Εκπαιδευόμενων Σκύλων για Σκύλοι Οδηγοί στις Εκκλησίες είναι ένα θέμα το οποίο όλο και προκύπτει από τότε που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο Νόμος 3868/2010, 4235 και 4238 του 2014 είναι σαφέστατοι και η Πρόσβαση τους ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ σε ΜΜΜ, σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ξενοδοχεία, Δημόσιες και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Οργανώσεις κ.ά.

Δυστυχώς υπάρχουν μεμονωμένα Άτομα που είτε λόγω Άγνοιας, είτε λόγω προσωπικών τους απόψεων αντιστέκονται στην εφαρμογή των Νόμων.

Η Ιερά Σύνοδος παρ'ολο που το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί είχε ζητήσει να γίνει μια ενημέρωση σε όλους τους Μητροπολίτες και όλους τους Κληρικούς, έχουμε αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Γι’ αυτό και το Κέντρο ακολουθεί την τακτική να ενημερώνει στοχευμένα και να απαιτεί την εφαρμογή του Νόμου. Όπως άλλωστε εδώ και ένα Μήνα με επαφές στην Αρχιεπισκοπή και στην Μητρόπολη το θέμα διευθετήθηκε.

Δυστυχώς στη χώρα που ζούμε υπάρχει πάντα ο ένας που δημιουργεί προβλήματα διότι γνωρίζει ότι και Μήνυση να γίνει μετά από 3-5 χρόνια μετά από πολλές αναβολές αθωώνονται η πέφτουν στα μαλακά όταν όλοι έχουν ξεχάσει το γεγονός.» καταλήγει η κα Γερουλάνου.

To πρόβλημα, που προκλήθηκε, έγινε ευρέως γνωστό όταν η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (η οποία είναι εκ γενετής τυφλή εργάζεται ως ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» και έχει αντιμετωπίσει αναρίθμητες φορές τέτοιες απαγορεύσεις και επιθετικές συμπεριφορές για τον σκύλο - οδηγό της) στις 23 Ιουνίου το επισήμανε με ανάρτηση της στο facebook.

Στην ανάρτηση επισήμανε τα εξής: «Έμαθα τυχαία πως μια τυφλή κοπέλα που παντρεύεται, δεν βρίσκει εκκλησία να παντρευτεί αφού καμία εκκλησία δεν επιτρέπει την είσοδο στους σκύλους - οδηγούς εκείνης και των καλεσμένων της με εντολή λένε της ιεράς συνόδου.

Κι όμως, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την είσοδο των σκύλων οδηγών παντού. Για φανταστείτε το, αν ο καθένας στην Ελλάδα, αρχίσει να επικαλείται τη θρησκεία του ως δικαιολογία τότε οι σκύλοι οδηγοί δεν θα επιτρέπονται πουθενά. Επίσης πως είναι δυνατόν η εκκλησία να αψηφεί έτσι απλά τους νόμους του κράτους κι επίσης να φέρεται ρατσιστικά στους / στις ανάπηρους / ες; Χώρια που δεν έχει δώσει ποτέ δεκάρα τσακιστή σε πρόνοιες που αφορούν την αναπηρία..

Κανονικά, όλοι μπορούν να πάνε στο γάμο, χωρίς καν να ενημερώσουν για την ύπαρξη των σκύλων οδηγών. Επίσης μπορούν να κάνουν και μυνηση. Αντέχουν να τα βάλουν με το τέρας που επικαλείται το ανύπαρκτο; Οι ιερείς, οπότε τους συμφέρει, λησμονούν πως είναι δημόσιοι υπάλληλοι - πως πληρώνονται δηλαδή από το κράτος. Επίσης λησμονούν πως είναι και άνθρωποι.

Βάζω μια φωτογραφία από την προχθεσινή μου επίσκεψη με τον σκύλο - οδηγό μου, Μπάμπου στο μουσειο της Ακρόπολης (του Sam Holzman). Το μουσειο της Ακρόπολης που γιορτάζει τώρα τα 11 χρόνια λειτουργίας του, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν, λίγο μετά τα εγκαίνιά του, ο τότε διευθυντής του, αρνήθηκε την είσοδο σε μια τυφλή Ισπανίδα τουρίστρια επειδή είχε σκύλο-οδηγό. Το περιστατικό αυτό κι ο παγκόσμιος διασυρμός, αποτέλεσε την αφορμή ώστε να ψηφιστεί επιτέλους ο νόμος 4868/10 που επιτρέπει την είσοδο των σκύλων οδηγών παντού. 11 χρόνια μετά, η πρόοδος φαίνεται μόνο εκεί που μας συμφέρει. Η θρησκόληπτη Ελλάδα, η Ελλάδα των δυο ταχυτήτων…» κατέληγε η κα Γκέρτσου.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Ο πρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας ζήτησε συγνώμη για την απαγόρευση επιβίβασης σκύλου - οδηγού τυφλών

Απαγόρευσε σε σκύλο οδηγό – τυφλών να ταξιδέψει στο Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας

Με δάκρυα στα μάτια η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου ευχαρίστησε όσους τη βοήθησαν να σώσει την άρρωστη σκυλίτσα της (βίντεο)

I.M. Γκέρτσου: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ατόμων αν και επιτρέπεται να μπαίνουν παντού αυτό δε συμβαίνει (ηχητικό)

Έχετε σκεφτεί πόσο σκληρά εργάζεται ένας σκύλος οδηγός τυφλού ανθρώπου; (Βίντεο)

Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Καταγγέλλει την απαγόρευση εκ μέρους της Aegean Airlines να ταξιδέψει με την γυναίκα, το παιδί & 2 σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών ατόμων μπαίνουν ελεύθερα παντού άρα και στη φάτνη

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α.

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.