Στηρίξτε μας

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

16 Οκτωβρίου 2016 18:42 | Καταγγελίες
Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση του πυροβολισμού μιας γάτας με αεροβόλο που συνέβη στις 5 Ιανουαρίου του 2013 στην Παροικιά της Πάρου. Δράστης ένας νέος άνδρας ο οποίος έβαλε στο σημάδι την ψιψίνα Μπέτυ «για να κάνει πλάκα» (!) ή «γιατί όλα τα παιδιά έτσι κάνουν», όπως ισχυρίστηκε η μητέρα του.

Το δικαστήριο είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Οκτωβρίου και μόλις ο Ευριπίδης Ακαλέστος – μάρτυρας κατηγορίας και ιδιοκτήτης της γάτας – μπήκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου διαπίστωσε ότι στην θέση του κατηγορούμενου δεν καθόταν ο άνδρας που είχε δει να πυροβολεί την γάτα του αλλά κάποιος άλλος, ο οποίος όπως αποδείχτηκε είναι ο αδερφός του δράστη.

Τότε η πρόεδρος αμέσως αθώωσε τον κατηγορούμενο και ρώτησε τον κ. Ακάλεστο αν βλέπει στην αίθουσα τον δράστη. Έτσι και έγινε. Αμέσως ο μάρτυρας κατηγορίας έδειξε τον 30χρονο άνδρα, που παρίστατο στην αίθουσα, και θεωρούσε ότι θα γλυτώσει των ευθυνών του και εις βάρος του πια σχηματίζεται δικογραφία.

Τι έχει συμβεί όμως και δημιουργήθηκε αυτό το μπέρδεμα; Όταν στις 5 Ιανουαρίου του 2013 ο κ. Ακάλεστος είδε τον νεαρό γείτονα του να πυροβολεί την γάτα του τρεις φορές με αεροβόλο και του έκανε παρατήρηση τον ρώτησε το όνομα του και του ζήτησε να καλέσει την μάνα του. Εκείνος τότε συστήθηκε ως Κωνσταντίνος Σ. ενώ το πραγματικό του όνομα είναι Θοδωρής Σ.

Ο κ. Ακάλεστος έδωσε κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς για την κακοποίηση του ζώου του αλλά δεν κλήθηκε από τους αστυνομικούς να αναγνωρίσει τον δράστη ώστε να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων. Οι αστυνομικοί – που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την συγκέντρωση των στοιχείων μια δικογραφίας – προφανώς και δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και η κατηγορία στοιχειοθετήθηκε σε βάρος του αδερφού του δράστη!

Έχει αξία να αναφέρουμε ότι ο συνήγορος του λάθος κατηγορούμενου ουσιαστικά είπε στο δικαστήριο ότι δεν είναι και μεγάλο ζήτημα να πυροβολεί κάποιος μια γάτα με αεροβόλο γιατί είναι γνωστό ότι από μεγάλη απόσταση έτσι δεν την σκοτώσεις… Προφανώς ο συνήγορος δεν διαβάζει www.zoosos.gr και δεν γνωρίζει – ή κάνει πως δεν γνωρίζει και λέει σκόπιμα ψέματα για να μην χάσει την αμοιβή του – πόσα ζώα μένουν καθημερινά παράλυτα επειδή υπάνθρωποι τα πυροβολούν για πλάκα

Σε αυτές τις ανοησίες και τα ψεύδη θέλουμε να ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα απαντήσει με την καταδίκη του δράστη όταν αυτή γίνει. Θέλουμε φυσικά να ελπίζουμε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα των εγκλημάτων κατά των ζώων και δεν αντιμετωπίζει επιδέρμικα υποθέσεις όπως αυτή που οδηγούν στην ατιμωρησία ή στην αργοπορία επιβολής ποινής και χρηματικού προστίμου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με το www.zoosos.gr επικοινώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Πάρου Ευριπίδης Ακάλεστος για να μας καταγγείλει τα όσα συνέβησαν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 το απόγευμα έξω από το σπίτι του στην Παροικιά. Ο κ. Ακάλεστος μας εξήγησε, ότι καθώς επιδιόρθωνε το Ι.Χ. του δίπλα του στεκόταν μια από τις γατούλες του, η Μπέτυ. Ξαφνικά και ενώ το ζώο παρατηρούσε τις κινήσεις του ούρλιαξε και τινάχτηκε στον αέρα.

Έκπληκτος ο κ. Ακάλεστος προσπάθησε να βρει τι συνέβη στη γάτα και άκουσε τον ήχο από τα σφαιρίδια να περνούν ξυστά δίπλα του. Τελικά ψάχνοντας είδε τον 30χρονο γείτονα του Κωνσταντίνο Σ. με το αεροβόλο να βάλει κατά του ζώου, ενώ κρυβόταν με την πλάτη στον τοίχο του γειτονικού σπιτιού, που βρίσκεται στην περιοχή Θόλος μέσα στον οικισμό της Παροικιάς.

«Ένας γάτος είναι πως κάνεις έτσι;»

Έξαλλος του έβαλε τις φωνές, τον απείλησε και προσπάθησε να τον συνετίσει. Του εξήγησε πόσο κακό είναι αυτό το οποίο κάνει και τον ρώτησε αν νιώθει δυνατός μ’ αυτό που πράττει εις βάρος των ζώων. Του είπε μάλιστα ότι μπορεί έτσι όχι μόνο να τραυμάτισε τη γάτα αλλά θέτει σε κίνδυνο το μόλις 5 μηνών παιδάκι του ή κάποιον διερχόμενο!

Ο 30χρονος αδιάφορος του είπε πως ξέρει, ότι έτσι τα γατιά πεθαίνουν γιατί δηλητηριάζονται, αφού το μολύβι που έχουν τα σφαιρίδια είναι καρκινογόνο! Όμως μεταξύ άλλων του είπε «ένας γάτος είναι πως κάνεις έτσι;». Επειδή ο κ. Ακάλεστος διαπίστωσε, ότι ο νεαρός δεν συνειδητοποιούσε το μέγεθος της αθλιότητας της πράξης του, του ζήτησε να φωνάξει τη μάνα του. Όμως και με εκείνη ήρθε αντιμέτωπος με μια παρόμοια παθητικότητα.

Η μητέρα του νεαρού προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και επανέλαβε τη φράση «πως κάνεις έτσι, ένα γατί είναι!». Όμως η μάνα του 30χρονου Κωνσταντίνου αντεπιτιθέμενη για να προστατέψει το καμάρι της απευθυνόμενη στον γείτονα της με ύφος του είπε «ότι είναι δικομανής» αν θελήσει να καταγγείλει τον γιό της και πως όλα τα παιδιά έτσι κάνουν! Ο κ. Ακάλεστος εξαιρετικά θυμωμένος – και όχι άδικα – ανταπαντώντας της είπε ότι με τον τρόπο της κάνει στο παιδί της «το χειρότερο μάθημα» καθώς αντί να παραδεχτεί το σφάλμα και να ζητήσει συγνώμη και εκείνη και ο 26χρονος τότε προσπαθούν να τον πείσουν, ότι είναι δα και τόσο σημαντικό να τραυματίζεις ή να σκοτώνεις ζώα.

Ο κ. Ακάλεστος μετά το τέλος της αντιδικίας με τους γείτονες αναζήτησε τη δίχρονη γατούλα του, που βλέπετε στη φωτογραφία, και επικοινώνησε με τον κτηνίατρο Αντώνη Λάμπρου για να του δώσει οδηγίες. Ευτυχώς τα σφαιρίδια 2-3 δεν είχαν τρυπήσει το δέρμα του ζώου και έτσι γλύτωσε τα χειρότερα. Ο κ. Ακάλεστος είναι εξαιρετικά γνωστός στην τοπική κοινωνία όχι μόνο επειδή ήταν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ» αλλά επειδή εργάζεται και στη Δ.Ο.Υ. κυρίως όμως γιατί ήταν ο ένας εκ των δύο πιλότων του ασθενοφόρου – αεροπλάνου του Βελέντζειου Ιδρύματος Πάρου.

Τότε και αφού πληροφορηθήκαμε το συμβάν ζητήσαμε από τον κ. Ακάλεστο να προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία, ώστε ο νεαρός να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όμως εκείνος αρνήθηκε να το κάνει και μας εξήγησε τους λόγους. Μας είπε, ότι δεν ήθελε να αμαυρώσει το ποινικό μητρώο του νεαρού. Δεν ήθελε να τον στιγματίσει στο ξεκίνημα της ζωή του και θεώρησε ότι αυτή η συζήτηση μαζί του ήταν αρκετή για να τον αποτρέψει από το να επαναλάβει στο μέλλον τέτοια πράξη.

Διαφωνήσαμε σε αυτό με το κ. Ακάλεστο και τονίσαμε τη σημασία του παραδειγματισμού ειδικά στο πλαίσιο μιας τοπικής κλειστής κοινωνίας στην οποία πολλοί αντιμετωπίζουν την μαγκιά και το θράσος ως υπέρτατες αρετές. Γι’ αυτό και εξηγήσαμε στον κ. Ακάλεστο, ότι θα δώσουμε αυτό το δημοσίευμα στο Α.Τ. Παροικιάς και όπως προβλέπει η νομοθεσία η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ζητήσει στον κ. Ακάλεστο να καταθέσει τα όσα είδε και έτσι να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του  δράστη βάσει  της διαταγής της ΕΛ.ΑΣ. (αρ. πρωτ. 71377/ 12/396322), που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2012, στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η Αστυνομία πρέπει να διερευνά και τις καταγγελίες, που δημοσιοποιούνται μέσω διαδικτύου. Έτσι και έγινε.

Θυμίζουμε ότι για την απόκτηση αεροβόλου δεν απαιτείται άδεια, αφού η χρήση του είναι μόνο σκοπευτική. Όταν όμως το αεροβόλο χρησιμοποιείται για τον τραυματισμό ή την θανάτωση π.χ. ζώων τότε ο κατηγορούμενος διώκεται για οπλοχρησία και φυσικά ο νόμος 4039/2012 προβλέπει πολύ μεγάλες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για όσους κακοποιούν τα ζώα.

Διαβάστε επίσης:

26χρονος Παριανός χτύπησε με αεροβόλο τη γάτα του γείτονα

Στην Σύρο στις 6/10 η δίκη του νεαρού που πυροβόλησε με αεροβόλο την γάτα του γείτονα του στην Πάρο το 2013

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. καρολος

  Μεσα σε αυτην την ιστορια,συμπυκνωμενη η νεο-ρωμεικη ψυχοπαθολογια.Ατιμωρισια,αγραφοι κανονες τοπικης κοινωνιας,περιφρονηση προς τις υπολοιπες μορφες ζωης,ψευτομαγκια κτλ.Το σκηνικο κλεινει με την αιωνια εικονα του 30χρονου μαντραχαλου που ζει με τη μαμακα του μεχρι τα 80,και εκεινη τον προστατευει σαν να ειναι 5χρονο παιδακι.θα ηταν κωμικο,αν δεν υπηρχε η δολοφονια του ατυχου ζωου.

 2. Θάνος

  Εύχομαι, κάποτε να σφάξει την μάνα του, η οποία πριν ξεψυχήσει να τον ακούσει να μονολογεί: ΄΄Και τι έγινε… μια κωλόγρια ήταν΄΄.

 3. venus

  Την εχει ηδη ξεκινησει απο τωρα τη λαμπρη του καριερα το «παιδι», κυριε Ακαλεστε.
  Ως δολοφονος!
  Και αν εχετε την εντυπωση οτι μια καταγγελια, η ακομα και μια δικη, θα ειναι ικανες να αναχαιτισουν αυτη την λαμπρη καριερρα που εχει ξεκινησει το «παιδι» απο τα γεννοφασκια του υπο την μητρικη καθοδηγηση, αυτοαπατασθε!!
  Σε μερικα χρονια θα ειναι σε θεση να ανταποδωσει στην «μαμα» του τους κοπους και τα εξοδα που επενδυσε συστηματικα για το χτισιμο της καριερρας του περνωντας πλεον στο επιπεδο ενος επαγγελματια δολοφονου και οχι μονο γατιων.

  Το γεγονος οτι παρολα τα τριαντα του χρονια ακομα βυζαινει, δειχνει καθαρα την ευγνωμοσυνη και την αναγνωριση που τρεφει στην δημιουργο του.
  Venus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.