Στηρίξτε μας

Μη σύννομη η συμμετοχή κυνηγών στις επιτροπές για τα αδέσποτα

17 Μαρτίου 2013 18:33 | Επικαιρότητα
Μη σύννομη η συμμετοχή κυνηγών στις επιτροπές για τα αδέσποτα

Γιατί οι κυνηγοί δεν πρέπει να συμμετέχουν στις 5μελείς επιτροπές

Την εξαίρεση των κυνηγών από την Πενταμελή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για τα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την οποία είναι υποχρεωμένος να συστήσει κάθε δήμος, επιδιώκει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.). Το γιατί ο νομοθέτης προέβλεψε θέση σε αυτές τις πενταμελείς επιτροπές και για τον εκπρόσωπο του κυνηγετικού συλλόγου του κάθε δήμου δεν είναι και πολύ δύσκολο κάποιος να το φανταστεί.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι κυνηγοί στη χώρα μας αντιμετωπίζονται από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις ως αμιγές εκλογικό σώμα γι’ αυτό και οι «χάρες» σε νομοθετήματα δεν είναι λίγες. Όμως είναι επίσης γνωστό ότι κυνηγετικοί σύλλογοι γενικώς - και όχι μεμονωμένα κάποιοι κυνηγοί - δεν ασχολούνται με τη διαχείριση, φροντίδα, στείρωση, σίτιση των αδέσποτων ζώων αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούν τα σκυλιά ως εργαλεία για το «σπορ» θέτοντας φυσικά συστηματικά τα ζώα αυτά σε θανάσιμο κίνδυνο. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις που τα κυνηγόσκυλα που αποτυγχάνουν να εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους σε βουνά και λαγκάδια αφού δεν βγήκαν κυνηγιάρικα.

Η Π.Φ.Π.Ο. έχει θέσει ήδη το θέμα αυτό υπ’ όψιν των νομικών συμβούλων του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και τώρα αναμένεται να φανεί κατά πόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναινέσει και θα αντικαταστήσει τη θέση του κυνηγού σε αυτή την 5μελή επιτροπή με ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς ζώων, όπως είναι για παράδειγμα οι θετικοί εκπαιδευτές.

Η δικηγόρος Νίκης Τηλιακού, που είναι και υποψήφιας διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - μετά από ερώτημα της Π.Φ.Π.Ο. - στοιχειοθετεί την άποψη της  περί του μη σύννομου της συμμετοχής  εκπροσώπου των κυνηγών στην 5μελή επιτροπή.

Επί της ουσίας η κα Τηλιακού εξηγεί ότι οι κυνηγοί σε αυτές τις επιτροπές δεν μπορούν να προσφέρουν οτιδήποτε για καλό των ζώων, αφού αυτό σημαίνει διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αφού δεν έχουν ούτε γνώση και εμπειρία για τον χαρακτηρισμό ενός αδέσποτου σκυλιού ως επικίνδυνου. Η δε η συμμετοχή τους, δεν παρέχει τα εχέγγυα αμερόληπτης και ορθολογικής κρίσης, που είναι απαραίτητα για τη νομιμοποιητική λειτουργία της οργάνωσης και παρέμβασης των συλλογικών διοικητικών οργάνων.

Περί της συμμετοχής των κυνηγών στην 5μελή επιτροπή του δήμου

«Κατά τη γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, περί της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε αυτά μέλος, το οποίο δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη και αντικειμενική – κυρίως - άποψη για την κρινόμενη υπόθεση. Διότι κλονίζεται αντικειμενικά το αδιάβλητο της κρίσης τους και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης. («Η συγκρότηση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της διοικήσεως» Κωνσταντίνου Χιώλου, ΝοΒ 1996 Τόμος 44, )

Η συγκρότηση από μέρους της διοίκησης ενός συλλογικού οργάνου προάγει την πολύπλευρη έρευνα των υπό εξέταση ζητημάτων, την αμεροληψία και τον αμοιβαίο έλεγχο.

Για την ικανοποίηση των ως άνω αναγκών και την αποδοτική λειτουργία του αποκεντρωμένου, αλλά και κρατικού μηχανισμού, συχνά καλούνται να συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα και να τα συγκροτούν πρόσωπα που δεν είναι υπάλληλοι, και είναι είτε εκπρόσωποι συμφερόντων είτε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι με τις ειδικές γνώσεις τους συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης και στη λήψη ορθών διοικητικών αποφάσεων. (Γενικό Διοικητικό Δίκαιο 2004, Π. Δ. Δαγτόγλου)

Έτσι η δημιουργία συλλογικών οργάνων εξυπηρετεί τις ανάγκες εξορθολογισμού της διοικητικής δράσης, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά της. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται και η χρησιμότητα της συμμετοχής σε αυτά τρίτων προσώπων, πέραν των υπαλλήλων, ικανών να προσφέρουν ειδική πληροφόρηση και αφετέρου τεχνική εμπειρία για την προετοιμασία και τη λήψη αποφάσεων.

Η συμμετοχή ατόμων με γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα διοικητικής δράσης, που απασχολεί το όργανο κάθε φορά, διασφαλίζει με κριτήρια ορθολογισμού και αποδοτικότητας τη κρίση των οργάνων. (Προκόπη Παυλόπουλου "Το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών διοικητικών οργάνων" ΝοΒ 1986 τ 34/1201)

Για τους λόγους αυτούς και κυρίως για τον εξορθολογισμό και την αποδοτικότητα της 5μελούς επιτροπής του δήμου, που θα είναι αρμόδια να κρίνει για τον χαρακτηρισμό ενός ζώου ως επικίνδυνου, η συμμετοχή εκπροσώπων των κυνηγετικών συλλόγων σε αυτήν κρίνεται αντίθετη με τις αρχές του δικαίου.

Η ενασχόληση τους με το κυνήγι ζώων όχι μόνο δεν τους καθιστά ειδικούς, καθόσον μάλιστα ένα μεγάλο μέρος εξ  αυτών δεν έχουν καν κυνηγετικό σκύλο, αλλά και μοιάζει οξύμωρο σχήμα η συμμετοχή ενός ατόμου, εξ ορισμού εξοικειωμένου με τη θανάτωση ζώων στον ελεύθερο του χρόνο, σε μία επιτροπή που θα αποφασίσει για την ευθανασία ενός ζώου.

Δεν προκύπτει από μέρους τους γνώση και εμπειρία για το χαρακτηρισμό ενός αδέσποτου ζώου ως επικίνδυνου ούτε για τη διαχείριση των αδέσποτων γενικά. Η ιδιότητα του κυνηγού είναι ολοκληρωτικά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους στη εν λόγω 5μελή επιτροπή του δήμου. Η συγκρότηση μίας τέτοιας επιτροπής, με τη συμμετοχή κυνηγών, δεν παρέχει τα εχέγγυα αμερόληπτης και ορθολογικής κρίσης, που είναι απαραίτητα για τη νομιμοποιητική λειτουργία της οργάνωσης και παρέμβασης των συλλογικών διοικητικών οργάνων, που με τη δράση τους οφείλουν και αυτά να διασφαλίζουν γενικότερα τη νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας.

Νίκη Τηλιακού

Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Ε.Κ.Π.Α.».

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. πιέζει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για ουσιαστικά φιλοζωική νομοθεσία

Τι λέει η Π.Φ.Π.Ο. για την επαναδιατύπωση της ερμηνείας του «επιθετικού» ζώου

Νατάσα Μπομπολάκη: Στάχτη στα μάτια η επαναδιατύπωση για τα επιθετικά ζώα από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υποχώρησε το ΥΠ.Α.Α.Τ. έπιασαν τόποι οι αντιδράσεις για τα «επιθετικά» ζώα και την ευθανασία τους

Διευκολύνουν τους δήμους να απαλλαγούν από τ’ αδέσποτα;

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Π.Φ.Ο.: Βιομηχανία ευθανασίας αδέσποτων προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. NIkos

    Καλημέρα. Εδώ στις ΣΕΡΡΕΣ συμμετέχουν οι εξής: αντιδήμαρχος-ενίοτε και δήμαρχος,ενας άλλος δικος του,ο κυνηγός,ένας εκπρόσωπος μιας ομάδας-φαντασμα (χωρίς έργο-δεν την ξέρει κανείς)και από το σωματείο ένα εκπρόσωπο.Δηλαδή 4 προς ένα. Πως να δουλέψει υπέρ της δικαισύνης , της ηθικής ,των ευρωπαικών προτύπων μια τέτοια επιτροπή. Τι να πεις σε ένα κρατος μπουρδέλο ζούμε και πρώτοι που την πληρώνουν είναι τα ζώα,οι πιο ανήμποροι στην ομάδα των ανήμπορων.

    1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

      Αντίθετα στην Ηγουμενίτσα δεν υπήρξε πρόβλημα .Ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου δεν ήρθε στην πρώτη μας συνάντηση και ούτε θα έρθει ποτέ πιστεύω .Το θέμα των επιθετικών σκυλιών δεν αφορά κανέναν εκτός απο τα σωματεία . Αν το σωματείο μπορεί να το αναλάβει με ασφάλεια ,περιορισμένο κάπου δεν υπάρχει πρόβλημα πιστεύω. Ο Νόμος δεν λέει ντε και καλά ότι πρέπει να πεθάνει !!Δεν είναι κανείς υπέρ των ευθανασιών πιστεύω .Ούτε οι κυνηγοί . Ας μην ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Ελληνα πολίτη . Τραγικό μεν άλλα αληθινό !!!!!Είναι εγκυρότερος σύλλογος -για το κράτος -απο οποιοδήποτε σωματείο .Για να γ'ινει κ΄'αποιος κυνηγός πρέπει να γραφτεί υποχρεωτικά στον τοπικό σύλλογο .Οπότε η εξουσία τους είναι και πλιτική . Οι πρόεδροι των κυν συλλόγων είναι καθαρά κομματικοί !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.