Χρειάζεται σπιτικό ο σκύλος που ανήλικοι έκαψαν στην Άρτα και είχε σώσει η Κ. Τσέρτου (βίντεο)
Της Ελένης Ηλιοπούλου Για δεύτερη φορά στη ζωή του ο Φοίνικας χρειάζεται φιλόξενο σπιτικό καθώς η γυναίκα που τον είχε υιοθετήσει τον Οκτώβριο του 2015…
Οι κακοποιήσεις ιπποειδών στη χώρα μας και η εγκατάλειψη τους, όταν αρρωστήσουν ή γεράσουν, είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο και το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) με καθυστέρηση πολλών ετών τελικά θεσπίζει διαβατήριο (και ηλεκτρονική σήμανση) για άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια και έτσι εναρμονίζεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ένα πάγιο αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων που είχαν πολλές φορές επισημάνει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου για την προστασία των ζώων και για να υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης των στοιχείων των ιδιοκτητών, ώστε να εντοπίζονται όσοι τα εγκαταλείπουν ή τα κακοποιούν.
Θυμίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» κατέθεσε στις 17 Απριλίου 2019 κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κατά ΥΠ.Α.Α.Τ. και παντός υπευθύνου για τη μη ενσωμάτωση - εναρμόνιση εδώ και δεκαετία του Κοινοτικού Κανονισμού 2015/262, που αφορά τη σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών. Πλέον αναμένουμε να δημοσιευτεί σε Φ.Ε.Κ. ο σχετικός νόμος που θα ορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ιπποειδών.
Τι επισημαίνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. στην ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνέχεια των αδιάκοπων προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο για την κατάρτιση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου, εναρμονισμένου με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την προστασία και την ευζωία των ζώων, προχώρησε στη θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού 2015/262 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος αναγνώρισης των ιπποειδών.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση τα ιπποειδή αποκτούν για πρώτη φορά διαβατήριο το οποίο αποτελεί έγγραφο πολλαπλών χρήσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας καθώς και των ιππικών αθλημάτων.
Παράλληλα, συγκροτείται μία ενιαία βάση δεδομένων, συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών ιπποειδών και των ίδιων των ζώων και ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο όλες οι διατάξεις του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό άρθρο που συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Βορίδης, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή των ιπποειδών καθώς και η εξαγωγή τους προς σφαγή, γεγονός για το οποίο η χώρα μας απέσπασε διθυραμβικά σχόλια τόσο από διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις όσο και από πληθώρα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.
Με τα παραπάνω συγκροτείται στην πατρίδα μας ένα ισχυρό νομικό πλέγμα προστασίας των ιπποειδών ενάντια στην παράνομη διακίνηση και εμπορία τους.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας
«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών
Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;
Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο
Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr