Στηρίξτε μας

Εναρμονισμό της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή για την προστασία των ζώων συντροφιάς ζητάει ο Γ. Αμυράς

21 Δεκεμβρίου 2018 11:37 | Επικαιρότητα
Εναρμονισμό της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή για την προστασία των ζώων συντροφιάς ζητάει ο Γ. Αμυράς

«Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσει το παράνομο εμπόριο και οι ύποπτες μετακινήσεις ζώων συντροφιάς από και προς τη χώρα μας θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να υιοθετήσει τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ576/2013, που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς», τονίζει ο βουλευτής Του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής επιμένει ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή ώστε να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις για τα έγγραφα αναγνώρισης ενός ζώου συντροφιάς, τον τρόπο μετακίνησής του στο εξωτερικό αλλά και τη διαδικασία υιοθεσίας του. Τέλος, ζητά να μάθει τι απέδωσαν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σχετικά με τη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από και προς τη χώρα μας, αν εντοπίστηκαν παραβάσεις, πόσες δικογραφίες σχηματίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και ποια ήταν η έκβασή τους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι
Αθήνα, 21.12.2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Μη θέσπιση εφαρμοστικών μέτρων της Ε.Ε. (ΕΚ 576/2013) στη χώρα μας σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς

«Το λαθρεμπόριο κατοικίδιων ζώων συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία» δηλώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα προς όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Επισημαίνει ότι τα κατοικίδια ζώα που αποτελούν αντικείμενο παράνομου εμπορίου συχνά εκτρέφονται με ανορθολογικό τρόπο και αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών. Είναι γεγονός ότι το 70% των νέων ασθενειών που επηρέασαν τους ανθρώπους κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών σωματείων, στη χώρα μας εισάγονται αθρόα ζώα κυρίως από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Προέρχονται από παράνομα εκτροφεία εντός των οποίων αναπαράγονται εντατικά και εξαντλητικά χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ευζωίας. Επίσης, επί σειρά ετών διενεργούνται από όλα τα μέρη της Ελλάδας "εμπορικές αποστολές" αδέσποτων ζώων προς διάφορες χώρες. Πολλά από τα ζώα τα οποία διακινούνται είτε από σωματεία, είτε από ιδιώτες είναι απολεσθέντα ή κλεμμένα ή τα έχουν οικειοποιηθεί χωρίς να έχουν προηγουμένως δηλωθεί στο οικείο δήμο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπ΄αριθ. 903/135113 σχετικό έγγραφό του, επισημαίνει ότι έπειτα από έξι χρόνια εφαρμογής του νόμου 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» έχει αποδειχθεί στην πράξη πως υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο κι ενώ το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει προβληματικό, καθώς το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση τον Μάρτιο του 2018 αποσύρθηκε ατάκτως λόγω της γενικής κατακραυγής πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να μην θεσπίζει εδώ και πέντε χρόνια τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ576/2013, που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις των ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ιδιοκτήτη ενός ζώου το φυσικό πρόσωπο που αναγράφεται στο έγγραφο αναγνώρισής του, δηλαδή το διαβατήριο, η έκδοση του οποίου γίνεται από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο υπογεγραμμένο από τον ιδιοκτήτη (άρθρο 22/ΕΚ576/2013). Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ενός ζώου συντροφιάς και από νομικά πρόσωπα και μάλιστα με εξουσιοδότηση. Πριν την τροποποίηση του Ν4039/12, προ δύο χρόνων, η υιοθεσία ζώου συντροφιάς από κάτοικο εξωτερικού μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την απ΄ευθείας παράδοσή του, δυνατότητα που επανέρχονταν με το τελευταίο προτεινόμενο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε άρον άρον.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η χώρα μας με τη μη θέσπιση των σχετικών εφαρμοστικών μέτρων και κανόνων δεν έχει κατ΄επέκταση λάβει τα αναγκαία μέτρα εξασφάλισης των κυρώσεων που επισύρονται από τις παραβάσεις των διατάξεων του ΕΚ576/2013 ώστε να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και κυρίως αποτρεπτικές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποιοι οι λόγοι που εδώ και πέντε (5) χρόνια και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε., δεν έχουν θεσπιστεί τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ576/2013 για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς;
2. Για ποιους λόγους πέντε (5) χρόνια μετά την ισχύ του ΕΚ576/2013, δεν έχει θεσπιστεί κυρωτικό σύστημα για τις παραβάσεις του ώστε να λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά; Ποιο το χρονοδιάγραμμα θέσπισής του;
3. Πότε θα τροποποιηθεί ο Ν4039/12, ώστε οι διατάξεις του να μην έρχονται σε αντίθεση με τις ανάλογες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού;
4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την κινητοποίηση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών ως προς την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την ενημέρωσή τους ως προς τις προϋποθέσεις μετακίνησης των ζώων συντροφιάς;
5. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν από το 2015 έως σήμερα σχετικά με τη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από και προς τη χώρα μας; Πόσες παραβάσεις εντοπίστηκαν και πόσες δικογραφίες σχηματίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές; Πόσες περιπτώσεις καταδικάστηκαν και τι ποινές επιβλήθηκαν;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Προσεχώς διευκρινίσεις για τις υιοθεσίες κατοικίδιων από την Ελλάδα στο εξωτερικό

Υιοθεσίες αδέσποτων στο εξωτερικό: Αιτία αντιδικίας μεταξύ φιλοζωικών σωματείων

Ο νέος νόμος (4384/2016) για την υιοθεσία ζώων συντροφιάς από κατοίκους και φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός & εκτός Ελλάδας δίνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης κατοικίδιων ζώων

Ερώτηση στη Βουλή από Το Ποτάμι για ρυθμίσεις προστασίας των αδέσποτων ζώων

Παραδίδει με καθυστέρηση 4 χρόνων ο Παν. Κτηνιατρικός Σύλλογος τη λίστα με τα τσιπαρισμένα ζώα στο ΥΠ.Α.Α.Τ.

Schutzgebühr: Το γερμανικό αντίτιμο υιοθεσίας που διχάζει τους Έλληνες φιλόζωους

Έχετε στοιχεία για λαθρεμπόριο και παράνομες εξαγωγές ζώων συντροφιάς; Ευχαρίστως τα δημοσιεύουμε!

Ζητούν από την Εισαγγελία να ασκήσει διώξεις σε όσους χωρίς στοιχεία μιλούν για παράνομο εμπόριο αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Σενάρια τα περί «παράνομου κυκλώματος εμπορίας αδέσποτων ζώων»

Ζητούν από το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. να εκδώσει τις αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας

Ερώτηση στη Βουλή από Το Ποτάμι για ρυθμίσεις προστασίας των αδέσποτων ζώων

Η Π.Φ.Π.Ο. μηνύει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της διαπόμπευσης φιλόζωων

Ψευδείς οι κατηγορίες περί κτηνοβασιών σε ζώα που υιοθετούνται στο εξωτερικό

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να σταματήσει το εμπόριο κατοικιδίων από καταστήματα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.