Στηρίξτε μας

Ρόδος: Αγρότες ζητούν τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών - Υπερψήφισε το αίτημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (βίντεο)

21 Φεβρουαρίου 2024 12:19 | Επικαιρότητα
Ρόδος: Αγρότες ζητούν τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών - Υπερψήφισε το αίτημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (βίντεο)

Ομόφωνο ψήφισμα τριών σημείων, για το θέμα των ζημιών που προκαλούν στις καλλιέργειες τα ελάφια, εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.

 

Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται τα εξής αιτήματα:

«-Απαιτεί να υπάρξει άμεσα μείωση του πληθυσμού των ελαφιών.

-Ζητά να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν, στη λίστα των αποζημιώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

-Τροποποιεί τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας εγγράφοντας δαπάνη ύψους 300.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης για την καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών.».

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος αντιπροσωπεία των αγροτών, που διαμαρτύρεται για την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών στη λήψη μέτρων διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών. Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών με επικεφαλής τον Γιώργο Σαββίδη αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τη στήριξη που έλαβε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

RodosPerifereiakoSymvoulioNotiouAigaiouAgrotesElafia20 2 2024 1

 

Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Σύμφωνα με το www.rodiaki.gr ο περιφερειάρχης είπε τα εξής: «Θέλουμε να σεβόμαστε τη φύση όταν είναι σε ισορροπία με τη ζωή. Μόλις πούμε για τα ελάφια θα πέσουν πάνω μας… δεν είναι ταμπού. Είναι ορθό να το συζητάμε. Οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε με τη μελέτη ότι δε χρειάζεται έλεγχος, γιατί ο πληθυσμός είναι στα φυσιολογικά όρια. Μία μελέτη που κάναμε χρόνια να τη δούμε. Τα ελάφια όμως είναι μέσα στα σπίτια μας πλέον».

Πάντως, τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν τον λόγο αμφισβήτησαν τη μελέτη που εκπονήθηκε και αναφέρει, ότι ο πληθυσμός των ελαφιών στο νησί ανέρχεται σε 6.284 άτομα και για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να προχωρήσει η περιφέρεια σε ανάθεση νέας μελέτης για την αποτύπωση του πληθυσμού.

RodosPerifereiakoSymvoulioNotiouAigaiouAgrotesElafia20 2 2024 2

«Αμφισβητούμε τη μελέτη για τον πληθυσμό. Το λέει η εμπειρία... δε συμφωνεί κανένας! Είναι εκτός πραγματικότητας, είναι το σύμβολό μας αλλά δεν θα μας καταστρέψει το ελάφι. Δεν θα φύγουμε εμείς για να μείνει εκείνο, είναι θέμα επιβίωσης. Εμείς θέλουμε τον Πρωτογενή Τομέα ζωντανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος εξέφρασε την οργή του και για ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών σχετικά με την απαγόρευση βόσκησης που αναφέρεται σε… μεγάλα ζώα χωρίς να τα κατονομάζει, εννοώντας προφανώς τα ελάφια.

Τους φταίνε τα ελάφια και όχι τα αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα...

Στη Ρόδο κάθε χρόνο δεκάδες ελάφια εγκλωβίζονται και πεθαίνουν στα δίχτυα τα οποία βάζουν αγρότες γύρω από τα χωράφια τους. Τα ζώα ψάχνουν τροφή στις καλλιέργειες ειδικά και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που τους στέρησαν χιλιάδες στρέμματα από το φυσικό τους καταφύγιο, το δάσος. Οι υποσχέσεις για να τοποθετηθούν ταΐστρες και να οριστούν σημεία σίτισης στις καμένες εκτάσεις δεν υλοποιήθηκαν και τα ελάφια, που είναι άγρια ζώα, και όχι εκτρεφόμενα, στοχοποιούνται επειδή τρέφονται για να ζήσουν.

Για τη φωτιά προφανώς και δεν ευθύνονται τα ζώα, εντούτοις οι άνθρωποι για όλα τα δεινά τους κατηγορούν μόνο τα ζώα... Σε πολλά σημεία του νησιού εντοπίζονται και παρατημένα δίχτυα που λειτουργούν ως θανάσιμες παγίδες για τα Dama dama. Τα εγκλωβισμένα ζώα αν εντοπιστούν εγκαίρως από ευαισθητοποιημένους πολίτες τότε είτε από υπάλληλους του Δασαρχείου είτε από εθελοντές απελευθερώνονται. Πολλά όμως μένουν έτσι εγκλωβισμένα μέχρι να τα νικήσει η δίψα και η πείνα...

Οι αγρότες που συνήθως στοχοποιούν τα ελάφια δεν κάνουν καμιά αναφορά στα ανεπιτηρήρητα κοπάδια αιγοπρόβατων που βόσκουν ανεξέλεγκτα παντού στο νησί προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και περιορίζουν τη δυνατότητα της φύσης να ανακάμψει εξαιτίας της υπερβόσκησης.

Ελάφια βρέθηκαν νεκρά παγιδευμένα σε δίχτυα στο Λημνί Απολακκιά στις 3 Σεπτεμβρίου 2023...

Διάσωση ελαφιού στις 19 Οκτωβρίου 2023

Διάσωση ελαφιού παγιδευμένου σε δίχτυα 15 Σεπτεμβρίου 2021

 

Τι δήλωσαν οι αγρότες

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» και το www.dimokratiki.gr στην κατάμεστη αίθουσα το κλίμα ήταν τεταμένο με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάνο Κόνσολα, να εισπράττει την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών για την «αδιαφορία» της κεντρικής διοίκησης στη διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών, τα οποία προκαλούν -όπως υποστηρίζουν- μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι αγρότες κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να σπάσουν το μπλόκο και να αποχωρήσουν από το Μαντράκι εάν δεν πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση με όλους τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των ελαφιών από τη διοίκηση του υπουργείου. Καλούμε τον υπουργό να έρθει στη Ρόδο και να έχουμε συνάντηση μαζί με όλους τους βουλευτές του νομού μας, δήλωσε ο Γιώργος Σαββίδης, συντονιστής των αγροτών.

Από την πλευρά του ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο ίδιος στα υπουργεία για το θέμα των ελαφιών.

Έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος και τη σύσταση ενός οργανισμού διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών που θα μπορούσε να προσφέρει μία βιώσιμη λύση.

Την έντονη αγωνία των αγροτών εξέφρασε ο Νίκος Φρατζής από την Λαχανιά. Είπε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. «Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν! Καταστρεφόμαστε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τα ελάφια», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας εμπαίζει. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ζήτημα των ελαφιών, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα φύγουμε από το Μαντράκι», δήλωσε ο Σταύρος Ακκούρης, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση με όλους τους βουλευτές και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στα αιτήματα των αγροτών. Παρόντες ήταν και οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης και Κάλλιστος Διοακογεωργίου.

Ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών (πλην του κυνηγιού) που θα πρέπει να αποφασιστούν από τις τοπικές αρχές, τον Δήμο, την Περιφέρεια, από τους αγρότες και το υπουργείο. Τόνισε ότι όλοι μαζί πρέπει να επιμείνουν στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη στη Ρόδο.

O κ. Κόνσολας για το θέμα των ελαφιών και τα προβλήματα που προκύπτουν πρότεινε τα εξής:

- Τη  δημιουργία δεξαμενών με νερό και χώρων τροφής, μακριά από αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, με τη χρηματοδότηση και μέριμνα του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

- Επικαιροποίηση και ενίσχυση των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για τα έργα περίφραξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο.

- Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για το ελάφι της Ρόδου που να αναλαμβάνει δράσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού και την προστασία των ελαφιών.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

«Ομόφωνα οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ψήφισαν υπέρ της ανάγκης μείωσης του αριθμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου

Αδήριτη ανάγκη να προστατευτούν οι αγρότες του νησιού που τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών

Αντιπροσωπεία των αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα αιχμής την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου,  παρέστη στη χθεσινή  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου για μια ακόμη φορά ζήτησαν την στήριξη του σώματος  στο αίτημά τους, μέσω της άσκησης πολιτικής πίεσης στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στις υπηρεσίες του, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ομόφωνα, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου των κ. Νικηφόρου  Παπανικόλα, Χρύσας Καραγιάννη και Γιάννη Αγγέλου, υπερψήφισαν την πρόταση  τριών σημείων του Περιφερειάρχη  Γιώργου Χατζημάρκου:

  • Να απαιτήσει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών, άμεσα
  • Να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες,  στις αποζημιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  ποσό 300.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό αριθμό ελαφιών στο νησί της Ρόδου

Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι το πρόβλημα έχει λάβει σοβαρές  διαστάσεις και ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν οι αγρότες που τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο καθ’ ύλιν αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να φέρει το ζήτημα.».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Δίχτυα γεωργών θανάσιμες παγίδες για τα ελάφια – Βρήκαν ένα ζωντανό Dama dama και ένα νεκρό (βίντεο)

Διμυλιά Ρόδου: Δασοφύλακες απεγκλώβισαν ελάφι που παγιδεύτηκε σε δίχτυα (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες απελευθέρωσαν ελάφι που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα στον Άγιο Ισίδωρο (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες απελευθέρωσαν ελάφι που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα στον Άγιο Ισίδωρο (βίντεο)

Ρόδος: Ακόμα ένα ελάφι βρέθηκε παγιδευμένο σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που παγιδεύτηκε σε δίχτυα (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες βρήκαν ακόμα ένα ελάφι παγιδευμένο σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που βρέθηκε παγιδευμένο σε δίχτυα στα Λάερμα (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες απελευθέρωσαν ελάφι που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Θανάσιμες παγίδες για τα ελάφια δίχτυα & περιφράξεις που βάζουν αγρότες στα χωράφια (βίντεο)

Ρόδος: Έσωσαν ελάφι που παγιδεύτηκε με τα κέρατα σε δίχτυα στην Απολακκιά

Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που βρέθηκε παγιδευμένο από τα κέρατα σε δίχτυα

Ρόδος: Απελευθέρωσαν ακόμα ένα ελάφι που μπλέχτηκε σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Νεκρό το ένα από τα δύο ελάφια που βρέθηκαν παγιδευμένα σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Έσωσαν το ελάφι που είχε παγιδευτεί σε φράκτη στην Απολακκιά Ρόδου (βίντεο)

Βοήθησαν το ελάφι που είχε εγκλωβιστεί σε δίχτυ στην Απολακκιά Ρόδου

Ρόδος: Έσωσαν από βέβαιο θάνατο ελάφι που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες έσωσαν το ελάφι που παγιδεύτηκε σε δίχτυα στην Απολακκιά (βίντεο)

Ρόδος: Δασοφύλακες απελευθέρωσαν ελάφι που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα στην Μεσαναγρού (βίντεο)

Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που βρέθηκε να σέρνει με τα κέρατα ένα νεκρό Dama – dama

Τα 23 έφτασαν τα νεκρά ελάφια που έχουν βρεθεί πυροβολημένα στα Μαριτσά Ρόδου τις τελευταίες 15 μέρες

Ρόδος: 3 ακόμα ελάφια βρέθηκαν πυροβολημένα – Με 5.000 € επικήρυξε τον δράστη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου

Ρόδος: Βρήκαν 14 ελάφια νεκρά που κάποιος σκότωσε με καραμπίνα στα Μαριτσά

Π.Φ.Π.Ο.: Τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι για την προστασία των ελαφιών στην Ρόδο, που οι κάτοικοι σκοτώνουν συστηματικά;

Ρόδος: Αποκεφάλισαν το ελάφι για να κρατήσουν το κρανίο ως τρόπαιο!

Ρόδος: Βρήκαν σε σπίτι 72χρονου κρανία και κρέας ελαφιών, κέρατα, ξόβεργες και δόκανο

Ρόδος: Βρήκαν αποκεφαλισμένο ελάφι και ισχυρά απαγορευμένα δηλητήρια σε μάντρα βοσκών

Ρόδος: Αποκεφάλισαν το ελάφι για να κρατήσουν το κρανίο ως τρόπαιο!

Ρόδος: Δολοφόνησε το ελάφι με εννιάβολα φυσίγγια

Δ. Γάκης: Προτεραιότητα η αναδάσωση και η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του ελαφιού μετά την πυρκαγιά στην Απολακκιά Ρόδου

Άλλο ένα ελάφι στη Ρόδο θύμα τροχαίου

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.