Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αστυνομικός της Αμοργού που «έκανε τα στραβά μάτια» σε κακοποιήσεις ζώων

21 Δεκεμβρίου 2017 07:06 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αστυνομικός της Αμοργού που «έκανε τα στραβά μάτια» σε κακοποιήσεις ζώων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου στις 20 Δεκεμβρίου ο διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού, Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων σε αυτό το νησί των Κυκλάδων καθώς συχνά – και από το 2011 – «έκανε τα στραβά μάτια» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής ούτε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων τους να βελτιώνουν, ούτε φυσικά να υφίστανται και τις συνέπειες αυτών των εγκληματικών πράξεων.

Πρόκειται για μια απόφαση – «σταθμό» καθώς είναι μάλλον η πρώτη φορά που αστυνομικός υπάλληλος καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με υποθέσεις κακοποίησης ζώων και η Βίκυ Χρήστου εκ μέρους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), που έδρασε όλα αυτά τα χρόνια για το καλό των ζώων με συνέπεια, επιμονή και υπομονή (η υπόθεση είχε αναβληθεί τέσσερις φορές) σε συνεργασία με τα μέλη του τοπικού συλλόγου Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού, αισθάνεται – όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr – δικαιωμένη.

Τι κατάθεσε στο δικαστήριο ο δήμαρχος Αμοργού

Στο δικαστήριο μάρτυρας υπεράσπισης του αστυνομικού κατέθεσε ο νυν δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης, ο οποίος εξέπληξε άσχημα το ακροατήριο και την έδρα με την τοποθέτηση του αφού δεν ντράπηκε να πει ότι δεν συμφωνεί με τις καταγγελίες αναφορικά με περιστατικά κακοποίησης ζώων και ότι η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού έχει εξαιτίας των καταγγελιών όλη την τοπική κοινωνία απέναντι της και γι' αυτό και εκείνος έχει αποχωρήσει από τον σύλλογο! Μάλιστα τόνισε ότι λύση είναι ουσιαστικά να αφήνονται τα ζώα στα χέρια των βασανιστών τους και σιγά – σιγά η κοινωνία θα… αλλάξει.

Ευτυχώς τα όσα κατάθεσε ο δήμαρχος αντέκρουσε η εισαγγελέας η οποία ανταπάντησε ότι ο ρόλος της φιλοζωικής είναι να προστατεύει τα ζώα από το κακοποιητικό περιβάλλον και ο προανακριτικός ρόλος του αστυνομικού είναι εξαιρετικά σημαντικός και για αυτές τις υποθέσεις καθώς μια κοινωνία που συγκαλύπτει όλα αυτά και εναντιώνεται στις διώξεις μπορεί να είναι κακοποιητική.

Τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος προκάλεσαν και την αντίδραση της δικαστή, η οποία ρώτησε και εκείνη με τη σειρά της τον μάρτυρα εφόσον η κοινωνία είναι κακοποιητική αν το χρέος της φιλοζωικής είναι μεταξύ άλλων να καταγγείλει αυτή το περιβάλλον. Παράλληλα του επισήμανε ότι είναι και δικό του χρέος να βοηθήσει τους φιλόζωους που δραστηριοποιούνται ώστε να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα. Ενώ τον ρώτησε – χωρίς να λάβει απάντηση – τι έκανε ο ίδιος τόσα χρόνια με όλα αυτά, που γίνονταν στην Αμοργό, και γιατί δεν βλέπει την τάση που υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας να μπει τελικά ένα τέλος στην κακοποίηση των ζώων.

Θυμίζουμε ότι υποστήριξη στον εν λόγω ανθυπαστυνόμο είχε προσφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού το 2013 - όταν τότε δήμαρχος ήταν ο Νικήτας Ρούσσος - καθώς προφανώς η ατιμωρησία βόλευε απολύτως την τοπική κοινωνία. Άλλωστε την στήριξη εκ μέρους της δημοτικής αρχής είχε ζητήσει ο ίδιος κατηγορούμενος ο οποίος παρουσιάστηκε ένστολος (!) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέθεσε τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα. Εντούτοις τους εκπροσώπους του φιλοζωικού σωματείου οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έδωσαν τον λόγο δεν τους άφησαν να μιλήσουν, καθώς δήλωσαν κουρασμένοι, και έτσι ουδέποτε ακούστηκε τι είχε να πει η άλλη πλευρά...

Η κα Χρήστου, που είχε καταγγείλει εκπροσωπώντας την Π.Φ.Π.Ο. τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου στις 5 Απριλίου του 2013 με επιστολή της στην Εισαγγελία Νάξου - η οποία κινήθηκε αυτεπάγγελτα - εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι στην μακροσκελή κατάθεση της ανέλυσε όλα όσα έχουν συμβεί στο νησί σε βάρος των ζώων τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη της και πως ο κ. Κυπριωτάκης κατέθεσε μήνυση εναντίον της Π.Φ.Π.Ο. (Αναστασία Μπομπολάκη, Μάριζα Χριστοδούλου, Μαρία Χουστουλάκη) αλλά και εναντίον του www.zoosos.gr επειδή με τα ρεπορτάζ του ανέδειξε δημοσιογραφικά αυτήν την κατάσταση εκεί και κατηγορούσε όλους εκείνους που αποκάλυψαν τι δεν κάνει για «εμπάθεια και εκδικητικότητα» προς το πρόσωπο του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική μήνυση - έγκληση.

Τι κατέθεσε ο αστυνομικός

Η καταδίκη του κ. Κυπριωτάκη – στον οποίο μετά από Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση έχει βεβαιωθεί και διοικητικό πρόστιμο από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων – βασίστηκε και στο γεγονός ότι ουσιαστικά παράβλεπε τα όσα του κατήγγειλαν λόγω δόλου καθώς έτσι ευνοήθηκαν άνθρωποι που γνώριζε στην Αμοργό και ότι ο ίδιος ουσιαστικά αδιαφορούσε για τις καταγγελίες για να μην χαλάσει τις σχέσεις του με τους συντοπίτες του.

Ο κ. Κυπριωτάκης στην κατάθεση του, όπως μας εξήγησε η κα Χρήστου, ισχυρίστηκε ότι η κοινωνία αλλάζει σιγά – σιγά, δήλωσε ότι είχε άγνοια του νόμου, είπε ότι νόμιζε πως όλα αυτά ήταν αρμοδιότητα της Αγροφυλακής και ότι προσπαθούσε να λύσει μόνος του τις διαφορές (!) γι' αυτό και δεν κατέγραφε τις καταγγελίες που γίνονταν σε βάρος των βοσκών. Κλείνοντας δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ως μάρτυρες υπεράσπισης του αστυνομικού κατέθεσαν τέσσερις κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κακοποιούν συστηματικά κυρίως τα σκυλιά τους και αντί να είναι υπόδικοι γι’ αυτές τους τις ενέργειες προσπαθούν να αναδείξουν εαυτούς ως τιμητές άλλων...

Φυσικά είναι χρήσιμο να μάθουμε αν – ο δήμαρχος Αμοργού να απαντήσει – τι ουσιαστικό έχει κάνει εκείνος όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με την προστασία των ζώων καθώς έχει εκ του νόμου πολλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις. Για όλους εσάς που αναρωτιέστε σας απαντάμε ότι ουσιαστικά η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιώδες και η προστασία των ζώων αδέσποτων, οικόσιτων και άλλων έχει βασίζεται στις όποιες αντοχές έχουν (οικονομικές και ψυχολογικές) οι ελάχιστοι συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι του νησιού.

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο Σύρου ο άνδρας που κακοποίησε τον σκύλο του στην Αμοργό & τον κάλυψε ο διοικητής του Α.Τ.

Καταδικάστηκε – με αναστολή – ο άνδρας που έκλεισε τον σκύλο σε τελάρο και τον εγκατέλειψε στην Αμοργό

Αμοργός: Είχε τον σκύλο του κλεισμένο στο τελάρο

Αμοργός: Με εισαγγελική εντολή στο φιλοζωικό σύλλογο το σκυλί του τελάρου

3 μικροί τύραννοι βασανίζουν γάτα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αμοργό

Η Λίζα του τελάρου φροντίζει τον άρρωστο γατούλη

Δήμαρχος Αμοργού: Το κυνήγι υποβαθμίζει το οικοσύστημα του νησιού

Χτυπημένη με καμάκι και μαχαιρωμένη η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εξαντλημένη στην Αμοργό

Οι τουρίστες τους συγχαίρουν επειδή ταΐζουν τις γάτες στην Αιγιάλη της Αμοργού

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.