Στηρίξτε μας

Β. Πετροπούλου: «Η σχέση μας με τα ζώα δεν είναι υποκατάστατο, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ»

12 Νοεμβρίου 2015 00:50 | Επικαιρότητα
Β. Πετροπούλου: «Η σχέση μας με τα ζώα δεν είναι υποκατάστατο, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ»

Της Βιολέττα Πετροπούλου*

Το επάγγελμά μου είναι ψυχολόγος και στην πορεία της ζωής μου, ο Άνθρωπος και τα προβλήματά του είχαν τον κυρίαρχο ρόλο. Ταυτιζόμουν απόλυτα με κάθε άνθρωπο ανήμπορο και ταλαιπωρημένο επιδιώκοντας να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθεί και να συνεχίσει με περισσότερα εφόδια την πορεία του.

Η ενασχόλησή μου ενεργά με το πρόβλημα των αδέσποτων ξεκίνησε 10 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα το 2005 όταν κάποιες συγκυρίες με έφεραν να ζήσω στο Διμηνιό, το χωριό που γεννήθηκα. Ένα απρόσμενο γεγονός που έλαβε χώρα ΜΟΛΙΣ μία εβδομάδα μετά την μετακόμιση και εγκατάσταση μου στο χωριό το 2005 άλλαξε εντελώς την καθημερινότητα και πορεία της ζωής μου από τότε.

Μία αδέσποτη σκυλίτσα που τάιζα γέννησε στον χωριάτικο φούρνο του σπιτιού μου και ξεκίνησα έναν αγώνα δρόμου προσπαθώντας να βρω οικογένειες στα 8 κουταβάκια της. Αυτή ήταν η αρχή μιας μάχης ενάντια στην υπάρχουσα νοοτροπία του χωριού, που θεωρούσε ενοχλητική την ύπαρξη των περιφερόμενων αδεσποτάκων και το ενδιαφέρον μου προς αυτά.

Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ με έφεραν πολύ συχνά σε αδιέξοδο αλλά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣΜΩΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΜΗ. ΗΛΠΙΖΑ στην πορεία του χρόνου ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ για ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ και ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ζώων με ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ.

Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, δεν επαρκεί η συμβολή ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ η δική μου ή οι προσπάθειες ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ. Πολλές φορές η ανημποριά με αποδυνάμωνε και ήθελα να ξεφύγω από όλους και όλα. Τελικά το γεμάτο αγάπη και υπέρμετρη ευγνωμοσύνη βλέμμα των αδέσποτων που είχαν δεχτεί λίγη αγάπη και φροντίδα, δεν μου άφηνε περιθώριο για άλλη επιλογή.

ΠΑΡΕΜΕΝΑ και ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ μόνιμος σύντροφος και υποστηριχτής των δικαιωμάτων τους. Το μόνο που προσδοκούσα ήταν να ΕΙΜΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ και να ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια που ασχολούμαι πολύ ενεργά με την περίθαλψη αδέσποτων ζώων, και έχω αναλάβει πάνω από 100 ζωάκια που βρέθηκαν στο δρόμο μου σε πολύ άσχημη κατάσταση, ως επί τω πλείστον σκυλάκια θύματα εγκατάλειψης, χτυπημένα, άρρωστα, πεινασμένα κακοποιημένα κ.τ.λ.

Μη βρίσκοντας άλλη λύση, ο ΜΟΝΟΣ χώρος φιλοξενίας που διέθετα και εξακολουθώ να διαθέτω μετά την απαιτούμενη νοσηλεία σε κτηνιατρείο, είναι το σπίτι μου. Περιττό να αναφέρω ότι τα τεράστια κτηνιατρικά έξοδα καλύπτονται πάντα από εμένα και οι δυσκολία εξεύρεσης πόρων είναι το μόνιμο αγκάθι σε όλη την πορεία.

Είναι εύκολο να δηλώσεις και να σκεφτείς ότι εμείς που αφιερώνουμε τη ζωή μας στα αδέσποτα έχουμε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και επιλέξαμε να καλύψουμε κάποια κενά συναισθηματικά με την ενασχόλησή μας με τα ζώα, χρησιμοποιώντας τα ως υποκατάστατο.

Η σχέση μας με τα ζώα δεν είναι υποκοτάστατο, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τον Δήμο και η ευθύνη βαραίνει πάντα τους μεμονωμένους εθελοντές. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ (είτε με δύο, είτε με τέσσερα πόδια) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΟΥ;

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια περίπου, ένα πρόγραμμα στειρώσεων, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τις συνεχείς εγκαταλείψεις κουταβιών από γέννες αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων (στην πλειονότητα κουταβιών και γατιών).

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ και ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ με ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.

Το πρόβλημα των αδέσποτων μας αφορά όλους, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ –ΔΗΜΟΙ, αδιαφορούν. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται ΜΕΛΕΤΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και ΕΦΑΡΜΟΓΗ από άτομα που θα εργάζονται με ευαισθησία και ΑΜΕΡΙΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ επί πληρωμή για αρκετά χρόνια.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ όπως κι εγώ που προσπαθούμε ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο ότι ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης και διαβίωσης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ. Υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις Δημάρχων με ευαισθησίες που υιοθετούν θέσεις υπέρ των αδέσποτων όμως δεν επαρκούν. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
Προσωπικά θα συνεχίσω τον μοναχικό και δύσκολο αγώνα μου με τους τετράποδους φίλους μου γιατί απλά αξίζουν κάτι καλύτερο και τους υποσχέθηκα να το αναζητήσουμε μαζί.

Είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούμε όλοι μας την μοναδική και αυθεντική επαφή που προσφέρει η σχέση μας με τα ζώα. Όποιος ή όποια δεν έχει δοκιμάσει αυτού του είδους την ψυχοθεραπεία, στερείται απλά την αλήθινή επαφή και αποδοχή χωρίς όρια..

Είναι αλήθεια ότι ο καλύτερος ψυχοθεραπευτής έχει τέσσερα πόδια και έχει γούνα... Το όνομά του είναι σκύλος και περιμένει να τον προσκαλέσετε για πολλές συνεδρίες.

*Η Βιολέτα Πετροπούλου είναι ψυχολόγος και ζωόφιλη κάτοικος του Διμηνιού Κορινθίας.

Διαβάστε επίσης:

Βρήκαν το σκελετωμένο Μπόξερ άγρια ξυλοκοπημένο στο Κιάτο

Συστηματική εξόντωση αδέσποτων ζώων και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας με τον Δήμο Ξυλoκάστρου – Ευρωστίνης να κοιτάει αδιάφορος

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων & στο Καρμπουνάρι Λουτρακίου 8 σκυλιά νεκρά σε δύο μέρες

Ο Δήμος Λουτρακίου πέταξε τα σκυλόσπιτα που έβαλαν φιλόζωοι έξω από το νεκροταφείο για τ’ αδέσποτα

Λουτράκι: Βρήκε κουτάβι ζωντανό με ακρωτηριασμένα τα 4 πόδια την ουρά και το αυτί του!

Εντολή για έρευνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με το ακρωτηριασμένο κουτάβι στο Λουτράκι

Π.Φ.Π.Ο.: Ζητάει αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα όπως ο ακρωτηριασμός κουταβιού στο Λουτράκι

Με φόλες εξοντώνουν τα αδέσποτα και στο Λουτράκι

Δηλητηρίασαν 150 περιστέρια, σκυλιά και γάτες στο Λουτράκι

Λουτράκι Κορινθίας: Κλώτσησε το σκυλί και χτύπησε τις γυναίκες

Λουτράκι: Στείρωσαν 41 σκυλιά της συλλέκτριας

Άλλο ένα ιδιωτικό «κυνοκομείο» στο Λουτράκι που ντροπιάζει την κοινωνία μας (βίντεο)

Η σκυλίτσα θήλασε και έσωσε τα γατάκια που βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια στο Λουτράκι (βίντεο)

Λουτράκι: Επανατοποθέτησαν τα σκυλόσπιτα στο νεκροταφείο μετά τις αντιδράσεις

Έσωσαν τον σκύλο από τον Ισθμό της Κορίνθου και «διέσωσαν» την εικόνα της χώρας μας

Έκκληση για την σωτηρία του σκελετωμένου Πόιντερ που εντοπίστηκε στην Κορινθία (βίντεο)

Μπογδάνη Κορινθίας: Εγκατέλειψε το κουτάβι αφού το αλυσόδεσε στο δάσος!

Και πυροβολημένος ο σκύλος που βρέθηκε χτυπημένος από όχημα στον Σολομό Κορινθίας

Βραχάτι Κορινθίας: Βρήκαν τα κουτάβια πεταμένα μέσα στο ποτάμι

Είδαν και κατήγγειλαν τον άνδρα που πέταξε στα σκουπίδια 8 ζωντανά κουτάβια έξω από το Λύκειο Βραχατίου

Πυροβόλησε και τύφλωσε την σκυλίτσα στο Βέλο Κορινθίας

Βρήκε την γάτα καμένη, δεμένη και πνιγμένη στο Βέλο Κορινθίας

Κόρινθος: Δολοφόνησαν τον σκύλο και του έκοψαν τα γεννητικά όργανα!

Διαμαρτυρήθηκαν για την εξόντωση των αδέσποτων στους Αγίους Θεοδώρους

Αρχαία Κόρινθος: Πυροβόλησε την σκυλίτσα επειδή μπήκε στην αυλή του!

Νεράντζα Κορινθίας: Ξυλοκόπησε τα κουτάβια και απείλησε τα παιδιά που τα φροντίζουν

Έπνιξε τον σκύλο στη διώρυγα της Κορίνθου

Λουτράκι: Σουρωτήρι το σώμα του σκύλου από τα σκάγια

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στην Κόρινθο

Μαζική εξόντωση αδέσποτων και στην Κόρινθο!

Κιάτο Κορινθίας: Απαγχόνισαν σκύλο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. αγγελικη

    συμφωνοντας απολυτα με το ερθρο, δεν αισθανομαι την αναγκη να επιχειρηματολογησω υπερ της ζωοφιλιας. τη θεωρω αυτονοητη συμπεριφορα καθε ανθρωπου, ασχετα αν ακομα δεν αποτελει κοινο τοπο. ετσι, δεν καταλαβαινω το επιστημονικοφανες παραληρημα του μ. βαρδη -δεν ξερω ουτε θελω να μαθω τί ειναι- που απο το αντιφωνο χαρακτηριζει την αγαπη και το σεβασμο προς τα ζωα ως αρρωστια της εποχης μας. κι αυτο , με αφορμη καποιες εξεζητημενες μορφες εκφρασης τρυφεροτητας προς τα ζωα, απο πολυ λιγους παντως φιλοζωους.. αντι να ασχοληθει με υπερβολικες μορφες κακοποιησης, κακομεταχειρισης και φρικτου βασανισμου ζωων, απο περισσοτερους σε σχεση με την προηγουμενη κατηγορια ανθρωπους. κοι οι βασανιστες θελουν να πιστευουν οτι ειναι και ''νορμαλ'' ενω οι 'υπερβολικοι'' φιλοζωοι ειναι εκκεντρικοι και -γιατι οχι- ψυχικα αρρωστοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.