Στηρίξτε μας

Ζητούν από το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. να εκδώσει τις αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας

1 Απριλίου 2015 14:46 | Επικαιρότητα
Ζητούν από το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. να εκδώσει τις αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας

Ανοιχτή επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Αποστόλου έστειλε στις 29 Μαρτίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για να τον ενημερώσει για τις νομοθετικές εκκρεμότητες (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις), που υπάρχουν σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, καθώς χωρίς αυτές καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η Π.Φ.ΠΟ. ενημερώνει τον κ. Αποστόλου ότι από το 2012 μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση οκτώ Κ.Υ.Α. και Υ.Α., που καθορίζουν σοβαρά ζητήματα διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων και μη ζώων, ενώ για το σχετικό θέμα ο συγκεκριμένος φιλοζωικός φορέας έχει καταθέσει και μήνυση στο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. (στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του πρώην ΥΠ.Α.Α.Τ.) αφού δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Μάλιστα σύμφωνα πληροφορίες του www.zoosos.gr για το ίδιο θέμα η Π.Φ.Π.Ο. έχει καταθέσει σχετική καταγγελία και στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καθώς αν και οι νόμοι 4039/2012 και 4235/2014 προβλέπουν την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων αυτές εδώ και χρόνια αναιτιολόγητα δεν έχουν εκδοθεί.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην επιστολή επισημαίνει απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό: «Μετά την μήνυση που κατέθεσε η Ομοσπονδία μας κατά των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την παρέμβαση σας, οντάς πεπεισμένοι ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ανταποκριθεί στα χρόνια προβλήματα των ζώων αλλά και στα χρόνια αιτήματα των φιλόζωων.

Επί πολλά χρόνια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι και επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – με ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν διεκπεραιώνουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τους Νόμους που το ίδιο το Υπουργείο έχει εκδώσει, η δε εκάστοτε πολιτική ηγεσία μέχρι πρόσφατα – ομοίως με ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν είχε το πολιτικό σθένος να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα ζητήματα των ζώων.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι από τον Ν.3170/2003 μέχρι και την κατάργησή του καμία Υπουργική απόφαση δεν είχε εκδοθεί.

Ομοίως σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του τελευταίου Ν. 4039/2012 εκκρεμούν οκτώ Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η μη τήρηση της Νομοθεσίας από το ίδιο το Υπουργείο που την εκδίδει, καθιστά σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή της και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευζωία των ζώων.

Βέβαια όλα αυτά πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να λυθούν με συζήτηση, αλλά όταν οι προσπάθειες από μέρους των εθελοντών, κρατούν – τουλάχιστον – 13 ολόκληρα χρόνια επέρχεται η κούραση.

Αν σε αυτά προστεθεί ότι από παράληψη εφαρμογής Ευρωπαϊκού Κανονισμού, αυτή την στιγμή διασύρονται φιλόζωοι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι ως έμποροι, είναι πλέον απόλυτα κατανοητή η αγανάκτησή μας και η κίνηση έσχατης ανάγκης εναντίον όλων αυτών που τόσα χρόνια άφησαν να διασύρονται εθελοντές με δική τους ευθύνη.

Θέλουμε και ελπίζουμε ότι πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση να τεθεί ένα τέλος σε όλον αυτόν τον παραλογισμό, πρωτίστως προτρέποντας τις υφιστάμενες Υπηρεσίες σας να εφαρμόσουν τους Νόμους του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Προσεχώς διευκρινίσεις για τις υιοθεσίες κατοικίδιων από την Ελλάδα στο εξωτερικό

Η Π.Φ.Π.Ο. μηνύει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της διαπόμπευσης φιλόζωων

Ψευδείς οι κατηγορίες περί κτηνοβασιών σε ζώα που υιοθετούνται στο εξωτερικό

Π.Φ.Π.Ο.: Σενάρια τα περί «παράνομου κυκλώματος εμπορίας αδέσποτων ζώων»

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.