Στηρίξτε μας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε τα χερσαία χελωνάκια

5 Δεκεμβρίου 2021 22:46 | Επικαιρότητα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε τα χερσαία χελωνάκια

Το Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής, που εδρεύει στη Μεσσηνία, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα χερσαία χελωνάκια.

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

«Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μικρά χερσαία χελωνάκια :

  1. Τα χελωνάκια όταν γεννιούνται έχουν ολικό μήκος σώματος 3 με 3,5 εκατοστά. Εάν βρείτε χελωνάκι μεγαλύτερο από 3 με 3,5 εκατοστά σε μέγεθος, σημαίνει ότι δεν είναι νεογέννητο και ήδη τα έχει καταφέρει μια χαρά μέχρι τώρα χωρίς τη δική σας βοήθεια. Άρα δεν χρειάζεται διάσωση.
  2. Παρά την αντίληψη που επικρατεί τα χελωνάκια που βρίσκετε στην εξοχή δεν θα πρέπει να τα απομακρύνετε εκτός και εάν κινδυνεύουν άμεσα. Εάν διασχίζουν δρόμο με κίνηση, εάν βρίσκεται άλλο ζώο από πάνω τους και τα παρατηρεί ή εάν βρίσκονται κάπου εγκλωβισμένα. Η μετακίνηση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το σημείο που εντοπίστηκαν.
  3. Όσο πιο μικρά σε μέγεθος τόσο περισσότερο κινδυνεύουν εάν τα απομακρύνετε από το σημείο που τα εντοπίσατε. Τα χελωνάκια είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές του περιβάλλοντος και χρειάζονται ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να ρυθμίζουν αντίστοιχα τις παραμέτρους αυτές στο σώμα τους μόνα τους, όταν κρύβονται μέσα στο χώμα ή όταν βγαίνουν να λιαστούν.
  4. Εάν βρείτε χελωνάκι να τριγυρνάει μέσα σε αστικό ιστό, τότε και μόνον τότε θα πρέπει να παρέμβετε. Εάν βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού το πιθανότερο είναι να επίλεξε λάθος διαδρομή. Εάν βρίσκεται μέσα σε μεγαλούπολη τότε σίγουρα μεταφέρθηκε εκεί. Είναι πολύ σύνηθες να το σκάνε από το σημείο που κρατούνταν ή να μεταφέρονται αλλού από άλλα ζώα. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. το συντομότερο.
  5. Μην εγκαταλείπετε χελωνάκια σε αστικά πάρκα. Τα πάρκα αυτά είναι συνήθως οριοθετημένα μεν αλλά έχουν μόνιμα ανοιχτές εξόδους. Τα χελωνάκια μπορούν να βγουν και να κινδυνεύσουν από αυτοκίνητα, ενώ μέσα στα πάρκα αυτά μπορούν να γίνουν θήραμα για γάτες και σκύλους που πιθανότατα θα τα δουν σαν παιχνίδια. Τα χελωνάκια θα πρέπει να καταλήγουν αποκλειστικά σε ένα Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων όπως το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ., πουθενά αλλού.
  6. Παρά την κοινή αντίληψη ότι τα χελωνάκια κινδυνεύουν όταν γυρίσουν ανάποδα, τα ζώα αυτά είναι ικανότατα και μπορούν κάλλιστα να επανέλθουν στην κανονική τους θέση. Πολύς κόσμος βρίσκει χελωνάκια που είναι γυρισμένα ανάποδα και τα παίρνει μαζί του θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάει. <<Μα ήταν γυρισμένο ανάποδα. Τι να έκανα; >>

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει εδώ στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. είναι ότι τα χελωνάκια γυρίζουν ανάποδα για να αερίζουν και να ζεσταίνουν πιο γρήγορα το κάτω μέρος του σώματός τους. Μάλιστα μπορούν να παραμείνουν σε αυτή τη θέση για ώρες.

  1. Σε όλους αρέσουν τα παγωτά και τα μπισκότα. Δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε τρεφόμενοι αποκλειστικά με αυτά. Κάτι αντίστοιχο αποτελούν τα λαχανικά και τα φρούτα για τις χελώνες. Το γαστρεντερικό τους σύστημα λειτουργεί με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και οι τροφές αυτές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, ειδικά όταν προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες. Λαχανικά και φρούτα πρέπει να ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από το διαιτολόγιο των χερσαίων χελωνών ειδικά των πιο μικρών σε ηλικία, διαφορετικά θα προκαλέσουν ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα των τροφών αυτών είναι πιθανόν να προκαλέσουν διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας της διάσπασης των τροφών, σοβαρή διάρροια και να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη εντερικών παρασίτων.
  2. Τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν εμφανίζονται άμεσα στις χελώνες. Όταν όμως εμφανιστούν είναι συνήθως αργά για να διορθωθούν. Ειδικά στα πολύ νεαρά σε ηλικία άτομα η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.
  3. Οι χελώνες συγκαταλέγουν στη διατροφή τους ζωική πρωτεΐνη είτε τυχαία τρώγοντας έντομα ή άλλα αρθρόποδα ή και μαλάκια που βρίσκονται επάνω στα φύλλα των φυτών που επιλέγουν, είτε περιστασιακά μπορεί να τραφούν με υπολείμματα κάποιου ζώου που μπορεί να βρουν ευκαιριακά στη φύση. Όμως αυτό συμβαίνει σπάνια και σε πολύ ειδικές συνθήκες. Η ζωική πρωτεΐνη ΔΕΝ αποτελεί μέρος της κανονικής διατροφής τους και δεν θα πρέπει να τους προσφέρεται. Η ζωική πρωτεΐνη που περιέχεται στις τροφές για κατοικίδια είναι βλαπτική για τις χερσαίες χελώνες και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο.
  4. Τα χελωνάκια ειδικά τα πιο μικρά κινδυνεύουν από τη "διάσωση". Είναι ζώα τα οποία μπορούν να ζήσουν έως τα 150 χρόνια ανάλογα με το είδος. Για όσο χρονικό διάστημα καταφέρουν να επιβιώσουν στην αιχμαλωσία θα είναι καταδικασμένα να ζήσουν σε αφύσικες για αυτά συνθήκες και αναγκασμένα να αλλοιώσουν την φυσιολογική τους συμπεριφορά. Επιπλέον με την "διάσωση" κατά πάσα πιθανότητα θα στερήσετε υγιή αναπαραγωγικά άτομα από τον πληθυσμό της συγκεκριμένης περιοχής από την οποία τα απομακρύνατε.».

Διαβάστε επίσης:

Οι χερσαίες χελώνες είναι άγρια ζώα και απαγορεύεται να τις κρατάμε αιχμάλωτες σε μπαλκόνια, ταράτσες και κήπους

Είναι παράνομο να έχουμε χερσαίες χελώνες σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες!

Πρώτες βοήθειες για χερσαίες χελώνες από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Είναι παράνομο να κρατάμε χελώνες αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές

Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας: Βρήκαν χερσαίες χελώνες ζωντανές πεταμένες σε κάδους σκουπιδιών

Γρεβενά: Βρήκε χερσαίες χελώνες ζωντανές πεταμένες σε κάδο σκουπιδιών

Βρήκε 3 χερσαίες χελώνες ζωντανές πεταμένες σε κάδο στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας

Με μπουλντόζα σκότωσαν χερσαίες χελώνες σε οικόπεδο στο Μαρούσι Αττικής

Κατασχέθηκαν 17 χελώνες που ταβερνιάρης κρατούσε αιχμάλωτες σε παρτέρι στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας

Δείτε πως φροντίζει τ’ αυγά που γεννάει μια χερσαία χελώνα (βίντεο)

Κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την πίσσα τις χελώνες που βρέθηκαν στα Βριλήσσια μετά από 3 ώρες

Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό

Χερσαία χελώνα από την Αμερική σε χωράφι της Κατερίνης...

Χελώνες, τα «αφανή» θύματα των πυρκαγιών

Κακοποίησαν χελώνα στα Βριλήσσια

Σε κρίσιμη κατάσταση η χελώνα που κακοποίησαν οι κάτοχοι της στην Αθήνα λόγω άγνοιας

Πιερία: Κατάσχεσαν 63 χελώνες από παράνομο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.