Στηρίξτε μας

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

24 Μαρτίου 2021 22:55 | Επικαιρότητα
Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με εκείνους που εναντιώνονται με διατάξεις του αναμενόμενου σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς - έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα - θέλησε να παρουσιάσει στις 23 Μαρτίου στους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καθώς κάποια στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν εκφράσει αναχρονιστικές απόψεις, που είναι κυρίως σε βάρος των ζώων, και βασίζονται είτε σε άγνοια της τραγικής κατάστασης η οποία επικρατεί στην Ελλάδα για τα αδέσποτα, είτε σε συντεχνιακά συμφέροντα, που φυσικά και δεν στοχεύουν στην προστασία εκατομμυρίων γατιών και σκυλιών.

Η αντιπροσωπεία του φιλοζωικού φορέα, όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, επισήμανε την ανάγκη της επαρκούς χρηματοδότησης των δήμων ώστε οι κυβερνητικές εξαγγελίες να έχουν αντίκρισμα και εξήγησε γιατί είναι θετικό την αρμοδιότητα των ζώων συντροφιάς από το ΥΠ.Α.Α.Τ. να την έχει το ΥΠ.ΕΣ.

Μάλιστα εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. άκουσαν με χαρά τις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά ανταπάντησε στις απαράδεκτες δηλώσεις του Δημήτρη Καρακώστα, και επισήμανε αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης ότι υπάρχουν και τεράστια ζητήματα ηθικής «τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά και μόνο από την οπτική γωνία της κτηνιατρικής επιστήμης. Δηλαδή δεν θα μας πουν αποκλειστικά και μόνο οι κτηνίατροι τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τη στείρωση των ζώων».

Ο κ. Καρακώστας και σε αυτή τη συνάντηση τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας της στείρωσης των οικόσιτων ζώων συντροφιάς και επισήμανε τα εξής: «Στείρωση θα κάνουμε εκεί που πρέπει να γίνει και εξ ανάγκης θα γίνει, εγχειρήσεις κάνουμε εκεί που πρέπει να κάνουμε όχι και εκεί που δεν πρέπει να κάνουμε, δηλαδή στα δεσποζόμενα που δεν πρέπει να γίνεται αναπαραγωγή δεν χρειάζεται στείρωση.

Και την ευθύνη την έχει ο ιδιοκτήτης, ο δεσπότης. Να είμαστε καθαροί. Άλλο τα αδέσποτα, άλλο αυτά τα οποία τα έχουμε για αναπαραγωγή είτε ειδικών φυλών είτε γενικώς και άλλο πράγμα τα αδέσποτα. Στη μια κατηγορία ΝΑΙ στην άλλη κατηγορία ΟΧΙ. Αν θα συζητήσουμε με τους επιστήμονες, διότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μου έχει στείλει αρκετές σελίδες τι σημαίνει στείρωση, τι συνέπειες έχει και γιατί πρέπει να γίνεται και πότε πρέπει να γίνεται, διότι εμείς σαν κόμμα έχουμε απευθυνθεί και στα δύο πανεπιστήμια της χώρας στις κτηνιατρικές σχολές.

Και έχουμε απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα της στείρωσης κ.τ.λ. όπως έχουμε συζητήσει και με άλλους κτηνιατρικούς φορείς, που παίρνουμε την επιστημονική τους γνώση για να την ενσωματώσουμε στην πολιτική μας άποψη. Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους επιστήμονες».

Τι επισήμανε η Π.Φ.Π.Ο.

Η Π.Φ.Π.Ο. στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνει τα εξής: «Τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική συμμαχία είχαν χθες 23 Μαρτίου εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) με αφορμή το αναμενόμενο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Στη συζήτηση τέθηκαν οι απόψεις της Π.Φ.Π.Ο., που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του οργανωμένου φιλοζωικού κινήματος της χώρας, και έγινε αναλυτική αναφορά γιατί η υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και οικόσιτων ζώων συντροφιάς είναι μονόδρομος και η μόνη ενδεδειγμένη και πολιτισμένη λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των αδέσποτων γατιών και σκυλιών και της κακοποίησης τους.

 

Οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού φορέα αναφέρθηκαν και στην επικείμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) και τόνισαν ότι αυτό γίνεται καθώς μετά από πολλές δεκαετίες το ΥΠ.Α.Α.Τ. αποδείχτηκε αναποτελεσματικό στα θέματα διαχείρισης αδέσποτων, οι στειρώσεις που γίνονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά και τα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία είναι χώροι μαρτυρίου για τα έγκλειστα ζώα, τα οποία στοιβάζονται εκεί μέχρι να πεθάνουν. Το ΥΠ.Α.Α.Τ. διαρκώς δηλώνει αναρμόδιο για τις παράνομες πρακτικές των δήμων σε βάρος των ζώων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι ένα βήμα για τον περαιτέρω έλεγχο.

Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. δήλωσαν ότι οι αντιδρώντες – με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο – είναι κατά κύριο λόγο εκείνοι που παρανόμως εκτρέφουν και εμπορεύονται ζώα συντροφιάς (παράνομοι και ερασιτέχνες εκτροφείς, κυνηγοί κ.ά.) οι οποίοι φυσικά επιθυμούν να παραμείνουν ασύδοτοι γεμίζοντας τη χώρα με ανεπιθύμητα ζώα, τα οποία φυσικά καταλήγουν αδέσποτα. Μάλιστα επισημάνθηκε και ο παραλογισμός των ενστάσεων των εκπροσώπων των κτηνιάτρων καθώς καμιά αρμοδιότητα δεν χάνει ο συγκεκριμένος κλάδος. Τα ζητήματα που έχουν σχέση με λοιμώδη νοσήματα και των ζωοανθρωπονόσων των ζώων συντροφιάς, αφορούν και θα αφορούν φυσικά τους κτηνιάτρους.

Στη συζήτηση τέθηκε το κρισιμότατο ζήτημα και η ανάγκη της επαρκούς χρηματοδότησης (πόροι και προσλήψεις υπαλλήλων) ώστε το ΥΠ.ΕΣ. ως εποπτεύουσα αρχή να ελέγχει αν όλα όσα απαιτεί η νομοθεσία τηρούνται, αφού προηγουμένως έχει δώσει στους Ο.Τ.Α. τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση τους, κάτι που τώρα ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, καθώς η χρησμοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων είναι ελλιπέστατη.

Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. κατέκριναν τις απαράδεκτες δηλώσεις του Δημήτρη Καρακώστα, εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε – με αφορμή το αναμενόμενο σχέδιο νόμου – η Περιφέρεια Αττικής στις 21 Μαρτίου, καθώς χαρακτήρισε την υποχρεωτική στείρωση ως έγκλημα και ενάντια στην ευζωία, κάτι ξεκάθαρα λανθασμένο και σαφώς αντιεπιστημονικό.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Δημήτρη Καρακώστα...

 

Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσαν προσεκτικά τις απόψεις μας, μίλησαν για το μεγάλο έργο των εθελοντών του φιλοζωικού κινήματος της χώρας, δήλωσαν προβληματισμένοι για το μέγεθος των προβλημάτων και δεσμεύτηκαν να υπάρξει και νέα συνάντηση, ώστε να συζητηθούν εκ νέου τα ζητήματα που έχουν τεθεί.

Ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης ότι υπάρχουν και τεράστια ζητήματα ηθικής «τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά και μόνο από την οπτική γωνία της κτηνιατρικής επιστήμης. Δηλαδή δεν θα μας πουν αποκλειστικά και μόνο οι κτηνίατροι τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τη στείρωση των ζώων».

Εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη συνάντηση συμμετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ε., Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, ο βουλευτής Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο γεωπόνος και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος, Δημήτρης Καρακώστας, το μέλος της Κ.Ε. Μαρία Βαμβουρέλη, οι συνεργάτες του κ. Τζανακόπουλου, Εύη Αποστολάκη και Νίκος Γαβαθάς.

Εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος Νατάσα Μπομπολάκη, το μέλος της 5μελους επιτροπής του Δήμου Αθηναίων Βίκυ Χρήστου, η δικηγόρος Στέλλα Κοτσιφάκη και η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου.».

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Αντιεπιστημονική πρωτοτυπία το σχέδιο νόμου της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς»

Θυμίζουμε ότι αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση στάθηκε και η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στο οποίο τονίζονταν τα εξής:

Στις 16 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με θέμα το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ζώα συντροφιάς, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την αναπλ. Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Δημ. Καρακώστα και την Κατερίνα Λουκάκη, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΕΚΔΥ με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Βάσω Ζαφειροπούλου και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΟΓΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νίκο Κακαβά.

Στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε ταύτιση απόψεων για την ανορθόδοξη επιλογή της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων για τα ζώα Συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η επιλογή αυτή, που οδηγεί τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, έρχεται σε αντίθεση με την κτηνιατρική νομοθεσία καθώς και με τα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού αδέσποτων σκύλων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Εν μέσω πανδημίας και του σημερινού lockdown, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει σε ένα ακόμη ατόπημα, βάζοντας σε κίνδυνο προγράμματα αντιμετώπισης των νόσων, όπως η λύσσα. Μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στα ζητήματα τήρησης της δημόσιας υγείας και της προστασίας και ευζωίας των ζώων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και επιμέρους πλευρές του σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκαν χωρίς, για πρώτη φορά, να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συναρμόδιους υπηρεσιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Ο άγνωστος συντάκτης του σ/ν αγνοεί τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, παραβλέπει τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εφαρμοζόμενες καλές πρακτικές και αδιαφορεί για τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας.

Είναι πασιφανές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Δήμοι, χωρίς κτηνιάτρους, δεν είναι σε θέση, εκ των πραγμάτων, λόγω άγνοιας αντικειμένου, να ανταποκριθούν στην τήρηση των βασικών αρχών της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει ένα βάρος και μια ευθύνη που δεν μπορεί να σηκώσει και θα της δημιουργήσει τεράστια διαχειριστικά και νομικά προβλήματα.

Η επιλογή του επιτελικού κράτους της ΝΔ δεν είναι αθώα. Ενέχει τον κίνδυνο η διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας και προστασίας των αδέσποτων ζώων να αφεθεί, στο βωμό επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, στα χέρια μη ειδικών. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη γνώμη των ειδικών και να αποσύρει αυτό το σχέδιο νόμου που αποτελεί ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία.».

Διαβάστε επίσης:

Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Το νομοσχέδιο φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση – Έπιασαν τόπο οι προσπάθειες μας

Dogs’ Voice: «Καλωσορίζουμε το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και εξηγούμε τους λόγους»

Δεσμεύεται ο πρωθυπουργός για το νέο νομοσχέδιο προστασίας των ζώων συντροφιάς από το Υπ. Εσωτερικών

Θα λύσει το Υπ. Εσωτερικών το πρόβλημα με τα TRA.C.E.S. που προκαλεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.;

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να τερματιστεί η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κακούργημα ο βασανισμός ή δολοφονία ζώου – Νόμος του κράτους που ψήφισαν όλα τα κόμματα (βίντεο)

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.