Στηρίξτε μας

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

10 Ιανουαρίου 2016 08:00 | Χρηστικά
Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Του Βαγγέλη Δρίβα*

Η ομάδα στο facebook «Report animal abuse-Καταγγελίες για κακοποίηση/δηλητηρίαση/θανάτωση ζώων» έχει σκοπό να αναφέρει και γνωστοποιεί σε αρμόδιες Δημόσιες Ελληνικές και Αλλοδαπές Αρχές συμβάντα - καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση, δηλητηρίαση, θανάτωση ζώων συντροφιάς και άλλων (των λεγόμενων παραγωγικών ή άγριων) ζώων. Η κακοποίηση μπορεί να είναι παθητική (ζώα χωρίς τροφή, νερό κ.ά.) ή ενεργητική, όπως είναι π.χ. η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η παράνομη εμπορία, πώληση, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπων με ζώα.

Σε περίπτωση ενεργητικής - παθητικής κακοποίησης ζώου συντροφιάς

Στην περίπτωση της παθητικής κακοποίησης οφείλετε να φωτογραφίζετε τα ίδια τα ζώα, αλλά και τις συνθήκες που ζούνε καθημερινά (σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, αγρούς, κ.τ.λ.) και στις φωτογραφίες, που θα εμφανίσετε, να φαίνεται η ημερομηνία λήψης, ώστε να πιστοποιείται η μακρόχρονη ή επαναλαμβανόμενη κατάσταση.

Εφόσον τα ζώα είναι μονίμως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, κ.ο.κ.), δεν έχουν κατάλληλο, στεγνό και ζεστό κατάλυμα, είναι διαρκώς αλυσοδεμένα, λαμβάνουν ακατάλληλη τροφή, δεν εμβολιάζονται τακτικά, δεν αποπαρασιτώνονται, αλλά υφίστανται και έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη, έλλειψη καθημερινής άθλησης και περιπάτου, τότε, πρόκειται για καταφανή παθητική κακοποίηση ζώου συντροφιάς σύμφωνα το άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81, ως ισχύει.

Επιπλέον, για όλα τα ζώα θα πρέπει να υφίσταται ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας και σήμανση (τσιπ).

Παράλληλα, εφόσον η κατάσταση είναι τέτοια και ΔΕΝ απειλείται άμεσα η ζωή του ζώου, θα κάνετε επώνυμη έγγραφη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας, αλλά και στις προϊστάμενες υπηρεσίες του απαραίτητα ιεραρχικά, είτε αυτοπροσώπως είτε με email (π.χ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ, Γ.Α.Δ.Α./ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ Α.Ε.Α.) καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και θα ζητήσετε έγγραφες απαντήσεις για τις ενέργειές τους και με αριθμό πρωτοκόλλου.

Θα ζητήσετε την καταγραφή όλων των ζώων ενός «ιδιοκτήτη», στον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο και θα επισυνάψετε τις ληφθείσες φωτογραφίες.

Εάν η κατάσταση συνεχίζεται και ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ η ζωή του ζώου, αλλά και σε περίπτωση ενεργητικής κακοποίησης ζώου, κατά την οποία είστε μάρτυρας, θα υποβάλετε μηνυτήρια αναφορά αμέσως μετά ή ΑΜΕΣΑ (δε πρόκειται για προσωπική διαφορά) στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου συμβάντος ή σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα ανά την Ελλάδα (είναι απολύτως νομότυπο) όλο το 24ωρο, εξιστορώντας σε αυτή όλο το συμβάν, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη για ενεργητική ή παθητική κακοποίηση ζώου/ων, αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν καταθέτετε παράβολο των 100 ευρώ.

Θα επισυνάψετε και σε αυτή την περίπτωση φωτογραφίες απαραιτήτως και θα διατηρήσετε αντίγραφα των φωτογραφιών στο αρχείο σας, ώστε να αποδεικνύετε τον αριθμό των ζώων σε περίπτωση εξαφάνισης τους από τον χώρο που διατηρούνταν και ζούσαν, ενώ μπορείτε να προτείνετε και μάρτυρες.

Εφιστάται η προσοχή σας στο ότι, εάν δείτε κάποιο άτομο να πράττει τα ανάλογα, θα καλείτε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας, περιμένετε στο σημείο να τον υποδείξετε ως δράστη και, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.

Τι ισχύει για το χρονικό όριο του αυτόφωρου

Η φράση «όρια του αυτοφώρου» σημαίνει ότι η πράξη, δηλαδή η κακοποίηση, για παράδειγμα έγινε στις  03:00 τα ξημερώματα, άρα, εάν υποβληθεί μήνυση αμέσως μετά, ο δράστης θα αναζητείται, εάν δε συλληφθεί, ολόκληρη την τρέχουσα ημέρα, 23:59΄ της ιδίας έως και ολόκληρη την επόμενη, ήτοι ως 23:59΄ ώρα της επόμενης.

Κατά το άρθρο 19 του Ν. 4039/12 με προφορική εντολή Εισαγγελέα μπορεί να αφαιρεθεί οριστικά ή προσωρινά ένα ζώο συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του και να παραδοθεί στο δημοτικό καταφύγιο ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Έπειτα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί από τον εν λόγω φορέα την υιοθέτηση του ζώου.

Αν βρείτε νεκρό ζώο από φόλα

Σε περίπτωση ανεύρεσης θανατωμένου ζώου συντροφιάς με «φόλα», προβαίνετε και πάλι σε μηνυτήρια αναφορά στην οποία, συν τοις άλλοις που προαναφέρθηκαν, αναφέρετε και τους ανθρώπους που υποπτεύεστε ότι το έπραξαν ή σας απείλησαν στο «κοντινό» παρελθόν.

Λαμβάνετε και πάλι φωτογραφίες από το χώρο του συμβάντος και από τα ατυχή ζώα, συλλέγετε την «φόλα» και με αεροστεγή συσκευασία, την οποία θα ζητήσετε να εξεταστεί από τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή Εργαστήριο Δημόσιου Πανεπιστημίου (Ιατρικής Σχολής), θα την προσκομίσετε στην Αστυνομία και θα το μνημονεύεται στη μηνυτήρια αναφορά σας.

Επιπλέον, αιτηθείτε την αιματολογική εξέταση του ζώου σε συνεργασία με κτηνίατρο ή δημόσιο κτηνίατρο της οικείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο.

ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Αν τυχόν με κάποιο νεότερο στοιχείο προκύψει ότι ο τάδε ή ο δείνα το έπραξε, δε θα υφίσταται δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη! Η περισυλλογή των πτωμάτων διενεργείται από τον οικείο Δήμο τον οποίο οφείλει η Αστυνομία να ενημερώσει, προς αποφυγή εστίας μόλυνσης.

Ποινές

Κατά το άρθρο 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 € και διοικητικές κυρώσεις από 5.000 έως και 30.000 €. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αντίγραφο από το Β.Α.Σ., του ότι υποβάλλατε μήνυση, στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο παραλαμβάνετε εντός 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Τμήματος.

Επικίνδυνοι και για τους ανθρώπους όσοι εγκληματούν εις βάρος των ζώων

Από πλευράς Ψυχολογίας τώρα, πρόσφατα, είχα την τιμή να παρακολουθήσω, ως αστυνομικός, το σεμινάριο «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, προς ενημέρωση - εκπαίδευση των Αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί παρευρέθησαν η ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας που διευθύνει τη Μονάδα Δικαίου των Ζώων της Βιρτζίνια κα Michelle Welch, η αστυνομικός Captain Kelly Mulldorfer, LAPD, ο ντετέκτιβ III Hector Sanchez, LAPD, η αντεισαγγελέας Εφετών και τέως εισαγγελέας Για την Προστασία Ζώων ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Αθηνά, ο αναπληρωτής Καθηγητής Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΤΟΝΤΗΣ Δημήτριος, ο διδάκτωρ Παθολογικής Ανατομικής - κτηνίατρος ΔΟΥΚΑΣ Δημήτριος, η γενική γραμματέας της Π.Φ.Ο. TZONIKH Σοφία, ο αστυνόμος Α΄ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ Απόστολος και ο κλινικός ψυχολόγος ΜΟΡΝΤΩ Αλέξης. Όλοι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι κατέδειξαν με το επιστημονικό τους έργο και με το καθήκον τους ότι η ΒΙΑ δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο & μοτίβο, όπως στους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως, ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ σε πλήθος άλλων όντων και μάλιστα στα ζώα.

Στα περισσότερα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας που έλαβαν χώρα π.χ. στο Λ.Α. (Λος Άντζελες) εν προκειμένω, με σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βία, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, υπήρχε μία σημαντική συσχέτιση με έκφραση ανάλογης βίας στα κατοικίδια (δεσποζόμενα) ζώα αυτής της οικογένειας, σχέσης, πλαισίου. Το θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο έχει τέτοια σαφή οργάνωση στο Λ.Α. που η κακοποίηση και η θανάτωση ενός ζώου ακολουθείται από διαδικασίες διερεύνησης του εγκλήματος, αντίστοιχες με των ανθρωποκτονιών.

Η σύλληψη του δράστη κάθε φορά και η εν γένει αξιολόγηση του συμβάντος κακοποίησης ενός ατόμου στην οικογένεια καταδεικνύει ότι ο εν λόγω δράστης στο παρελθόν είχε κακοποιήσει και το κατοικίδιο του οικογενειακού/ σχεσιακού πλαισίου, δηλαδή δικό του ή της σχέσης του και ήταν συχνά το συμβάν της κακοποίησης του ζώου που οδηγούσε διαδοχικά και στην ανακάλυψη κι άλλων εγκλημάτων κατά έτερης ανθρώπινης, κυρίως ή μη, ζωής από τον ίδιο. Από ψυχολογικής πλευράς, ο ίδιος ο δράστης αποδεικνυόταν ότι είχε κακοποιηθεί τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις φορές, είτε στην οικογένεια του, στο σχολείο ή στην παρέα και αντιμετώπιζε και ο ίδιος προβλήματα ψυχολογικής & ψυχιατρικής φύσεως.

Το συμπέρασμα προφανές, ότι η ΒΙΑ δε θα σταματήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά θα επεκταθεί, θα ενισχυθεί, εάν δεν υπάρξει τιμωρία, και ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΒΙΑ. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κι ένα «μάθημα» στους μάρτυρες της κακοποίησης ανθρώπων & ζώων, ώστε να μην συγκαλύπτουν τους δράστες, αλλά να τους καταδεικνύουν. Η υπόθαλψη εγκληματία τιμωρείται αυστηρά από τον Ποινικό Κώδικα. Μην αρνείστε να στιγματίσετε εκείνα τα άτομα που «βαραίνουν» την κοινωνία μας και καταστρέφουν αδύναμες ψυχές. Μπορεί και οι ίδιοι να ήταν κάποτε ή να εξακολουθούν να είναι οι αδύναμοι, αλλά η αδυναμία αυτή επιστρέφει και ισχυροποιείται με την επιβολή βίας σε έναν ακόμα πιο αδύναμο (παιδί, ζώο, ανήλικο). Ωστόσο, χρήζουν βοήθειας και αντιμετώπισης. ΜΗΝ προσποιείστε ότι δε συμβαίνει, ενώ λαμβάνει χώρα δίπλα σας. ΜΙΛΗΣΤΕ!

Ελπίζω ως αστυνομικός, ψυχολόγος και ζωόφιλος να συμβάλω στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου και πιστέψτε με κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ με όποιο κόστος! ΜΙΛΗΣΤΕ! Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ! Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα Report animal abuse-Καταγγελίες για κακοποίηση/δηλητηρίαση/θανάτωση ζώων.

Η ομάδα δε περιορίζεται στην καταγγελία συμβάντων κακοποίησης μόνο των ζώων συντροφιάς, αλλά και σε άλλων (παραγωγικών ή μη) ζώων, κατά την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία και το Ν. 4039/2012 ως τροποποιήθηκε με άρθρο 46 του Ν. 4235/2014, τους εκάστοτε νόμους Περί Θήρας (κυνήγι), την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συμβάσεις.

*Ο Βαγγέλης Δρίβας είναι αστυνομικός, κλινικός ψυχολόγος και συνεργάτης του www.zoosos.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

Πού και πότε μπορείτε να καταγγείλετε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας για ελέγχους σχετικά με κακοποίηση και παστούρωμα ζώων στις Κυκλάδες

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη διενέργεια κτηνιατρικής εξέτασης και των αδέσποτων ζώων που εντοπίζονται νεκρά από φόλες ή άλλα αίτια

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Νέα εγκύκλιος από την ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικούς ώστε να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων & να μην αδιαφορούν στις καταγγελίες

Τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων διώκονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου για την μήνυση

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Ποιοι είναι αρμόδιοι να κόβουν πρόστιμα για κακοποίηση ή κακομεταχείριση κατοικίδιων ζώων και όχι μόνο

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Δεν απαιτείται η καταβολή 100 € στην Αστυνομία για καταγγελία σχετικά με κακοποίηση ζώου

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία αν βρούμε αδέσποτα ζώα δηλητηριασμένα ή νεκρά από φόλες

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία σε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων συντροφιάς

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων

Τι κάνουμε αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει εκείνους που κακοποιούν ζώα;

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

14 Σχόλια

 1. Τίνα

  Καλησπέρα. Ζω 5χρόνια στη Βούλα,τόσα αδέσποτα γατιά δεν έχω ξαναδεί.Απο τότε που ήρθα ξεκίνησα μόνη μου στην αρχή να στειρωνω όσα μπορούσα.Πλεον είμαστε 5 άτομα,έχουμε στειρωσει πάνω από 30ζωα.Σε διπλανή πολυκατοικία όμως δεν τις θέλουν γιατί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους για τα κοινόχρηστα και τα έξοδα καθαριότητας.Ουτε ρεύμα δεν είχαν το καλοκαίρι.Σε μια ακόμη (ατυχη) προσπάθεια,έφεραν κηπουρό μια φορά, και ξαφνικά "φάνηκαν οι 15γατες με τα μωρά τους κ οι ακαθαρσίες τους.Η κυρία που δεν τις θέλει και δημιουργεί και όλα τ άλλα προβλήματα,είπε σε συνέλευση πριν 10μερες ότι απαγορεύει τη σίτιση πια,ότι δεν θέλει τις γάτες εκεί. Και σ αυτές τις 10μερες βρήκαμε 5γατες νεκρές.Δυστυχως δεν ήξερα ότι έπρεπε να τις φωτογραφήσω ή να κάνω τοξικολογικη.Η ίδια κυρία,πέρσι καθόταν στο αυτοκίνητο έξω απ την πόρτα μου κ με παρακολουθουσε-μόλις πήγαινα προς το μέρος της,έβαζε μπροστά κ έφευγε. Τι να κάνω???

 2. Σπύρος

  Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχετε!
  Οι κατάθεση μηνύσεων τέτοιου είδους έχουν το κλασσικό παράβολο των 100 euro ή θεωρούνται αυτεπάγγελτες?

 3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  τριχες. εκανα εγω για γυναικα που ειχε μονιμα δεμενο σε ταρατσα σκυλο. κανενας δεν ερευνησε η υπθεση πηγε δικαστηριο η κυρια εβαλε μαρτυρες τις κατινες της γειτονιας ότι δεν υσχειει και η κυρα αθωωθηκε! το σκυλι ακομα εκει είναι!!!

 4. ΛΟΥΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ

  Παρακαλω οπως μεριμνησετε ή να με ενημερώσετε τι πρεπει να κ'ανω διοτι στην διπλανη πολυκατοικια έχει αφεθει σκύλος σε μικρο μπαλκονι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθηκες . Τωρα που σας γραφω ο σκυλος ειναι εκτεθειμένος στην βροχη στον ακάλυπτο διπλα στο μπαλκονι

 5. Χρήστος

  Σχετικά με την περίπτωση της φολας που αναφέρεται. Πρόσφατα κάποιος δηλητηριάσε ένα αδέσποτακι που φρόντιζα. Ξέρω ποιος το έκανε, τον ξέρει όλη η γειτονιά. Απείλησε στο παρελθόν το σκυλί ότι θα το σκοτώσει με φόλα. Η αστυνομία μου είπε ότι δεν μπορώ να τον κατονομάσω επειδή δεν τον είδα να το κάνει... οπότε μένει ατιμώρητος.. ? Αναμένω τα αποτελέσματα από την κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου.

 6. ΣΟΦΙΑ

  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΒΑΞΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΖΩΑ (ΑΡΝΙΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΑ,ΣΚΥΛΙΑ, 2 ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ 2 ΑΓΕΛΑΔΕΣ) ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΡΟΝΤΙΤΣΑ. ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΔΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΣΜΕΝΑ. ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΚΙ ΕΚΕΙ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΤΑ ΔΕΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΜΕΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ. ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΛΙΑ, ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΓΟΥΣΤΟ. ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΑΒΛΙΖΕΙ ΠΟΤΕ, ΖΟΥΝ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΜΕΝΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. ΟΙ ΔΥΟ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΨΟΦΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΨΑ. ΤΗ ΜΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΣΕ ΞΕΝΟ ΧΩΡΑΦΙ ΓΙΑ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΕΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΙΟΥΛΙΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΨΟΦΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΨΑ (3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ). ΤΗΝ ΑΛΛΗ, 1 & 1/2 ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ, ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΔΕΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΕ ΜΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΟΤΑΝ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ. Ο ΤΥΠΟΣ ΟΜΩΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΚΟΥ) ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ. ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ 2007, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΕΜΑΧΙΣΤΗ ΚΛΑΔΙΩΝ, ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ. Ο ΤΥΠΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΓΙΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ "ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΝΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ, ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ"(!!!) ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΣΤΗΝ ΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΩ ΕΝΑ ΦΤΩΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ". ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ?

  1. Βίκη

   καλημέρα

   Μάλλον αργά διάβασα την καταχώριση.
   Αν πάντως μπορώ να βοηθήσω είμαι πρόθυμη, και με την δικηγορική μου ιδιότητα.

   Τι απέγινε τελικά; τι έγιναν τα ζώα κι αυτός ο φοβερός τύπος;;;;

 7. ελενα

  Κυριε Δριβα αν κανουμε επωνυμη γραπτη καταγγελια για παθητικη κακοποιηση ζωου και ο κηδεμονας δεν συμμορφωθεί θα πρεπει να κανουμε μηνυση?
  Δεν γινεται αυτεπάγγελτα η μηνυση από την αστυνομια?

 8. Blackalarm

  Δηλαδή... τι άλλο να κάνουμε?
  """ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Αν τυχόν με κάποιο νεώτερο στοιχείο προκύψει ότι ο τάδε ή ο δείνα το έπραξε, δε θα υφίσταται δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη!"""

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.