Στηρίξτε μας

Καρναβαλιστές κακοποίησαν κατσικάκι την Κυριακή των Αποκρεών στην Πλάκα της Λήμνου (βίντεο)

15 Μαρτίου 2016 22:55 | Καταγγελίες
Καρναβαλιστές κακοποίησαν κατσικάκι την Κυριακή των Αποκρεών στην Πλάκα της Λήμνου (βίντεο)

Με ανακοίνωση της η φιλοζωική ομάδα Λήμνου «ANIMAL RESCUE LEMNOS» καταδικάζει το γεγονός της κακοποίησης ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στις 13 Μαρτίου στην περιοχή της Πλάκας κατά την διάρκεια της παρέλασης των καρναβαλιστών που διοργάνωσε ο κατ' επίφαση Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία που κάνουν οι φιλόζωοι του νησιού και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το βίντεο το οποίο δημοσιεύουμε - και κατέγραψε μια γυναίκα που παρακολουθούσε την γιορτή - οι καρναβαλιστές χρησιμοποίησαν ένα γουρουνάκι και ένα κατσικάκι για να κάνουν χαβαλέ ταλαιπωρώντας αφάνταστα αυτά τα πλάσματα.

LimnosKarnavaliPlakas2016Ο ένας άνδρας βγάζει βόλτα το γουρουνάκι και ο άλλος φοράει στον λαιμό του το κατσικάκι όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τράβηξε φωτογράφος του νησιού.

Δείτε στο βίντεο πως το κατσικάκι κατατρομαγμένο αφού είναι δεμένο – άραγε για πόση ώρα; – και από τα τέσσερα πόδια πόδια μ’ ένα σχοινί για να στέκεται γύρω από τον λαιμό του άνδρα, ο οποίος στην κυριολεξία το έχει πάνω στον ώμο του σαν «αξεσουάρ». Το ζώο πάνω στον «Μουστάκια», καθώς αυτό είναι το όνομα του άρματος, βελάζει απελπισμένο, από την ένταση, την εκκωφαντική μουσική, τους πόνους αφού τεντώνεται και προσπαθεί να ξεφύγει.

Και όλα αυτά γίνονται - υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Σύλλογου Πλάκας - μπροστά τα μάτια δεκάδων παιδιών και ούτε ένας από τους ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθούν το θέαμα και χειροκροτούν με ενθουσιασμό, δεν βρέθηκε να βάλει ένα τέλος σ’ αυτό το αίσχος. Εικόνες όπως αυτές είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές και ταπεινωτικές για το είδος μας.

LimnosKaranvaliPlakas2016 (3)Το ζώο το περιέφερε σε αυτή την κατάσταση ο άνδρας που απεικονίζεται στα σχετικά στιγμιότυπα.

Το «ANIMAL RESCUE LEMNOS» επισημαίνει: «Εν έτη 2016 ίχνος πολιτισμού και σεβασμού». Εμείς από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε την αρμόδια Εισαγγελία καθώς η κακοποίηση ενός ζώου δεν είναι θέαμα και μάλιστα διασκεδαστικό.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί: «8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: 2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ενώ το άρθρο 10 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Ζώων που αναφέρει ρητά ότι: «Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου».

Η «παράδοση» της κακοποιήσης των ζώων πρέπει να σταματήσει

Η «παράδοση» της κακοποίησης των ζώων στην Ελλάδα, όπως πολλές φορές έχουμε πει εδώ στο www.zoosos.gr, δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είτε αυτή είναι «ήπιας» ή λιγότερο «ήπιας» μορφής, είτε γίνεται από καρναβαλιστές, παλιοπαρέες, αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, οπαδούς θρησκευτικών δογμάτων, διαδηλωτές, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, «πολιτιστικούς» και «εξωραϊστικούς» συλλόγους, τα μέλη των οποίων παραγνωρίζουν ότι και τα άλλα έμβια όντα πλην του είδους μας έχουν δικαιώματα, από ανθρώπους που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι αντικείμενα για να τα τραβολογάμε στα γλέντια μας και φυσικά πολιτισμός δεν είναι να κακομεταχειρίζεσαι τα άλλα είδη ζωής.

Δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ», μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας και αξίζει να συνεχίζονται στο πέρασμα των αιώνων μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως για την συμμετοχή τους σε αυτά.

Τα ζώα φυσικά δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται γι’ αυτό και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος και στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση και το έχουν επιτύχει αφού αναγκάζουν τις αρχές να ασχοληθούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταυροθυσία στη Λέσβο που το 2015 τερματίστηκε με παρέμβαση των φιλοζωικών φορέων, οι καταγγελίες που έγιναν στη Νάξο για ανέβασμα γαϊδουριών σε ταράτσες με σχοινιά, ώστε να τερματιστεί αυτή πρακτική, οι καταγγελίες για τον αγώνα δρόμου με γαϊδούρια που γίνεται στη Σχοινούσα κάθε Αύγουστο κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγέλλουν την ύπαρξη και χρησιμοποίηση ζώων στο καρναβάλι της Πλάκας Λήμνου (βίντεο)

Έσερναν κουνέλια στην άσφαλτο στο Παλαικαστριανό Καρναβάλι στη Σητεία (βίντεο)

Πετρούσα Δράμας: Χρησιμοποίησαν καμήλα για να τηρήσουν το έθιμο ενώ ο νόμος το απαγορεύει

Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έσερναν την κατσίκα στο Καρναβάλι της Ναυπάκτου

Παράνομο το έθιμο ανεβάσματος γαϊδουριών στις ταράτσες σε χωριά της Νάξου (βίντεο)

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου!

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου» (ηχητικό)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.