Μετά την καταγγελία που έκανε στις 9 Μαΐου εις βάρος οδηγού λεωφορείου η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου, καθώς της ζητούσε παρανόμως να αποβιβαστεί από το όχημα επειδή τη συνόδευε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της, ο οποίος και την καθοδηγεί, αφού η γυναίκα είναι τυφλή, σήμερα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (Ο.Α.Σ.Α.) στους ηλεκτρονικούς πίνακες των στάσεων ανέφερεται τι ορίζει η νομοθεσία καθώς η πρόσβαση των σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων επιτρέπεται παντού (κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα).
Στο βίντεο όπως θα δείτε ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει το επιβατικό κοινό και ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και με τους τους υπαλλήλους του. Το κείμενο αναφέρει τα εξής: «Γνωστοποίηση προς το επιβατικό κοινό. Εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών επιτρέπεται να τους συνοδεύουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Θυμίζουμε ότι η κα Γκέρτσου, που μίλησε στο www.zoosos.gr και μας εξήγησε ότι ο οδηγός δεν την άκουγε καν αν και του ανέφερε τη νομοθεσία και του εξηγούσε ότι όσα ισχυρίζεται - καθώς απαιτούσε ο σκύλος να κατέβει και ήταν ενοχλημένος επειδή δεν φορούσε φίμωτρο - δεν ισχύουν, είναι ψυχολόγος εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη και είναι η ιδρύτρια της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα».
Η κα Γκέρτσου με την Μέη.
Η γυναίκα αυτή - ούσα και η ίδια τυφλή - δίνει τη δική της μάχη για τα δικαιώματα των τυφλών ατόμων και την αυτόνομη μετακίνηση τους γι’ αυτό και στις προσβολές του οδηγού προχθές στο Χαλάνδρι δεν θέλησε να σωπάσει αλλά υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της γι’ αυτό και απαίτησε την επιβολή του διοικητικού προστίμου όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς ο υπάλληλος του Ο.Α.Σ.Α. αγνοούσε αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζει.
O Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16 Μαΐου 2008 είχε επισκεφθεί το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και φίλησε το χέρι της τυφλής ερευνήτριας που πλέον εργάζεται ως ψυχολόγος.
Τόσο η κα Γκέρτσου όσο και άλλοι συνάνθρωποι μας με προβλήματα όρασης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια κυριολεκτικά και μεταφορικά που κάνουν τη μετακίνηση του ακόμα και με σκύλο – οδηγό σχεδόν αδύνατη. Ας τους σεβαστούμε, προσέχοντας που παρκάρουμε, παραχωρώντας τη θέση μας, βοηθώντας τους όπως μπορούμε.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.
Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».
Μετά από ένα μήνα εντατικής προσπάθειας για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την ανατροφή του, το μικρό ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην περιοχή της Κρανιάς Γρεβενών, δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή και πέθανε, αφού ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα διατροφικά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος του ζώου, μια συνηθισμένη αιτία θανάτου για τα ορφανά άγρια ζώα.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Παραγωγικά/Κτηνοτροφικά Ζώα ας βάλουμε ως άμεσο στόχο την κατάργηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και την μείωση της κατανάλωσης…
Ο Δήμος Ρόδου με ανακοίνωση του αναφορικά με τη διαχείριση των περιστατικών πυρόπληκτων ζώων εξηγεί ότι τρία συνεργεία βοηθούν ζώα (ένα για απεγκλωβισμούς και περίθαλψη,…