Αθήνα: Ιγκουάνα βρέθηκε στο Πεδίον του Άρεως
Στις 25 Νοεμβρίου η Μαίρη Χαραλαμπίδη έκανε γνωστό πως ένα ιγκουάνα (που είτε το παράτησαν είτε διέφυγε) εντοπίστηκε στην οδό Μαυρομματαίων 19, στο Πεδίον Άρεως.…
Το θετικό στοιχείο που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης από τις 30 Ιουνίου, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» καθώς μεταξύ πολλών αντιφιλοζωικών διατάξεων υπάρχει αναφορά στην απαγόρευση σφαγής ιπποειδών.Ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει τα εξής: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων πως το αίτημα της Προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ), κας Ειρήνης Μολφέση, για απαγόρευση της σφαγής ιπποειδών, έγινε δεκτό από το ΥΠΑΑΤ.
http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2602#comments
Όταν οι πρώτες λέξεις που αποκωδικοποιήθηκαν από τα ιδεογράμματα της Κνωσσού Γραμμικής γραφής Β’, ήταν i-qo και a-to-ro-qo, άνθρωπος και άλογο, η ανοχή στη σφαγή ιπποειδών αποτελούσε, ειδικά για τη χώρα μας, μια πολιτιστική εκτροπή. Στον Ελληνικό πολιτισμό τα ιπποειδή δεν υπήρξαν τροφή των Ελλήνων, παρά συνοδοιπόροι τους και ισότιμοι σύντροφοι, στην ειρήνη και στον πόλεμο.
Χαιρετίζουμε τη προσθήκη της απαγόρευσης σφαγής ιπποειδών στην Εθνική νομοθεσία, μια πρωτοβουλία πολλή ουσιαστική και ένας ωραίος συμβολισμός τη στιγμή που επιστρέφει το χάλκινο ειδώλιο ίππου του 8ου αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα.
Χιλιάδες χρόνια πριν ο Ξενοφών δηλώνει ρητά πως εκείνοι που τα χτυπούν τα φοβίζουν. Πόσο φόβο και απελπισία πρέπει να νιώθουν όταν τα χτυπούν στο κεφάλι για να πέσουν κάτω για να τα σφάξουν και να τα γδάρουν.
Σε έναν αιώνα που οι πανδημίες αποδεικνύουν με επιστημονικές θεωρίες πως η ανθρώπινη κοινωνία θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πλανήτη και τα ζώα. Για τον Ιπποκράτη είμαστε ότι τρώμε και η σημερινή εποχή μαστίζεται από αυτοάνοσα και νοσήματα που προέρχονται από τις τοξίνες των τρομαγμένων σφάγιων που τρέμουν τον άγριο και βιομηχανοποιημένο θάνατο για τον οποίο προορίζονται.
Έχουμε ακόμα μεγάλο αγώνα μπροστά μας γιατί οι «σφάχτες» στην Ελλάδα έχουν παντού συνεργάτες και τους εξυπηρετεί η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου. Πιθανόν στην χώρα μας να σφάζονται τα πουλάρια γιατί έχουν καθαρό κρέας, ίσως να αναμιγνύεται σε σφαγεία το κρέας των ιπποειδών με των υπόλοιπων ζώων, ίσως να ταΐζονται άγρια ζώα, πολλά ίσως και πολλά που γνωρίζουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε περίπτωση που αποσυρθεί το νομοσχέδιο...
«Σε περίπτωση απόσυρσης του νομοσχεδίου το αίτημα του συλλόγου μας για απαγόρευση σφαγής ιπποειδών παραμένει ενεργό.
Με αφορμή κείμενο που συνυπογράφουν φιλοζωικοί φορείς στο οποίο αναφέρεται πως "προβληματίζονται πως πίσω από την απαγόρευση σφαγής ιπποειδών κρύβονται οικονομικά συμφέροντα άλλων παραγωγικών τάξεων"
Ως σωματείο προστασίας ιπποειδών δηλώνουμε τα εξής:
Ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα δεν υπήρξε Νόμος ο οποίος να απαγορεύει την σφαγή των ιπποειδών. Τι συνηθίζεται να καταναλώνει μια κοινωνία και τι όχι δεν είναι νόμος. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ένας νόμος απαγόρευσης σφαγής ιπποειδών και αυτό αν προβληματίζει κάποιους αυτοί θα πρέπει να είναι οι ζωέμποροι και όχι οι φιλοζωικοί φορείς.
Ως σωματείο προστασίας ιπποειδών με πολυετή έρευνα για το που καταλήγουν τα ανεπιθύμητα ιπποειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα τι πραγματικά συμβαίνει.
Είμαστε το μόνο σωματείο το οποίο έχει καταθέσει καταγγελία και γραπτή αναφορά στην Ε.Ε για την μη ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών από τις αρμόδιες αρχές. Όταν δεν ξέρουμε πόσα ιπποειδή υπάρχουν, που ζουν, πως ζουν τότε δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως πεθαίνουν και που πηγαίνουν όταν εξαφανίζονται.
Τα επόμενα βήματα που εγγράφως έχουμε ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ για την προστασία των ιπποειδών είναι τα εξής:
Ενσωμάτωση νομοθεσία για την καταγραφή ιπποειδών και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία είναι έτοιμη στο ΥΠΑΑΤ από το 2015, ώστε τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στην διεθνή πλατφόρμα UELN (Universal Equine Life Number) όπως ορίζει η νομοθεσία.
Ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τους κανόνες για τις μη άγριες κοινωνίες εκτροφής ιπποειδών. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα όποιος έχει 5 ιπποειδή ονομάζεται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκτροφέας ιπποειδών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις και τηρούνται οι κανόνες ευζωίας,
Θεσμικό πλαίσιο για την προστασία όλων των κατηγοριών ιπποειδών στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σεβόμενο τις ανάγκες των ιπποειδών και τις συνθήκες στην χώρα μας,
Ελεγκτικός μηχανισμός για την νομοθεσία μεταφοράς, αφού σήμερα κυκλοφορούν φορτηγά χωρίς καμία άδεια, χωρίς τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι.
Όταν θα είναι σε ισχύ η κοινοτική νομοθεσία για την καταγραφή τους, ορίζεται πως ένα ιπποειδές μπορεί να αλλάξει κατηγορία και να δηλωθεί ως ιπποειδές σφαγής. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει υπογεγραμμένη βεβαίωση αποδοχής του ιδιοκτήτη και να ακολουθηθεί η νόμιμη κτηνιατρική διαδικασία και έλεγχος, σύμφωνα από τα οριζόμενα από την νομοθεσία.
Επειδή όμως στην χώρα μας θα έχει ήδη εφαρμοστεί με νόμο η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών, δεν θα υπάρχει εκτροφή που θα προορίζεται για σφαγή και δεν θα προβλέπεται λόγω της απαγορευτικής νομοθεσίας να ανήκουν τα ιπποειδή σε αυτή την κατηγορία. Κανένας από τους ζωέμπορους δεν θα επωμιστεί το κόστος εκτροφής με τις νόμιμες κτηνιατρικές προδιαγραφές και αποστολής περιορισμένου αριθμού ζώων σε σφαγεία του εξωτερικού.
Αυτή την στιγμή όσα ιπποειδή ταξιδεύουν σε σφαγεία (κυρίως σφαγεία χωρίς άδεια) του εξωτερικού γίνεται είτε επειδή οι «ιδιοκτήτες» δηλώνουν πως τα έχουν πουλήσει σε ιδιώτες, δηλαδή αποφεύγουν να δηλώσουν πως προορίζονται για σφαγή (Ιταλία), είτε χρησιμοποιώντας traces άλλων ζώων (Βουλγαρία). Επίσης, χρησιμοποιούνται διαβατήρια αθλητικών αλόγων που έχουν αποσυρθεί ή έχουν πεθάνει αφού αυτά τα στοιχεία δεν καταγράφονται πουθενά για να γίνει ο έλεγχος. Τα έγγραφα μετακίνησης για τα σημεία εισόδου και εξόδου συνήθως υπογράφονται από συγκεκριμένους αρμόδιους. Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο σφαγής στην ενδοχώρα που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει νόμος για να το απαγορεύσει.
Δεν θα είναι πλέον νόμιμο εταιρείες με έδρα την Ελλάδα να έχουν ως δράση στο καταστατικό τους την επεξεργασία κρέατος και δέρματος ιπποειδών.» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.
Διαβάστε επίσης:
Είναι νόμιμη η κατανάλωση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα
Η σφαγή αλόγων στη χώρα μας απαγορεύεται
Π.Φ.Π.Ο.: Να αποσυρθούν τα αντιφιλοζωικά άρθρα από το νομοσχέδιο Βορίδη
Π.Φ.Π.Ο.: Εξορία για τα αδέσποτα ετοιμάζει ο Βορίδης με νομοσχέδιο – έκτρωμα
Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε βραχώδεις περιοχές;
Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr