Στηρίξτε μας

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: Βάζουμε τέλος στις φήμες και τους μύθους για τα φίδια!

19 Ιουνίου 2014 13:45 | Επικαιρότητα
Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: Βάζουμε τέλος στις φήμες και τους μύθους για τα φίδια!

To Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας (Ε.Π.Β.) με σημερινή ανακοίνωση του καταγγέλλει τα άθλια δημοσιεύματα που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο ειδικά τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα φίδια, λύκους, αρκούδες και άλλα άγρια είδη ζώων τα οποία και καλά ξαμολάνε... παντού οι οικολόγοι προκειμένου να βλάψουν τον τόπο και τις περιουσίες των κατοίκων των περιοχών όπου πλήττονται!

Το Β.Π.Π. επισημαίνει «Blogs και Εφημερίδες τρομοκρατούν τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα. Δείχνουν φωτογραφίες και αναφέρουν παντού σκοτωμένα φίδια και λένε ότι υπάρχει επιδρομή φιδιών. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι φωτογραφίες που δείχνουν από τα νεκρά φίδια είναι χωρίς δηλητήριο και εντελώς ακίνδυνα στον άνθρωπο.

SkitsoOikologoiAmolaneFidia

Δήθεν επιδρομή δεν υπάρχει. Ούτε είναι πρωτοφανές όπως μερικοί αναφέρουν. Τα φίδια υπάρχουν και με την ζέστη βγαίνουν στο τσιμέντο για να “λιαστούν” και να ζεσταθούν. Υπάρχουν sites και κοινότητες που μπορούν να απαντήσουν οι ειδικοί σε ερωτήσεις των πολιτών όπως το http://www.herpetofauna.gr και το http://www.elerpe.org

Ας δούμε παρακάτω μερικά πράγματα και κάποιες αλήθειες γύρω από τα φίδια μήπως και πάψει αυτή η μυθομανία που πάει από γενιά σε γενιά!

Ένα παρεξηγημένο ζώο

Το φίδι είναι παρεξηγημένο ζώο στην χώρα μας και για τον λόγο αυτό συνήθως προκαλεί τον φόβο και τον πανικό που συχνά οδηγούν στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, όπως πολλές άτοπες μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης "κακίας" του.

Όλοι αυτοί οι μύθοι, μαζί με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην άδικη αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι στα φίδια με άσχημα αποτελέσματα βίαιης συμπεριφοράς και πανικού στην παραμικρή θέα αυτού του ερπετού.

Οποιοδήποτε φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί πανικοβλημένο να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που δεν θέλει εκείνη την στιγμή είναι να κάτσει και να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο.

Αυτή είναι και η κύρια μορφή άμυνας των φιδιών. Κατόπιν εάν το φίδι εγκλωβιστεί σε κάποιο μέρος αντιμέτωπο με τον άνθρωπο τότε θα προσπαθήσει να τρομάξει τον "θύτη" του στρέφοντας το κεφάλι του προς αυτόν και βγάζοντας τον χαρακτηριστικό δυνατό συριγμό που ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενο "σσσσς".

Στις περιπτώσεις και μόνο που το ζώο πατηθεί ή αρπαχτεί από κάποιο χέρι έτσι ώστε νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να ξεφύγει ή ακόμα όταν ο "θύτης" του έχει πλησιάσει απειλητικά κοντά, τότε και χρησιμοποιεί την έσχατη άμυνά του, το δάγκωμα.

Σε καμία άλλη περίπτωση, κανένα φίδι δεν θα έρθει από μόνο του κοντά στον άνθρωπο που τόσο φοβάται για να επιτεθεί και να διακινδυνέψει την ζωή του. Όλα τα άλλα που κατά καιρούς ακούγονται είναι απλά επιβλαβείς μύθοι...

Οικολόγοι που αμολάνε φίδια: Πως δημιουργήθηκε ο μύθος αυτός;

Στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις δέχονται τραυματισμένα φίδια. Όταν ένα τραυματισμένο φίδι αναρρώσει και έρχεται η ώρα να επανενταχθεί στο περιβάλλον από το οποίο προήλθε, τα μέλη του κέντρου περίθαλψης το μεταφέρουν εκεί και το απελευθερώνουν.

Επίσης, λέγεται, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, πως μια παλιότερη αντιπαράθεση συγκεκριμένου κέντρου περίθαλψης με λαθροκυνηγούς έδωσε το έναυσμα στους λαθροθήρες να ξεκινήσουν και να διασπείρουν το μύθο αυτό, εις βάρος των εθελοντών, τους οποίους πολλοί ονομάζουν ως "οικολόγους" σε μία γενική έννοια.

Για να επανενταχθεί κάποιο ζώο στο φυσικό του περιβάλλον πρέπει να υπάρξει σχετική άδεια από το Δασαρχείο και στην επανένταξη (ή λανθασμένα “απελευθέρωση”) του ζώου να υπάρχει παρών και δασικός υπάλληλος.

Μπορείτε να βρείτε και άλλα άρθρα που θα σας δώσουν να μάθετε αναλυτικότερα για αυτούς τους μύθους στο http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle

Φίδια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ζουν 23 είδη φιδιών. Απ’ αυτά μόνο λίγα είναι με δηλητήριο και συγκεκριμένα 7 είδη έχουν δηλητήριο, τα οποία από τα 7 είδη φιδιών τα 2 είδη έχουν ασθενές δηλητήριο και είναι οπισθόγλυφα*

Τα υπόλοιπα 15 είδη φιδιών δεν έχουν καθόλου δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο!

Το φίδι τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά ή έντομα. Ένα φίδι μπορεί να φάει και 1000 ποντίκια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους καθιστώντας τα ωφέλιμα προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο!

Η αναγνώριση φιδιών είναι εύκολη σε γενικές γραμμές, και μπορεί ο κάθε πολίτης να μπει στον φωτογραφικό ευρετήριο (http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=catalogue) και να τα αναγνωρίζουν μόνοι τους.

Τι είναι το οπισθόγλυφα φίδια;

Είναι τα δόντια που εκχέουν το δηλητήριο είναι στο πίσω μέρος του στόματος των φιδιών πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την έγχυση στον άνθρωπο. Ακόμα όμως κι αν αυτή γίνει εφικτή, το δηλητήριο του είναι ασθενές και δεν αποτελεί κίνδυνο. Τα συμπτώματα που μπορούν να προκληθούν από μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου είναι πρήξιμο και πόνος, ίσως και πυρετό σε ευαίσθητα άτομα. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν σε μερικές ώρες, χωρίς ιατρική αγωγή.

Ποια είναι τα φίδια που έχουν δηλητήριο;

-          Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri)

-          Οθωμανική Οχιά (Montivipera xanthina)

-          Οχιά (Vipera ammodytes)

-          Αστρίτης (Vipera berus)

-          Νανόχεντρα (Vipera ursinii)

Και τα φίδια με ασθενές δηλητήριο:

-          Αγιόφιδο (Telescopus fallax)

-          Σαπίτης (Malpolon insignitus)

Βάζουμε ένα τέλος πια στον μύθο ότι όλα τα φίδια είναι επικίνδυνα, και ότι οι οικολόγοι τα απελευθερώνουν».

Διαβάστε επίσης:

Δηλώνει ότι σκοτώνει συστηματικά φίδια και θα ξεπαστρέψει και άλλα με καραμπίνες μαζί με τους φίλους του

Καταγγέλλουν τον Σερραίο που σκοτώνει παρανόμως φίδια τα οποία η νομοθεσία προστατεύει!

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes» (βίντεο)

Έσωσαν τα φίδια και σταμάτησαν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί 27 χρόνια…

Διοργανώνουν έκθεση με φίδια ενώ ο νόμος το απαγορεύει!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!

Έσωσαν τα δύο εξωτικά φίδια που βρήκαν στο δρόμο σε Ελευσίνα & Νέο Κόσμο

Έχετε δει πως πίνει νερό ένα φίδι; (Βίντεο)

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. elenikrit

  υπαρχει και η κεροσφορος οχια που είναι δηλητηριώδης και είναι και αυτή στην Μήλο όπως και η κοκκινη οχια της Μήλου

 2. Marla

  THA MPOROUSE TO REPORTAZ NA DIKSEI MAZI ME THN ONOMASIA TON FIDION KAI TIN FOTOGRAFEIA TOUS GIA NA MHN EXEI ARNITIKA APOTELESMATA TO SYNAPANTHMA TOUS POU OPOS KAI AN TO KANOME DEN EINAI KATI EUXARISTO OSO KAI AN PROSFEREI STHN OIKOLOGIA OPOS KATHE ALLO ZOO STO IDOS TOU.
  AUTO THA APOTELESH THN SOTIRIA TON MH DYLITIRIODON FIDION, ALLA KAI STHN PSYXOLOGIKH TARAXH TOU ANTHROPOU OTAN TO SYNANTA. BAIBEA AS MHN XEGELIOMASTE H THEA ENOS FIDIOU KATHE ALLO PARA EUXARISTH EINAI STON ANTHROPO LOGO THS SOMATIKHS TOU DIAPLASEIS POU ERPETE ATHORIBA KAI TAXISTA XORIS PODIA. OMOS KALITERA NA APOFEVGETAI H IDEA OTI OLLA EINAI (MHTHOS) GYRO APO THN EPIKINDINOTITA ALLA KAI THN THEA AUTOU TOU ZOOU IDIOS GIA TA PAIDIA. EAN APELEFTHERONONTAI FIDIA APO TOUS OIKOLOGOUS -ISOS- SE PERIOXES POU TA TROKTIKA (PONTIKIA)IDIOS THA EINAI SE EXARSEI GENITIKOTITAS ETSI TO FIDI KRATA THN ISOROPIA GIA NA MHN GINETE XRISI MIOKTONIKON FARMAKON, KATA THN TAPINH MOY GNOMH. OMOS AS MOU EPITRAPI NA PARATIRISO TO EXEIS @ MONO @ H KATHARIOTITA KAI H MH SISOREFSI SKOUPIDION, ANTIKIMENON, PSOFION ZOON, APOBLITON SE POTAMIA...KAI OXI MONO..EINAI H PRAKTIKI POU THA EXAFANISOUN TA PONTIKIA DIOTI AUTOS EINAI O BASIKOS PARAGONTAS THS EMFANISEIS FIDION.
  EUXARISTO
  Marla Dendrinou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.