Στηρίξτε μας

Ρόδος: Δεκάδες ελάφια νεκρά και πολλά οστά στο δημοτικό εκτροφείο Dama dama στο Ροδίνι (βίντεο)

19 Μαρτίου 2024 07:00 | Καταγγελίες
Ρόδος: Δεκάδες ελάφια νεκρά και πολλά οστά στο δημοτικό εκτροφείο Dama dama στο Ροδίνι (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Δεκάδες ελάφια νεκρά σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και πολλά κόκαλα εντοπίστηκαν στο περιφραγμένο εκτροφείο Dama – Dama που διατηρεί ο Δήμος Ρόδου στην περιοχή Ροδίνι.

Πολλά ελάφια πρόχειρα θαμένα, παντού οστά και πάρα πολλά Dama dama άταφα... Τα ζώα χωρίς τροφή σε μια έκταση με ελάχιστη βλάστηση... Όσα ζουν είναι υποσιτισμένα.

 

Τα νεκρά ζώα παρέμεναν άταφα για μήνες όπως μπορείτε να αντιληφθείτε και σύμφωνα με φιλόζωους που αποκάλυψαν το έγκλημα και έκαναν και την καταγγελία τα ελάφια ήταν προφανώς για καιρό χωρίς τροφή και με νερό βρώμικο, χωρίς αυτό να αποκλείει ο θάνατος να προκλήθηκε και από άλλες αιτίες. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες οι ταΐστρες στο Ελαφοκομείο είναι τελείως άδειες και το νερό στις γούρνες είχε πράσινη μούχλα και οστά όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η Φίλια Μαύρου, μέλος της ομάδας φιλοζωικής ομάδας «Liber Life Rhodes» η οποία πήγε επί τόπου.

Η κα Μαύρου μόλις είδε τις αρχικές φωτογραφίες πήγε εκεί χθες το πρωί για να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Μπήκε στον χώρο του Ελαφοκομείου - το οποίο δεν γνωρίζουμε αν λειτουργεί νόμιμα -  και κατέγραψε τι είδε, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο που τράβηξε συνεργάτης της.

Το έγκλημα αρχικά αποκάλυψε ο Νίκος Γούδης, που ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εδώ και καιρό είχε συνειδητοποίησει ότι στον χώρο των ελαφιών δεν πάει κανείς για να φροντίσει τα ζώα. Έτσι χθες το πρωί μπήκε στο εκτροφείο κατέγραψε τι είδε και ενημέρωσε τον κ. Γουδή - όπως μας εξήγησε - στέλνοντας του τις φωτογραφίες που βλέπετε.

Ο κ. Γούδης ενημέρωσε τότε την κα Μαύρου και μέσω facebook επισήμανε τα εξής: «Αυτό το αποτρόπαιο θέαμα συμβαίνει τώρα  στο Ροδίνι πίσω από το πάρκο  υπάρχει ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα.. Μέσα έχει δεκάδες νεκρά ελάφια και κάποια ζωντανά που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα σε κουφάρια από νεκρά ελαφια.. Είναι εγκατελειμενα χωρίς νερό και φαγητό σίγουρα εδώ και καιρό.. Οποίος μπορεί να βοηθήσει χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό μήπως γλιτώσουν τα ζωντανά...  Γνωρίζει κάποιος τι είναι αυτός ο χώρος... Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό...».

Τα ελάφια είχαν εγκαταλειφθεί...

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι τα ζώα, τα αρσενικά Dama dama αλληλοσκοτώθηκαν επειδή ήταν περίοδος ζευγαρώματος εντούτοις αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Μόνο οι μάχες μεταξύ των αρσενικών ήταν η αιτία θανάτου; Και πως το γνωρίζουν χωρίς διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής; Από πτώματα προχωρημένης σήψης τι ασφαλές συμπέρασμα να βγει; Πως είναι δυνατόν σε ένα εκτροφείο ελαφιών να αφήνονται τα αρσενικά να αλληλοσκοτώνονται χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα, ενώ τα έχουν εκεί για να αποτελούν μια καβάντζα υγειούς πληθυσμού;

Πως είναι δυνατόν να μένουν πτώματα άταφα εκτεθειμένα για μήνες; Η ύπαρξη τόσων οστών σε χώρο φυτοφάγων ζώων αποδεικνύει ότι κανείς ποτέ δεν έθαψε τα πτώματα τους. Όπως θα δείτε παντού υπάρχουν κουφάρια, τα οποία κανείς δεν φρόντισε ούτε να μαζέψει.

Για το ελαφοκομείο στο Ροδίνι υπεύθυνος είναι ο Δήμος Ρόδου και η κα Μαύρου έχει κάνει ήδη καταγγελία στην Αστυνομία. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας ώστε να διαλευκανθεί τι συνέβη εκεί και κατά πόσο είναι νόμιμο να ζουν έγκλειστα δεκάδες ζώα στα οποία προφανώς δεν παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη. Στη Ρόδο ζουν ελεύθερα περίπου 6.500 άτομα σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Α.Π.Θ. και δεν αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση αλλά είδος υπό προστασία. Επομένως το εκτροφείο - κρεματόριο τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Απαξιοί να σχολιάσει η υπεύθυνη κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου
RodosElafiaNekraRodiniKaterinaVelonifacebook18 3 2024 1Για κακοήθεια κάνει λόγο η υπεύθυνη κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου μιλώντας για συκοφαντίες...

Η Κατερίνα Βελώνη υπεύθυνη κτηνίατρος στον Δήμο Ρόδου επισήμανε τα εξής απαντώντας στη Φίλια Μαύρου σχετικά με τα νεκρά ελάφια στο ελαφοκομείο: «Τα ελάφια στο Δημοτικό ελαφοκομείο πάντα έχουν άπλετη και άριστης ποιότητας τροφή και πολύ τρεχούμενο νερό. Όμως όταν υπάρχει κακοήθεια και fake news πολλά μπορεί να υποθούν. Αν λαμβάνετε σοβαρά παραβατικά άτομα που εισβάλουν παρανόμως και συκοφαντούν. Με τέτοια άτομα απαξιώνω να ασχοληθώ περαιτέρω».

 

Η κα Μαύρου απαντώντας στην απαράδεκτη τοποθέτηση της κας Βελώνη για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα ανταπάντησε επισημαίνοντας τα εξής μέσω facebook: «Κατά την κυρία υπεύθυνη για το ελαφοκομείο, είμαι παραβατικό άτομο και εισβάλω παρανόμως σε χώρους και συκοφαντώ. Fake news οι φωτογραφίες με ώρα και ημερομηνία που τραβήχτηκαν σήμερα στο δημοτικό ελαφοκομείο της Ρόδου.
Ντροπή σας κυρία Βελώνη.».

Τι δήλωνε το 2014

Στην εφημερίδα «Δημοκρατική» η κα Βελώνη δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2014 ότι υπήρχε πρόβλημα συμπληρωματικών τροφών και έλλειψης φαρμάκων για τη φροντίδα των ελαφιών.

Συγκεκριμένα τόνιζε τα εξής:

-Τον Ιούλιο του 2012, δημοσιοποιήθηκαν καταγγελίες πολιτών, για έλλειψη συμπληρωματικών τροφών, απαραίτητων για την διαβίωση των ελαφιών, ότι ελάφια πεθαίνουν από αδυναμία λόγω αυτής της έλλειψης, πως δεν υπήρχαν φάρμακα, ακόμη και για ύπαρξη ληγμένων φαρμάκων. Είχαν βάση οι καταγγελίες αυτές;

Έχουν βάση. Υπήρχε πρόβλημα μη λήψης συμπληρωματικής τροφής όπως και έλλειψη φαρμάκων. Ναι, υπήρχαν και ληγμένα φάρμακα. Ήταν πολλές οι φορές, βλέποντας κάποιο ελάφι με πρόβλημα να σφαδάζει, να αγοράζω με χρήματα δικά μου φάρμακα ή με χρήματα που μεταξύ μας εδώ μαζεύαμε.

-Είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για τις ελλείψεις;

Ναι, τους είχα ενημερώσει.

-Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει;

Εξακολουθούν να μην υπάρχουν συμπληρωματικές τροφές. Δυσκολεύομαι να επέμβω - όπως στις δυστοκίες για παράδειγμα - από έλλειψη φαρμάκων. Υπάρχει και έλλειψη αναλώσιμων.

-Ποιο άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζετε όσον αφορά την φροντίδα των ελαφιών;

Δεν υπάρχει ένας χώρος, υποτυπωδώς κατάλληλος που κάποιο τραυματισμένο ή με πρόβλημα ελάφι να δεχθεί περίθαλψη. Αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, γίνεται στο χώμα, και με τον ορό κρεμασμένο στα σύρματα.

-Κάποια ελάφια που πρόσφατα είχαν φύγει από τον κυρίως χώρο φύλαξης, επέστρεψαν;

Όχι, ανοίξαμε όμως, ένα μέρος του μικρού περιφραγμένου χώρου, τους βάζουμε εκεί τροφή μήπως και μπορέσουμε να τα εγκλωβίσουμε. Μέχρι τώρα, έρχονται, τρώνε και ξαναφεύγουν.

-Έχουν δοθεί ελάφια σε ιδιώτες;

Στο παρελθόν είχαν δοθεί, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μου. Ενδεικτικό είναι, πως πολλές φορές, αυτό γινόταν όταν έλειπα με άδεια.

-Κυρία Βελώνη, επισκεπτόμενη τον χώρο, παρατήρησα πως δεν υπάρχουν μικρά ελαφάκια. Γιατί;

Εκτός από τους φυσιολογικούς θανάτους, είτε πέθαναν στη γέννα μαζί με τις μητέρες τους, που δεν τα κατάφεραν λόγω αδυναμίας, είτε μετά την γέννα δεν τα κατάφεραν τα μικρά και πάλι λόγω αδυναμίας.».

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.