Στηρίξτε μας

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

7 Δεκεμβρίου 2014 19:41 | Χρηστικά
Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Oι φιλοζωικές οργανώσεις που είναι μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) προκειμένου να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις από τα ιδιόκτητα κατοικίδια ζώα, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία των αδέσποτων, ζητούν την βοήθεια και την επαγρύπνηση των φιλόζωων.

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 5 παράγραφος ζ) ορίζει πως όποιος δεν έχει που να διαθέσει τα κουτάβια ή τα γατάκια  που γεννούν τα κατοικίδια του – για όποιο σκοπό και αν τα έχει αυτά, ζώα συντροφιάς, φύλακες, ποιμενικά κ.τ.λ. – οφείλει να τα στειρώνει.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ενός ζώου είναι: «ζ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες».

Αν δεν το κάνει, τότε διώκεται και ποινικά και διοικητικά. Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι εγκατέλειψε τα νεογέννητα ή τα θανάτωσε ή δεν έχει αποδείξει που θα τα έχει δώσει για υιοθεσία διώκεται ποινικά και για αυτές τις πράξεις.

Όταν, λοιπόν, παρατηρήσετε  ένα ιδιόκτητο κατοικίδιο ζώο που εγκυμονεί μπορείτε να ενημερώνεται το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής σας ή την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ώστε σε συνεργασία με την Αστυνομία να εφαρμόζεται η νομοθεσία και οι απαραίτητες κυρώσεις.

Δεν είναι αναγκαίο να έχει γεννήσει το ζώο για να ενημερώσετε το φιλοζωικό σωματείο ή την Π.Φ.Π.Ο. Αν φυσικά δείτε κουτάβια ή γατιά νεογέννητα (ή και μεγαλύτερης ηλικίας), από ιδιόκτητα ζώα  μπορείτε επίσης να ενημερώσετε τα σωματεία.

Με τη βοήθεια όλων και τη δική σας συμβολή πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις κατοικίδιων ζώων, πού είτε πετιούνται στους δρόμους και καταλήγουν αδέσποτα (διογκώνοντας τον ήδη μεγάλο πληθυσμό) ή θανατώνονται με φρικτούς τρόπους παντού στην Ελλάδα.

Η κοινωνία μας, η κουλτούρα των κατοίκων αυτού του τόπου αντιμετωπίζει τα ζώα ως παράσιτα, μιάσματα, ως ανεπιθύμητα πλάσματα γι’ αυτό και εμείς οφείλουμε να τα προστατέψουμε.

Επικοινωνήστε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία μέσω facebook εδώ: https://www.facebook.com/pfpomospondia

Ή στο email: [email protected].

Διαβάστε επίσης:

Συνοικέσιο που στοχεύει στο κέρδος όχι στο καλό των ζώων

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δεν επιτρέπεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς μέχρι την έκδοση Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει τα της αδειοδότησης του επαγγέλματος

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

14 Σχόλια

  1. vsmeid

    Η στείρωση πρέπει να γίνει υποχρεωτική, δεν πρόκειται για κακοποίηση αλλά για βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζώου. Όποιος ή όποια δεν το αντιλαμβάνεται απλά συμμετέχει στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. Οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν τον αριθμός τους σε περίπου 2.000.000. Εκατοντάδες κουτάβια πεταμένα αφού "πήραν" το γάλα από τη μητέρα τους. Όσοι/ες είναι αντίθετοι ζουν σε άλλη διάσταση. Πραγματικά λυπάμαι που δεν εκπλήσομαι από ορισμένα σχόλια. Η βλακεία παραμένει αήττητη........

  2. ΕΡΗ

    Τί να σας πω ρε παιδιά που είσαστε κατά της στείρωσης....τόσα αθώα κουτάβια πετιούνται και υποφέρουν....τόσες άσκοπες γέννες....τόσες κακοποιήσεις στα αδέσποτα....για σκεφτείτε λογικά και μην διαβάζω μπούρδες!!!!

  3. bratsos

    Ή φύση έχει προβλέψει για τα γατοσκυλα. Επειδή έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς γεννάνε όπως τα κουνέλια.
    Τώρα εάν δεν ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους, που έχει μεγάλη θνησιμότητα, λογικό είναι να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.
    Ακόμη και τα λιοντάρια έχουν μεγάλη πιθανότητα θανάτου.
    Ενώ ανώτερα ανθρωποειδή και μεγάλα θηλαστικά, πολύ μικρή, γεννάνε συνήθως μόνο ένα.

  4. Γλαύκωψ

    !!!!αυτό είναι σωστό και όχι να του στερείς τα υπόλοιπα με στειρώσεις και άλλα ... λόγω ηλιθιότητας πολλών ανθρώπων ... αγωνιζόμαστε να διδάξουμε πως είναι τα σωστά και να μην στερούμε στα ζωάκια την φύση τους λόγω ανοησίας πολλών

  5. Βασιλης

    Αυτος που λεει οτι τα ζωα πρεπει να στειρωνονται, ας κοψει πρωτα αυτος τα αρχιδια του, επειτα ο κτηνιατρος που θα κανει την στειρωση, επειτα το αφεντικο του ζωου και αν αρεσει σε καποιον, τοτε να καψουμε και του σκυλου!!!
    (Το ιδιο ισχυει και για τα θυληκα με την μητρα!) Ξηλωστε πρωτα την μητρα σας και επειτα του κατοικιδιου σας!!!
    Απο την μια θεωρειται απανθρωπο (και καλως θεωρειτε) το κοψιμο αυτιων και ουρας, αλλα για τα παπαρια δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Κοψτε τα λοιπον, ξεκινωνας απο τα δικα σας!!!

    1. Θάνος

      Συμφωνώ, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί η τόση κακοποίηση που γίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας; Κι αφού ο κόσμος δεν τα θέλει, και τα σκοτώνει κάθε μέρα, πώς θα επιτευχθεί η προστασία τους; Όλοι θέλουν να τα εξαφανίσουν, και κάποιοι ανέλαβαν να τα εξαφανίσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο που είναι η στείρωση. Αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο θύτης, στράφηκαν στο θύμα μ΄ αυτόν τον τρόπο.

    2. venus

      Οταν διαβασα αυτο το σχολιο υπεθεσα αμεσως οτι αυτος που το εγραψε θα πρεπει να βρισκοταν υπο την επιροια ενος ισχυρου ναρκωτικου την ωρα που το εγραφε.
      «Ξηλωστε πρωτα τη μητρα σας»... αυτη ειναι η αργκο των νταβατζηδων, μηπως εκανες λαθος στην ιστοσελιδα?

      Το ολο στυλ του σχολιου σου φανερωνει οτι εσυ εισαι αυτος που εχει ενα προσωπικο προβλημα με τα οργανα αναπαραγωγης, αλλιως θα χρησιμοποιουσες επιχειρηματα κι οχι ηλιθιες βρισιες απεναντι σε κεινους που ειναι υπερ της στειρωσης.

      Και για να τελειωνω: οσοι ταυτιζουν (ηθελημμενα η απο βλακεια) τις καταστροφικες συνεπειες των ανεξελεκτων γεννησεων στα ζωα με τα παπαρια του κουμπαρου τους η τη μητρα της πεθερας τους, περιμενουμε να μας γραψουν στο επομενο σχολιο οτι η γη ειναι επιπεδη και δεν σαλευει.
      Εχεις ενα πολυ χαμηλο διανοητικο επιπεδο, που αγγιζει τα ορια της ιδιωτειας.
      Venus

      1. αννα

        πεστα, ειχα καιρο να ακουσω να υποστηριζεται η αποψη αυτη περι μη στειρωσης των ζωων.
        πραγματικα αναρωτιεμαι πως σκεφτονται αυτοι που ειναι κατα των στειρωσεων.
        Χωρις στειρώσεις από ΜΙΑ γατα σε 1-2 χρονια εχουμε 4.000 απογόνους. Πως θα γινει η διαχείριση ολων αυτων των ζωων; Αν το ξερουν οι τυποι Γλαυκωψ(!) και Βασίλης να το πουν και σε εμας. Αλλα μάλλον τη διαχείριση την εχουν γραμμενη στα π@π@ρια τους, τρομερη ανευθυνοτητα εκ του ασφαλους.

  6. Μαρία Π.

    Ο νόμος σαφώς και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής που συνεπάγεται τη δημιουργία αδεσπότων, αλλά και της κερδοσκοπίας στην πλάτη των ζώων. Ωστόσο, δεν βλέπω να λέει ακριβώς ότι ο κηδεμόνας οφείλει να τα στειρώνει σε οποιαδήποτε περίπτωση, ούτε ότι διώκεται και ποινικά και διοικητικά αν δεν έχει στειρωμένο ένα ζώο που ΔΕΝ εγκυμονεί. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5, παρ. 1, εδ. ζ) αναφέρεται ότι "να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες." Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να διατηρεί αστείρωτο ζώο με την προοπτική να προχωρήσει σε ζευγάρωμά του (σαφώς μη κερδοσκοπικό) όταν και εφόσον βρει, κατά τα νόμιμα, κηδεμόνες για τα μικρά που θα γεννηθούν. Αυτό που απαγορεύεται είναι η εγκυμοσύνη εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει αποδεδειγμένα το μέλλον, και τότε είναι που υποχρεούται να στειρώσει το ζώο (δηλ. να καταφύγει σε κτηνίατρο για διακοπή της εγκυμοσύνης και στείρωση εάν το ζώο έχει ζευγαρώσει από αμέλεια του κηδεμόνα ή όντας ανεξέλεγκτο πριν περιέλθει στην κηδεμονία του). Το παραπάνω συνάγεται ως εύλογο συμπέρασμα και από το γεγονός ότι με βάση το ίδιο κείμενο, το ζευγάρωμα επιτρέπεται εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένα η πρόβλεψη για τα νεογέννητα - άρα πώς η νόμιμη αυτή ενέργεια θα ήταν εφικτή αν ήταν υποχρεωτική η στείρωση των οικόσιτων ζώων;

  7. Μαρία Τσακάλου

    Σαν φιλόζωη και εγώ επαγρυπνούσα και πάνω σε αυτή τη φάση αντιληφθηκα οτι ο απέναντι πέταξε στο δρόμο 3 μικρές γατούλες που τις ειχε πάρει απο μωρά!!Χωρίς δεύτερη σκέψη κατέβηκα στο δρόμο να τις μαζέψω για να μην τις πατήσουν τα αυτοκίνητα και να ειδοποιήσω τις φιλοζωικές να βοηθήσουν την κατάσταση!Το αποτέλεσμα μου εχουν μείνει οι γατούλες και δεν ξέρω τι να τις κάνω!!!!Εχω ολη τη καλή διάθεση και αγαπώ πολύ τα ζωάκια και θέλω να τα βοηθώ ομως και έμενα τον φιλόζωο κάποιος -οι να με στηρίξουν αλλίως θα μαζεύω ζωάκια και δεν θα ξέρω τι νά τα κάνω!!!!Ευχαριστώ για την φιλοξενία!

  8. Ιωάννα

    Η τήρηση ενός είδους "ληξιαρχείου" για τις γεννήσεις των δεσποζόμενων κατοικίδιων ζώων είναι από πολλών ετών υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είναι κάτι το οποίο εκ των προτέρων αποδέχονται όλοι οι ιδιοκτήτες αστείρωτων ζώων. Μακάρι να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα, αλλά φοβάμαι ότι, όπως όλα τα εισαγόμενα μέτρα θα καταντήσουν κακέκτυπα και στο τέλος θα ατονήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.