Στηρίξτε μας

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζεται μια προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών (βίντεο)

12 Σεπτεμβρίου 2022 08:00 | Επικαιρότητα
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζεται μια προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών (βίντεο)

Την ανάγκη προσαρμογής του νομικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Δ.Ε.Θ. και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Σταματίνας Σταματάκου και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι αυτό θα το κάνουν.

 

«-Σταματίνα Σταματάκου (Marketnews): Χαίρετε κ. Πρωθυπουργέ. Ο νόμος 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, όσον αφορά περιστατικά βασανισμού και θανάτωσης, γίνεται ομπρέλα για όλα τα ζώα. Ωστόσο δεν προστατεύει συνολικά τα ιπποειδή. Η πρόσφατη ιστορία του βασανισμού και εν τέλει του θανάτου του δύστυχου γαϊδουριού στη Ζίτσα Ιωαννίνων από τον έκπτωτο πλέον Αντιδήμαρχο της περιοχής, ανέδειξε στο ευρύ κοινό τις παθογένειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιπποειδή στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις προ διετίας απαγορεύτηκε δια νόμου η σφαγή τους.

Ακόμα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος κώδικας ορθής πρακτικής που να εξηγεί τη φύση τους και να περιγράφει πως πρέπει να διαβιούν, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, ούτε καν λειτουργεί πλατφόρμα ψηφιακής καταγραφής τους. Ούτε τα επίσημα έγγραφα ιδιοκτησίας είναι αυτά που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Σημειωτέον, εγείρει ζητήματα η γνωμάτευση της κτηνιατρικής στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι μόνο.

Κύριε Μητσοτάκη, μήπως ήρθε η ώρα τα ζώα που έχουν κυριολεκτικά σηκώσει στις πλάτες τους αμέτρητους ανθρώπους και τόνους ακόμη και από οικοδομικά υλικά, να έχουν ένα νομικό πλαίσιο που να μην επιτρέπει να λυγίζουν, κυριολεκτικά να λυγίζουν, έχουμε δει πολλές τέτοιες εικόνες, να λυγίζουν τα πόδια τους κουβαλώντας υπερμεγέθεις ηλεκτρικές συσκευές ή να πεθαίνουν από τη δίψα όπως το άλογο στην Κέρκυρα.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο. Και εγώ δεν το γνώριζα, ζήτησα να ενημερωθώ μετά το πρόσφατο περιστατικό. Χρειάζεται μια προσαρμογή του νομικού πλαισίου, θα την κάνουμε. Αυτό μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Έχετε δίκιο σε όλα όσα είπατε και νομίζω ότι αγγίζουν τις ευαισθησίες όλων μας οι εικόνες οι απαράδεκτες εικόνες τις οποίες είδαμε.

Να πω όμως μόνο ότι έχουμε πια ένα νόμο, ο οποίος πιστεύω ότι είναι καλός, μετά από εκτενέστατη διαβούλευση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την ευζωία των ζώων. Και έχουμε και μια Ειδική Γραμματέα, η οποία ασχολείται και συντονίζει τις πολιτικές και είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου, από την οποία έχω ήδη ζητήσει να συνομιλήσει με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ειδικά αυτές που ασχολούνται με τα ιπποειδή, για να δούμε πως μπορούμε να προσαρμόσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωικών φορέων που ασχολούνται με την προστασία και τη φροντίδα αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο το αρμόδιο υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τα αιτήματα αυτά με αποτέλεσμα οι διάσπαρτες διατάξεις που υπάρχουν σε εγκυκλίους και κανονισμούς να διευκολύνουν τους δράστες, που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ζώα εργασίας ως εργαλεία μέχρι εξοντώσεως.

«Σήμερα ενημερωθήκατε;»

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που δήλωσε χθες ότι «δεν ήξερε» που έχει δώσει τεράστιο πολυετή αγώνα για να κινητοποιηθούν οι αρχές σχετικά με την προστασία των ιπποειδών.

Μέσω twitter λοιπόν ο «Ιππόθεσις» αναρωτήθηκε για το αν πράγματι ο κ. Μητσοτάκης αγνοούσε τα όσα συμβαίνουν σε βάρος των ιπποειδών και τι πρέπει να γίνει για να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία «Αγαπητέ

@PrimeministerGR

τι ακριβώς δεν γνωρίζατε για την κακοποίηση των ιπποειδών; απο την πρωτη μέρα γνωρίζατε για τις καταγγελιες μας. Απουσία καταγραφής απο το 2008, δεν υπάρχει θεσμικο πλαίσιο για την προστασία τους. Σήμερα ενημερωθήκατε;».

Θυμίζουμε ότι όπως και άλλα ζητήματα ο κ. πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διατάξεις σχετικά με την προστασία των ζώων που ή δεν υλοποιήθηκαν ή άλλαξαν με αποτέλεσμα η πολυδιαφημισμένη φιλοζωική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας να έχει γίνει ανέκδοτο.

Δυστυχώς έχουμε πολλές δηλώσεις, δεσμεύσεις, ωραία λόγια τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από το περιβάλλον του (ανίψια, φίλοι δημοσιογράφοι, κολλητοί από το Χάρβαρντ)  που όμως δεν οδηγούν σε λύσεις σχετικά με τα προβλήματα των ζώων.

 

Διαβάστε επίσης:

Την ανεπαρκή νομοθεσία για καταγραφή και ασφαλή μεταφορά ιπποειδών θυμίζει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Στις συστάσεις για την ευζωία ιπποειδών μένει το ΥΠ.Α.Α.Τ. παρά τις αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποίησης αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ιππόθεσις: Γιατί η Ελλάδα δεν δηλώνει τα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα των ιπποειδών;

Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια

Η νομοθεσία που ισχύει για τα ιπποειδή στην Ελλάδα

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Εγκύκλιο για προστασία λόγω καύσωνα ιπποειδών εργασίας & κατά τη μεταφορά ζώων εξέδωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.