Στηρίξτε μας

Πανάκριβες ταΐστρες για τ’ αδέσποτα βάζει ο Δήμος Βόλου & ήδη τοποθετήθηκε η πρώτη στο Δημαρχείο

5 Οκτωβρίου 2016 20:55 | Επικαιρότητα
Πανάκριβες ταΐστρες για τ’ αδέσποτα βάζει ο Δήμος Βόλου & ήδη τοποθετήθηκε η πρώτη στο Δημαρχείο

Η πρώτη από τις 15 πανάκριβες ταΐστρες, ποτίστρες – συσκευές ανακύκλωσης, που αγόρασε ο Δήμος Βόλου τοποθετήθηκε ήδη έξω από το Δημαρχείο της πόλης, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ώστε εκεί να βρίσκουν τροφή τα αδέσποτα ζώα. Οι υπόλοιπες 14 θα τοποθετηθούν σταδιακά στον αστικό ιστό ενώ το κόστος της πρώτης έφτασε τις 5.000 ευρώ, αλλά για τις υπόλοιπες θα ζητηθεί καλύτερη τιμή από την εταιρία Fil-eco Ε.Π.Ε. όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπατζιάκας, ο οποίος μας τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου είναι ο πρώτος δήμος που αγοράζει το συγκεκριμένο μηχάνημα.

TaistresAdespotaDimosVolou 1

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Μπατζιάκα γιατί επιλέχθηκε αυτή η τόσο ακριβή συσκευή και όχι απλές ταΐστρες και ποτίστρες μας εξήγησε ότι οι άλλες βρωμίζουν ενώ η συγκεκριμένη που είναι ταυτόχρονα και συσκευή ανακύκλωσης διαθέτει και αυτονομία μέσω του φωτοβολταϊκού.

Το ότι ο Δήμος Βόλου συμμορφώνεται με τη νομοθεσία – άλλωστε υπάρχει η καταδίκη του Νίκου Πολύζου, διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου στις Γλαφυρές – είναι παρήγορο, εντούτοις όταν χρησιμοποιούμε δημόσιο χρήμα και μάλιστα σε τέτοιες εποχές ύφεσης οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Ο Δήμος Βόλου έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει βάλει μέσα στην πόλη ταΐστρες για τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά και όχι να τα μπουντρουμιάζει στο κυνοκομείο εντούτοις αυτή η συσκευή είναι πανάκριβη και κατά την γνώμη μας περιττή ή καλύτερα απαγορευτική λόγω κόστους. Με αυτά τα λεφτά – υπολογίστε πόσο κάνει 15 επί 5.000 ευρώ και θα καταλάβετε ότι μιλάμε 75.000 ευρώ – ο συγκεκριμένος δήμος θα μπορούσε να κάνει (αφού τα διαθέτει) πολλές δράσεις για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο το Δημοτικό Κυνοκομείο στις Γλαφυρές ήταν χωρίς φάρμακα και χωρίς σκυλοτροφές με αποτέλεσμα τα ζώα να είναι σκελετωμένα και να πεθαίνουν και από την ασιτία...

Θυμίζουμε ότι η πρώτη συσκευή ανακύκλωσης που λειτουργεί ως ταΐστρα και ποτίστρα για τ' αδέσποτα ζώα τοποθετήθηκε τον Ιούνιου του 2015 και υπάρχει στο λιμάνι του Τολού στην Αργολίδα. Την αγόρασε τότε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού για την φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής. Το μηχάνημα για να λειτουργήσει ζητάει από τους ανθρώπους - χρήστες ως «αντάλλαγμα» για το τάισμα και το πότισμα των ζώων να τοποθετήσουν συσκευασίες ανακύκλωσης αντί χρημάτων. Έτσι τα δύο μπολ γεμίζουν με τροφή και νερό για γάτες και σκύλους. Πρόκειται για μια εξαιρετική συσκευή και μια πρωτοποριακή ιδέα που ξεκίνησε από την Τουρκία και βοηθάει το περιβάλλον και τα ζώα ποικιλοτρόπως. Όμως το εξαιρετικά υψηλό κόστος αγορά της σίγουρα δεν επιτρέπει την τοποθέτηση της σε πολλά σημεία της χώρας.

Τι ορίζει η νομοθεσία για την σίτιση των αδέσποτων

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι δήμοι θα πρέπει να τοποθετούν ποτίστρες και ταΐστρες για τα γατιά και τα σκυλιά αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει το γράμμα του νόμου πράξη. Έτσι παραβλέπουν το γεγονός ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων κατοικίδιων δεν είναι απλά δική τους υποχρέωση αλλά είναι και βασικό δικαίωμα αυτών των έμβιων όντων.

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας ή σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δοχεία νερού και φαγητού. Ο νόμος μας το επιτρέπει αρκεί να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Η σίτιση και το πότισμα των ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων.

Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Μην δέχεστε να σας απειλούν!

Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για την νομοθεσία ώστε να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Η συσκευή ανακύκλωσης για τη σίτιση αδέσποτων έφτασε στην Ελλάδα

Συσκευή ανακύκλωσης και ταΐστρα - ποτίστρα για τα αδέσποτα στο Τολό

Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Πτώματα και σκελετούς σκύλων πέριξ του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου βρήκαν οι φιλόζωοι

Σκελετωμένα από την ασιτία τα σκυλιά που έκλεισε ο Μπέος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου

Καταδικάστηκε με 3ετή αναστολή ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Εκ νέου αναβολή της δίκης του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Αναβλήθηκε η δίκη του διαχειριστή του Δημ. Κυνοκομείου Βόλου στις 21/10 η εκδίκαση

Δήμος Βόλου: «Βρομιάρηδες και μπαχαλάκηδες» όσοι διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των ζώων

Δικάζεται τώρα ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Συνελήφθη ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Πορεία διαμαρτυρίας στον Βόλο για την κακοποίηση των έγκλειστων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Αχιλλέας Μπέος: Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν τα σκυλιά δεν έχουν τροφή! (Βίντεο)

Σκελετωμένα από την ασιτία τα σκυλιά που έκλεισε ο Μπέος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου

Πάνε στο Βόλο μεταφέροντας τροφές και φάρμακα για τα σκυλιά του Δημοτικού Κυνοκομείου

Φιλοζωικοί Σύλλογοι Βόλου: ΟΧΙ στον εγκλεισμό των αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο: Γιατί επιτρέπετε την ασυδοσία του δημάρχου Βόλου εις βάρος των αδέσποτων;

Δήμος Βόλου: Ζημιώνουν τη φήμη της πόλης όσοι διαμαρτύρονται για τα σκυλιά του κυνοκομείου!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Βόλο για την κακοποίηση των σκύλων εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου

Σε ιδιωτικό κυνοκομείο εκτός του Δήμου Βόλου συγκεντρώνει τα αδέσποτα ο Μπέος

Τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών θέλει ο δήμαρχος Βόλου

Τα αδέσποτα σκυλιά του Βόλου μαζεύει ο Μπέος αδιαφορώντας για το τι ορίζει ο νόμος

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος και μπόγιας!

Διαμαρτύρονται για τις παρανομίες του Μπέου εις βάρος των αδέσποτων σκυλιών του Βόλου

Π.Φ.Π.Ο.: Ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων συζητά ο Δήμος Βόλου;

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.