Στηρίξτε μας

Ερώτηση στη Βουλή από τη Μ. Αποστολάκη για τα ελάφια στη Ρόδο και τα παράνομα πάρκα εγκλεισμού τους που θέλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

17 Απριλίου 2024 17:44 | Επικαιρότητα
Ερώτηση στη Βουλή από τη Μ. Αποστολάκη για τα ελάφια στη Ρόδο και τα παράνομα πάρκα εγκλεισμού τους που θέλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιλένα Αποστολάκη μετά και την αποκάλυψη που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» αναφορικά με τα πέντε «πάρκα» εγκλεισμού των ελαφιών Dama dama για τα οποία το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι δεν έδωσε έγκριση ενώ αντιθέτως ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι έχουν πάρει τη σχετική έγκριση.

Όλα αυτά συμβαίνουν αν και μιλάμε για προστατευόμενο είδος και αν και το τι σημαίνει εγκλεισμός μας τον απέδειξε η κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό Ελαφοκομείο στο Ροδίνι εκεί όπου δεκάδες αιχμάλωτα ελάφια βρήκαν τραγικό θάνατο, αφού ο χώρος ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί από την αρμόδια δημοτική αρχή.

Η ερώτηση

Στις 10 Απριλίου η κα Αποστολάκη επισήμανε τα εξής:

«Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Θέμα: Προστασία των ελαφιών της Ρόδου και απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τον περιορισμό τους.

Όπως σας είναι γνωστό, το dama-dama ή πλατώνι είναι είδος ελαφιού του οποίου ο μοναδικός ελεύθερος πληθυσμός σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται στη Ρόδο. Λόγω της μοναδικότητάς του, το ζώο αυτό τυγχάνει προστασίας από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία.

Το πλαίσιο προστασίας σε συνδυασμό με τις αυστηρότατες ποινές που προβλέπονται για την παραβίασή του, συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού και του εύρους χωρικής εξάπλωσης των πλατωνιών.

Ωστόσο, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί της Ρόδου το καλοκαίρι του 2023 καίγοντας το δάσος Απολλώνων – Λαέρμων, το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους βιότοπους των πλατωνιών, οδήγησαν τον πληθυσμό πλατωνιών του νησιού που δεν απανθρακώθηκε, σε εκτοπισμό.

Επικρατεί η αντίληψη ότι τα πλατώνια ευθύνονται για ζημιές στην κτηνοτροφία και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και για πρόκληση δυσχερειών στην καθημερινότητα των κατοίκων ορισμένων περιοχών της Ρόδου, ενώ αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς, μεταξύ άλλων:

α) οι εκτεταμένες πυρκαγιές έχουν αναγκάσει τα πλατώνια σε μετακίνηση σε άλλα σημεία από αυτά που αρχικά ζούσαν,

β) παρατηρείται υπερβόσκηση από αιγοπρόβατα η οποία συχνά χρεώνεται στα πλατώνια,

γ) η περίφραξη δημόσιων πηγών νερού οδηγεί τα πλατώνια σε αγροτικές αρδευόμενες εκτάσεις με σκοπό την εξεύρεση νερού.

Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και η πολύ πρόσφατη αποκάλυψη πως στο ελαφοκομείο του δήμου Ρόδου, στο πάρκο του Ροδινιού, υπάρχουν δεκάδες νεκρά ελάφια των οποίων οι συνθήκες θανάτου είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστες, γεγονός που έχει εγείρει προβληματισμό ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των πλατωνιών στο ελαφοκομείο.

Λόγω των ως άνω εκτεθέντων προβλημάτων, που οφείλονται σε ανεπαρκή και πλημμελή διαχείριση του ζητήματος από τους αρμόδιους, η τοπική κοινωνία αντέδρασε, ασκώντας πίεση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε αφενός να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του εν λόγω είδους ελαφιού ως προστατευόμενου είδους αλλά και να προτείνει από κοινού με το Δήμο Ρόδου, τον περιορισμό του πληθυσμού του σε πέντε εκτάσεις (πάρκα φιλοξενίας), περιφραγμένες από ηλεκτροφόρους φράχτες.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, αλλά λύση παροδικής και εξαιρετικά αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων με επιβλαβείς συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, όπως καταστροφή χλωρίδας λόγω υπερβόσκησης στους τόπους συγκέντρωσης, αλλά και με πρακτικές δυσκολίες όπως ο τρόπος συγκέντρωσης ελαφιών και το κόστος περίφραξης. Πρωτίστως όμως θα υπάρξουν συνέπειες για το ίδιο το είδος του πλατωνιού, το οποίο χρειάζεται χώρο για τη διατήρησή του (20-30 πλατώνια ανά 100 εκτάρια σύμφωνα με τον M. Massetti και 35-50 στρέμματα ανά ζώο σύμφωνα με τον Ν. Παπαγεωργίου).

Ερωτάται:

Έχουν εξεταστεί από το Υπουργείο εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων, που προτείνονται από αρμόδιους φορείς, όπως η φύτευση νέων ενδημικών φυτών για τροφή και η εξασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό;

Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες του περσινού καλοκαιριού, με συνέπεια τον εγκλωβισμό και πιθανή μαζική απανθράκωση των πλατωνιών λόγω αδυναμίας διαφυγής τους, αλλά και τον περιορισμό του ζωτικού τους χώρου,

με συνέπεια τη μετακίνησή τους προς περιοχές με καλλιέργειες και κοπάδια αιγοπροβάτων;

Τι έχει πράξει το Υπουργείο σχετικά με την αποσαφήνιση της κατάστασης στο ελαφοκομείο του Δήμου Ρόδου;

Σε ποιες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα βασίζεται η πρόταση για κατασκευή πέντε πάρκων φιλοξενίας;

Έχει προβεί το Υπουργείο σε επίσημη καταγραφή του πληθυσμού των πλατωνιών στο νησί της Ρόδου αλλά και των ελεύθερων αιγοπροβάτων που βόσκουν στις ίδιες περιοχές με τα πλατώνια;

Ποια είναι τα μέτρα καταπολέμησης της λαθροθηρίας του πλατωνιού;».

Τι επισημαίνει η πρόεδρος της «ΝΕΜΕΣΙΣ»

H Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της με ανάρτηση της στο facebook στις 15 Απριλίου επισήμανε τα εξής:

«Το είπαμε και το κάναμε.

Στη Βουλή το ζήτημα με τα 5 στρατόπεδα συγκέντρωσης των ελαφιών της Ρόδου, που αποφάσισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ροδου.

Μετά από συνεργασία μας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη,  κατατέθηκε  ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη .

Οι αγώνες της Νέμεσις δε σταματούν σε μια Ανακοίνωση αλλά συνεχίζονται με ποικίλους τρόπους, συστηματικά και με επιμονή.

Η συστηματική συνεργασία μας με τη κα Αποστολάκη ξεκινάει το 2011,όταν ήταν υφυπουργός στο ΥΠΑΑΤ και προχώρησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς,του μετέπειτα 4039/12 και συνεχίζεται.

Να επισημάνουμε ,ότι σ' αυτή οφείλεται η εμβληματική κατάκτηση του φιλοζωικού κινήματος της κατάργησης των τσίρκο με ζώα, ο θεσμός των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων για δωρεάν στειρώσεις των αδέσποτων ζώων αλλά και άλλες κατακτήσεις μας, αφού αποδέχθηκε τότε αρκετές σημαντικές προτάσεις μας, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τότε νομοσχέδιο του 4039 /12για το οποίο συνεργαστήκαμε στενά.

Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα και αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού.

Να θυμίσουμε, ότι μετά από αίτημα της, η Νέμεσις έλαβε απάντηση από τον Γ.Γραμματέα ΥΠΕΝ, ότι το ΥΠΕΝ δεν συμφωνεί με τη δημιουργία των 5 φυλακών- ελαφοκομείων.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική μέχρι να αρθεί ή να  παγώσει η απαράδεκτη από πολλές απόψεις απόφαση της Περιφέρειας-Δήμου.

Παραθέτουμε την ερώτηση της μας Αποστολάκη...».

Διαβάστε επίσης:

Το Υπ. Περιβάλλοντος διαψεύδει πως επέτρεψε σε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Ρόδου να κλείσουν ελάφια σε πάρκα (βίντεο)

Ρόδος: Αγρότες ζητούν τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών - Υπερψήφισε το αίτημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (βίντεο)

Δήμος Ρόδου: Τα Dama dama στο Δημοτικό Ελαφοκομείο είχαν εγκαταλειφθεί για μήνες

Ρόδος: Δεκάδες ελάφια νεκρά και πολλά οστά στο δημοτικό εκτροφείο Dama dama στο Ροδίνι (βίντεο)

ΝΕΜΕΣΙΣ: Απαιτούμε να μην κατασκευαστούν ακόμα 5 «πάρκα» με ελάφια στη Ρόδο – Τόπος μαρτυρίου για Dama dama το δημοτικό εκτροφείο Πλατωνιών

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.