Στηρίξτε μας

Είναι παράνομο να έχουμε χερσαίες χελώνες σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες!

1 Αυγούστου 2015 14:22 | Χρηστικά
Είναι παράνομο να έχουμε χερσαίες χελώνες σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες!

Με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι σχετικά με τις χελώνες οι οποίες ζουν στον μεγάλο κήπο του κτιρίου και πολλαπλασιάζονται οφείλουμε να θυμίσουμε ότι είναι παράνομο να έχουμε αυτά τα άγρια ερπετά στις αυλές, στους κήπους, στα μπαλκόνια και στις ταράτσες μας.

Οι χερσαίες χελώνες είναι άγρια είδη, που προστατεύονται από την νομοθεσία εθνική και ενωσιακή (Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΕ), και απαγορεύεται να τις έχουμε ως κατοικίδια είτε εντός είτε εκτός σπιτιού καθώς η κατοχή τους διώκεται ποινικά. Η «αγάπη» αρκετών ανθρώπων για τις χελώνες κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα δεν γαυγίζουν, όπως κάνουν τα «ενοχλητικά» σκυλιά, δεν χρειάζεται να τα πας βόλτα για να εκτονωθούν και δεν «λερώνουν» τόσο όπως άλλα είδη ζώων, ενώ χρειάζονται μικρή ποσότητα τροφής που κοστίζει λίγο.

Οι άνθρωποι λοιπόν συνηθίζουν να τις αιχμαλωτίζουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους κυρίως για να τις βλέπουν τα παιδιά τους, να τρώνε φλούδες από αγγούρι, επειδή αυτό τους βολεύει.

Xelonaki1Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε χερσαία χελώνα στην αυλή και στον κήπο σας

Αν βρείτε χελώνα στην αυλή σας είναι σωστό να μεταφέρεται το ζώο σ’ ένα χωράφι με βλάστηση (που δεν καλλιεργείται ώστε να μην κινδυνεύει π.χ. από τρακτέρ, φυτοφάρμακα), κάπου εκτός του οικισμού, ώστε εκεί να ζήσει φυσιολογικά μακριά από ανθρώπους και οχήματα. Αυτά τα πλάσματα θα επιβιώσουν σ’ ένα χωράφι με ξερή βλάστηση ακόμα και το καλοκαίρι.

Οι χελώνες, που ζουν αιχμάλωτες, αντιμετωπίζουν συχνά πολλά προβλήματα υγείας (αβιταμίνωση, κακό μεταβολισμό λόγω έλλειψης έκθεσης στον ήλιο) κυρίως λόγω της κακής τροφής που τους παρέχουν οι άνθρωποι επειδή χρειάζονται την ποικιλία των αγριόχορτων που βρίσκουν στη φύση.

Δεν είναι φυσικά λίγες οι περιπτώσεις που χελώνες τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας από τα μπαλκόνια αφού ο μέσος Έλληνας εκεί θεωρεί το κατάλληλο σημείο διαβίωσης για ένα πλάσμα που πρέπει να ζει στους αγρούς!

Καχεξία στις χελώνες που ζουν σε σπίτια προκαλεί και το γεγονός της απουσίας έκθεσης στον ήλιο καθώς έτσι δε συντίθεται η βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου που οργανισμός τους χρειάζεται.

Στην Ελλάδα ενδημούν τρία είδη: η Κρασπεδοχελώνα (Testudo marginata), η Λιβαδοχελώνα-χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni) και η Ελληνική χελώνα (Testudo graeca). Μόνο στο νησί της Κρήτης δεν υπάρχει κανέναν από τα τρία είδη χελωνών, που συναντάμε την υπόλοιπη επικράτεια και απαγορεύεται η εισαγωγή χερσαίων χελώνων σε αυτό.

Μπορεί οι ένοικοι της πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι ηλιθιωδώς να θεωρούν ότι τα παιδιά τους «κινδυνεύουν» από τις χελώνες, εντούτοις εκείνοι που τις προστατεύουν και θέλουν να τις σώσουν από τους ανόητους θα πρέπει να τις απομακρύνουν και να τις αφήσουν ελεύθερες στη φύση για το καλό των ίδιων των ερπετών.

Αν θέλετε να πληροφορηθείτε περισσότερα σχετικά με τις χελώνες καλέστε στα τηλέφωνα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Αθήνα: 6979914851, Θεσσαλονίκη: 6978361682, Ηράκλειο Κρήτης: 6944460869, Πρέβεζα: 6937099240), της ΑΝΙΜΑ που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής στα τηλέφωνα: 6972664675, 2109510075 ή στην Δράση για την Άγρια Ζωή που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο: 6979914852.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτες βοήθειες για χερσαίες χελώνες από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Δείτε πως φροντίζει τ’ αυγά που γεννάει μια χερσαία χελώνα (βίντεο)

Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό

Χελώνες, τα «αφανή» θύματα των πυρκαγιών

Είναι παράνομο να κρατάμε χελώνες αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές

Σε κρίσιμη κατάσταση η χελώνα που κακοποίησαν οι κάτοχοι της στην Αθήνα λόγω άγνοιας

Πιερία: Κατάσχεσαν 63 χελώνες από παράνομο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.