Στηρίξτε μας

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

4 Μαΐου 2012 08:11 | Καταγγελίες
Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στη Γαλήνη και στον Κινίδαρο της Νάξου οι κάτοικοι συνεχίζουν να διατηρούν ένα τελείως ανόητο έθιμο, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως βασανιστικό για τα γαϊδουράκια, για όσα έχουν απομείνει σ’ αυτές τις περιοχές! Αν και διανύουμε το έτος 2012 οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών αυτών, όπως είναι π.χ. ο Σύλλογος Κινιδάρου «Ο Απίκραντος», προτρέπουν ντόπιους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στο ανέβασμα των γαϊδουριών στις ταράτσες των σπιτιών!

Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτό επιβάλλει το έθιμο και πρέπει να γίνεται νύχτα! Τα ζώα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο Νίκος Μαστροπαύλος στο http://taxidiblog.blogspot.com, ανεβαίνουν δεμένα με σχοινιά στις ταράτσες των κτιρίων…

NaxosGaidouriaTaratsesParadosi (2)Ταλαιπωρούν και τρομάζουν τα ζώα λόγω εθίμου!

Όμως η ηλιθιότητα των συμμετεχόντων στο έθιμο και όσων προτρέπουν για τη συμμετοχή σε αυτό δεν σταματά εδώ, αφού τονίζουν ότι: «Σίγουρα τα συμπαθή τετράποδα, που υπάρχουν ακόμη πολλά στο νησί, δεν ανέβηκαν με τη θέλησή τους, αλλά με τη θέληση της παρέας των πιο σκανταλιάρικων νέων του χωριού. Μάλιστα, κάποια γαϊδούρια φάνηκαν να είναι “εξοικειωμένα” με το ανέβα κατέβα, που σχεδόν συνεργάστηκαν με την “παλιοπαρέα” για να κατέβουν.

Τα γαϊδούρια τα ανεβάζουν κρυφά τη νύχτα και τα κατεβάζουν φανερά το απόγευμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών, με σχοινιά. Πάντως όλη την ημέρα τα φρόντιζαν εκεί ψηλά που τα είχαν ανεβάσει. Το έθιμο γαρ...».

NaxosGaidouriaTaratsesParadosi (1)Όταν το έθιμο «επιβάλλει» κακοποίηση ζώου είναι παράνομη πράξη!

O νόμος 4039/2012 απαγορεύει τέτοιους είδους συμπεριφορές απέναντι στα ζώα. Κανένα γαϊδουράκι δεν εξοικειώνεται και σίγουρα δεν θέλει να το ανεβοκατεβάζουν με σχοινιά στην ταράτσα του κτιρίου…

Φανταστείτε τόσα χρόνια, που αυτά τα απαράδεκτα έθιμα γίνονται, για να «πιάσουν» το Μάη οι ντόπιοι, οι οποίοι αναπολούν έτσι το παρελθόν, πόσα ζώα πιθανότατα έσπασαν τα πόδια τους, γδάρθηκαν, χτυπήθηκαν. Και όλα αυτά εξαιτίας της ανοησίας των ανθρώπων…

Διαβάζουμε στο μπλογκ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος» σχετικά με το έθιμο:

«Την παραμονή της Πρωτομαγιάς τα κοπέλια του χωριού σιγά - σιγά και χωρίς να τους πάρουν "πολλοί" χαμπάρι, συγκεντρώνονται προκειμένου να ξεκινήσει το ανέβασμα των γαϊδουριών στις ταράτσες. Συνήθως πρώτα συγκεντρώνονται τα γαϊδούρια και μετά ξεκινά το ανέβασμα τους. Στο ανέβασμα βέβαια δεν χρησιμοποιούν "ανεβατόριο" αλλά γίνεται με σχοινιά.

Αφού μπαστουρώσουν τον γάιδαρο, δένουν τα σχοινιά στο θώρακα και την κοιλιά του ζώου και με προσοχή για να μην κτυπηθεί το "ζωντανό", ...εεεεεΟπ!!! εεεεεΟπ!!! και ο γάιδαρος ανεβαίνει στην ταράτσα. Τα γαϊδούρια ανεβαίνουν σε διάφορες γειτονιές του χωριού και φυσικά όπου οι ταράτσες είναι "εύκολες".

Τελευταία για να γίνει πιο εντυπωσιακό το θέαμα ντύνουν τους γαϊδάρους με ρούχα ή γράφουν σε χαρτόνι διάφορα χιουμοριστικά μηνύματα και τα κρεμούν στο ζώο. Τη διαδικασία του κατεβάσματος του γαϊδάρου από τις ταράτσες θα την απολαύσετε στον Κυνήδαρο την ημέρα της Πρωτομαγιάς [Τρίτη 1/5/2012 και ώρα 12:30 το μεσημέρι] όπου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Απίκραντος" θα γίνει αναβίωση του εθίμου.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς επίσης, εκτός από το ανέβασμα των γαϊδουριών τα κοπέλια παίρνουν γλάστρες από τις αυλές των σπιτιών και τις στολίζουν σε μαδέρια κρεμώντας στο μέσο του μαδεριού με σχοινιά ένα σαμάρι. Οι κοπέλες αναζητώντας τις γλάστρες απευθύνονται στα κοπέλια για να τις επιστρέψουν».

Όπως και να ‘χει φέτος ήταν η τελευταία χρονιά, που τα ζώα βασανίστηκαν από ηλίθιους ανθρώπους… Του χρόνου, αν το τολμήσουν, τους περιμένουν μηνύσεις! Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε οι οποίες ανέβηκαν στα προαναφερόμενα μπλογκ, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των όσων έγιναν εις βάρος των ζώων…

Διαβάστε επίσης:

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου! (Βίντεο)

Παράνομο το έθιμο ανεβάσματος γαϊδουριών στις ταράτσες σε χωριά της Νάξου (βίντεο)

Κινίδαρος Νάξου: Με την κάλυψη της Αστυνομίας ανέβασαν τα γαϊδούρια στις ταράτσες!

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου» (ηχητικό)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897

Έσερναν την κατσίκα στο Καρναβάλι της Ναυπάκτου

Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

23 Σχόλια

  1. Θάνος

    Οι άνθρωποι όταν θέλουν να ικανοποιήσουν διαστροφικές επιθυμίες χωρίς να παραδεχτούν ότι διακατέχονται από διαστροφή, την κάνουν έθιμο.
    Δεν τους ενδιαφέρει το κακό που κάνουν, τους ενδιαφέρει να μην αισθάνονται ανώμαλοι. Τραβάνε την κουρτίνα που λέγεται έθιμο και αισθάνονται μια χαρά.

  2. reveka evangelou

    Όλοι οι ψιχακιδες ανα όλων των χρονων για να εντιποσιασουν και να παντρευτούν κάποια μαλακισμενη που θα εντιποσιαζωνταν απο τις μαλακιες τους εφεβρισκαν όλο και και καποιες μαλακιες να κανουν απ την πολύ χαρά τους (γιατί δεν το κάναν στο εαυτό τους η στους γεροντότερους ???γιατί ???δεν θα κρατούσε το ταχαμ έθιμο και βρήκαν τα ανυπεράσπιστα να κανουν τις μαγκιες μόλις έφυγαν οι τούρκοι) ΟΥΣΤ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ

  3. maria

    εγω δε βλεπω 1 η 2 γαιδουρια εγω βλεπω 5 γαιδαρους και 5 φοραδες να μην κανουν τίποτα για να αποτρεψουν τη βια..και μετα θενε να παμε και μπροστα. μας κοροιδευουν στο εξωτερικο.. και δε το λεω για να αλλαξει τιποτα γιατι δε προκειται..αλλα αν σκεφτει καποιος πιο σφαιρικα ισως καταλαβει τι εκανε. δεν ειναι εθιμο αυτο...

  4. j. williams

    How bloody stupid is this abuse. what is the point except to frighten the donkey. God is watching and he is ready for whoever dishes out this cruelty. What is the real meaning to frightening animals. you are so ignorant.

  5. Ελενη Νιτσοτολη

    την επομενη χρονια να εχουν ως εθιμο το κρεμασμα των εξυπνακηδων απο τα παπαρια...σιγουρα θα ειναι πιο θεαματικο και δεν θα αποτελει και κακοποιηση ζωων
    !!!!

  6. Χριστίνα Οικονόμου

    Προς τον ανώνυμο που έγραψε "Τι λέτε ρε; Κουμάντο στο σπίτι σας. Και στα ζώα σας. It's animal abuse, λέει το άλλο το πειραγμένο!!! Άντε ρε απο 'κει. Ασχοληθείτε με τίποτα πιο σοβαρό..."

    Κύριε ανώνυμε, το πόσο σοβαρό είναι ένα θέμα είναι θέμα υποκειμενικό όπως ίσως γνωρίζετε. Γι αυτό υπάρχει ο Νόμος, για να μπορεί ένας πολίτης να καταγγείλει μία ανήθικη ή παράνομη συμπεριφορά και η αστυνομία να εφαρμόσει τον ισχύοντα Νόμο". Βάσει του 4039/2012, λοιπόν, το "έθιμό" σας συνιστά κακοποίηση. Ενημερωθείτε παρακαλώ και φυσικά σκεφτείτε, αν αυτοί που συμπεριφέρονται έτσι σε ζωές που δεν έχουν αντίλογο (π.χ. ζώα και παιδιά) λέγονται "άνθρωποι", τότε ποιους θα ονομάζατε απάνθρωπους;

  7. Τι λέτε ρε

    Τι λέτε ρε;

    Κουμάντο στο σπίτι σας. Και στα ζώα σας

    It's animal abuse, λέει το άλλο το πειραγμένο!!!

    Άντε ρε απο 'κει. Ασχοληθείτε με τίποτα πιο σοβαρό...

    1. eleni

      Οι πράξεις αυτές διώκονται ποινικά! Ενημερωθείτε πρώτα για τον νόμο 4039/2012 και στη συνέχεια πουλήστε όση μαγκιά θέλετε! Η ιδιοκτησία δε σας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε έτσι στα ζώα!

  8. shesh panneerselvam

    This is absolutley Disgusting!
    You are meant to be a beautiful nation, but you are only as beautiful as
    how cruely you treat you residence, that is including your animals.
    Please stop this !

  9. Isabella Hillmayr

    I don't think that modern and progressive Europeans and tourists of all countries traveling to Greece would consider animal abuse of this kind as an attraction big enough and worth while to visit your village.
    Even modern and thinking Greeks will not want to participate in stupidity as such!
    Continue your customs, but replace the live donkey with papermache or straw donkeys - It is possible you know, to progress into the year 2012!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.