Στηρίξτε μας

Σαντορίνη: Με την ανοχή των αρχών αγωγιάτες κακοποιούν γαϊδούρια που εκμεταλλεύονται (βίντεο)

28 Μαΐου 2023 22:18 | Καταγγελίες
Σαντορίνη: Με την ανοχή των αρχών αγωγιάτες κακοποιούν γαϊδούρια που εκμεταλλεύονται (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Μέσω facebook μια γυναίκα καταγγέλλει τα όσα βλέπει να υφίστανται γαϊδούρια και μουλάρια που αγωγιάτες χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται κακοποιώντας τα στο νησί της Σαντορίνης. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ιπποειδή στη Θήρα να είναι δεμένα στον ήλιο επί ώρες χωρίς πρόσβαση σε νερό και με σχοινιά τα οποία τα αναγκάζουν να είναι σχεδόν ακίνητα, να μην μπορούν ούτε στοιχειωδώς να κινηθούν φυσιολογικά, αλλά δεν παύει να μας εκπλήσσει η ανοχή των αρχών προς αυτούς οι οποίοι κακοποιούν ζώα.

 

Η μάρτυρας επισημαίνει την παθητική και ενεργητική κακοποίηση που υφίστανται τα γαϊδούρια

Η αυτόπτης μάρτυρας που τράβηξε σήμερα τις φωτογραφίες και το βίντεο που βλέπετε ζήτησε και τη βοήθεια του www.zoosos.gr και στο μήνυμα της μας επισήμανε τα εξής: «Εδώ και ένα μήνα εργάζομαι στη Σαντορίνη. Θα ήθελα να θίξω το τεράστιο θέμα με τα γαϊδουράκια. Οι συνθήκες που ζουν είναι τραγικές, χωρίς φαγητό χωρίς νερό κάτω από τον ήλιο κουβαλώντας εκτός από τουρίστες ό,τι άλλο φαντάζεστε και όταν ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΑ ΧΤΥΠΟΥΝ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ που πρέπει να απευθυνθώ αν κάποιος γνωρίζει θα το εκτιμούσα να με βοηθήσει. Ευχαριστώ πολύ».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2018 όταν στο νησί είχε γίνει διαμαρτυρία φιλόζωων αγωγιάτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες που κατέγραφαν τις συνθήκες «εργασίας» των γαϊδουριών. Άρπαξαν τα κινητά τους και πετούσαν τις τσάντες τους ώστε οι εικόνες που είχαν καταγραφεί να μην μεταδοθούν. Τότε ένα 16χρονο κορίτσι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Δυστυχώς παντού στη Σαντορίνη ζώα κακοποιούνται και ειδικά τα ιπποειδή. Οι αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Δήμος) γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει και ποιος ευθύνεται εντούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια. Αυτό συνήθως γίνεται στις κλειστές κοινωνίες ειδικές σε αυτές στις οποίες διαμένουν ευκατάστατοι πολίτες, που έχουν στη διάθεση τους χρήμα και άλλα μέσα για να κλείνουν στόματα.

SantoriniGaidouriaAgogiates28 5 2023 2Τα ζώα επί ώρες στον ήλιο χωρίς νερό έτσι δεμένα...

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο νυν δήμαρχος Θήρας έχει καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό για κακοποίηση ζώου, συγκεκριμένα σκύλου.

Η διαμαρτυρία της PETA και της Α. Χιούστον προς την ελληνική κυβέρνηση

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ηθοποιός του Χόλυγουντ Αντζέλικα Χιούστον έστειλε επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διαμαρτυρόμενη για την κακοποίηση των γαϊδουριών από τους αγωγιάτες.

Στην επιστολή, που συνυπογράφει και η οργάνωση PETA, επισημαίνει τα εξής: «Έμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης».

«Οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι χωρικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν ή να πάρουν ένα γαϊδουράκι, και ενώ άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει τις κάποτε συνήθεις χρήσεις των ζώων που τους προκαλούν δυσφορία, η Σαντορίνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ευφυή και φιλικά ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα. Οι λίγοι νόμοι που υπάρχουν για την προστασία τους δεν εφαρμόζονται», προσέθεσε η ηθοποιός.

EpistoliHustonGaidouriaSantoriniPETA18 4 2023Η σχετική επιστολή.

«Καθώς πριν λίγο καιρό έσωσα έξι γαϊδουράκια και κάθε ημέρα διαπιστώνω πόσο αξιαγάπητα και ήπια πλάσματα είναι, πονάει ιδιαίτερα η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει. Κύριε Μητσοτάκη, παρακαλώ τερματίστε αυτή την θηριωδία και απαγορεύστε αμέσως κάθε μεταφορά τουριστών με γαϊδουράκια και μουλάρια!», προσθέτει.

SantoriniGaidouriaAgogiates28 5 2023 1Ολημερίς στον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό.

Φωτογραφικό υλικό που έχει αναρτηθεί στη σελίδα της PETA το 2022 δείχνει τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη τραυματισμένα και εξαντλημένα από τις πολλαπλές διαδρομές που κάνουν από το λιμάνι ως την πόλη των Φηρών πολλαπλές φορές την ημέρα.

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

Επιστολή στους αρμοδίους φορείς έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων γι' αυτήν τη σεζόν - έως κατάργησης της χρήσης τους πού είναι το ζητούμενο της φιλοζωικής κοινότητας - για τα γαϊδουράκια Σαντορίνης. Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής: «Προς ΑΤ Σαντορίνης, Δ/νση Αστυνομίας Κυκλάδων, Αρχηγείο ΕΛΑΣ, Εισαγγελία Νάξου, ΥΠΑΑΤ, ΥΠΕΣ, Δήμος Θήρας, ΜΜΕ.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Αξιότιμοι κ.κ.,
Η Ομοσπονδία μας επανέρχεται με ιδιαίτερη ανησυχία στο θέμα χρήσης των γαϊδουριών και μουλαριών ως «ταξί» στη Σαντορίνη. Καθώς η αναχρονιστική, κάκιστη αυτή πρακτική, συνεχίζεται και η σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει, γινόμαστε αποδέκτες πάλι και πάλι πολυάριθμων καταγγελιών για την εκμετάλλευση και κακοποίηση αυτών των ζώων.

Είναι οξύμωρο να θεωρείται τουριστική ατραξιόν κάτι που εκ προοιμίου μας εκθέτει ως χώρα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρακτική που έχει επανειλημμένα φέρει τη χώρα μας έμπροσθεν διεθνούς κατακραυγής -με τεκμήρια videos, φωτογραφίες και μαρτυρίες επισκεπτών τουριστών- αμαυρώνοντας την εικόνα του τόπου μας.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία καλή και αποδοτική συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με το Αστυνομικό τμήμα της Σαντορίνης, έτσι ώστε με την ενημέρωση, τους ελέγχους αλλά και την καταστολή να γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι στη σύγχρονη κοινωνία η κακοποίηση των ζώων διώκεται ποινικά.

Για τους ανωτέρω λόγους -και μέχρι να φτάσουμε στην κατάργηση- παρακαλούμε θερμότατα την Αστυνομία Σαντορίνης όπως παίξει καθοριστικό ρόλο στη φετινή σαιζόν από το ξεκίνημά της και να συμβάλει στην πάταξη της παρανομίας και την προστασία των ζώων αυτών στο νησί ως ο Νόμος ορίζει.
Λαμβάνοντας υπόψη:
 Την υπ. αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «Προστασία των ιπποειδών εργασίας»
 Την υπ. αρ. πρωτ. 1067/132277/19.5.2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα « Προστασία κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων τους θερινούς μήνες»
 Την υπ. αρ. πρωτ. 1461/205906/03.8.2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Προστασία των ιπ-ποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες
Και επίσης
• Το Άρθρο 2, βασικές αρχές ευζωίας των ζώων, Ν.4830/2021
• Το Άρθρο 24, παρ. 1 α) , του ανωτέρω νόμου που απαγορεύει ρητά κάθε είδους κακοποίηση των ζώων
• Το Άρθρο 33, παρ. 1 του ανωτέρω νόμου για την άμεση αφαίρεση του ζώων προκειμένου για την προστασία τους
ΖΗΤΑΜΕ
 Πρωτίστως την ενημέρωση των αγωγιατών για τις υποχρεώσεις τους βάσει Νόμου και τις συ-νέπειες σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών
 Τον έλεγχο όλων των αδειών για τη χρήση ιπποειδών γι αυτή την χρήση, και τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται
 Το Πιστοποιητικό ΑΔΑΜΙ κάθε ζώου, Κτηνιατρικό βιβλιάριο πλήρως ενημερωμένο, και αριθ-μό ηλεκτρονικής σήμανσής του, και εν γένει όσα ορίζονται κατά περίπτωση, βάσει ΚΥΑ 726/107637 (ΦΕΚ Β’2028/21.4.2022)
 Τον έλεγχο του εξοπλισμού του κάθε ζώου, την καταγραφή ηλικίας και υγείας βάσει των εγ-γράφων του
 Συχνό έλεγχο εν ώρα πορείας τους, αναφορικά με το βάρος που μεταφέρουν
 Έλεγχος για σκίαστρο τις ώρες αναμονής τους στις σκάλες και στο λιμάνι προκειμένου για την προστασία τους από τον δυνατό ήλιο και τη θερμική καταπόνηση
 Έλεγχος για δοχεία νερού κατά τη διάρκεια αναμονής πελατών στο λιμάνι και στα σκαλιά σε εμφανή και προσβάσιμα για τα ζώα σημεία
 Έλεγχος κατάστασης ωρών εργασίας του κάθε ζώου κατ’ αντιστοιχία με τον αριθμό microchip
Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα με εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθότι η ευθύνη είναι μεγάλη για την συνεχιζόμενη παρανομία και κακομεταχείριση ιπποειδών στο νησί, ζώων που μάλιστα χρησιμοποιούνται για εργασία και αποφέρουν κέρδη.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Αγωγιάτες στη Σαντορίνη επιτέθηκαν και χτύπησαν φιλόζωους που διαμαρτύρονταν για την κακοποίηση των γαϊδουριών (βίντεο)

Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για την κακοποίηση των ιπποειδών στη Σαντορίνη

Bίντεο στο Instagram δείχνει πως αγωγιάτης πλακώνει στο ξύλο γαϊδούρι στη Σαντορίνη

Καταδικάστηκε με αναστολή ο δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας για κακοποίηση σκύλου που χτύπησε μεθυσμένος το 2014

Δήμαρχος Θήρας: Εξαίρεση η κακοποίηση του υπερφορτωμένου γαϊδουριού στη Σαντορίνη (βίντεο)

Δεν πρόκειται για εξαίρεση ή μεμονωμένα περιστατικά η κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη είναι συστηματική (βίντεο)

Σαντορίνη: Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του άνδρα που χτυπούσε με βέργα γαϊδούρι στο κεφάλι (βίντεο)

Πλήθος ζώων κακοποιείται διά βίου στη Σαντορίνη και οι αρχές κάνουν ότι δεν βλέπουν

Βίντεο αποδεικνύει πόσο κακοποιούνται τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη

Άλογο με δεμένα τα πόδια με παστούρα και καδρόνι στον Άγιο Γεώργιο Σαντορίνης (βίντεο)

Με φόλες δηλητηριάζει αδέσποτα και οικόσιτα σκυλιά στο Πορί Σαντορίνης

Μεγάλη ποσότητα από πλαστικές σακούλες βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας που εκβράστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: To Sea Diamond επί 11 χρόνια μολύνει τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης

Πυροβόλησαν και εκτέλεσαν δύο σκυλιά στον Περίβολο Σαντορίνης

Σαντορίνη: Θρυμμάτισε το σαγόνι της κλωτσώντας στο κεφάλι την γάτα

Σαντορίνη: Εγκατέλειψε το τυφλό γέρικο μουλάρι έξω από το καταφύγιο

80χρονος Έλληνας πυροβόλησε και σκότωσε ποιμενικό σκύλο στη Σαντορίνη

Καταδικάστηκε με αναστολή ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης Α. Σιγάλας γιατί χτύπησε, έσερνε σκύλο με Ι.Χ. & εξαφανίστηκε

Καταγγέλλουν την μαζική και συστηματική δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων στον Μονόλιθο Σαντορίνης

Σαντορίνη: Βρήκε το πτώμα του δελφινιού δεμένο με σχοινί από την ουρά

Ένωση Ζωοφίλων Θήρας: Η υποστήριξη σας κρατάει αυτά τα ζώα στη ζωή!

Παραπληροφορεί τον κόσμο και λασπολογεί εις βάρος της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας ο ηγούμενος Δαμασκηνός

Ηγούμενος Θήρας Δαμασκηνός: Κερδοφόρος επιχείρησης η Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης

Ηγούμενος Θήρας Δαμασκηνός: Σκοτώστε τα ζώα και ασχοληθείτε με τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις!

Σαντορίνη: Πετούν στον δρόμο τα σκυλιά του καταφυγίου και διώκουν εκείνους που φροντίζουν τα γαϊδούρια

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.