Στηρίξτε μας

Φίδια: Μύθοι και αλήθειες για ερπετά που είναι είδη υπό προστασία και όχι για εξόντωση (βίντεο)

7 Μαρτίου 2024 09:00 | Επικαιρότητα
Φίδια: Μύθοι και αλήθειες για ερπετά που είναι είδη υπό προστασία και όχι για εξόντωση (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Οι μύθοι για τα φίδια στην Ελλάδα είναι ακόμα και στις μέρες μας πάρα πολλοί και θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες για αυτούς, επισημαίνει ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης που προσπαθεί - όσο λίγοι - να δείξει τη σημασία και τη σπουδαιότητα και των φιδιών καθώς και των άλλων ερπετών, τα οποία είναι είδη υπό προστασία και όχι ζώα που πρέπει να εξολοθρεύουμε.

Ακούστε το ένθετο «Ζωντανά στον Αέρα» στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο

Οι μύθοι συνήθως γεννιούνται από λανθασμένες εντυπώσεις επισημαίνει ο κ. Στραχίνης στο βιβλίο του «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας» και αυτό συμβαίνει όταν κάποιος παρατηρεί μια μη κατανοητή γι’ αυτόν συμπεριφορά ενός ζώου, και τη μεταφέρει σε τρίτους όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται.

Όταν αυτή η περιγραφή διαδίδεται από στόμα σε στόμα αλλοιώνεται ανεξέλεγκτα και φτάνει στο σημείο να μεταδίδεται ακόμα και από μέσα ενημέρωσης και από δημοσιογράφους που στην εποχή μας δεν κάνουν τον κόπο να διασταύρωσαν μιλώντας με επιστήμονες για το τι τελικά ισχύει και τι όχι.

Ο κ. Στραχίνης έχει καταγράψει στο βιβλίο του μια σειρά από μύθους και εξηγεί με απλό τρόπο τι είναι αληθές και τι ψευδές. Ακούμε συχνά πως τα φίδια προσελκύονται από το γάλα. Η αλήθεια είναι ότι τα φίδια δεν ενδιαφέρονται για το γάλα καθόλου. Καθώς δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα ένζυμα για να καταφέρουν να το χωνέψουν.

Ακούμε συχνά κτηνοτρόφους να λένε ότι τα φίδια θηλάζουν από τους μαστούς των ζώων που εκτρέφονται είτε αυτά είναι κατσίκες και πρόβατα, αγελάδες και άλλα είδη.

Η αλήθεια είναι ότι τα φίδια ούτε γάλα πίνουν, όπως προαναφέραμε, αλλά ούτε διαθέτουν την κατάλληλη ανατομία στο στόμα τους ώστε να μπορέσουν να θηλάσουν, καθώς δεν είναι θηλαστικά ζώα.

Ακούμε ιστορίες ότι τα φίδια μαστιγώνουν με την ουρά τους. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Η ουρά των φιδιών είναι πολύ μικρή και το υπόλοιπο σώμα τους περιέχει τα ευαίσθητα ζωτικά τους όργανα.

Είναι αδύνατον λοιπόν ένα φίδι να χρησιμοποιήσει την ουρά ή το σώμα του για να μαστιγώσει κάποιον άνθρωπο ή ζώο. Τη σπασμωδική κίνηση που κάνει το ερπετό για να ξεφύγει από τον διώκτη του οι άνθρωποι να την αντιλαμβάνονται ως μαστίγωμα όμως κάτι τέτοιο, όπως οι επιστήμονες εξηγούν, δεν συμβαίνει.

Ακούμε ιστορίες από παππούδες που λένε ότι μερικά αυγά χερσαίων χελώνων περιέχουν φίδια. Η πραγματικότητα - που ισχύει για όλα τα είδη των ζώων - είναι μια. Κανένα ζώο δεν γεννάει άλλο είδος παρά μόνο το δικό του. Οι χελώνες γεννούν αυγά με χελώνακια, οι σαύρες αυγά που έχουν σαυράκια, τα φίδια γεννούν αυγά με φιδάκια.

Ακούμε ότι τις νύχτες με πανσέληνο οι οχιές κυρίως ζευγαρώνουν με σμέρνες που βγαίνουν στη στεριά. Η πραγματικότητα είναι μια. Η αναπαραγωγή ερπετών με ψάρια – γιατί η σμέρνα είναι ψάρι και όχι φίδι – δεν είναι δυνατή.

Οι σμέρνες έχουν βράγχια και ζουν μόνο μέσα στη θάλασσα και μόνο εκεί. Και όσα λέγονται για αυτές είναι μόνο ιστορίες για αγρίους που καμιά σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Ακούμε ότι η Σαΐτα είναι επικίνδυνη γιατί πετάγεται και δαγκώνει το θύμα της και το σκοτώνει με το δηλητήριο της. Ούτε αυτό είναι αληθές.
Το φίδι Σαΐτα δεν είναι δηλητηριώδες. Τα μόνα φίδια με δηλητήριο επικίνδυνο για τους ανθρώπους στη χώρα μας είναι οι οχιές.

Ακούμε πως αν ένα άλογο, ένα γαϊδούρι ένα μουλάρι κάποιο μεγάλο ζώο που τρέχει γρήγορα αν περάσει τρέχοντας πάνω απο μια οχιά και την πατήσει, αυτή προλαβαίνει να το δαγκώσει 12 φορές.

Και αυτό είναι ψευδές. Το άλογο για παράδειγμα τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και αν πατήσει μια οχιά τρέχοντας πιθανότατα το φίδι δεν θα προλάβει να δαγκώσει το ζώο, ούτε μια φορά και όχι 12 όπως αναφέρει ο μύθος.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στη χώρας είναι ότι οι οικολόγοι αμολάνε ή εκτρέφουν φίδια και άλλα άγρια ζώα τα οποία αφήνουν στην ύπαιθρο και μάλιστα ότι λαμβάνουν και χρήματα για το κάνουν.

Η αλήθεια είναι άλλη και σε αυτήν την περίπτωση. Οι οικολόγοι δηλαδή οι φιλοζωικές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν εκτρέφουν άγρια ζώα ούτε φίδια, ούτε άλλα ερπετά. Στα καταφύγια άγρια ζωής που έχουν γίνει με ειδική άδεια φιλοξενούνται τραυματισμένα, άρρωστα ή ανάπηρα άγρια ζώα.

Τα ζώα που μπορούν να απελευθερωθούν αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις και πάλι ικανά να ζήσουν ελεύθερα. Τέτοια καταφύγια έχει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Φλώρινα και εκεί φροντίζει αρκούδες και λύκους, η ΑΝΙΜΑ στην Αττική που φροντίζει μικρά θηλαστικά, ερπετά και πτηνά, η ΑΛΚΥΟΝΗ στη Πάρο που φιλοξενεί κυρίως πτηνά. Η Δράση για την Άγρια Ζωή που είναι στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί πτηνά και μικρά θηλαστικά και το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. στη Μεσσηνία φροντίζει και θηλαστικά και ερπετά και πτηνά.

Σε όλα αυτά τα καταφύγια τα ζώα δεν εκτρέφονται, φιλοξενούνται μέχρι να ανακάμψουν και απελευθερωθούν. Δυστυχώς πολλά είδη ζώων που εντοπίζονται τραυματισμένα ή πυροβολημένα και μένουν για πάντα ανάπηρα περνούν όλο τους τον βιο σε καθεστώς αιχμαλωσίας κάτι ιδιαιτέρως οδυνηρό ειδικά για άγρια ζώα.

Όπως και να έχει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε στο 2024 και στον 21ο αιώνα. Οι επιστήμονες έχουν δώσει απαντήσεις σε ό,τι αφορά στα ζώα και στα φίδια και το να μιλάμε για αυτά με όρους και γνώσεις προηγούμενων αιώνων είναι τουλάχιστον προβληματικό. Στα χέρια μας όλοι σχεδόν έχουμε πολλά μέσα για να αντιμετωπίσουμε την αγραμματοσύνη. Ας τα χρησιμοποιήσουμε γιατί το θράσος της άγνοιας στην εποχή μας δεν είναι σοβαρό επιχείρημα και η στοχοποίηση των ζώων είναι απαράδεκτη.

Διαβάστε επίσης:

H. Στραχίνης: Λανθασμένα αντιμετωπίζουμε τα φίδια ως παράσιτα αν και είναι απολύτως απαραίτητα για την ισορροπία του οικοσυστήματος (ηχητικό)

Η χορήγηση αντιοφικού ορού σε άτομο που δεν έχει δαγκωθεί από δηλητηριώδες φίδι είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία του

Πυλαία Θεσσαλονίκης: Φίδι Βόας συσφιγκτήρας νεαρής ηλικίας βρέθηκε σε πάρκο

Βρήκαν Πύθωνα στο σαλόνι του σπιτιού τους στην Αγία Παρασκευή Αττικής

Βρήκε Βασιλικό Πύθωνα κλεισμένο σε τάπερ από ντελίβερι στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Έσωσαν τα δύο εξωτικά φίδια που βρήκαν στο δρόμο σε Ελευσίνα & Νέο Κόσμο

Κατάσχεσαν και απελευθέρωσαν τα φίδια που παρανόμως κρατούσε αιχμάλωτα σε ερπετάριο στο Πάρκο Τρίτση γνωστός φιδέμπορος

Στην Αμοργό ένα παιδί καλωσόρισε ένα φίδι με τη φλογέρα του (βίντεο)

Ευρυτανία: Σκότωσε ακίνδυνο νερόφιδο στα Φουσιανά & δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα σαν άθλο!

Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes»

Έσωσαν τα φίδια και σταμάτησαν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί 27 χρόνια…

Διοργανώνουν έκθεση με φίδια ενώ ο νόμος το απαγορεύει!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!

Τα δραστήρια φίδια και ο βαθιά ριζωμένος φόβος των ανθρώπων

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: Βάζουμε τέλος στις φήμες και τους μύθους για τα φίδια!

Έχετε δει πως πίνει νερό ένα φίδι; (Βίντεο)

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Καταγγέλλουν τον Σερραίο που σκοτώνει παρανόμως φίδια τα οποία η νομοθεσία προστατεύει!

Δηλώνει ότι σκοτώνει συστηματικά φίδια και θα ξεπαστρέψει και άλλα με καραμπίνες μαζί με τους φίλους του

Χωρίς φύλαξη το Πάρκο Τρίτση με αποτέλεσμα να εξοντώνονται από ανθρώπους και ζώα τα υδρόβια πτηνά

Η αδιαφορία σκοτώνει την άγρια ζωή στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.