Στηρίξτε μας

Νέες οδηγίες για να το πως να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου

12 Σεπτεμβρίου 2012 16:00 | Καταγγελίες
Νέες οδηγίες για να το πως να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου

Είναι πασίγνωστο και στους πλέον άσχετους με το αντικείμενο ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας. Αυτή η έλλειψη αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα έχει πολλές συνέπειες για τα ίδια που είναι όντα πλήρως συναισθανόμενα, αλλά έχει συνέπειες και για την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό, ευρωπαϊκό.Τα τελευταία τρία χρόνια η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης - παθητικής και ενεργητικής - των ζώων και η έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νησιών, υπάρχει όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας αλλά και πλήρης απαξίωση για τα ζώα. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων.

Η έννοια της κακοποίησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τα αστυνομικά όργανα που εργάζονται στα Α.Τ. της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα φιλοζωικά σωματεία και τους ιδιώτες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη – για να σώσουν ό,τι σώζεται εν μέσω οικονομική κοινωνική και κρίσης της ηθικής – και για να αντιμετωπίζουν την αναλγησία των αρχών (Αστυνομίας, Δήμων, Δημοτικής Αστυνομίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά.) εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες τις οποίες θα βρείτε δημοσιευμένες εδώ. Είναι ένας «μπούσουλας» που στοχεύει στην κατανόηση της έννοιας «κακοποίηση» και υποδεικνύει ποια νομοθεσία υπάρχει και τι είναι υποχρεωμένη η ΕΛ.ΑΣ. να πράττει.

Τι είναι κακοποίηση;

Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:

Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.

Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.

Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.

Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: «που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα», «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα», «και τα κόκαλα τροφή είναι», «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό» κ.ο.κ., δεν καν θέλουμε να τα σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς καταδεικνύουν ή ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία ή ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ευζωία, ή ότι βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.

Έτσι το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών έλεγχο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί – αποτελεί κακοποίηση, η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει – στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένειά του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί τρέφουν πολλές φορές τους σκύλους τους με ψοφίμια άλλων ζώων ή με νωπά εντόσθια – οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα, ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16.

- Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.

- Επιθυμούμε να εστιάσετε στην παθητική κακοποίηση (συνθήκες διαβίωσης του ζώου) το ίδιο με την ενεργητική (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κ.ά.), γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποιημένων ζώων, κάτι το οποίο στην πράξη δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με διάφορα αβάσιμα επιχειρήματα.

- Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης επομένως είναι αυτεπάγγελτα - αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο - και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που πλείστοι όσοι αστυνομικοί είτε αγνοούν είτε δεν τηρούν.

- Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι τα άρθρα 1 και 16 αφορούν κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.

- Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το 100, το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, διαδικασία η οποία πολλές φορές αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.

Ουδεμία σημασία δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα φορτικοί για να ασχοληθούν.

- Γενικώς αντιμετωπίζουμε δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών, όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι λόγω φόρτου εργασίας αλλά λόγω αδιαφορίας.

- Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.

- Το Αστυνομικό Τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα ουσιαστική πριν διαβιβάσει την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.

- Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ’ αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε το περιστατικό και μετά να διαβιβάσει την δικογραφία.

- Πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική κακοποίηση, αλυσοδεμένα ζώα, βαρέλια, ζώα στο πουθενά, (γενικά όλες τις προαναφερόμενες μορφές παθητικής κακοποίησης), δεν εφαρμόζουν τον νόμο που είναι ρητός.

- Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

- Εξαιρετικά χρήσιμη πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά σε επίδοξους εγκληματίες κατά των ζώων.

Όμως μέχρι τώρα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις όπως των Τ.Α.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, τα αστυνομικά όργανα παρά του ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή και γνώση ιδίοις όμμασι με περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ουδέν πράττουν, κατά παράβαση καθήκοντος.

Η χώρα μας πλήττεται διεθνώς για διάφορους λόγους στις περισσότερες περιπτώσεις δε με κύρια ευθύνη αυτών που την κυβερνούν.

Στις κακοποιήσεις των ζώων όμως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπική η ευθύνη του καθενός μας και των διαφόρων υπηρεσιών, που οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο ώστε τελικά να πάψει η χώρα μας να κακοποιείται και η ίδια, μέσω της τεράστιας δυσφήμησης, που της γίνεται λόγω της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα.

Για να μιλήσετε με τους ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά και σκληρά για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων καλέστε στο τηλέφωνο: 6976489349.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων

Τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων διώκονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου για την μήνυση

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Ποιοι είναι αρμόδιοι να κόβουν πρόστιμα για κακοποίηση ή κακομεταχείριση κατοικίδιων ζώων και όχι μόνο

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Δεν απαιτείται η καταβολή 100 € στην Αστυνομία για καταγγελία σχετικά με κακοποίηση ζώου

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία αν βρούμε αδέσποτα ζώα δηλητηριασμένα ή νεκρά από φόλες

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία σε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη διενέργεια κτηνιατρικής εξέτασης και των αδέσποτων ζώων που εντοπίζονται νεκρά από φόλες ή άλλα αίτια

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων συντροφιάς

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων

Τι κάνουμε αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει εκείνους που κακοποιούν ζώα;

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

38 Σχόλια

 1. Παντελής βερεσιδης

  Σήμερα ήμουναστην παιδική χαρά και είδα δύο σκυλιά να παίζουν και ξαφνικά μετά από λίγα λεπτά έφευγα από την παιδική χαρά και είδα το ένα ξαπλωμένο με αίματα τι να κάνω και κάτι άλλο εμείς εδώ έχουμε μία γάτα και ο αδερφός μου εδώ την κακοποιεί πάρα πολύ να πάει φυλακή δεξί και εγώ τι θα φάει κάνε του κάτι πρέπει να φανεί η δικαιοσύνη τηλέφωνο επικοινωνίας 698 1060 484

 2. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

  Παντα αγαπουσα τα ζωα , και τους ανθρωπους.
  Ομως τι σημαινει φιλοζωος δεν το καταλαβαινω !
  Εχω μεγαλωσει στην επαρχεια μαζι με ζωα και στην Αθηνα με κατοικιδια.
  Τι ποιο φυσιολογικο αν κινηθει εναντιον σου ενα ζωο απ το να αμυνθεις κτυπωντας το.
  Αν δεις απο μακρυα το περιστατικο θα με κατηγορησεις .
  Μηπως πρεπει να διαβαζουμε περισσοτερο? Μεσα μας ειναι η απαντηση. Οχι στο Νομο.
  Συγγνωμη αλλα ειναι απλως μια σκεψη , γιατι ειναι μεγαλο το κεφαλαιο!

 3. Μαρία

  Να ρωτήσω που μπορώ να απευθυνθώ. Ο πρώην σύζυγός μου που διαμένει σε ένα χωρίο κοντά στο Αγρίνιο έχει εγκαταλείψει το σκυλί δεμένο χωρίς φαγητό αποστεωμένο στο σπίτι του στο χωρίο και πρόσφατα που το παιδί μου τον επισκέφτηκε είδε το σκυλί αλυσοδεμένο μόνιμα γιατί ο πατέρας του έχει έρθει πια μόνιμα Αθήνα σε κατάσταση τραγική να μην μπορεί να σηκωθεί στα πόδια του! Εγώ είμαι ενεργή φιλόζωη. Δεν ξέρω που να απευθυνθώ??????? Μπορεί κάποιος να βοηθήσει???? να με κατευθύνει????????

  1. eleni

   Ο σύζυγος σας θα πρέπει να τραβήξει φωτογραφίες και να κάνει επώνυμη καταγγελία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την εγκατάλειψη - κακοποίηση του ζώου.

 4. Νικος

  Καλημερα σας, μενω σαν παραθεριστης στα Πουλιθρα Αρκαδιας κοντα στο Λεωνιδιο. Εδω υπαρχει καποιος ο οποιος απο οτι ακουγεται καθε χρονο γεμιζει φολες τον τοπο και σκοτωνει οτι αδεσποτα σκυλακια κυκλοφορουν. Αλλα μαζι με αυτα κινδυνευουν και τα σκυλακια που ειναι παντα κοντα στα αφεντικα τους και δεμενα παντα στην βολτα τους. Εως τωρα αυτον τον μηνα εχει σκοτωσει με φολες 7 σκυλακια
  και δεν ξερουμε ποσα αλλα εχουν πεθανει.Ολοι στα Πουλιθρα το γνωριζουν και σιγουρα θα υπαρχουν και καποιοι που ξερουν αυτο το κτηνος. Απο οτι εχω ακουσει μαλλον χρησιμοποιει κυανιο.
  Δεν ξερω που να το καταγγειλω χωρις να το θαψουν και φοβαμε πολυ για το δικο μου μολονοτι το εχω συνεχεια μαζι μου και παντα δεμενο. Οποιος γνωριζει τι πρεπει να γινει ας βοηθησει

  1. venus

   Αν δεν υπαρχουν καποιοι θαραλλεοι στο ηρωϊκον Λεωνιδιο να σπασουν στο ξυλο αυτο το τομαρι, προτιμηστε εναν συμβιβασμο: κολληστε μια αφισα πανω στην πορτα του: «αν συνεχισεις να καθαριζεις ζωα, θα καθαρισουμε κι εμεις εσενα».
   Δεν θα να παει να καταγγειλει αυτη την απειλη στην αστυνομια, γιατι ετσι θα καταγγειλει και το ατομο του σαν δολοφονο απο μονος του.

   Αυτα στα γραφω επειδη τόνισες οτι την καταγγελια θα την θαψουν.
   Venus

  2. αννα

   Ποιος ειναι αυτος ο βρωμιαρης στα
   Πουλιθρα Αρκαδιας που καθε χρονο γεμιζει φολες τον τοπο;;

   Δεν υπάρχουν εκει στα Πουλιθρα ΑΝΘΡΩΠΟΙ να τον κάψουν;; μονος του αυτος ο καθικης ζει εκει;;

 5. ΓΙΩΡΓΟΣ

  θέλω να καταγγείλω περιστατικό που λαμβάνει χώρα στην περιοχή Συκιές,άνω πόλη-οδός καλλιόπης 9(συγκεκριμένα σε ένα στενό ακριβός από πίσω το οποίο δεν έχει αριθμό οδού καθώς είναι μικρό)
  Ένα ζευγάρι έχει έναν σκύλο πίτμπουλ και τον κακομεταχειρίζονται,δεν τον ταίζουν σωστά,το έχουν κλεισμένο και απομονωμένο σε χώρο 2χ2 σε μια αυλή και χωρίς φροντίδα,όλη μέρα λείπουν και το παραμελούν χωρίς να το αφήνουν να μπεί μέσα στο σπίτι,το αφήνουν έξω στην βροχή και στο κρύο χωρίς να έχει μέρος να προφυλαχτεί .ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.

  1. eleni

   Γιώργο, τις καταγγελίες τις κάνουν επώνυμα οι αυτόπτες μάρτυρες στην Αστυνομία. Αυτό πρέπει να κάνεις και εσύ σε αυτή την περίπτωση.

 6. σκυλού-γιαγιά

  Πριν λίγο καιρό έβγαινα στην αυλή μου, έλυνα τα σκυλιά μου και επί 2 ώρες έτρεχαν, έπαιζαν και μου έγλυφαν τα χέρια. Μάλιστα! Ομολογώ ότι τα έχω δεμένα, δίπλα στα σπιτάκια τους, στη σκιά τους, στην τροφή τους και στο νερό τους και ο λόγος δεν είναι ότι δεν τα αγαπάω αλλά ότι δεν μπορώ να διορθώσω το φράχτη ώστε να μην φεύγουν. Όταν έφευγαν, κινδύνευαν από φόλες και από "καλούς ανθρώπους" που τα έσπαγαν στο ξύλο. Από το δρόμο τα μάζεψα και μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι έκανα το σωστό. Νόμιζα ότι ζούσαν καλύτερα με μένα παρά αδέσποτα. Τώρα τα βλέπω και με πιάνει ναυτία και βουρκώνω γιατί ο νόμος σας, φιλόζωοι, έδωσε τα εργαλεία στον "καλό μου γείτονα" να με κυνηγήσει γι'αυτή μου την "απερισκεψία"! Κάθε εβδομάδα μου στέλνει στο σπίτι αστυνομικούς και υγειονομικά και μου κόβουν πρόστιμα γιατί τα έχω δεμένα. 1000 ευρώ το πιο πρόσφατο. Αυτός είναι φιλόζωος; Αυτός μου είπε ότι θα σταματήσει να με κατατρέχει όταν σφάξω τα κοτόπουλά μου και του δώσω κι αυτού να φάει. Λέτε να νοιάζεται για τα σκυλιά μου; Εσείς, φιλόζωοι, ευλογήσατε το χέρι που θα ανοίξει την εξώπορτα και θα πετάξει πίσω στο δρόμο τα σκυλάκια αυτά γιατί εγώ δεν μπορώ να πληρώσω τα απανωτά πρόστιμα αυτού του "φιλόζωου κυρίου". Να είστε καλά!

 7. Θοδωρής

  Καλησπέρα!
  Εδώ και καιρό στην απέναντι ταράτσα έχουν ένα γατάκι με ζέστες-βροχές, μέρα-νύχτα. Η γάτα σκαρφαλώνει στα κάγκελα και στα πεζούλια με άμεσο κίνδυνο να πέσει από 4 ορόφους. Σπάνια βλέπουμε την ιδιοκτήτριά της να της βάζει λίγο νερό. Είναι ζωηρή γενικότερα αλλά φαίνεται παρατημένη στη ταράτσα. Τι μπορούμε να κάνουμε?

 8. κωστας φαντης

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΕΟΥΣ 8 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΜΕΝΟ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ PITBULL ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΔΕΜΕΝΟ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ! ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?

 9. ΦΙΛΟΣ ΖΩΩΝ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ . ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ... ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ. ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΣΕ ΣΟΑ( ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΗΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ . ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΚΥΛΑΚΙΑ-ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ. ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ..ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ..ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΜΕ .....ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ...!!..ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣ..ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ...ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΑΥΤΑ.

 10. Monika

  Kalispera.exo wrei sto bouno se mia ekatelimeni oikodomi 4 paramelimena nearis ilikias pitbull.einai alisodemena upositismena afidatomena xtupimena me pliges sta somata tous.ena tiliko meta apo prosfati genna.ena allo toso upositismeno pou kanei emeto meta apo elaxisti trofi pou tou dosame.nero den mporouse na peii katolou.idioktitis afantos.pira epitopou tin astunomia kai mou eipe oti armodi einai filozoiki na paro ekei.perno tin filozoiki ilioupolis kai mou leei den mporoume na kanoume emeis kati.parte tin astunomia pou einai upoxreomenei na asxolitei me ayta kaimena . mipos uparxei kapios pou mporei na mou pei ti akriwos prepei na kano??

 11. Μαρία

  Πριν μερικές μέρες ο παππούς μου,που δεν συμπαθεί καθόλου τα ζώα,έδειρε με την μαγκούρα του τον σκύλο του ξαδερφού μου επειδή γαύγιζε.Μέχρι τώρα απλά απειλούσε ότι θα το κάνει,τελικά το εφάρμοσε...Το αποτέλεσμα ήταν ένα καρούμπαλο στο κεφάλι και ποιος ξέρει και πόσα ψυχολογικά...ευτυχώς δεν φαίνεται φοβισμένη..Θέλω να τον καταγγείλω φυσικά αλλά καθώς το έκανε σε ώρα που λείπαμε όλοι από το σπίτι δεν έχω ακριβή στοιχεία.Χρειάζομαι μάρτυρες και ακριβή ώρα/μέρα του συμβάντος?Ξέρετε τι ζητάνε να μάθουν σε αυτές τις περιπτώσεις?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 12. Νίκος Παπασπύρου

  Καλημέρα σας.

  Βλέπω τις τελευταίες 3 ημέρες στην Αθήνα, οδός Αρκεσιλάου 17-19 σε εγκαταλελειμένο διαμέρισμα πρώτου ορόφου που βλέπει στον ακάλυπτο ένα κουτάβι (πρέπει να είναι γερμανικός ποιμενικός) να γαβγίζει συνέχεια, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, μέσα στις ακαθαρσίες και στα κουνούπια. Απευθύνθηκα χτες στο Αστυνομικό Τμήμα Κουκακίου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για να ελέγξουν τέτοιου είδους περιστατικά. Δυστυχώς κανένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει το κουτάβι στη μοίρα του. Παρακαλώ για τη ΒΟΗΘΕΙΑ σας γιατί δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είμαι 74 χρονών και τα κουράγια μου είναι περιορισμένα για να κάνω κάτι παραπάνω. Απλά,κάθε φορά που κλαίει το σκυλάκι κλαίει κι η καρδιά μου.

  1. eleni

   Κύριε Παπασπύρου, φωτογραφίες του ζώου που βλέπετε μπορείτε να μας στείλετε; Στείλτε μας και το τηλέφωνο σας στο email μου [email protected] ώστε το τοπικό φιλοζωικό σωματείο να έρθει σε επαφή μαζί σας για να αναγκάσουμε την Αστυνομία να ασχοληθεί με το θέμα και να σωθεί το ζώο.

   Για http://www.zoosos.gr
   Ελένη Ηλιοπούλου

 13. Δημητρης

  Καλησπέρα
  Θέλω να αναφέρω κάτι. .υπάρχουν κάποιοι απο τη Τουρκία στο facebook που βάζουν τα σκυλιά να σκωτονονται μεταξύ τούς. .κ ανεβάζουν φώτο κ σχόλια σχετικά με αυτά. Μπορεί να γίνει κάτι γ'αυτο;

 14. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΚΥΛΟ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ;;;ΧΡΙΣΤΕΜΟΥ ΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.....

 15. Μαρία

  Καλημέρα σας. Μένω Αθήνα και όσες φορές έχω επισκεφτεί μια φίλη μου στο Ρέθυμνο, βλέπω πάντα δεμένο με μια κοντή αλυσσίδα ένα σκυλάκι κάτω από ένα δένδρο.
  Το σκύλι βρίσκεται σε ελεύθερο χώρο στην άκρη του δρόμου. Ρώτησα τη φίλη και μου είπε ότι ανήκει σε κάποιον παππά και δεν τολμάνε οι γείτονες να τον καταγγείλουν, ο δε παππάς κάνει την πάπια αν τον πιέσει κάποιος για το θέμα. Λέει αόριστα ότι δεν είναι δικό του αλλά κάποιου άλλου, που όμως κανείς δε γνωρίζει εκεί γύρω.
  Τι μπορεί να γίνει για αυτό το ζώο που βασανίζεται;

 16. ΝΟΤΑ

  Επειδή το ΄χω ψάξει πολύ, δεν ισχύουν όλα αυτά. Κάποια από αυτά ισχύουν.

  Καλό είναι όταν δίνουμε συμβουλές να τις τεκμηριωνουμε και νομικά πχ. που προβλέπεται νομικά ότι μετά από καταγγελία δηλητηρίασης η αστυνομία θα ΠΡΕΠΕΙ να ενημερώσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία?

  Το λέω αυτό:

  1) Γιατί όταν πάμε στην αστυνομία και απαιτούμε πράγματα που δεν προβλέπονται, εμείς νομίζοντας ότι προβλέπονται, γινόμαστε βίαιες -πάνω και στον πόνο μας- και μειώνονται οι ήδη μειωμένες πιθανότητες να ενδιαφερθουν για το γεγονός.

  2) Γιατί αν νομίζουμ εότι προβλέπεται, τότε δεν θα διεκδικήσουμε να προβλέπεται.

  Τη Δευτέρα στη Βουλή συζητείται και θα ψηφιστείκιόλας -αν δεν κάνω λάθος- νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τροποιεί διατάξεις του ν.4039/2012 για τα ζώα (άρθρο 46 του νομοσχεδίου). Μερικές διατάξεις είναι καλές και μερικές όχι.

  Πάντως ποινικοποιείται και εδώ η εγκατάλειωη ζώου καθώς και άλλες παραβάσεις που δεν είχαν ποινική ποινή.

 17. anastasia papadopoulou

  sto xwrio pou menw k se olh th gurw perioxh exoun valei foles me udrokeanio.den ginete allo auth h katastash exoun pethanei skulia katoikidia k auta pou einai se kopadia.eipa to peristatiko ston armodio tou xwriou(proedros k kala) k mou eipe afou den tis erixe o dhmos den mporei na kanei tipota.prwton o dhmos rixnei foles?????k deuteron ean tis rixnei kapoios anthropos(k kala pali) pws mporoume na ton vroume???sas paraalw apanthste mou einai sovaro.

 18. Νικολέτα Σαφρά

  Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές μου στη Σαντορίνη ήρθα αντιμέτωπη με ένα πολύ δυσάρεστο θέαμα. Στα Φυρά είναι γνωστό πως οι διάφορες μεταφορές αντικειμένων και σκουπιδιών γίνονται μέσω κάποιων γαϊδουριών ή μουλαριών. Χωρίς να γνωρίζω αν αυτό είναι νόμιμο και σωστό το δικαιολόγησα λέγοντας πως εφόσον δεν χωρούν Ι.Χ και γενικότερα οχήματα μέσα στα στενά σοκάκια του νησιού, οι άνθρωποι κατέφυγαν σε αυτή τη μέθοδο. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος έπαψε να δικαιολογείται μόλις αντίκρισα το πιο άσχημο θέαμα κακοποίησης ζώων. Ένα γαϊδουράκι βρισκόταν φορτωμένο με 17 (!!) σακούλες σκουπιδιών έξω από μαγαζί εστίασης το οποίο μόλις είχε κλείσει και καθοριζόταν από αλλοδαπούς. Οι τελευταίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί αντί να φορτώνουν μικρό αριθμό από σακούλες πάνω στο γαϊδουράκι και να επαναλάβουν αυτό το φόρτωμα 2-3 φορές θέλησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία βασανίζοντας το άτυχο ζώο με τεράστια ποσότητα σκουπιδιών και πραγματοποιώντας 1 μόνο δρομολόγιο . Η εικόνα ήταν ανατριχιαστική τα πόδια του ζώου έτρεμαν, ο αλλοδαπός κλοτσούσε τις τσάντες οι οποίες ιδιαίτερα βαριές έφταναν με δυσκολία στη πλάτη του γαϊδουριού, περαστικοί περνούσαν με βιασύνη το συγκεκριμένο σοκάκι ενώ κάποιοι ντόπιοι απειλούσαν με μηνύσεις..(του αέρα). Σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερο να είχα τραβήξει μια φωτογραφία να υπήρχε απόδειξη αυτού του συμβάντος αλλά δυστυχώς μπροστά σε αυτό το θέαμα δίστασα να φωτογραφίσω. Θα ήθελα να καταγγείλω την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου είδους ζώου στη Σαντορίνη το οποίο χρησιμοποιείται αφενός ως μέσο μεταφοράς αντικειμένων & σκουπιδιών΄και αφετέρου ως τουριστικό μέσο μεταφοράς με χρέωση 5-10 ευρώ τη βόλτα.. Νικολέτα Σαφρά , Ζωγράφου /Αττική

  1. eleni

   Αγαπητή Νικολέτα εκ των υστέρων καταγγελία και χωρίς να υπάρχει φωτογραφικό υλικό που να αποδεικνύει τα όσα λες δεν μπορεί να γίνει. Δυστυχώς τα γαϊδούρια θεωρούνται ζώα εργασίας και βασανίζονται και αυτά παντού. Αν όμως είχες τραβήξει φωτογραφίες θα μπορούσαμε να κάνουμε και καταγγελία και δημοσίευμα γι' αυτό το αίσχος. Δυστυχώς όμως έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

 19. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Η πραγματικότητα είναι ότι σε κανένα δικαστήριο εκτός της Ελλάδας δεν υπάρχει εισαγγελέας παιδιών εκτός Αθήνα .Τα παιδιά των κρατούμενων μένουν και αυτά στο αυτόφωρο μαζί με τον γονέα τους περιμένοντας κάποιος να έρθει να τα πάρει απο τους συγγενείς κτλ κτλ . Οπότε η χώρα μας είναι μακριά απο την έννοια της δικαιοσύνης. Τι ελπίδες υπάρχουν για ένα τέτοιο αίτημα(να υπάρχουν εισαγγελείς ζώων σε όλη την Ελλάδα);Σαν να λέμε ότι προσγειώθηκε διαστημόπλοιο στην Ομόνοια .(Αλήθεια είναι ακόμα στρογγυλή η πλατεία; είχα κάνει ένα αίτημα να γίνει τετράγωνη άλλα δεν το παρακολούθησα.)

 20. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Δεν το ήξερα ότι υπάρχει εισαγγελέας ζώων !!Εγω μένω στην Ηγουμενίτσα .Εδώ είναι δύσκολα με αυτά. Οι εισαγγελείς τα κάνουν όλα . Δεν έχουμε παράπονο όμως . Οπου χρειάστηκε ,εξάντλησαν το περιθώριο του νόμου.

  1. eleni

   Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

   Υπάρχει αλλά μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αίτημα της ομοσπονδίας είναι να θεσπιστούν εισαγγελείς με αυτή την εξειδίκευση σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας!

    1. eleni

     Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας πρέπει να κάνετε καταγγελία. Καλό είναι να έχετε βγάλει φωτογραφίες και βίντεο που να δείχνουν τι υφίσταται το ζώο.

 21. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Αν βρούμε το πτώμα απόγευμα η αστυνομία θα το κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί στο ψυγείο για να το στείλει η κτηνιατρική για τοξικολογική εξέταση στην Αθήνα ;Αλλιώς θα το μαζέψει ό Δήμος το πρωί μάλλον.
  Η κτηνιατρική υπηρεσία δεν έχει την αρμοδιότητα γι αυτό τον σκοπό.
  υπηρεσιακά καλύπτονται ώστε να μην το κάνουν.
  Ας αφήσουμε λοιπόν τα πανελληνιοφυσιοπεριβαντολογικά και ας βυθιστούμε στην πραγματικότητα.
  Ηπιοι τόνοι ,ευγένεια ,γνώση και υπομονή φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.
  Τα υπόλοιπα μόνο ανακατοσούρα φέρνουν.
  Οι αρχές κάνουν πάντα την δουλειά τους αν νομιμοποιούνται . Αν δεν ξέρουν κάτι μπορούμε να τους το πούμε και να το κάνουν.

 22. Georgia

  Υπάρχει στην Ευελπίδων Εισαγγελέας Ζώων. Έκανα καταγγελία τον Ιούνιο για ένα κτήνος που κακοποιούσε τον σκύλο του, και ήδη έχει σχημαστιθεί δικογραφία εναντίον του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.