Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου για την πρόθεση του Δήμου να άρει την υποστήριξη του για την κατασκευή καταφυγίου φροντίδας αδέσποτων

14 Νοεμβρίου 2018 08:33 | Επικαιρότητα
Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου για την πρόθεση του Δήμου να άρει την υποστήριξη του για την κατασκευή καταφυγίου φροντίδας αδέσποτων

Την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) προκαλεί η πρόθεση του Δήμου Πάρου να άρει την υπόσχεση (και τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για την υποστήριξη της υλοποίησης και λειτουργίας του καταφύγιου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων, που ο φιλοζωικός φορέας σκοπεύει να κατασκευάσει στην περιοχή Μαράθι καθώς πριν από μερικούς μήνες – μετά από πολυετή αναζήτηση – κατάφερε να αγοράσει έκταση 10 στρεμμάτων, που και πληροί τις προϋποθέσεις και έχουν βγει οι απαιτούμενες άδειες για τη συγκεκριμένη χρήση.

KatafygioPAWSMarathi2018Η έκταση που αγόρασε ο P.A.W.S. με τη βοήθεια δύο χορηγών στο Μαράθι της Πάρου.

Το κτήμα, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η πρόεδρος του P.A.W.S., Ρούλα Ελευθεριάδου, το αγόρασαν από τη Μαρία Κλάψη χάρη στις χορηγίες δύο φιλόζωων από το εξωτερικό, οι οποίοι έδωσαν συνολικά το ποσό των 40.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος. Στο κτήμα πλέον έχει τοποθετηθεί περίφραξη και οι άδειες έχουν βγει, εντούτοις η τοπική κοινωνία για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι δεν θέλει πουθενά να υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος φροντίδας των αδέσποτων και πιέζει, ώστε ούτε εκεί να λειτουργήσει ούτε εκεί το καταφύγιο. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και για την περιοχή της Τρυπητής και στον χώρο τον οποίο φιλοξενούνται τώρα περίπου 60 σκυλιά και γατιά.

KovaiosMarkosDimarxosParouDSPAWS 1Οι δηλώσεις του δημάρχου Μάρκου Κωβαίου στις 24 Απριλίου του 2018.

Το αν ο Δήμος Πάρου και δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος - καθώς είναι και εισηγητής του θέματος - θα υποκύψει εν όψει εκλογών στις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας θα φανεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου. Θυμίζουμε ότι τρίτο θέμα της συζήτησης του επικείμενου Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου είναι η «Λήψη απόφασης επί αιτήματος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαραθίου – Βουνίων Πάρου "ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ" για την ανάκληση της υπ’ αριθμό 109/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο P.A.W.S. καλεί τους φιλόζωους δημότες του νησιού να παραβρεθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή στις 19:00. Φυσικά έχει αξία να ακούσουμε και θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαραθίου - Βουνίων Πάρου «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» αναφορικά με τη φροντίδα των αδέσποτων και πιέζει τον Δήμο Πάρου να πάρει πίσω την απόφαση του για την στήριξη και υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, η οποία αποδεδειγμένα ωφελεί τα ζώα, την τοπική κοινωνία και το τουριστικό προϊόν της.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου

«Εδώ και 4 χρόνια, από το 2014, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, προσπαθούσε να εξεύρει αγροτεμάχιο που να πληροί τις από τον Νόμο προβλεπόμενες προδιαγραφές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στην Πάρο.

Επειδή όλες οι προσπάθειες αποβήκαν άκαρπες, ο ίδιος ο Δήμαρχος προέτρεψε τον Σύλλογο επανειλημμένα να αγοράσει οικόπεδο με δικούς του πόρους, έτσι ώστε αργότερα ο Δήμος να βοηθούσε στην κατασκευή και μετέπειτα την λειτουργία του καταφυγίου.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σύλλογός μας έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της Δημοτικής αρχής σε αυτή του την προσπάθεια. Πράγματι, σε σχετικό αίτημα του Συλλόγου το οποίο μάλιστα εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη (βλ.συνημ.), δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο Σύλλογο να προχωρήσει στην εξεύρεση κατάλληλου αγροτεμαχίου με σκοπό την αγορά του για ίδρυση καταφυγίου.

Ύστερα από εντατικές προσπάθειες του Συλλόγου μας, την 1η Ιουνίου 2018 καταφέραμε να αγοράσουμε 10 περίπου στρέμματα κοντά στο Μαράθι της Πάρου. Αφού ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και εξασφαλίσαμε την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας, προχωρήσαμε σχετικό μας αίτημα για έγκριση από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή Νάξου, απ’ όπου και λάβαμε την απαραίτητη έγκριση. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τον έλεγχο από την Αρχαιολογία και εντός των ημερών αναμένουμε την μηχανολογική μελέτη προκειμένου να ετοιμάσουμε τον φάκελο του έργου για υποβολή στην Πολεοδομία Νάξου.

Ας σημειωθεί ότι, καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διαδικασιών. Ενώ οι συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για εξεύρεση δωρεών και χορηγιών, βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό και στην αναμενόμενη στήριξη του Δήμου.

Επειδή είμαστε όλοι εθελοντές και ο Σύλλογός μας ως μη κερδοσκοπικός εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές, δίνουμε μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τους πόρους που χρειάζονται για την κατασκευή του καταφυγίου. Δύο ξένοι δωρητές μας βοήθησαν για την αγορά του οικοπέδου ενώ η δαπάνη κατασκευής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλή!

Στις προσωρινές εγκαταστάσεις που διατηρούμε προς το παρόν, φιλοξενούμε γύρω στα 45 σκυλιά και κάπου 20 γατιά. Ο χώρος όμως είναι ασφυκτικά μικρός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού που ομολογουμένως είναι πολύ μεγάλες! Παρόλες τις 200 περίπου στειρώσεις και άλλες τόσες υιοθεσίες που επιτυγχάνει ο Σύλλογός μας κάθε χρόνο, η κατάσταση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών στην Πάρο παραμένει ακόμα προβληματική. Και αυτό, διότι η όλη διαχείριση των αδέσποτων γίνεται αποκλειστικά από τις 3 φιλοζωικές του νησιού, αφού ο Δήμος δεν ασχολείται, αν και αυτό αποτελεί από τον Νόμο υποχρέωσή του!

Παράλληλα, ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα αδέσποτα του νησιού, περισυλλέγει σκυλιά και γατιά, τα αποπαρασιτώνει, τα εμβολιάζει, τα στειρώνει και φροντίζει να τους εξασφαλίσει καλές οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν. Ενώ καθημερινά εθελοντές μας ταΐζουν 400 περίπου γάτες σε διάφορες γατο-γειτονιές του νησιού.

Η προσπάθεια που γίνεται από όλους εμάς είναι τεράστια! Με μεγάλο προσωπικό μας κόστος, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σώζοντας κουτάβια και γατάκια από κάδους σκουπιδιών, αυλές, δρόμους, χαντάκια κλπ. Διότι εν ολίγοις, έχουμε υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τον Δήμο και τις υπηρεσίες του στις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους αντιστοιχούν για τα αδέσποτα από τον ίδιο τον Νόμο.

Δυστυχώς όμως, αντί να έχουμε υποστήριξη από τον Δήμο όπως θα ήταν αναμενόμενο για την ίδρυση και λειτουργία ενός σωστού και μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο, η δική μας μονομερής προσπάθεια, όχι μόνο δεν στηρίζεται αλλά, τουναντίον, παρεμποδίζεται σε κάθε της βήμα!

Μάλιστα, για τελείως αδιευκρίνιστους λόγους, ο ίδιος ο Δήμαρχος θέλει τώρα να ανακαλέσει/ακυρώσει την στήριξη και βοήθεια που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και ομόφωνα είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο προς τον Σύλλογό μας, κατά την Συνεδρίασή του της 28ης Μαρτίου 2018. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος, μετά από 8 μήνες περίπου, αναιρεί σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, θέτοντας ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου 2018, την ανάκληση της πιο πάνω Απόφασης!

Αυτή η δυσάρεστη για εμάς εξέλιξη, όχι μόνο δυναμιτίζει την ίδρυση του καταφυγίου αλλά μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και απέναντι στους δωρητές και χορηγούς μας! Είναι λυπηρό και απαράδεκτο, ένα τέτοιο σημαντικό έργο που στην ουσία θα αποφέρει μόνο οφέλη για το νησί, να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα η ήδη αγορασμένη με δωρεές έκταση, να παραμείνει αναξιοποίητη! Θέλουμε να πιστεύουμε, πως το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, θα πάρει την σωστή απόφαση, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2019 η Πάρος να έχει ένα πανέμορφο σύγχρονο και μόνιμο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζωάκια του νησιού.».

Διαβάστε επίσης:

Μικρή ποινή για τον άνδρα που κλώτσησε γάτα στην Πάρο το 2014

Πάρος: Βρήκε ζωντανά πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών δύο νεογέννητα κουτάβια στα Μάρμαρα

Πάρος: Μυστηριώδης εξαφάνιση λίγο πριν τη δίκη του άνδρα που άφησε τον σκύλο του να πεθάνει από πείνα στον Κώστο

Πάρος: Βρήκε τον σκύλο πνιγμένο στη θάλασσα πεταμένο από γκρεμό με πέτρα στον λαιμό (βίντεο)

Πάρος: Υιοθέτησε το γατάκι που κάποιος έκλεισε σε τσουβάλι και πέταξε στα σκουπίδια στο Μαράθι (βίντεο)

Γεμάτη η Πάρος με ζώα που υποφέρουν με δεμένα τα πόδια διά βίου (βίντεο)

Πάρος: Αγελάδες με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο στην Παροικιά (βίντεο)

Θα μεταφερθεί στη Σύρο για να απολογηθεί ο 36χρονος που άφησε τον σκύλο του να πεθάνει από ασιτία στον Κώστο Πάρου

Πάρος: Συνελήφθη άνδρας που εγκατέλειψε τα 4 σκυλιά του στον Κώστο & ένα πέθανε από ασιτία

Μέχρι να φτάσει η Αστυνομία τα ζώα στο Υστέρνι Πάρου δεν θα υπάρχουν! (Βίντεο)

Παραμένει σκελετωμένο το Ντόμπερμαν στο Υστέρνι της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Βρήκαν τον σκύλο πυροβολημένο στον Αμπελά

Πάρος: Έπνιξε 5 γατάκια πετώντας τα ζωντανά στη θάλασσα!

Πάρος: Έπνιξε τα σκυλιά με σύρμα και τα πέταξε στη θάλασσα (βίντεο)

Πάρος: Βρήκε γατάκι ζωντανό κλεισμένο σε τσουβάλι μαζί με το πτώμα ενός γουρουνιού στο Μαράθι

Άφησαν το σκυλί τους να πεθάνει αβοήθητο στο Μαράθι της Πάρου

Έσωσαν το βαρελόσκυλο που βρήκαν σκελετωμένο και αλυσοδεμένο στο Μαράθι της Πάρου

Πάρος: Γάλλοι τουρίστες βρήκαν εγκαταλελειμμένα 3 κουτάβια σε κούτα στο Μαράθι

Πάρος: Εγκατέλειψε τα τέσσερα σκυλάκια για να τα ξεφορτωθεί

Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου: Αδυνατούμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα που εσείς δημιουργείτε!

Βρήκαν 9 κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα σε κάδο στα Μάρμαρα της Πάρου

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Δέκαδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Κακοποιεί άλογο που έχει διαρκώς εκτεθειμένο & με δεμένα τα πόδια στον Μώλο Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στον κάδο σκουπιδιών

Ποινή - «χάδι» με αναστολή για τον άνδρα που βασάνιζε τον σκύλο του στην Πάρο αφήνοντας τον χωρίς τροφή & νερό

Ποινή - «χάδι» για τον άνδρα που πυροβόλησε σκύλο στην Πάρο αλλά θα του επιβληθεί πρόστιμο 30.000 €

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Σκελετωμένο και αλυσοδεμένο Πόιντερ στις Κολυμπήθρες της Πάρου

Σκύλος ζωντανό σκιάχτρο στις Κολυμπήθρες της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε τον σκύλο του γείτονα του

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος του Παριανού που κακοποιεί τον σκύλο του

Παριανός επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τα σκυλιά του ως αντικείμενα!

Στην Πάρο κάποιοι κακοποιούν ακόμα και τα πρόβατα!

Μίνι «παραγκούπολη» γεμάτη ζώα στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Μαϊμού ως «ατραξιόν» σε ταβέρνα στην Χρυσή Ακτή της Πάρου (βίντεο)

Ποιος σκότωσε αυτά τα κουτάβια στην Πάρο;

«Ούτε με τα αδέσποτα ζώα τα καταφέρνουμε στην Πάρο»

Οι Παριανοί ξεφορτώνονται τα κουτάβια τους πετώντας τα στα σκουπίδια!

Πάρος: Πέταξαν κούτα με κουτάβια στον κάδο σκουπιδιών

Πάρος: Μαθητής σκότωσε κλωτσώντας γατάκι και αποβλήθηκε από το Γυμνάσιο

Σκυλίτσα - ζωντανή μούμια στην τουριστική κατά τα άλλα Πάρο

Βρήκαν 8 κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι τα 2 ήδη νεκρά στον Πρόδρομο της Πάρου

Πάρος: Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στον κάδο σκουπιδιών

Οι Φ.Ε.Π. απαντούν σε όλους εσάς που ζητάτε να τρέξουν μόνο οι άλλοι για τα ζώα

Δήμος Πάρου: Ανεπιθύμητα τα σκυλιά στις παραλίες

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Μιχαηλ Τσολακης

    Βασανιζουν τα ζωα πριν τα σφαξουν! Τιτλος στο Ποντικι σημερα 15/11/2018 !
    Να στε σιγουροι οτι τα ιδια και χειροτερα γινονται στα ελληνικα σφαγεια που βεβαια εχουν και την γνωστη.......φημη πανευρωπαικα!
    Καλη .......ορεξη στους κρεατοφαγους !

  2. Μιχαηλ Τσολακης

    Για τους νησιωτες τα εχω πει πολλες φορες φιλοι! Αδικα χανετε τον καιρο σας,ειναι τομαρια που περα απο το χρημα δεν βλεπουν τιποτα αλλο μπροστα τους! Ειναι ιδεολογοι ανηθικοι! Μονο οταν χτυπηθουν εκει που πονανε θα αλλαξουμ σταση! Πληρης καταγραφη των περιστατικων,βαθμολογια φιλοζωικη και ενημερωση ολων των μεγαλων τουριστικων πρακτορειων!Να δειτε πως θα......τα αγαπησουν τα ζωα μετα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.