Στηρίξτε μας

Στις συστάσεις για την ευζωία ιπποειδών μένει το ΥΠ.Α.Α.Τ. παρά τις αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποίησης αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

30 Αυγούστου 2022 19:33 | Επικαιρότητα
Στις συστάσεις για την ευζωία ιπποειδών μένει το ΥΠ.Α.Α.Τ. παρά τις αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποίησης αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Οι κακοποιήσεις και ιπποειδών στη χώρα μας είναι χωρίς τέλος και τα περιστατικά αναρίθμητα όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου αρκείται στις συστάσεις φυσικά για επικοινωνιακούς λόγους και για να ενισχυθεί το φιλοζωικό προφίλ των αρμοδίων που σύντομα θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο μας.

Σωστά λοιπόν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» επισημαίνει ότι οι συστάσεις δεν είναι νόμος και η ισχύουσα νομοθεσία δεν βοηθά στην προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών γι’ αυτό και επείγει η καταγραφή αυτών των ζώων και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποιον ανήκει ποιο ζώο άρα και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση του.

Φυσικά χρειαζόμαστε και νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία όλων των κατηγοριών ιπποειδών καθώς πρόκειται για ζώα τα οποία χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως και συχνά μέχρι θανάτου από τον ιππόδρομο μέχρι την υλοτομία και ως μεταφορικό μέσο για κάθε αντικείμενο σε ορεινές δύσβατες περιοχές και σε νησιά.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ.

«Ρητές συστάσεις Σ. Κεδίκογλου για πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ιπποειδών- Επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες

Σαφείς εντολές για πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων και ιδιαίτερα των ιπποειδών κατά τη μεταφορά τους, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης όνου στις 27 Αυγούστου στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς  Αλεξανδρόπουλος, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών κα. Κατερίνα Μαρίνου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων κα. Σοφία Μπουτσίνη, η κα. Αναστασία Χαραλαμποπούλου από το Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού  Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων και ο Διευθυντής του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέας Θεοφίλου.

Ο Υφυπουργός, προχώρησε σε ρητές και αυστηρές συστάσεις προς όλες τις συναρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την  επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία καθώς  και με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το ΥπΑΑΤ.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο συμβάν, από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών.

Εντός της ημέρας, το τραυματισμένο ζώο θα επανεξεταστεί από εξειδικευμένο κτηνίατρο για ιπποειδή (ιππίατρο) προκειμένου να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή περίθαλψη.».

Διαβάστε επίσης:

Εγκύκλιο για προστασία λόγω καύσωνα ιπποειδών εργασίας & κατά τη μεταφορά ζώων εξέδωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.