Στηρίξτε μας

Οδοιπορικό για την σωτηρία κακοποιημένων σκυλιών στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων

14 Σεπτεμβρίου 2016 18:13 | Καταγγελίες
Οδοιπορικό για την σωτηρία κακοποιημένων σκυλιών στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων

Δύο γυναίκες μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου διέσχισαν με το όχημα τους μια ορεινή περιοχή στο Ανατολικό Σέλινο μήκους 50 χιλιομέτρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες διαβίωσης σκυλιών, που άλλοτε εντοπίζονταν αλυσοδεμένα σε βαρέλια στη μέση του πουθενά, άρρωστα χωρίς τροφή και νερό έχουν βελτιωθεί.Στην διαδρομή στον ορεινό όγκο βρήκαν ξανά σκυλιά σε κακά χάλια, που κακοποιούνται συστηματικά από τους ιδιοκτήτες τους εντούτοις η συνολική εικόνα δεν είναι απογοητευτική καθώς ο κόπος των φιλοζωικών φορέων του νησιού και η διαρκής όχληση της Αστυνομία ώστε να επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων έχει πιάσει τόπο και τα περιστατικά είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Η Νατάσα Μπομπολάκη από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και πρόεδρος της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας διηγείται τα όσα είδε μαζί με την Ραφαέλα Τριανταφυλλάκη σε αυτήν την περιήγηση. «Την Κυριακή ξεκινήσαμε με την Ραφαέλα ένα μικρό οδοιπορικό στον ορεινό όγκο του Ανατολικού Σέλινου και φθάσαμε στον Καμπανό, το τελευταίο χωριό πριν τη Σούγια.

anatolikoselinoodoiporikorafaelanatasa-10Βρήκαν σκυλιά δεμένα ή σε περιφραγμένους χώρους χωρίς ίχνος τροφής και νερού...

Όχι, δεν πήγαμε για μπάνιο αλλά σε αναζήτηση δύο μικρών κουταβιών, δύο μηνών, που σύμφωνα με την καταγγελία ο ιδιοκτήτης τα είχε δέσει σε ερημικό σημείο, έκλαιγαν και δεν είχαν νερό. Για το περιστατικό αυτό είχαμε ειδοποιήσει την τοπική Αστυνομία την προηγούμενη βδομάδα αλλά η ενημέρωση που είχαμε δεν μας ικανοποιούσε - και όντως είχαμε δίκαιο να ανησυχούμε -  και έτσι ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε τον ορεινό όγκο και μετά να κατηφορίζουμε προς την θάλασσα.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ευχαριστημένες αφού σε ένα επαρχιακό δίκτυο που τα προηγούμενα χρόνια κάθε 500 μέτρα υπήρχε ένα βαρελόσκυλο τώρα σε όλη την διαδρομή αυτή των 50 χιλιομέτρων βρήκαμε δυο περιπτώσεις βαρελόσκυλων, ή ζώων σε ντεπόζιτα, παλιά ψυγεία κ.ο.κ., περιπτώσεις  γνώριμες και από το παρελθόν.

Η ικανοποίησή μας ήταν μεγάλη γιατί μετά από επίμονους και επίμονους αγώνες ετών κατορθώσαμε να  περιορίσουμε στο ελάχιστο την αθλιότητα αυτή των σκυλιών στα βαρέλια, που και τα ζώα πρωτίστως βασανίζονταν αλλά και η εικόνα του νησιού από απολίτιστη και αφιλόξενη έγινε  πιο πολιτισμένη και πιο φιλική για τους ξένους επισκέπτες μας, αν και δρόμος μας είναι μακρύς ακόμη.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο χωριό Πρασσές στο γνωστό μας κοντέινερ, όπου τα ζώα υπέφεραν από ανοικτές πληγές στα αυτιά από τις μύγες, τα δεσμά τους, η αλυσίδα τους δηλαδή, ήταν δεν ήταν ένα μέτρο και παντού ακαθαρσίες  πολλών ημερών. Αναζητήσαμε τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος σύμφωνα με αυτά που μας είπαν γείτονες  έλλειπε εκείνη την ημέρα. Γνωρίζουμε το επώνυμό του και από το παρελθόν και θα ενεργήσουμε ανάλογα.

Η επόμενη περίπτωση στο χωριό Τσισκιανά, πάλι σε γνωστό σημείο πάνω στο δρόμο , με ίδιες περίπου συνθήκες. Βρήκαμε τους ιδιοκτήτες, νέους δυστυχώς ανθρώπους, οι οποίοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, τους εξηγήσαμε τι προβλέπει ο νόμος για τα ζώα και τους ενημερώσαμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τις συνθήκες να εμβολιάσουν, αποπαρασιτώσουν και "τσιπάρουν" τα δύο σκυλιά. Στην επιστροφή μας τα είχαν απομακρύνει από τον δρόμο.

Στο χωριό Καμπανός συναντήσαμε τυχαία  τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη των δύο κουταβιών, τα οποία κατά το ψάξιμό μας σε κακοτράχαλα μέρη δεν μπορέσαμε  να τα εντοπίσουμε, ο οποίος μας είπε, ότι τα έχει επιστρέψει σε εκείνον, που τα αγόρασε, γεγονός που βάσιμα αμφισβητούμε.

Δυστυχώς όμως  συμπωματικά ανακαλύψαμε, ότι υπήρχε και τρίτο σκυλί, 2-3 μηνών καθαρόαιμος γκέκας, δεμένο σε απόμερο μέρος, χωρίς νερό πουθενά, με στεγνά τελείως τα "σκεύη" τροφής και νερού, να έχει τρελαθεί από την προσπάθειά του να ελευθερωθεί. Πήγαιναν φαγητό, κόκαλα αρνιού - τεράστια - σε αυτό το μικρό πλάσμα.

Δώσαμε σαφείς συμβουλές να απομακρύνει το μικρό θηλυκό σκυλί από την ερημιά και να το μεταφέρει κατ’ αρχήν στο σπίτι του, την δε συνέχεια θα την δώσουμε με βάσει την κείμενη νομοθεσία και διατάξεις. Τέλος συναντήσαμε ένα σκυλί, που είχε δοθεί από τον Δήμο Χανίων, χωρίς έλεγχο την ημέρα υιοθεσίας στις αρχές του χρόνου. Ήταν ελεύθερο μέσα σε περιφραγμένο μικρό χώρο δίπλα από το σπίτι των ανθρώπων, που το πήραν,  έκανε σαν τρελό να βγει έξω και σκαρφάλωνε το πλέγμα. Το σκυλί είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στην περιοχή και χειρουργήθηκε στην γνάθο και στο ένα του πόδι, με εμφανή ακόμη τα σημάδια του χειρουργείου.

Για όλες τις περιπτώσεις αυτές θα κάνουμε ο, τι μπορούμε καλύτερο για τα ζώα και ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Μετά από 5 ώρες ταξίδι επιστρέψαμε στην βάση μας» καταλήγει η κα Μπομπολάκη.

Διαβάστε επίσης:

Βρήκαν τον σκύλο χτυπημένο και πυροβολημένο έξι φορές με αεροβόλο στην Μαλάξα Χανίων

Χρυσή Ακτή Χανίων: Η σκυλίτσα προσπαθούσε να βγάλει από τον κάδο τα κουτάβια της που κάποιος πέταξε στα σκουπίδια ζωντανά

Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο μέσα σε φρεάτιο στη Σούδα Χανίων

Βρήκαν δύο σκυλιά νεκρά πνιγμένα σε γούρνα στην Αγία Κυριακή Χανίων

Το σκυλί «έδειξε» ποιος το είχε εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Χανίων

Δεν τα κατάφερε ο σκύλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και βρέθηκε πεταμένος στον δρόμο στα Κεραμειά Χανίων

Βρήκαν τον άνδρα που εγκατάλειψε τα 6 κουτάβια του στην Χρυσή Ακτή Χανίων και τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία

Βρήκαν εγκαταλελειμμένη την σκυλίτσα με τον τεράστιο όγκο στην κοιλιά στον Γαλατά Χανίων

Σκότωσε σκόπιμα τον σκύλο που ήταν στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του στο Πάνω Δαράτσο Χανίων

Κατήγγειλε τον ηλικιωμένο που προσπάθησε να πετάξει κουτάβια στις Βρύσες Χανίων

Σκότωσε τον σκύλο συνθλίβοντας το κεφάλι του μ’ ένα βράχο στο Θέρισο Χανίων

Χανιά: Έκοψαν και κρέμασαν κεφάλι σκύλου σε τουριστική περιοχή

Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;

Χανιά: Κρέμασε τρία αρνιά για να εκδικηθεί τον γείτονα του

Χανιά: Κοπάναγε συστηματικά τα σκυλιά του με σιδηρολοστό

Χανιά: Αλυσόδεσε νέα θύματα ο βασανιστής των σκυλιών

Χανιά: Ενημέρωσαν και το BBC για την εξόντωση των 30 σκυλιών της Βρετανίδας (βίντεο)

Χανιά: Οι Σουηδοί τουρίστες νοιάστηκαν για τα γατάκια

Χανιά: Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Χανιά: Έφριξαν οι τουρίστες βλέποντας τα κουτάβια να χαροπαλεύουν!

Χανιά: Δηλητηριάζουν τ’ αδέσποτα και ξεφτιλιζόμαστε στους τουρίστες!

Χανιά: Συνελήφθη επειδή κατήγγειλε εκείνον που κακοποιεί τα σκυλιά του!

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.