Στηρίξτε μας

Λάρισα: Καταδικάστηκαν με αναστολή καρναβαλιστές που πετούσαν ζωντανές κότες στο καρναβάλι Τυρνάβου το 2014 (βίντεο)

10 Φεβρουαρίου 2018 15:00 | Καταγγελίες
Λάρισα: Καταδικάστηκαν με αναστολή καρναβαλιστές που πετούσαν ζωντανές κότες στο καρναβάλι Τυρνάβου το 2014 (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας εκδικάστηκε χθες 10 Δεκεμβρίου η υπόθεση κακοποίησης (μέχρι θανάτου) πουλερικών από καρναβαλιστές στις 2 Μαρτίου του 2014 στον Τύρναβο.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας «Anim.A.L.» (Animal Adoptions Larissa) για την κακοποίηση των πτηνών που ποδοπατήθηκαν από τους διερχόμενους, οι οποίοι μετείχαν το γλέντι, είχε καταθέσει καταγγελία στο Α.Τ. Τυρνάβου στις 3 Μαρτίου 2014 προσκομίζοντας φωτογραφίες, τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αλλά και βίντεο καθώς στο άρμα της κοινότητας Δαμασίου υπήρχε ένα τεράστιο κλουβί με πολλές μπάλες άχυρο και πολλές κότες, τις οποίες οι καρναβαλιστές μόλις το κέφι «άναψε» το κέφι πέταξαν ανάμεσα στο πλήθος με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα πτηνά, που είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από τη φασαρία και τους κρότους, να πεθάνουν αφού ποδοπατήθηκαν.

Η Μαρία Κοντού, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας, εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι οι κατηγορούμενοι πλην ενός ήταν τα μέλη του άρματος «Φορολογικό Κοτέτσια». Ο τότε αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας & Παιδείας του Δήμου Τυρνάβου Δημήτρης Χαλούλης – που επίσης ήταν κατηγορούμενος – δεν δικάστηκε καθώς η κατηγορία που τον βάραινε (για χρήση ζώων σε θεάματα άρθρο 12 του νόμου 4039/2012) παραγράφηκε βάσει του νόμου 4411/2016.

Οι υπόλοιποι οκτώ δήλωσαν στην απολογία τους ότι δεν γνώριζαν τίποτε, δεν είδαν, δεν άκουσαν... Ευτυχώς όμως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας δεν πείσθηκε και έκρινε τους επτά από τους οκτώ ένοχους για κακοποίηση ζώων αφού τα βίντεο που τράβηξαν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για να διαφημίσουν το γλέντι ήταν αδιάψευστος μάρτυρας του τι συνέβη τότε.

Σύμφωνα με την κα Κοντού ο οδηγός του άρματος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Ο ένας από τους καταδικασθέντες ήταν ανήλικος την περίοδο του αδικήματος και τιμωρήθηκε με απλή επίπληξη.

Στους υπόλοιπους το δικαστήριο επέβαλλε την «αστεία» ποινή των έξι μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή, χωρίς χρηματική ποινή αφού τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά…

Ο σύλλογος στην ανακοίνωση του για την έκβαση της υπόθεσης επισημαίνει: «Παρόλο που το σωματείο μας κρίνει την ποινή πολύ μικρή για το μέγεθος του αδικήματος, εντούτοις εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που επιτέλους δόθηκε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι και τα άλλα ζώα (εκτός σκυλιών, γατιών) προστατεύονται από τον νόμο και η κακοποίηση τους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Επίσης είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί για πρώτη φορά στην πόλη μας έγινε δεκτό το αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής από φιλοζωικό σωματείο για υπόθεση κακοποίησης ζώων, δίνοντας έτσι "φωνή" μέσα στις δικαστικές αίθουσες στους βιολογικούς μας εταίρους. Περιμένουμε τώρα, μετά την καταδίκη, να βεβαιωθεί και να επιβληθεί στους καταδικασθέντες και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ για την κακοποίηση».

Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλε τότε στο www.zoosos.gr η Άννα Ξενοπούλου, που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας...

KotesKarnavaliTyrnavou22...

KotesKarnavaliTyrnavou (3)...

KotesKarnavaliTyrnavou (9)...

KotesKarnavaliTyrnavou2014

Η «παράδοση» της κακοποιήσης των ζώων πρέπει να σταματήσει

Η «παράδοση» της κακοποίησης των ζώων στην Ελλάδα, όπως πολλές φορές έχουμε πει εδώ στο www.zoosos.gr, δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είτε αυτή είναι «ήπιας» ή λιγότερο «ήπιας» μορφής, είτε γίνεται από καρναβαλιστές, παλιοπαρέες, αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, οπαδούς θρησκευτικών δογμάτων, διαδηλωτές, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, «πολιτιστικούς» και «εξωραϊστικούς» συλλόγους - τα μέλη των οποίων παραγνωρίζουν ότι και τα άλλα έμβια όντα πλην του είδους μας έχουν δικαιώματα - από ανθρώπους που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι αντικείμενα για να τα τραβολογάμε στα γλέντια μας και φυσικά πολιτισμός δεν είναι να κακομεταχειρίζεσαι τα άλλα είδη ζωής.

Δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ», μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας και αξίζει να συνεχίζονται στο πέρασμα των αιώνων μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους, οι οποίοι συναινούν απολύτως για τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Τα ζώα φυσικά δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται γι’ αυτό και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος και στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση και το έχουν επιτύχει αφού αναγκάζουν τις αρχές να ασχοληθούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταυροθυσία στη Λέσβο που το 2015 τερματίστηκε με παρέμβαση των φιλοζωικών φορέων, οι καταγγελίες που έγιναν στη Νάξο για ανέβασμα γαϊδουριών σε ταράτσες με σχοινιά, ώστε να τερματιστεί αυτή πρακτική, οι καταγγελίες για τον αγώνα δρόμου με γαϊδούρια που γίνεται στη Σχοινούσα κάθε Αύγουστο κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

Θα δικαστούν επειδή εξόντωσαν κότες «γλεντώντας» στο καρναβάλι του Τύρναβου (βίντεο)

Δήμαρχος Τυρνάβου: Καταδικάζει την κακοποίηση των πουλερικών στο καρναβάλι (βίντεο)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έσερναν την κατσίκα στο Καρναβάλι της Ναυπάκτου

Καταγγέλλουν την ύπαρξη και χρησιμοποίηση ζώων στο καρναβάλι της Πλάκας Λήμνου (βίντεο)

Καρναβαλιστές κακοποίησαν κατσικάκι την Κυριακή των Αποκρεών στην Πλάκα της Λήμνου (βίντεο)

Έσερναν κουνέλια στην άσφαλτο στο Παλαικαστριανό Καρναβάλι στη Σητεία (βίντεο)

Πετρούσα Δράμας: Χρησιμοποίησαν καμήλα για να τηρήσουν το έθιμο ενώ ο νόμος το απαγορεύει

Ζητάει συγνώμη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίτανος για την κακοποίηση των ζώων στο Παλαικαστριανό Καρναβάλι που διοργάνωσε (βίντεο)

Κτηνοτρόφοι στο Ρέθυμνο κακοποίησαν 3 γουρουνάκια για να διαμαρτυρηθούν αποδεικνύοντας έτσι τι πραγματικά υφίστανται τα παραγωγικά ζώα (βίντεο)

Έφεραν γάιδαρο στο κέντρο της Αθήνας για να κάνουν πλάκα οι αστυνομικοί που διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης

Κτηνοτρόφοι στη Χίο διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της κυβέρνησης ταλαιπωρώντας (ως συνήθως) ζώα (βίντεο)

Τι φταίει το αρνάκι που οι κτηνοτρόφοι έφεραν σήμερα στη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν;

Πέταξε ζωντανή κότα στην αυλή του Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί! (Βίντεο)

Αν θες να εντυπωσιάσεις πήγαινε γυμνός στη διαδήλωση χωρίς τον σκύλο σου!

Όταν τα ζώα αντιμετωπίζονται ακόμα και νεκρά ως τρόπαια εξευτελισμού και εκφοβισμού (βίντεο)

Αν θες να εντυπωσιάσεις πήγαινε γυμνός στη διαδήλωση χωρίς τον σκύλο σου!

Π.Φ.Π.Ο.: Απαράδεκτη η κακοποίηση ζώων από «αγωνιστές» που διαμαρτύρονται. Τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ.; (Βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.