Στηρίξτε μας

Είναι απλά φιλόζωος ο συλλέκτης ζώων; Μήπως είναι διαταραγμένος;

10 Δεκεμβρίου 2012 12:43 | Επικαιρότητα
Είναι απλά φιλόζωος ο συλλέκτης ζώων; Μήπως είναι διαταραγμένος;

Η κλινική ψυχολόγος Ασημίνα Κουλουκούρη είναι επικεφαλής της M.K.O. «Psychanimal» και της Μ.Κ.Ο. «ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης» και σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους προσφέρει ουσιαστικό έργο φροντίζοντας αδέσποτα, που χρήζουν άμεσης βοήθειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο facebook δημιούργησε αυτή τη σελίδα, στην οποία καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για το τι είναι ο συλλέκτης ζώων, πως τον αναγνωρίζουμε, τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων για τα ίδια τα ζώα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται εκείνοι, που πάσχουν από αυτή την εμμονή.

Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να μάθουμε, να βλέπουμε πίσω από τις φράσεις και τις ιστορίες των συλλεκτών και να διακρίνουμε την κακοποίηση, που υφίστανται τα ζώα, τα οποία συγκεντρώνουν κοντά τους. Επειδή και στην Ελλάδα συχνά εντοπίζονται περιπτώσεις συλλεκτών κρίναμε χρήσιμο να δημοσιοποιήσουμε αυτό το υλικό, για να γίνει ευρύτερα γνωστό μέσω του www.zoosos.gr.

Τι είναι ένας συλλέκτης ζώων

Είναι ένας άνθρωπος που έχει περισσότερα ζώα από όσα μπορεί να θρέψει και να φροντίσει σωστά.

Πώς τον αναγνωρίζετε

Είναι σε μια συνεχή αγωνία για διάφορα ζώα, για τα οποια θεωρεί ότι κινδυνεύουν και αισθάνεται ότι μόνον αυτός μπορεί να σώσει, κανένας άλλος! Έχει στο σπίτι του πάρα πολλά ζώα ή όσα και να έχει, δεν είναι ποτέ φροντισμένα.

Αν είναι φροντισμένα είναι τόσο πολλά που κακοποιούνται εξαιτίας της στέρησης του ζωτικού χώρου.

Ο συλλέκτης ανησυχεί και αγωνιά για το πλάσμα, που εντοπίζει στον δρόμο, αλλά δεν προβληματίζεται για το πως ζουν αυτά που έχει ήδη εγκλωβίσει π.χ. στο διαμέρισμα του. Βρίσκεται πάντα σε μια συνεχή αγωνία, αλλά μόνο σε σχέση με το επόμενο ζώο.

Θεωρεί τον εαυτό του άγιο ή πολύ καλό άνθρωπο. Θεωρεί ότι αγαπάει πάρα πολύ τα ζώα, και θα τον ακούσετε να λέει ότι τα έχει «σαν παιδιά του».

Τα περισσότερα ζώα ενός συλλέκτη δεν είναι στειρωμένα. Αδυνατεί να κατανοήσει πότε ένα ζώο είναι άρρωστο. Δεν θέλει να δώσει τα ζώα του για υιοθεσία.

Οι γύρω του πιστεύουν, ότι απλά τα αγαπάει πολύ και τον λυπούνται γιατί δεν έχει βοήθεια από πουθενά... Δεν θέλει ούτε καν να φανταστεί, τι θα συμβεί στα ζώα του, εάν πάθει κάτι ή εάν πεθάνει.

Μπορεί ο κάθε φιλόζωος να κρύβει μέσα του έναν μικρό συλλέκτη, έχει όμως επίγνωση. Η διαφορά είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ζουν στον κόσμο της φαντασίας τους, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άλλοι θέλουν το κακό των ζώων εκτός από τους ίδιους.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέτουν ερωτηματικά στον εαυτό τους, δέχονται μόνο τροφές ή βοήθεια για καταφύγιο, αμφισβητούν τις υιοθεσίες, και δεν αναγνωρίζουν πραγματικά σημάδια ασθένειας ούτε στα ζώα τους ούτε στον εαυτό τους. Πολύ συχνά ενδέχεται να συλλέγουν εξ ίσου και άλλα πράγματα (αντικείμενα), τα οποία έχουν μεγάλη δυσκολία να αποχωριστούν.

Η αγάπη προς τα ζώα δεν είναι ο μόνος γνώμονας εδώ. Καθένας θα ήθελε να τα σώσει όλα, αυτό είναι δεδομένο για έναν φιλόζωο. Εδώ μετράει η σχέση με την πραγματικότητα, που είναι ουσιαστικά διαταραγμένη.

Πρέπει να αναρωτηθείτε αν είστε ή γίνεστε συλλέκτες

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, αν υποψιάζεστε ή φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε (ή και να είστε ήδη) συλλέκτες είναι τα εξής:

- Τα βγάζω πέρα με τόσα ζώα;

- Μπορώ να τα πηγαίνω όλα στον κτηνίατρο για πρόληψη και για θεραπεία;

- Αν αρρωστήσουν, έχω χρήματα για τις ειδικές τροφές, φάρμακα και επεμβάσεις;

- Είμαι σίγουρη/ος ότι σκέφτομαι σωστά και δεν έχω αμελήσει να δω πως εκείνα - τα ίδια μου τα ζώα - νιώθουν;

- Εάν πάθω κάτι η πεθάνω, τι θα γίνουν τα ζώα μου; Έχω εξασφαλίσει κάποια λύση από τώρα;

- Αντέχω οικονομικά να τα στειρώσω όλα;

- Εάν δεν μπορώ να τα έχω, πως θα καταφέρω να υιοθετηθούν από άλλους καλά και σωστά;

Αυτή είναι ερώτηση κλειδί γιατί οι συλλέκτες είναι εξαιρετικά δύσπιστοι και πιστεύουν ότι είναι μεγαλόκαρδοι και ότι μόνον αυτοί τα αγαπάνε σωστά. Πάντα μιλούν για αγάπη και τροφές, ποτέ για δυσκολία αποχωρισμού. Θεωρούν αδύνατο να δώσουν τα ζώα τους διότι είναι παθολογικά δύσπιστοι.

Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ικανοποιητικές και έχετε μερικά χρήματα στην άκρη, τότε το καταφύγιό σας μπορεί να λειτουργήσει με την προϋπόθεση φυσικά ότι είστε ειλικρινείς και δεν απαντήσατε λέγοντας ψέματα στον εαυτό σας.

Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αφήνουν «κενά», τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε συλλέκτης και δεν το έχετε καταλάβει...

Βιβλιογραφία:

http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/books/

http://www.bu.edu/ssw/2011/05/25/dean-post-doctoral-fellow-publish-the-hoarding-handbook/

http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/team/

http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/books/

http://www.bu.edu/ssw/2011/05/25/dean-post-doctoral-fellow-publish-the-hoarding-handbook/

http://www.animalhoarding.com

http://www.aspca.org/fight-animal-cruelt...

http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_hoar...

http://www.tufts.edu/vet/hoarding/

http://animal.discovery.com/tv/confessio...

http://www.psychanimal.org

Διαβάστε επίσης:

Άλλο ένα ιδιωτικό «κυνοκομείο» στο Λουτράκι που ντροπιάζει την κοινωνία μας (βίντεο)

Λάρισα: Συλλέκτης ή φιλόζωη; Όπως και να ‘χει τα ζώα της κινδυνεύουν!

Θεσσαλονίκη: Ζητούν βοήθεια για τις 40 γάτες που βρέθηκαν μέσα σε διαμέρισμα

Βοηθήστε τις γατούλες από το σπίτι συλλέκτη στη Θεσσαλονίκη

Δάφνη: 30 σκυλιά εγκλωβισμένα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι από τοξικομανή

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. θανασης

  ωραια ηθικα διλληματα- ΄΄Είμαι σίγουρη/ος ότι σκέφτομαι σωστά και δεν έχω αμελήσει να δω πως εκείνα - τα ίδια μου τα ζώα - νιώθουν;΄΄Αραγε πως νοιωθουν οταν τους ακρωτηριαζουν τα γεννητικα οργανα;

 2. Anastasia

  Να μία ενδιαφέρουσα φασίζουσα και άκρως ιμπεριαλιστική άποψη. Μία άποψη που ισχύει και για τους ανθρώπους με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βιώνουν στο πετσί τους την πενία και την δυστυχία πολλά μωρά παιδιά, γυναίκες αλλά και ζώα να πεθαίνουν αβοήθητα από την πείνα και τις αρρώστιες θυσιαζόμενα στο"εγώ" και οι δικοί μου αφου περνάμε καλά όλα καλά είναι", στο βωμό ενός αμόρφωτου, απολίτιστου φασίστα ιμπεριαλιστή, και σε ότι αφορά την αναφορά σε συλλέκτες ζώων και ανθρώπων θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τον πλανήτη εαν την "αρρώστια" που έχουν αυτοί την μετέδιδαν σε ΟΛΟΥΣ μας.

 3. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Συμφωνώ με όλους . Οι περισσότερες περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς ,είναι άνθρωποι που είχαν την δυνατότητα να φροντίσουν αρκετά ζώα και κάτι τους πήγε στραβά.
  Δυστυχώς είμαστε διαχειριστές σε κάτι που δεν μας ανήκει .Η ανεξέλεγκτη και σκληρή συμπεριφορά του είδους μας στα υπόλοιπα πλάσματα ,μας αναγκάζει να βάλουμε κάποια τάξη στην καταστροφή που ήδη προκαλέσαμε .
  Ας φροντίσουμε αυτή η τάξη να μην γίνει άλλου είδους καταστροφή.

 4. Kaki Primikiri

  Καιρός είναι να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο νόημα σιγά σιγά. Όλοι οι συλλέκτες βεβαίως δεν είναι ίδιοι, έχουν διαφορετική προσωπική ιστορία και διαδρομή, καθώς επίσης και διαφορετικά χαρακτηριολογικά στοιχεία. Κοινός παρανομαστής ΟΛΩΝ όμως είναι ένας: Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων, και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες μορφές της. Μην ξεχνάμε ότι η προστασία από την εξουσία χωρίζεται με μια λεπτή διαχωριστική γραμμή, και ότι πάμπολλα εγκλήματα (που δεν αφορούν μόνον στα ζώα)διαπράττονται καθημερινά εν ονόματι της προστασίας και με το (συνειδητό ή ασυνείδητο) άλλοθι της αγάπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.