Στηρίξτε μας

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

26 Μαρτίου 2016 18:42 | Καταγγελίες
Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Την παράνομη παρεμπόδιση εισόδου σε συρμό του ΜΕΤΡΟ ενός εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου σκύλου – οδηγού τυφλών από υπάλληλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. καταγγέλλει η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα». Το περιστατικό συνέβη στις 22 Μαρτίου στον σταθμό «Πανόρμου» και ο υπάλληλος του ΜΕΤΡΟ όχι μόνο εμπόδιζε την πρόσβαση του ζώου και του εκπαιδευτή στον συρμό αλλά αν και αγνοούσε τη νομοθεσία και παρά το γεγονός ότι τον ενημέρωσαν και του απέδειξαν ότι παρανομεί υπέδειξε ειρωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε προς τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρόεδρο του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό Α.Ε. «ο σταθμάρχης του σταθμού - ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του -  απαγόρευσε για αρκετή ώρα την είσοδο σε συρμό στον εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο - οδηγό της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών “Λάρα”, ο οποίος εκείνη την ώρα εκπαίδευε έναν σκύλο - οδηγό τυφλών.

Ο εκπαιδευτής έφερε κι επέδειξε όλα τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα, πλην όμως ο υπάλληλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν άλλαζε στάση κατά παράβαση της ισχύουσας Νομοθεσίας. Επιπλέον της απαγόρευσης εισόδου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος επέδειξε και ειρωνική συμπεριφορά, φτάνοντας στο σημείο να επιτρέψει, όπως ανέφερε “χαριστικά”, την επιβίβαση της ομάδας εκπαιδευτή και σκύλου - οδηγού μετά την παρέλευση αρκετής ώρας (έπειτα από τη διέλευση τριών συρμών) και την παρέμβαση τρίτων. Μάλιστα, επέτρεψε την επιβίβαση τους στο τελευταίο βαγόνι, ίσως διότι στην αντίληψή του ο σκύλος – οδηγός τυφλών μοιάζει με ποδήλατο!».

 Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης των εκπαιδευμένων κι εκπαιδευόμενων σκύλων - οδηγών

Αναφορικά και με αυτό το συμβάν η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» τονίζει: «Παρά την συνεχή ενημέρωση για την προσφορά των σκύλων - οδηγών προς συνανθρώπους μας που πραγματοποιείται εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία από τη Σχολή ‘Λάρα’, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που για διάφορους λόγους αγνοούν, τόσο την σημαντικότητα των σκύλων-οδηγών, όσο και την νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, η άγνοια της νομοθεσίας και η παρεμπόδιση της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών, πέρα από ηθικώς κατακριτέα είναι και παράνομη.

Δυστυχώς σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας δεν γίνεται κατανοητό ότι οι σκύλοι - οδηγοί, καθόλα υγιείς, ήρεμοι και εκπαιδευμένοι βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών εκπαίδευσης, είναι εργαζόμενα ζώα που απλοποιούν την καθημερινότητα των τυφλών, παρά την απροσπελασιμότητα των υποδομών και τα επιπρόσθετα εμπόδια (π.χ., κατάληψη πεζοδρομίων, στάθμευση σε διαβάσεις πεζών και σε ράμπες, κ.α.) που βάζουν ορισμένοι στο διάβα τους.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών ‘Λάρα’, όπως έχουμε επιδείξει σε αρκετές περιπτώσεις φορές στο παρελθόν, δεν επιθυμούμε την διαπόμπευση αυτών των που είτε δεν αγαπούν τα κατοικίδια ζώα, είτε δεν είναι ενημερωμένοι για τις πρόνοιες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, η αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στη καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Για το λόγο αυτό το περιστατικό της παράνομης παρεμπόδισης της εισόδου σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο - οδηγό τυφλών από υπάλληλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. οφείλουμε να το καυτηριάσουμε, προβαίνοντας άμεσα σε ενέργειες δημοσιότητάς του και βεβαίως να παρακολουθήσουμε τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε..

Ως άμεση ενέργεια, απεστάλη επιστολή καταγγελίας ώστε να ενημερωθούν για το περιστατικό, οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας.

Η Σχολή αναμένει άμεσα τις διορθωτικές ενέργειες της Αττικό Μετρό Α.Ε. ώστε παρόμοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί ουδέποτε στο μέλλον προς τους αυξανόμενους σε πλήθος Έλληνες ή επισκέπτες χειριστές κι εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών, που προσπαθούν καθημερινά, σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.

Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Ο πρώτος σκύλος - συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Μαριαννα

    Δεν εχω λογια αυτοι δεν λεγονται ανθρωποιπως να τους πω δεν ξερω το μονο που θελω ειναι καποιος να τους κανει οτι κανουν στα ζωα για να καταλαβουνε τι ειναι πονος.Οσο για αυτον στο μετρο θαθελε να ειναι ΤΥΦΛΟΣ;ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

  2. Βασίλης

    Συγνώμη και εγώ είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να αγοράζω εισιτήριο για να επιβιβαστώ στο μετρό που είναι στελεχωμένο με τέτοια καθίκια; Αν δεν απομακρύνουν τον συγκεκριμένο κομπλεξικό κολόβλαχο η Αττικο Μετρό χρήζει μήνυσης!!!

    Δηλαδή, δεν κατάλαβα, εντός του μετρό ισχύει κάποιος κανονισμός που υπερβαίνει την ελληνική νομοθεσία; Απορώ γιατί δεν κλήθηκε άμεσα η αστυνομία και συνεχίζει το κάθαρμα να εργάζεται σε έναν χώρο που πληρώνω εγώ και εσείς από το υστέρημά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.