Στηρίξτε μας

Το Υπ. Περιβάλλοντος διαψεύδει πως επέτρεψε σε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Ρόδου να κλείσουν ελάφια σε πάρκα (βίντεο)

5 Απριλίου 2024 12:32 | Καταγγελίες
Το Υπ. Περιβάλλοντος διαψεύδει πως επέτρεψε σε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Ρόδου να κλείσουν ελάφια σε πάρκα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στις 19 Μαρτίου ο Δήμος Ρόδου με ανακοίνωση του ξεκάθαρα ανέλαβε την ευθύνη για την ντροπιαστική, όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση στο δημοτικό ελαφοκομείο, το οποίο εμφανώς είχε εγκαταλειφθεί για μήνες. Μέσα στον χώρο του καταφυγίου είχαν βρεθεί πολλά Dama dama νεκρά και άταφα. Βρέθηκαν όμως και αρκετά Πλατώνια πρόχειρα θαμμένα. Όσα εντοπίστηκαν ζωντανά ήταν σε κακή κατάσταση, όπως αποκάλυψαν οι φιλόζωοι που μπήκαν στον χώρο και κατέγραψαν με τα κινητά τους τι είδαν.

Η δημοτική αρχή δήλωσε στην ανακοίνωση της ότι δεν είχε ενημέρωση για την κατάσταση των έγκλειστων ελαφιών στο Ροδίνι και πως από τις αρχές του έτους που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος δήμαρχος κανείς δεν έκανε τον κόπο να τον ενημερώσει για τα ζώα εκεί γι’ αυτό και διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.).

Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε ότι έδωσε εντολή για τον καθαρισμό και τον εξωραϊσμό του Ελαφοκομείου και θυμίζουμε πως η Ε.Δ.Ε. διεξάγεται παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα καθώς φιλοζωικοί φορείς προχώρησαν σε καταγγελίες ώστε η υπόθεση να μην περάσει στα ψιλά.

Αυτό το τόσο σοβαρό περιστατικό παραμέλησης μέχρι θανάτου ειδών υπό προστασία έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τα αιτήματα των γεωργών, οι οποίοι απαιτούν τα άγρια ελάφια να αιχμαλωτιστούν και να περιοριστούν σε πάρκα ώστε να μην βόσκουν στις περιοχές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» μετά τις αποκαλύψεις για την κατάσταση στο Ελαφοκομείο επικοινώνησε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζήτησε απαντήσεις γι’ αυτό το εξωφρενικά παράνομο αίτημα.

Θυμίζουμε πως στις 11 Ιανουαρίου του 2024 ανακοινώθηκε με τη δέουσα επισημότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρόδο και μάλιστα από τον αντιπεριφερειάρχη του Πρωτογενούς Τομέα, τον Φιλήμονα Ζαννετίδη ότι αντιπροσωπεία του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και όλοι συμφώνησαν στον εγκλεισμό των άγριων ελαφιών σε πέντε πάρκα.

Για όσους δεν γνωρίζουν σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Α.Π.Θ. ο πληθυσμός των Dama dama στη Νότια Ρόδο είναι περίπου εξίμισι χιλιάδες ελάφια.

Ο κ. Ζαννετίδης σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου είπε επί λέξει: «Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά τα ελάφια, να σιτίζονται, να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα, φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου».

 

Τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη δημοσίευσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωση και κανείς εκ των αρμοδίων δεν τον διέψευσε. Χρειάστηκε να παρέμβουν οι φιλοζωικοί φορείς - μετά την αποκάλυψη για την μεταχείριση των ελαφιών που είναι έγκλειστα στο δημοτικό ελαφοκομείο - για να αποδειχτεί ότι όλοι ή κάποιοι τελικά ψεύδονται.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» στις 2 Απριλίου - και αφού είχε στείλει σχετικό ερώτημα - ενημερώθηκε από το ιδιαίτερο γραφείο του γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη πως δεν έχει προταθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. η δημιουργία πέντε περιφραγμένων πάρκων με ηλεκτροφόρα περίφραξη για τον εγκλεισμών των πλατονιών στη Ρόδο.

ApantisiYpPerivallontosElafiaRodosParka2 4 2024 1Η απάντηση του γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρου Βαρελίδη.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι δεν έχουν προτείνει τέτοιο μέτρο, αλλά έχει προταθεί ως λύση για την προστασία καλλιεργήσιμων εκτάσεων «η επιδότηση των γεωργών για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων, αποκλειστικά στα αγροτεμάχια τους ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο των ζημιών στη φυτική παραγωγή. Αντίστοιχα μέτρα υλοποιούνται και με άλλα είδη της άγριας πανίδας (πχ με την αρκούδα)» επισημαίνουν οι αρμόδιοι.

Και για άλλη μια φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αρμόδιοι σε αξιώματα, αιρετοί ή μη, εκλεγμένοι ή διορισμένοι σε θέσεις λένε δημόσια ψέματα με στόχο τη συγκέντρωση υποστηρικτών άρα και ψηφοφόρων.

Και εύλογα αναρωτιόμαστε ποιος τελικά ψεύδεται και ποιος λέει αλήθεια; Το υπουργείο Περιβάλλοντος; που δηλώνει ότι δεν πρότεινε ούτε ενέκρινε τον εγκλεισμό των άγριων πλατωνιών σε πάρκα ή ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που δημόσια δήλωσαν ότι υπάρχει συμφωνία για κάτι τέτοιο;

Ποιος θα μας απαντήσει;

Η ανακοίνωση της «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Στις 2 Απριλίου η ΝΕΜΕΣΙΣ επισημαίνει τα εξής: «ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Η απάντηση-διάψευση του ΥΠΕΝ, που λέει

ΟΧΙ ΣΤΙΣ 5 ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΦΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Ναι, τελικά ψεύδεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ανέφερε σε συνέντευξη τύπου της, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος συμφώνησε με τα 5 στρατόπεδα συγκέντρωσης αυτών των εμβληματικών και τόσο ταλαιπωρημένων από τον ανθρώπινο παράγοντα( πυρκαγιές, ελαφοκομείο, κυνηγητό) ελαφιών .

Και όχι μόνο δεν συμφώνησε αλλά πρότεινε το αντίθετο, αυτό που είναι και η πρόταση της Ομοσπονδίας μας, που αγωνίζεται με κάθε τρόπο μαζί με τους  φιλοζωικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της Ρόδου να μην περάσουν τα απαράδεκτα σχέδια Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου .

Λάβαμε σήμερα την απάντηση του Υπουργείου στην επιστολή μας, που λέει τα παρακάτω:

"Σε συνέχεια του από 27.03.2024 ηλεκτρονικού μηνύματός σας προς το ΥΠΕΝ και τις Υπηρεσίες του (αρ. πρωτ. - ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/33557/866/29/3/2024), σχετικά με «δημιουργία 5 περιφραγμένων ηλεκτροφόρων "πάρκων", για τον εγκλεισμό των εμβληματικών πλατωνιών της Ρόδου» και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και του ΟΦΥΠΕΚΑ, σας ενημερώνουμε ότι :

Δεν έχει προταθεί από τις Υπηρεσίες μας το μέτρο που αναφέρεται παραπάνω.

Αντιθέτως, έχει προταθεί η επιδότηση των γεωργών για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων, αποκλειστικά στα αγροτεμάχια τους ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο των ζημιών στη φυτική παραγωγή.

Αντίστοιχα μέτρα υλοποιούνται και με άλλα είδη της άγριας πανίδας (πχ με την αρκούδα).

Είμαστε στη διάθεσή σας

Με εκτίμηση

Ιδιαίτερο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας"

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Αγρότες ζητούν τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών - Υπερψήφισε το αίτημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (βίντεο)

Δήμος Ρόδου: Τα Dama dama στο Δημοτικό Ελαφοκομείο είχαν εγκαταλειφθεί για μήνες

Ρόδος: Δεκάδες ελάφια νεκρά και πολλά οστά στο δημοτικό εκτροφείο Dama dama στο Ροδίνι (βίντεο)

ΝΕΜΕΣΙΣ: Απαιτούμε να μην κατασκευαστούν ακόμα 5 «πάρκα» με ελάφια στη Ρόδο – Τόπος μαρτυρίου για Dama dama το δημοτικό εκτροφείο Πλατωνιών

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.