Στηρίξτε μας

Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

25 Φεβρουαρίου 2021 09:00 | Επικαιρότητα
Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» επισημαίνει ότι παρά τις δημόσιες εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) η χώρα μας ακόμα δεν έχει ενσωματώσει τον Κοινοτικό Κανονισμό 2015/262 για την καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών με αποτέλεσμα στην Ελλάδα άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια να κακοποιούνται συστηματικά – και συχνά μέχρι θανάτου – από τους ιδιοκτήτες τους.

Παρά τις εξαγγελίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. τόσο στις 27 Νοεμβρίου 2020 (επί Μάκη Βορίδη) όσο και στις 25 Ιανουαρίου 2021 (επί Σπήλιου Λιβανού) για συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία και τον συγκεκριμένο κανονισμό σχετικό Φ.Ε.Κ. δεν έχει εκδοθεί και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πολυετή καθυστέρηση είναι πολλά και μόνο σε βάρος των ίδιων των ζώων.

Μάλιστα ο φιλοζωικός φορέας είχε καταγγείλει αυτή τη συνεχιζόμενη πρακτική καθυστέρησης εκ μέρους του ελληνικού κράτους και στην Κομισιόν το 2019, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Η επιστολή του συλλόγου «Ιππόθεσις»

«Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2021
Αρ. Πρτ.04
Ανοιχτή Επιστολή

Μη ενσωμάτωση Κοινοτικού Κανονισμού 2015/262 για την Καταγραφή και Αναγνώριση Ιπποειδών στην Ελλάδα

Προς :
τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας,
κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
απευθυνόμαστε σε εσάς, με την ελπίδα της παρέμβασής σας για την επίλυση ενός εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος που οδηγεί στην κακοποίηση και εγκατάλειψη ιπποειδών στην χώρα μας.

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις υλοποίησης των προεκλογικών σας δεσμεύσεων για την προστασία των ζώων, ζητούμε να μεριμνήσετε και για τα ιπποειδή, ώστε να μην θεωρούνται άψυχα εργαλεία, όντα μη προστατευμένα από το κράτος, ως ζώα ενός κατώτερου Θεού.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί η επιτυχής μεθόδευση των αρμόδιων αρχών για την μη ενσωμάτωση Κοινοτικών Κανονισμών που αφορούν στην καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών στην Ελλάδα. Η αποφυγή ενσωμάτωσης των κοινοτικών κανονισμών για την αναγνώριση των ιπποειδών στην χώρα μας ξεκινά από το 2008 (μη ενσωμάτωση Κ.Κ. 504/2008) και φτάνει στο 2021 (μη ενσωμάτωση Κ.Κ. 2015/262 ο οποίος όφειλε να είναι σε ισχύ στην Ελλάδα από 1η Ιουλίου 2016).

Σίγουρα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία της πολιτικής ζωής, το γεγονός ότι δυο Υπουργοί της δικής σας Κυβέρνησης εξέδωσαν δύο (2) «θριαμβευτικά» Δελτία Τύπου (ΥΠΑΑΤ, 27.11.2020 και 25.1.2021) ανακοινώνοντας την υπογραφή της ΚΥΑ για την ταυτοποίηση των ιπποειδών, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε η έκδοση του ΦΕΚ, οπότε η ενσωμάτωση του Κοινοτικού Κανονισμού 2015/262 παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα.

Γιατί γίνεται σήμερα αυτός ο πόλεμος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταφέρουν να παραμείνουν τα ιπποειδή χωρίς ταυτοποίηση;

Γιατί στις 21 Απριλίου 2021 θα καταργηθούν πολλοί Κοινοτικοί Κανονισμοί και οδηγίες για να εφαρμοστούν νέοι με άμεση ισχύ. Αυτό θα προκαλέσει νέα πολυετή καθυστέρηση στην αναγνώριση και καταγραφή των ιπποειδών στην Ελλάδα.

Είναι κοινό μυστικό ποιους δεν εξυπηρετεί η καταγραφή των ιπποειδών και η λειτουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων (η οποία αν και είναι έτοιμη εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει αδρανής). Ζωεμπόριο, αδήλωτα κέρδη, ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, παράνομες μεταφορές, πιθανόν σφαγή για βρώση άλλων ζώων ή πιθανόν σφαγή για ένταξη στην διατροφική ανθρώπινη αλυσίδα, ιπποειδή που αποσύρονται από την αθλητική δράση και κανένας δεν ξέρει που καταλήγουν, ιπποειδή εργασίας που είναι πλέον άχρηστα και κανένας δεν ξέρει που καταλήγουν, μόνιμα δεμένα να παγώνουν από το κρύο και να λιώνουν από την ζέστη, πουλάρια δεμένα από τα πόδια δίπλα στις μάνες μέχρι να πουληθούν, ζώα σκελετωμένα, έμβια όντα που ανταλλάσσονται διαδικτυακά με αγροτικά αυτοκίνητα και όπλα, ζώα που τα αναγκάζουν να πίνουν αλκοόλ μετά από αυτοσχέδιους αγώνες ή τοπικά καλλιστεία.

Έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε τα ζώα αυτά, καταθέτοντας ερωτήσεις στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γραπτή καταγγελία CHAP(2019)01176 καθώς και αναφορά (petition) με αριθμό 1076/2019 στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά παντός υπευθύνου για την μη εναρμόνιση της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
η Ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύσει έμπρακτα τα ιπποειδή των οποίων οι εικόνες κακοποίησης είναι καθημερινές και τραγικές. Δεν αξίζει στα ζώα στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη της αγροτικής και τουριστικής οικονομίας να υποφέρουν και να βιώνουν συνθήκες απαράδεκτες για κάθε έμβιο όν. Τα ιπποειδή είναι μέλη της κοινωνίας μας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην δημιουργία θεσμικού πλαισίου και λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού για να σταματήσει η κακοποίηση και εγκατάλειψη των ιπποειδών.

Το σωματείο έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο με το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών 2017 για την εθελοντική προσφορά μας, αποδεικνύοντας την σοβαρότητα και συνέπεια στο έργο μας.

Προσδοκώντας στην αποφασιστική σας διαμεσολάβηση για να προχωρήσει άμεσα αυτο το θέμα της ενσωμάτωσης, γιατί αν χαθεί η σημερινή ευκαιρία, η Λερναία Ύδρα των αρμόδιων αρχών θα φροντίσει να πεθαίνουν τα ιπποειδή πολύ πριν γεράσουν και με τον χειρότερο θάνατο.

Με τιμή,
Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ
Μέλος,
Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ)
Eurogroup for Animals (EfA)».

Διαβάστε επίσης:

Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.