Στηρίξτε μας

Πώς θα νομοθετήσεις για το καλό των ζώων αν δεν νιώθεις γι’ αυτά συμπόνια;

27 Μαΐου 2021 12:00 | Επικαιρότητα
Πώς θα νομοθετήσεις για το καλό των ζώων αν δεν νιώθεις γι’ αυτά συμπόνια;

Της Κατερίνας Παπαποστόλου*

Το νομοσχέδιο για τα ζώα, και σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα σε αυτή τη χώρα, γίνεται η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια όλες μα όλες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι δηλώνουν φιλόζωοι, κάποιοι εκ των οποίων κάνουν πραγματικά σπουδαίο έργο γι' αυτά τα πλάσματα και κατά συνέπεια για την κοινωνία. Και στα θέματα προστασίας των ζώων αυτό που είναι θετικό και «αποδοτικό» για κάποιον άνθρωπο, είναι ξεκάθαρα ζημιογόνο για κάποιον άλλον.Και σχεδόν πάντα αχνοφαίνεται αυτή η έντονη αντίθεση ανάμεσα στην καθαροαιμία και τα αδέσποτα. Γιατί δυστυχώς ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η αγάπη είναι κοινή και αφορά στα ζώα, τελικά δεν είναι αρκετή για να τους ενώσει. Υπάρχουν εξαιρέσεις; Φυσικά. Τιμή και δόξα στις εξαιρέσεις.

Σε αυτό το νομοσχέδιο του οποίου η διαβούλευση ήδη τελείωσε μετά από χιλιάδες σχόλια και απίστευτους φιλοζωικούς καβγάδες που οδήγησαν για ακόμη μια φορά πολλούς πολίτες να απομακρυνθούν από τη στήριξη φιλοζωικών σωματείων έχουμε επιπλέον απεργίες αλλά και πορείες. Κτηνιατρεία αποφάσισαν για μια μέρα μόνο – προς το παρόν - να παραμείνουν κλειστά για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων τους που είναι ένα ηχηρό «όχι» στην υποχρεωτική στείρωση» και ένα ηχηρό «όχι» στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από Μ.Κ.Ο. και ιδιωτικούς φορείς.

Διότι είναι προφανώς βέβαιο για εκείνους πως στην Ελλάδα όλες οι Μ.Κ.Ο. «τρώνε» τα χρήματα που προορίζονται για τα ζώα. Διότι είναι βέβαιο πως στην Ελλάδα όλες οι Μ.Κ.Ο. παίρνουν χρήματα για τα ζώα. Κτηνιατρεία παρέμειναν για μια μέρα κλειστά, από ό,τι λέγεται όχι μεγάλο ποσοστό, και ας αργοπέθαιναν ζώα στις περιοχές τους. Σιγά μια μέρα ήταν, ας περιμένουν.

Θέλω να ξέρετε, όσοι δεν είστε ενεργοί φιλόζωοι, πως οι εθελοντές συνήθως δεν «βαρούν πιστολιές» στα χρέη στους κτηνιάτρους - γιατί ακούστηκε και αυτό. Γιατί ξέρουν πως ο κτηνίατρος δεν θα τους δεχθεί ξανά και αυτό θα είναι καταστροφικό για ένα ζώο. Δεν θα φάνε, δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά στα ζώα την περίθαλψη θα την πληρώσουν με όποιο κόστος.

Έχουν ξεσηκωθεί πολλοί κτηνίατροι για την υποχρεωτική στείρωση, έχοντας φέρει στο φως επιστημονικές απόψεις μαζί με άλλους πολίτες, συχνά εκτροφείς, που δικαιολογούν πως τα ζώα δεν είναι απαραίτητο να στειρωθούν ενώ συχνά ίσως είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους.

Ενώ, αν τολμήσεις να εκφράσεις την άποψή σου σχετικά με αυτό, άμεσα γίνεσαι στόχος προσβλητικών και ειρωνικών αλλά και επιθετικών σχολίων και «τρως αναφορές» στο προφίλ σου μέχρι να πέσει, γιατί τόλμησες δημοκρατικά να πεις τη γνώμη σου η οποία όμως δεν συμβαδίζει με τη δίκη τους. Όταν για χρόνια πολλοί μας τρομοκρατούσαν για όλα όσα θα έφερνε η μη στείρωση στα ζώα μας. Πυομήτρα και καρκίνος στον προστάτη οι φόβοι μας, αφού το έλεγαν οι γιατροί.

Εκείνοι δε οι υποστηρικτές της απαγορευτικής επέμβασης στη φύση, ξεφυτρώνουν πλέον από παντού και φωνάζουν πως τους ζητάμε να στειρώσουν τα παιδιά τους. Οι κτηνίατροι απαιτούν να μη δοθούν χρήματα σε Μ.Κ.Ο. αλλά μονάχα σε Δήμους. Είναι να αναρωτιέται κανείς το γιατί.

Υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κατασπαταλούν χρήματα και αυτό οι κτηνίατροι και πολλοί άλλοι δεν το θέλουν; Φυσικά και υπάρχουν. Όχι όλες όμως. Διότι ως γνωστόν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρηματοδοτούνται από τον πολίτη και όχι από το κράτος. Και πολλοί είναι οι οργανισμοί, αμέτρητες είναι οι φιλοζωικές που παρακαλάνε για δωρεές του κόσμου, γιατί το κράτος δεν χρηματοδοτεί ποτέ τις δράσεις τους.

Να μιλήσουμε για τη διαχείριση χρημάτων για τα αδέσποτα από τους Δήμους; Να μιλήσουμε σίγουρα για τους Δήμους – δήμιους; Υπάρχουν και εξαιρέσεις; Δυστυχώς ελάχιστες σε όλη τη χώρα. Πόση αδιαφορία έχουμε βιώσει όλοι εμείς οι φιλόζωοι που παρακαλάμε ακόμη και για ένα σακί τροφή και πόσες είναι οι πόλεις που για χρόνια δεν έχουν κανένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτου πληθυσμού; Πόσοι δήμαρχοι υπάρχουν απόλυτα αδιάφοροι για τα ζώα; Ευγνώμων και τυχερή που έχω συνεργαστεί με τις εξαιρέσεις.

Ένα τεράστιο ποσοστό συμπολιτών μας θεωρούν πως όλοι εμείς οφείλουμε να τα πληρώνουμε όλα από την τσέπη μας. Γιατί εμείς είμαστε εθελοντές. Και ως γνωστόν οι εθελοντές οφείλουν να θυσιαστούν ψυχή και σώμα για τα ιδανικά τους. Διότι όλοι οι εθελοντές πρέπει να γυρίζουν πάμφτωχοι και να μαζεύουν ζώα κάνοντας τα σπίτια τους καταφύγια και παρακαλώντας τον κόσμο να τους στηρίξει οικονομικά.

Γιατί πάντα υπάρχει ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα, ένα μήνυμα για κάποιο ζώο που κάποιος είδε ότι υποφέρει και γύρισε σπίτι του και έπεσε να κοιμηθεί αφού μετέθεσε αλλού το πρόβλημα. Όσο πιο φτωχός ο εθελοντής τόσο πιο καλός διασώστης ζώων. Υπάρχουν και εξαιρέσεις στους κτηνιάτρους; Φυσικά. Ευτυχώς αρκετές πλέον.

Σε αυτό το νομοσχέδιο έγιναν και πορείες από ανθρώπους υπέρ της καθαροαιμίας που τάχα οι φιλόζωοι κατά τη γνώμη τους «μισούν» και που ανάμεσα τους υπήρχαν και πολλοί που πολλοί γνωρίζουμε πως ζευγαρώνουν τα ζώα τους στην πίσω αυλή, στην κρεβατοκάμαρα, στο σαλόνι και τα πουλάνε μισοτιμής και φυσικά χωρίς απόδειξη. Δίχως να είναι νόμιμοι, δίχως να πληρώνουν φόρους.

Πολλοί φοβήθηκαν πως θα πάψουν να υφίστανται οι «φυλές». Το τι έχουμε διαβάσει δεν περιγράφεται με λόγια. Βρισιές και κατάρες σε φιλόζωους πως το νομοσχέδιο φτιάχτηκε μονάχα για τα αδέσποτα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις στους εκτροφείς; Φυσικά παντού υπάρχουν. Η παράνομη εκτροφή όμως σε αυτή τη χώρα δεν γίνεται άλλο να συνεχίσει. Και δυστυχώς πολλοί «ερασιτέχνες» εκτροφείς είναι παράνομοι και δεν γίνεται να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Και σε αυτό πρώτοι θα έπρεπε να ξεσηκωθούν οι νόμιμοι εκτροφείς στα πλαίσια που επιτρέπει φυσικά το κράτος αυτή τη νομιμότητα την οποία διεκδικούν χρόνια. Και παντού ακούγεται πως θα πάψει να υπάρχει ως ζώο ο σκύλος. Πως οδεύουμε στην εξαφάνιση του. Πως αν υποχρεωθούν όλοι να στειρώσουν τα ζώα τους, σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν.

Κάθε φορά που γίνεται μια παράνομη γέννα ακόμη και αν έχουν βρει όπως λένε οικογένειες, στερούν σπίτια και οικογένειες από αμέτρητα άλλα που υποφέρουν στους δρόμους και στα κλουβιά. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό αυτό; Και αλήθεια είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως δεν θα βρουν τρόπο κτηνίατροι και εκτροφείς, ακόμη και αν ψηφιστεί η υποχρεωτική στείρωση να στήνουν «στειρώσεις» όπως τόσα χρόνια άλλωστε οι κτηνίατροι κόβουν ουρές και αυτιά εκτός ωραρίου έτσι για τη «φιλία». Όχι άλλο σανό στη μούρη μας, όχι άλλη υποτίμηση στη νοημοσύνη μας.

Δεν είναι το νομοσχέδιο αυτό ακριβώς που θίγεται εδώ, μα είναι αυτός ο εμφύλιος που ξεκίνησε ξανά. Αυτός ο εμφύλιος που θα κάνει ξανά και ξανά κακό μονάχα στα ζώα που δεν γνωρίζουν από μίση και πάθη. Όσο όλοι εμείς διαφωνούμε και μάλιστα πολύ άσχημα συχνά τόσο ένα ακόμη πλάσμα πίσω από ένα κλουβί νιώθει να χάνει την ελπίδα να σωθεί.

Μιλάνε όλοι και μιλάνε και οι κυνηγοί

Μιλάνε όλοι και μιλάνε και οι κυνηγοί. Που κακοποιούν συστηματικά τα ζώα τους, που τους πετάνε ένα ξεροκόμματο ψωμί, που τα αφήνουν χωρίς νερό, που τα πυροβολούν εξ επαφής, όταν «χαλάσουν», που στα νησιά τα έχουν μόνιμα δεμένα, που έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια από μαθητές που μοιράστηκαν μαζί μου τους θανάτους των σκύλων τους από τον ίδιο τους τον πατέρα ή τον παππού, γιατί «κυρία, δεν δούλευαν πια για το κυνήγι».

Μιλάνε για ευζωία, όταν η δουλειά τους και το χόμπι τους είναι να αφανίζουν ζώα. Μιλάνε για ευζωία, όταν οι ίδιοι στήνουν γλέντια πάνω στα πτώματα ζώων περήφανοι για τα κατορθώματά τους. Λυπηρό πως έχουν την υποστήριξη βουλευτών και υπουργών που έχουν ψηφιστεί από τον λαό. Ανεξάρτητα από κόμματα.

Στην αγάπη των ζώων δεν χωράνε κόμματα. Δεν βλέπεις το κάθε νομοσχέδιο κομματικά μα το βλέπεις και το υποστηρίζεις ή το πολεμάς ανεξάρτητα από το κόμμα που το «κατεβάζει». Φωτογραφίζονται χαρούμενοι και μαχητικοί όπως δηλώνουν σε συλλόγους κυνηγών και γουναράδων εκφράζοντας τη στήριξή τους στα δικαιώματά τους. Αυτοί οι «πολιτικοί» πότε θα κατανοήσουν πως και σε αυτή τη χώρα όσοι παλεύουν για τα ζώα έχουν πλέον δύναμη και φωνή και πως όλοι θα κριθούμε για όλα εκείνα που είπαμε και κάναμε;

Πότε θα κατανοήσουν πως όλοι εμείς που είμαστε χρόνια τώρα η φωνή όλων εκείνων που φωνή δεν έχουν είμαστε πια πάρα μα πάρα πολλοί και ενωμένοι; Σε μια χώρα που οι γουναράδες έχουν μπει στα σχολεία, σε μια χώρα που οι κυνηγοί θεωρώ πως έστω και κρυφά θα έχουν μπει επίσης, σε μια χώρα που ακόμη πολλοί επισκέπτονται πάρκα ζώων και φωτογραφίζουν τις φυλακές τους, σε μια χώρα που οι εθελοντές έχουν εξαθλιωθεί να αγκαλιάζουν ετοιμοθάνατα κυνηγόσκυλα και να λύνουν βαρελόσκυλα που περιμένουν καρτερικά τον θάνατο τους, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ξεκινήσει την πορεία του, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους νόμους και βάζοντας αρχικά φυλακή όλους εκείνους που τα βασανίζουν επιδεικτικά, γιατί έτσι γουστάρουν.

Βασανίζουν ζώα και βασανίζουν και όλους εμάς που τα αγαπάμε. Όλους εκείνους που εκπαιδεύουν με πνίχτες και ηλεκτρικά κολάρα, με όποιου είδους βία και μιλάνε για κυριαρχία. Όλους εκείνους που θεωρούν τον σκύλο αντικείμενο τους, πράγμα που, όταν χαλάσει, το πετάνε στα σκουπίδια, υπόδουλο που για να του επιβληθείς τον σαπίζεις στο ξύλο.

Υποχρεωτική στείρωση με πολλές εξαιρέσεις...

Διαβάζουμε εδώ και λίγες μέρες μάλιστα πως το νομοσχέδιο που έφτασε στη διαβούλευση δεν ήταν ολόιδιο με το αρχικό που έφτασε στα χέρια των φιλοζωικών φορέων. Εκεί φτάσαμε; Εκεί έφτασε όλη αυτή η ανελευθερία γνώμης; Εκεί έφτασε η υποτίμηση της νοημοσύνης μας; Σε σχέση τώρα με την «υποχρεωτική» στείρωση που βάση νομοσχεδίου θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια! Το είδαμε και αυτό σε αυτή τη χώρα…

Πόσοι είναι αυτοί που πουλάνε ζώα στο ίντερνετ δίχως ντροπή και ίχνος φόβου για μήνυση; Και αντιδρούν και αυτοί! Δίχως ντροπή! Ποια είναι η λύση που προτείνεται από όλους αυτούς λοιπόν για τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού; Γιατί, ας μη γελιόμαστε ένα μεγάλο τμήμα των αδέσποτων προέρχεται από την παράνομη εκτροφή που «παράγει» ζώα γεμάτα προβλήματα υγείας.

Και στους δρόμους ναι, υπάρχουν και «καθαρόαιμα», κυρίως όσα είχαν την «τύχη» να εγκαταλειφθούν από τους κυνηγούς και όχι να δολοφονηθούν ως χαλασμένα ή να λιώσουν από την πείνα και τη δίψα δεμένα με την αλυσίδα. Από πού προήλθαν αυτά;

Δηλαδή είμαστε τόσο τρελοί να πιστεύουμε πως τα αδέσποτα προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων που ζευγαρώνουν δίχως αύριο; Και ποια είναι λύση που προτείνεται για να πάψει επιτέλους η παράνομη εκτροφή; Πότε και πως θα ενωθούμε όλοι μα όλοι μαζί ώστε να παταχθεί αυτή η άθλια κατάσταση;
Κουραστήκαμε πια και δεν βοηθά κανένα ζώο όλο αυτό ειδικά όταν χρειάζεται να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη βλακεία των ανθρώπων. Κανένα νομοσχέδιο δεν στρώθηκε με ροδοπέταλα και όλα μα όλα σε αυτή τη χώρα χρειάζονται διορθώσεις.

Αν ρωτά κανείς τη γνώμη μου για αυτό το νομοσχέδιο θα πω ότι φυσικά και περιέχει πολύ σημαντικές αλλαγές για το καλό των ζώων και την εκπαίδευση των πολιτών, όμως υπάρχουν σε αυτό ασάφειες, παραλείψεις, αντιφάσεις και άρθρα που θα είναι επιζήμια για την ευζωία σκυλιών και γατιών.

Το ότι η αρμοδιότητα των ζώων συντροφιάς επιτέλους πέρασε στα χέρια του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όπως και το γεγονός πως στην περίοδο του εγκλεισμού αντιμετωπίστηκαν τα πλάσματα αυτά ως ισότιμοι συμπολίτες μας. Αλήθεια όμως ισχύει ότι έγιναν αλλαγές στο σχέδιο νόμου λίγο πριν κατέβει στη δημόσια διαβούλευση;

Σε αυτό υπάρχουν σημεία που είναι και πάλι ανεπίτρεπτα και βάζουν μια ταφόπλακα στη ζωή των αδέσποτων πλασμάτων. Σε όσους ξέρουμε να διαβάζουμε καλά Ελληνικά, κατανοούμε τι σημαίνει «μόνιμο δέσιμο» και πού οδηγεί και κατανοούμε τι σημαίνει πως, όταν γεμίσει ένα καταφύγιο θα ξεκινήσει η επανένταξη πλασμάτων που έχουν ήδη ιδρυματοποιηθεί.

Κατανοούμε τι σημαίνει να εξαιρεθούν κάποιοι από την υποχρεωτική στείρωση και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει οι Δήμοι να επιλέγουν αν θέλουν συνεργασία με τις φιλοζωικές. Είναι σαφέστατο πως μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση έκανε πίσω στην υποχρεωτική στείρωση μέσω όλων των εξαιρέσεων που θα φέρουν και πάλι την κόλαση στους δρόμους. Από ό,τι φαίνεται επίσης, εφόσον οι Δήμοι δεν συμμορφώνονται στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων, τα «σπασμένα» θα τα πληρώνουν τελικά οι πολίτες. Ενώ οι εθελοντές τρέχουν να μαζέψουν πλάσματα από τις ταράτσες, τώρα πια μπορούν να εγκαταλείπονται εκεί και με τον νόμο. Και αλήθεια τι θα γίνει με τα κυνοκομεία - κολαστήρια;

Αν δεν αγαπάς τα ζώα πως θα νομοθετήσεις για το καλό τους;

Τα νομοσχέδια στήνονται συχνά από ανθρώπους που θεωρούν πως συμπονούν και γνωρίζουν καλά τα ζώα. Ακούνε απόψεις ψηφοφόρων, βάζουν κάτω τα συμφέροντα, προτείνουν νόμους τους οποίους και αλλάζουν πριν ψηφιστούν, όταν ξεκινήσουν οι πιέσεις. Δεν γίνεται όμως να νομοθετήσεις αν δεν βγεις στον δρόμο να δεις την κόλαση ή αν δεν μπεις στο κλουβί να δεις τον φόβο και την απογοήτευση.

Δεν γίνεται να είσαι δήμαρχος και να κάνεις σωστή διαχείριση αδέσποτου πληθυσμού αν εσύ ο ίδιος πρώτα δεν λατρεύεις τα ζώα, δεν συμπονείς τα αδέσποτα. Τις αλλαγές τις κάνουν οι άνθρωποι και αυτοί πρέπει να πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι σε αυτές. Δεν γίνεται να φέρεις την αλλαγή, αν δεν γίνεις ο ίδιος η αλλαγή. Αν δεν έρθεις κατάματα με τον δολοφόνο σου που θα σε κεράσει πρωί πρωί τη φόλα και θα χαρεί να σε βλέπει να πεθαίνεις βασανιστικά δεν μπορείς εύκολα να νομοθετήσεις υπέρ της ευζωίας των αδέσποτων. Κουράστηκα και αηδίασα με τους φιλοζωικούς καβγάδες. Κουράστηκα και αηδίασα με τον φασισμό πολλών που διψούν για επιβολή της γνώμης τους. Σταματήστε επιτέλους να μας κουνάτε το δάχτυλο.

Διαβάστε λοιπόν, πολύ - πολύ προσεκτικά το νέο νομοσχέδιο, υποστηρίξτε το ή πολεμήστε το όμως με πολιτισμό. Σχηματίστε τη γνώμη σας με επιχειρήματα. Δίχως τόσο μίσος σε όσους εκφέρουν την άποψη τους με δημοκρατία. Το νομοσχέδιο θα περάσει, αν η κυβέρνηση το επιθυμεί, όσο εμείς θα παραμένουμε να τρώμε τις σάρκες μας. Ενώ τα ζώα θα υποφέρουν. Και θεωρώ πως ένα είναι όμως σίγουρο!

Πως ακόμη και αν περάσει κάτι που είναι κόντρα στα συμφέροντα των ζώων όλοι εμείς θα γίνουμε ένα να είμαστε και πάλι εκείνη η αγκαλιά και η αγάπη στη ζωή τους. Και θα νικήσουμε! Αφήστε στην άκρη τις όποιες διαφορές σας και ας έρθουμε όλοι μας σε έναν κοινό διάλογο με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την αγάπη και το καλό των ζώων που έχουν μόνο εμάς σε αυτό τον κόσμο. Ας κινητοποιήσουμε όσο μπορούμε πιο πολλούς να υιοθετήσουν πλάσματα από τον δρόμο και τα κλουβιά καθώς θα κατανοήσουν πως αυτό είναι μια πράξη υπέρτατης αγάπης και καλοσύνης.

Και καθώς μας βομβαρδίζετε κάθε μέρα όλη μέρα με άρθρα, post, πιεστικοί να εκφράσουμε τις απόψεις μας, σεβαστείτε επιτέλους τον προσωπικό μας χώρο και χρόνο και την επιλογή μας να μιλήσουμε μόνο όταν θέλουμε και αν θέλουμε, σεβαστείτε το γεγονός πως κάνουμε αγώνα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Μην βομβαρδίζετε το inbox μας με βίντεο ζώων που κακοποιούνται και πεθαίνουν και σεβαστείτε πως δεν μπορούν όλοι οι φιλόζωοι να διαχειριστούν μια τέτοια πληροφορία. Κρατήστε τα για εσάς. Όλοι μας ξέρουμε πόσο υποφέρουν τα ζώα και υποφέρουμε και εμείς μαζί τους.

Μη μας γεμίζετε φοβίες που σταματούν τον αγώνα μας έστω και για λίγο. Διότι πολλοί από εμάς την παλιά ζωή μας πίσω δεν τη θέλουμε. Ούτε την κανονικότητα. Χάρισμα σας. Χτίζουμε από την αρχή καινούρια. Και εκεί θα υπάρχει ενσυναίσθηση και αγάπη. Οι υπόλοιποι που θέλετε να δείτε ακόμη και τα πιο αγνά πλάσματα του πλανήτη με γνώμονα μονάχα το συμφέρον και το κέρδος στα δέντρα και στις σπηλιές σας. Στο καλό!

*Η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός - ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. «Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων» (Ζω.Ε.Σ.)

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν απ’ την κυβέρνηση να αλλάξει διατάξεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή των ζώων αν γίνουν νόμος

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο πρωθυπουργός αγαπά τα αδέσποτα αλλά επιτρέπει την εξαφάνιση των άγριων ζώων μέσα από την καταστροφή περιοχών NATURA

Νεοφιλελεύθερη αναλγησία και φιλοζωική πολιτική;

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Κ. Παπαποστόλου: Απαραίτητη η εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση για μαθητές και καθηγητές (ηχητικό)

Κ. Παπαποστόλου: Στις Ζω.Ε.Σ. προτρέπουμε τα παιδιά να μπουν στη θέση ενός ζώου που υποφέρει (ηχητικό)

Σκότωσε ή βασάνισε ζώο και εκεί μπαίνει τελεία!

4 Απριλίου: Αμέτρητα αδέσποτα βαδίζουν σιωπηλά και ζητιανεύουν τα αυτονόητα

4 Οκτωβρίου: Μια ημέρα που μας θυμίζει πως ο οίκτος μόνο προς τα ζώα είναι άνευ αξίας

Κυκλοφορεί το βιβλίο της Κ. Παπαποστόλου «Το Δώρο» που είναι η πρώτη «αυτοβιογραφία» ενός κακοποιημένου σκύλου

Διώνη: Πυροβολήθηκε, μαχαιρώθηκε και τώρα διδάσκει τα παιδιά να σέβονται τα ζώα επειδή μια δασκάλα την αγάπησε πολύ!

Άξελ: Ένα κακοποιημένο σκυλί που πλέον μαθαίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα ζώα

Επιδιώκουν να διδάξουν στους μαθητές την αγάπη για τα ζώα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.