Στηρίξτε μας

Τι λέει η Π.Φ.Π.Ο. για την επαναδιατύπωση της ερμηνείας του «επιθετικού» ζώου

21 Φεβρουαρίου 2013 08:48 | Επικαιρότητα
Τι λέει η Π.Φ.Π.Ο. για την επαναδιατύπωση της ερμηνείας του «επιθετικού» ζώου

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων μετά την μερική αναδίπλωση του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου επί της τροπολογία του νόμου 4039/2012 και του όρου «επιθετικό» τονίζει ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι μόνο στάχτη στα μάτια των φιλόζωων, αφού δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη των ειδικών επιστημόνων γι’ αυτό και επιδίωξη τώρα είναι ν’ απαλείφουν όλοι οι όροι οι οποίοι χαρακτηρίζουν κατά το δοκούν τις φυσιολογικές αντιδράσεις ενός ζώου.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου τονίζεται: «Είναι προφανές, μετά τις αποστάσεις που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του  και το Δελτίο Τύπου που έσπευσε να εκδώσει αμέσως μετά το ΥΠ.Α.Α.Τ., πως οι νομοτεχνικοί του Υπουργείου που παρήγαγαν  την εκπληκτικής εφευρετικότητας τροπολογία για τον χαρακτηρισμό του επιθετικού - επικίνδυνου ζώου, ήδη έχουν θορυβηθεί  τόσο από την καθολική αντίδραση του κόσμου κατά και μετά την διαβούλευση  όσο  και  από τα αποτελέσματα της Ημερίδας μας με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπου αποφάνθηκαν περί του θέματος  γνωστοί επιστήμονες και νομικοί.

Ακόμα φαίνεται πως δεν μπορούν  να διαχειριστούν το γεγονός, ότι  χρησιμοποίησαν “επιστημονικές θέσεις” ερήμην των καθηγητών που τις συνέταξαν και οι οποίοι τελικά αποφαίνονται με ιδιαίτερη  προσοχή - όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε - ως προς το τελικό αποτέλεσμα,  τόσο  από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. όσο και από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Καρδίτσας.

Παρά δε το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει στη  χθεσινή συνέντευξή του στο newsbeast.gr, ότι «όσον αφορά τις αντιδράσεις για τον ορισμό των επιθετικών ζώων φυσικά και θα ληφθούν υπόψη. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της δημόσιας διαβούλευσης. Τίποτα δεν είναι οριστικό. Οι παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες» κ.λπ., σπεύδει λίγες μόνο ώρες μετά, με ένα Δελτίο Τύπου, και  αγνοώντας για μια ακόμη φορά τις απόψεις  που σε συντριπτικό βαθμό αναπτύχθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, να προβεί σε μια δήθεν και επί τα αυτά επαναδιατύπωση του αρχικού  χαρακτηρισμού του επιθετικού ζώου.

Ωστόσο θα άξιζε κανείς να παρατηρήσει πως, πέρα από τις φιλολογίες των διατυπώσεων,  πουθενά και σε κανένα  σημείο δεν προτείνεται ο αρμόδιος επιστήμονας, που θα μπορεί να πιστοποιήσει  υπεύθυνα το φαινόμενο της παρεκλίνουσας συμπεριφοράς ενός ζώου ώστε η τροπολογία να μην καταλήξει ο  φτηνός τρόπος με τον οποίο συνήθως τακτοποιούνται τέτοια ζητήματα στη χώρα μας.

Δεν μπορούμε επίσης να  κατανοήσουμε την επιμονή  του Υπουργείου να περιληφθεί στον ορισμό του επικίνδυνου η αόριστη και άκρως υποκειμενική έννοια της απειλητικής στάσης και συμπεριφοράς, παρά τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις συνοδεύουν,  ως αιτία να οδηγηθεί κάποιο ζώο στον εγκλεισμό και την ενδεχόμενη ευθανασία.

Ποιος θα καθορίζει την έννοια της αφύσικης επιθετικής στάσης και συμπεριφοράς; Είναι το γρύλισμα, το σήκωμα της τρίχας, το τέντωμα της ουράς; Αυτά, ως προαναφέρουμε  μόνο ένας ειδικός  επιστήμονας θα μπορούσε  υπεύθυνα να τα αξιολογήσει και όχι ο κάθε φοβικός και μισών τα ζώα καταγγέλλων.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας,  ότι η  άνευ λόγου πρόσθεση στην τροποποίηση των εννοιών “επιθετική στάση και συμπεριφορά” και “ανεπιτυχής επίθεση” στη συγκεκριμένη κοινωνική  συγκυρία,  εξυπηρετεί  μόνο εκείνα τα κέντρα που επιθυμούν την εξόντωση των αδέσποτων και την ευκολία απομάκρυνσής τους από περιοχές όπου είναι ανεπιθύμητα, καθόσον είναι πολύ εύκολο να “κατασκευαστούν” καταγγελίες για ζώα που ενοχλούν κάποιους με την παρουσία τους και μόνο.

Η αδιαπραγμάτευτη για μας άποψή μας για τον ορισμό είναι η κάτωθι: “Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει αποδεδειγμένα και κατ’ εξακολούθηση απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προβαίνοντας σε επιτυχή επίθεση προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και  το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες επιστημονικές κτηνιατρικές απόψεις, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται”.

Περιμένουμε μεγαλύτερη  ψυχραιμία και επιστημοσύνη  από τους αρμόδιους του ΥΠ.A.Α.Τ. Δηλώνουμε δε ότι η Ομοσπονδία  μας  θα  συνεχίσει μέχρι τέλους να προσπαθεί για την σωστή διατύπωση, την  κατάργηση ή την συμπλήρωση  των τροπολογιών, μετερχόμενη παντός νομίμου  μέσου».

Διαβάστε επίσης:

Νατάσα Μπομπολάκη: Στάχτη στα μάτια η επαναδιατύπωση για τα επιθετικά ζώα από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υποχώρησε το ΥΠ.Α.Α.Τ. έπιασαν τόποι οι αντιδράσεις για τα «επιθετικά» ζώα και την ευθανασία τους

Διευκολύνουν τους δήμους να απαλλαγούν από τ’ αδέσποτα;

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Π.Φ.Ο.: Βιομηχανία ευθανασίας αδέσποτων προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.