Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Αμοργού καταδικάζει τη δηλητηρίαση ζώων με φόλες και δηλώνει ότι φροντίζει τ’ αδέσποτα

7 Μαΐου 2021 17:01 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος Αμοργού καταδικάζει τη δηλητηρίαση ζώων με φόλες και δηλώνει ότι φροντίζει τ’ αδέσποτα

Την Κριστίν Τούμα που κατήγγειλε στο www.zoosos.gr την έλλειψη φροντίδας για τις αδέσποτες γάτες του νησιού διαψεύδει ο Δήμος Αμοργού, ο οποίος επιβεβαιώνει όμως επιβεβαιώνει αυτό που η κα Τούμα μας δήλωσε δηλαδή τη δηλητηρίαση γατιών με ποντικοκτόνο δηλητήριο.Στην ανακοίνωση της η δημοτική αρχή τονίζει τα εξής: «Σχετικά με το από 03-05-2021 δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.zoosos.gr καθώς και ανάρτησης στη σελίδα Καταπολιανών Αμοργού στο facebook, τα οποία προέρχονται και στις δύο περιπτώσεις από την κυρία Κριστίν Τούμα και για την αποτροπή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων, κρίνουμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε στο ότι: Είναι αλήθεια ότι στην Χώρα Αμοργού βρέθηκαν με διαφορά 2 εβδομάδων 2 γάτες οι οποίες είχαν φάει ποντικοφάρμακο και παρόλο που προσκομίστηκαν στον κτηνίατρο τα ζώα δεν επιβιώσαν.

Η κατάποση ποντικοφάρμακου θα μπορούσε να οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, θα μπορούσε όμως να οφείλεται σε ατύχημα και τα ζώα να τράφηκαν με ποντίκι, το οποίο είχε ήδη καταναλώσει ποντικοφάρμακο. Το γεγονός ότι τα ζώα βρέθηκαν με διαφορά 2 βδομάδων και ήταν μόνο ένα ζώο την κάθε φορά μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί στο αν τελικά επρόκειτο για εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν συνήθως παραπάνω από ένα δηλητηριασμένα ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αμοργού κατ’ αρχήν καταδικάζει οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια με σκοπό τη θανάτωση ζώων, ενώ έχει ήδη ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Ο Δήμος Αμοργού έχει επανειλημμένα καταδικάσει τέτοιες ενέργειες και έχει ενημερώσει για τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στα ζώα και την απαγόρευση της κακοποίησης αυτών με οποιοδήποτε μέσο, τόσο με δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο, όσο και με τοιχοκόλληση αφισών.

Σχετικά με τη σίτιση των αδέσποτων. Τα αδέσποτα σε ολόκληρη την περιοχή των Καταπόλων σιτίζονται καθημερινά από την Animal Zone International, από ανεξάρτητους εθελοντές και από κατοίκους. Στις περιοχές της Χώρας και της Αιγιάλης και στο μεγαλύτερο μέρος αυτών τα αδέσποτα ζώα σιτίζονται καθημερινά από ανεξάρτητους εθελοντές και με περιστασιακή παροχή τροφής από το Δήμο ή τους κατοίκους. Φυσικά υπάρχει ανάγκη για σίτιση περισσότερων ζώων και για αυτό το σκοπό δουλεύουμε και προσπαθούμε να αυξήσουμε τους σταθμούς σίτισης, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες μας, καθώς το πρόβλημα των αδέσποτων είναι μεγάλο και απαιτεί μεγάλους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε μόνιμα και καθημερινά τροφή σε όλα τα αδέσποτα του νησιού.

Ο Δήμος μας ζήτησε πρόσφατα από τα τοπικά συμβούλια να υποδείξουν σημεία στα οποία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα τοποθετηθούν ταΐστρες, προκειμένου η σίτιση των αδέσποτών γατών να γίνεται με ορθό υγειονομικά τρόπο και μακριά από σημεία, όπως κάδοι απορριμμάτων που εγκυμονούν κινδύνους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η προμήθεια και τοποθέτηση τους.

Σχετικά με τη μη παροχή φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων, αυτό είναι παντελώς αναληθές και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Αμοργού έχει σύμβαση με κτηνίατρο και την μη κερδοσκοπική εταιρία Animal Zone International, η οποία διατηρεί αδειοδοτημένο κτηνιατρείο στο Πέρα Ραχίδι Καταπόλων και στο οποίο δέχεται καθημερινά αδέσποτα ζώα τα οποία χρίζουν βοήθειας. Στο χώρο αυτό νοσηλεύονται σε μόνιμη βάση αδέσποτα ζώα και τα έξοδα νοσηλείας τους, ενώ τα έξοδα κτηνιάτρου καλύπτονται αποκλειστικά από την οργάνωση. Ο κάθε πολίτης που βρίσκει ένα αδέσποτο ζώο το οποίο χρήζει κτηνιατρικής φροντίδας και νοσηλείας, μπορεί να το μεταφέρει στο κτηνιατρείο της ΑΖΙ ή στο κτηνιατρείο του κυρίου Σίμου. Τα αδέσποτα ζώα της Αμοργού έχουν μόνιμα και δωρεάν φροντίδα καθώς, τόσο ο Δήμος Αμοργού όσο και η Animal Zone International φροντίζουν να καλύπτουν τα έξοδα για τη θεραπεία, τη νοσηλεία και τη κτηνιατρική φροντίδα τους.

Τέλος θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι διεξάγουμε δύο μαζικά προγράμματα στειρώσεων κάθε χρόνο. Το τελευταίο πρόγραμμα διεξείχθει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Μάρτιου στο Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Χώρα Αμοργού και σε αυτό στειρώθηκαν 145 αδέσποτες γάτες και 2 σκυλιά. Τα ζώα που στειρώνονται, εμβολιάζονται και αποπαρασιτώνονται ενώ όσα έχουν προβλήματα υγείας θεραπεύονται πρώτα και μετά επανατοποθετούνται στο χώρο από όπου προήλθαν.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Αμοργός: Δύο γάτες δολοφονημένες με φόλες στη Χώρα

Κατασχέθηκαν δύο σκυλιά που κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης τους στην Αμοργό (βίντεο)

Αμοργός: Έσωσαν σκύλο που άνδρας κρατούσε αιχμάλωτο για μήνες μέσα σε σκοτεινή αποθήκη (βίντεο)

Έσωσαν άλογο που κακοποιούσαν οι αδιάφοροι ιδιοκτήτες του στην Αμοργό (βίντεο)

Αμοργός: Φροντίζει τον γάιδαρο και δεν τον κακοποιεί ισχυρίζεται ο 80χρονος ιδιοκτήτης του (βίντεο)

Τι αναφέρει ο Δήμος Αμοργού για την κακοποίηση γαϊδουριού που εντοπίστηκε με δεμένα πόδια (βίντεο)

Εγκληματική η αδιαφορία των κατοίκων της Αμοργού για όσα συμβαίνουν στα ζώα (βίντεο)

Αμοργός: Γάτα με όγκο στη μύτη χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη, φιλοξενία, υιοθεσία και αυτόν που θα καλύψει τα όλα τα έξοδα

Γερακίνα πυροβολημένη με σπασμένα πόδια βρέθηκε στην Αμοργό

Αμοργός: Έκκληση για τη σωτηρία εξαιρετικά άρρωστης γάτας που βρίσκεται στη Χώρα

Στην Αμοργό ένα παιδί καλωσόρισε ένα φίδι με τη φλογέρα του (βίντεο)

Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αστυνομικός της Αμοργού που «έκανε τα στραβά μάτια» σε κακοποιήσεις ζώων

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο Σύρου ο άνδρας που κακοποίησε τον σκύλο του στην Αμοργό & τον κάλυψε ο διοικητής του Α.Τ.

Αμοργός: Είχε τον σκύλο του κλεισμένο στο τελάρο

Καταδικάστηκε – με αναστολή – ο άνδρας που έκλεισε τον σκύλο σε τελάρο και τον εγκατέλειψε στην Αμοργό

Αμοργός: Με εισαγγελική εντολή στο φιλοζωικό σύλλογο το σκυλί του τελάρου

3 μικροί τύραννοι βασανίζουν γάτα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αμοργό

Η Λίζα του τελάρου φροντίζει τον άρρωστο γατούλη

Δήμαρχος Αμοργού: Το κυνήγι υποβαθμίζει το οικοσύστημα του νησιού

Χτυπημένη με καμάκι και μαχαιρωμένη η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εξαντλημένη στην Αμοργό

Οι τουρίστες τους συγχαίρουν επειδή ταΐζουν τις γάτες στην Αιγιάλη της Αμοργού

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.