Στηρίξτε μας

Διοργάνωσαν «πολιτιστικά» καλλιστεία τράγων για να κακοποιήσουν λίγο ακόμα τα ζώα που εκμεταλλεύονται στην Κρανιά Ελασσόνας (βίντεο)

14 Σεπτεμβρίου 2016 13:10 | Καταγγελίες
Διοργάνωσαν «πολιτιστικά» καλλιστεία τράγων για να κακοποιήσουν λίγο ακόμα τα ζώα που εκμεταλλεύονται στην Κρανιά Ελασσόνας (βίντεο)

Στην Κρανιά Ελασσόνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016» πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Νυχτεριού» (και πάλι σύμφωνα με τους διοργανωτές) τα καλλιστεία των τράγων. Τσομπαναραίοι της Κρανιάς παρέλασαν ο καθένας με τον τράγο του για να ψηφιστεί ο καλύτερος τράγος στην κορμοστασιά, στο γένι, και άλλα χαρακτηριστικά.

https://youtu.be/gawrDrEGRK4

Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016» πραγματοποίησε σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο ο Χρήστος Πατούνας (Κρανιώτης δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη), που αν και νομικός παραβλέπει ότι η νομοθεσία απαγορεύει τέτοιου είδους θεάματα, που μόνο τον πολιτισμός μας δεν προάγουν, αντιθέτως μας ξεφτιλίζουν…

To βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό κανάλι Youtube αρχικά στις 19 Αυγούστου και στη συνέχεια από άλλους χρήστες στην ίδια πλατφόρμα αργότερα (αφού το αρχικό βίντεο είχε διαγραφεί) αποδεικνύει τι υπέστησαν αυτά τα πλάσματα, που τα έσερναν από τα κέρατα για να τα κατεβάσουν από σκαλιά ως το σημείο όπου θα τα μετρούσαν οι κριτές, και όλα αυτά μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν οι επισκέπτες με την κακοποίηση τους λόγω… καλλιστείων.

Τέτοιες εικόνες «παραδοσιακής» κακοποίησης μας κάνουν μόνο να τρεπόμαστε. Το www.zoosos.gr για το θέμα ενημερώσει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ώστε με παρέμβαση της οι αρχές να βάλλουν τέλος σε αυτό το ντροπιαστικό θέαμα.

Ως πότε θα είναι έθιμο η κακοποίηση ή η κακομεταχείριση των ζώων;

Η «παράδοση» της κακοποίησης των ζώων στην Ελλάδα δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είτε αυτή είναι «ήπιας» ή λιγότερο «ήπιας» μορφής, είτε γίνεται από παλιοπαρέες, αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, «πολιτιστικούς» και «εξωραϊστικούς» συλλόγους τα μέλη των οποίων παραγνωρίζουν ότι και τα άλλα έμβια όντα πλην του είδους μας έχουν δικαιώματα, δεν είναι αντικείμενα για να τα τραβολογάμε στα γλέντια μας και φυσικά πολιτισμός δεν είναι να κακομεταχειρίζεσαι τα άλλα είδη ζωής.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η χρήση της καμήλας στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνεται για την διασκέδαση των ανθρώπων, για την αποκόμιση οφέλους της τοπικής κοινωνίας και των διοργανωτών των εκδηλώσεων – αφού εξαιτίας του εθίμου εκατοντάδες επισκέπτονται το χωριό – και συνδράμουν με τον τρόπο τους και να συμμετάσχουν στο γλέντι.

Δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ», μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας και αξίζει να συνεχίζονται στο πέρασμα των αιώνων μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως για την συμμετοχή τους σε αυτά.

Τα ζώα φυσικά δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται γι’ αυτό και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος και στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση και το έχουν επιτύχει αφού αναγκάζουν τις αρχές να ασχοληθούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταυροθυσία στη Λέσβο που το 2015 τερματίστηκε με παρέμβαση των φιλοζωικών φορέων, οι καταγγελίες που έγιναν στη Νάξο για ανέβασμα γαϊδουριών σε ταράτσες με σχοινιά, ώστε να τερματιστεί αυτή πρακτική, οι καταγγελίες για τον αγώνα δρόμου με γαϊδούρια που γίνεται στη Σχοινούσα κάθε Αύγουστο κ.ά.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί: «8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: 2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ενώ το άρθρο 10 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Ζώων που αναφέρει ρητά ότι: «Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου».

Διαβάστε επίσης:

Έσερναν κουνέλια στην άσφαλτο στο Παλαικαστριανό Καρναβάλι στη Σητεία

Πετρούσα Δράμας: Χρησιμοποίησαν καμήλα για να τηρήσουν το έθιμο ενώ ο νόμος το απαγορεύει

Παράνομες οι «γαϊδουριάδες» - αγώνες ταχύτητας με όνους. Ποιος θα τις σταματήσει;

Ζωντανό πρόβατο με δεμένα τα πόδια εκτεθειμένο στον καύσωνα ως έπαθλο σε «πολιτιστικές» εκδηλώσεις στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης

Παράνομο το έθιμο ανεβάσματος γαϊδουριών στις ταράτσες σε χωριά της Νάξου (βίντεο)

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου!

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου» (ηχητικό)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897

Έσερναν την κατσίκα στο Καρναβάλι της Ναυπάκτου

Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.