Στηρίξτε μας

Χερσαία χελώνα από την Αμερική σε χωράφι της Κατερίνης...

27 Φεβρουαρίου 2013 13:51 | Καταγγελίες
Χερσαία χελώνα από την Αμερική σε χωράφι της Κατερίνης...

Μια χελώνα από την κεντρική Αμερική του είδους Red-footed tortoise με το επιστημονικό όνομα Chelonoidis carbonaria βρέθηκε σε χωράφι της Κατερίνης και εστάλη στην ΑΝΙΜΑ. Το ασύδοτο και παράνομο εμπόριο άγριων ζώων (θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, ψαριών) δεν είναι καταστροφικό μόνο για τις περιοχές από τις οποίες υφαρπάζονται αυτά τα πλάσματα – για να βγάζουν οι έμποροι χρήματα – αλλά έχει βλαπτικές συνέπειες και για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καταλήγουν.

Η απελευθέρωση ενός εξωτικού ζώου σε περιβάλλον διαφορετικό από το φυσικό του μπορεί να το «μετατρέψει» σε επεμβατικό είδος. Οι εισβολείς συνήθως είναι ισχυρότεροι από τα ντόπια είδη, τα οποία εξολοθρεύουν και έτσι δημιουργείται ανισορροπία.

Τα επεμβατικά είδη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με πολλούς τρόπους. Αρχικά γιατί γίνονται θηρευτές των ενδημικών ειδών. Φυσικά ανταγωνίζονται με τα ενδημικά είδη τις περιορισμένες πηγές τροφής, ενώ εισάγουν μικροοργανισμούς και ασθένειες που φυσιολογικά δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Θυμηθείτε το πρόσφατο παράδειγμα με τα πιράνχας, που κάποιος ξεφορτώθηκε πετώντας τα το περασμένο καλοκαίρι στον ποταμό Έβρο, τις αμερικανικές νεροχελώνες που κυνηγούν τις ντόπιες κυρίως στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονική ή τους για τον εισηγμένο βουβαλοβάτραχο της Αμερικής (Rana catesbeiana), που έχει εκτοπίσει τους ντόπιους βατράχους της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Πιράνχας στον ποταμό Έβρο!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.