Στηρίξτε μας

Δεσμεύεται ο Δήμος Πατρέων για έργα φροντίδας και ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων

30 Οκτωβρίου 2018 12:06 | Επικαιρότητα
Δεσμεύεται ο Δήμος Πατρέων για έργα φροντίδας και ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων

Συνάντηση με φιλόζωους που διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Πάτρα και την έλλειψη διαχείρισης τους από τη δημοτική αρχή είχε στις 24 Οκτωβρίου ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων υπάρχει δέσμευση για μια σειρά έργων (προμήθεια ζωοτροφών, τοποθέτηση ταϊστρών, λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου) που δρομολογούνται και έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό αλλά έγινε αναφορά και στα εμπόδια που βρήκαν με τις σχετικές αδειοδοτήσεις για να υπάρξει χώρος για τη λειτουργία δημοτικού ή διαδημοτικού κυνοκομείου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν τελικά να βρεθεί.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Πατρών

Σε συνάντηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς με φιλόζωους ανέφερε τα εξής: «Κατ’ αρχήν σας συγχαίρουμε ειλικρινά για την προσπάθεια που κάνετε. Τη φροντίδα που δείχνετε σε πραγματικά εθελοντική βάση, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Δεν αρνούμαστε πως υπάρχουν ελλείψεις. Γίνεται όμως μία συγκροτημένη προσπάθεια ώστε να αλλάξει αυτό. Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ο Δήμος Πατρέων για αυτό το τεράστιο ζήτημα έχει μόνο έναν υπάλληλο και δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό. Να τονίσουμε πως από τη μία στιγμή στην άλλη, κυριολεκτικά, βρέθηκε με μία αρμοδιότητα για την οποία δεν είχε ούτε την απαραίτητη εμπειρία, ούτε τη χρηματοδότηση, ούτε το προσωπικό.

Το πρόβλημα στην πόλη μας οξύνθηκε ύστερα από την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του "Σταθμού της Μέριμνας των Ζώων" που στεγάζονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Μέχρι τότε τόσο ο Δήμος Πατρέων όσο και άλλοι φορείς χρηματοδοτούσαν τη λειτουργία του.

Ύστερα από την απόφαση αυτή της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Πατρέων μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Αχαΐας επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ο "Σταθμός". Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν αρνητική.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά και ενώ είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Αχαΐας η αναζήτηση χώρου για δημιουργία κάποιου διαδημοτικού καταφυγίου για τα αδέσποτα, και ενώ είχαν προϋπολογιστεί 100.000€, δεν βρέθηκε κάποιος χώρος δημοτικός, εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, για να πάρει αδειοδότηση. Το 2016 προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός ώστε να βρεθεί κάποιος ιδιωτικός χώρος ώστε να αγοραστεί, ο διαγωνισμός βγήκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια ο Δήμος Πατρέων απευθύνθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο για να του παραχωρηθεί κάποιο δημόσιο οικόπεδο για να προχωρήσουμε στην κατάλληλη διαμόρφωση του. Η απάντηση από το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία ήταν αρνητική.

Στη συνέχεια και ενώ το πρόβλημα είχε οξυνθεί λόγω της εγκατάλειψης σκυλιών σε όλη την πόλη, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό αξίας 70.000€ για τη στείρωση, εμβολιασμό, σήμανση και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο διαγωνισμός αυτός βγήκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στα μέσα του 2017 επαναλήφτηκε η διαδικασία με τα ίδια αποτελέσματα.

Το 2018 προχωρήσαμε σε σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφή νέα σύμβαση με κτηνιάτρους της πόλης μας αξίας 45.000€. Στο διάστημα μεταξύ του 1ου προγράμματος και του 2ου προχωρήσαμε στη στείρωση, εμβολιασμό και σήμανση 100 περίπου αδέσποτων ζώων, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ενώ ο Δήμος Πατρέων κάλυψε τα έξοδα για τη διαμονή και σίτιση των κτηνιάτρων καθώς και τα αναλώσιμα ιατρικά φάρμακα και εργαλεία, συνολικής αξίας 8.000€.

• Το επόμενο διάστημα (έως τέλη Νοεμβρίου) προχωράμε σε προμήθεια σκυλοτροφής, ώστε να συνδράμουμε το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής μας.
• Προχωράμε αρχές του έτους σε προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης, που τοποθετώντας ανακυκλώσιμα υλικά, από ειδική θυρίδα, θα παρέχεται σκυλοτροφή-γατοτροφή.
• Το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί – οριοθετηθεί χώρος στο Νότιο Πάρκο για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν τα σκυλιά να παίζουν και να μην υπάρχει αντιπαράθεση με άλλους περιπατητές του Πάρκου.
• Στο χώρο αυτό καθώς και σε άλλες πλατείες και πάρκα θα τοποθετηθούν κουτιά από τα οποία θα παρέχεται εξοπλισμός για να συγκεντρώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των σκυλιών.
• Θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα, την ανάγκη υιοθεσίας.
• Το προηγούμενο διάστημα τόσο στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου όσο και τον υπόλοιπο χρόνο στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων, γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε εκατοντάδες παιδιά σχολείου σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη υιοθεσίας τους.
• Στον προϋπολογισμό του 2019 εντάσσεται κωδικός για την κατασκευή Δημοτικού Κτηνιατρείου -κλινικής.
• Στον προϋπολογισμό του 2019 εντάσσεται κωδικός για την αγορά δεκάδων ταϊστρών και ποτίστρων για τα αδέσποτα της πόλης μας.

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η αναζήτηση οικοπέδου που θα στεγάσει Δημοτικό Κτηνιατρείο, ανατρέποντας το σχεδιασμό των προηγούμενων χρόνων για καταφύγιο, που θα οδηγούσε σε εγκλεισμό εκατοντάδων αδέσποτων σε συνθήκες απαράδεχτες για τη διαβίωση τους.

Το προηγούμενο διάστημα απευθυνθήκαμε τόσο στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού (επιστημονικού και φύλαξης) καθώς και χρηματοδότηση. Ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται να προσλάβει προσωπικό λόγω των μνημονιακών νόμων και δεν έχει υπαλλήλους με ειδικότητες όπως αυτή του κτηνιάτρου. Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο μας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση βάζει πολύ συγκεκριμένα όρια στο πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ακούμε με προσοχή τις παρατηρήσεις σας, ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας, ώστε να αναπτύσσονται δράσεις και δομές που θα βελτιώνουν τους όρους ζωής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στεκόμαστε δίπλα σας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και θανάτωσης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Δήμαρχος Πατρέων: Θα εργαστούμε για τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Στειρώσεις αδέσποτων στον Δήμο Πατρέων από εθελοντές κτηνίατρους

Φοιτητές ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου Πατρέων καθώς το πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων & στους χώρους του πανεπιστημίου είναι μεγάλο

Αχαΐα: Πυροσβέστες έσωσαν 2 σκυλιά που η ιδιοκτήτρια τους άφησε χωρίς τροφή & νερό στην Αρόη Πατρών (βίντεο)

Βρήκαν το παράλυτο κουτάβι πεταμένο σε χαντάκι στο Μιντιλόγλι Αχαΐας (βίντεο)

Αχαΐα: Αναζητούν αυτούς που αφήνουν σκυλιά να σκοτώνουν γατάκια στο άλσος στην πλαζ Πάτρας

Αχαΐα: Γάτες νεκρές από φόλες στην πλαζ του ΕΟΤ Πάτρας

Καταγγέλλουν τη μαζική εξόντωση σκυλιών με φόλες κοντά στο νοσοκομείο στο Ρίο Αχαΐας

Αναζητούν τον σκύλο που κάποιος κακοποίησε στην Πάτρα τρυπώντας το αυτί του με συρραπτικό

Αχαΐα: Συνελήφθη γυναίκα που πέταξε δύο νεογέννητα γατάκια ζωντανά στα σκουπίδια στο Κάστρο της Πάτρας

Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου Πατρών που αποφάσισε πειθαρχικές διώξεις για όσους εργαζόμενους ταΐζουν αδέσποτα

Αχαΐα: Τέσσερα σκυλιά νεκρά από φόλες στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου

Ψευδής η «είδηση» με κλεμμένο φορτηγό που δήθεν εντοπίστηκε με 25 σκύλους στο Γομοστό Αχαΐας

Έσωσαν κουτάβι που περιφερόταν με κομμένο λαιμό από καλώδιο στον Γλαύκο Αχαΐας (βίντεο)

Καταδικάστηκε χωρίς αναστολή ο άνδρας που εξαφάνισε 4 κουτάβια στο Αίγιο Αχαΐας

Ασφαλής σε κτηνιατρείο της Πάτρας ο σκελετωμένος σκύλος που ζούσε εγκλωβισμένος σε παραπόταμο του Γλαύκου Αχαΐας (βίντεο)

Κερύνεια Αχαΐας: Βρήκε σκελετωμένο άλογο κλεισμένο σε άδειο κτίριο μέσα σε κοπριές που έφταναν το μισό μέτρο

Σειρές Αχαΐας: Σέρνουν τράγο σε γαμήλιο χορό ενώ οι πυροβολισμοί εντός οικισμού είναι απανωτοί (βίντεο)

Σαραβάλι Αχαΐας: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που κατηγορείται για δηλητηρίαση σκύλου

Αχαΐα: Σκότωσε τη γάτα και πέταξε το πτώμα στην αυλή της γειτόνισσα του για παραδειγματισμό στα Εβραιομνήματα Πάτρας

Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στο Καστρίτσι Αχαΐας

Αναζητούν τον άνδρα που σκόρπισε μπιφτέκια - φόλες και δηλητηρίασε σκυλιά στο Αίγιο Αχαΐας (βίντεο)

Αίγιο Αχαΐας: Βρήκαν 3 σκυλιά ζωντανά κλεισμένα σε τσουβάλι και πεταμένα στα σκουπίδια (βίντεο)

Έκκληση για τη φροντίδα 9 κουταβιών που βρέθηκαν σε τσουβάλι κοντά στο Βασιλικό Αχαΐας (βίντεο)

Μαζαράκι Αχαΐας: Βρήκαν τα πτώματα των ζώων διάσπαρτα μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου (βίντεο)

Αγρίδι Αχαΐας: Βρήκε τον σκύλο του νεκρό από φόλα

Πετροχώρι Αχαΐας: Άφησε τον σκύλο δεμένο σε ελιά να πεθάνει από ασιτία και πείνα

Ένα απαγχονισμένο και ένα σφαγμένο σκυλί στο Πετροχώρι Αχαΐας

Αχαΐα: Βρήκαν σκύλο ζωντανό με λιωμένα πόδια κλεισμένο σε τσουβάλι ανάμεσα σε Λουσικά και Αλλισό (βίντεο)

Αχαΐα: Βρήκαν νεκρό τον σκύλο κρεμασμένο σε ελιά μεταξύ Αλισσού και Λουσικά

Αχαΐα: Έπνιξε τον σκύλο και τον κρέμασε στην αυλή του ιδιοκτήτη του στα Μάρμαρα Ακράτας

Και πυροβολημένος ο σκύλος που βρέθηκε χτυπημένος από όχημα κοντά στην Οβρυά Αχαΐας

Συνελήφθη ο παπάς που πυροβόλησε και σκότωσε 2 σκυλιά στην Οβρυά Αχαΐας

Καστελλόκαμπος Αχαΐας: Κυνηγός μεθυσμένος πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε τον αδέσποτο σκύλο μέσα στον οικισμό

Αχαΐα: Φρυγανιές με ξυραφάκια πεταμένες στην πλατεία Βουδ στην Πάτρα εντόπισε φιλόζωη

Πάτρα: Αντί να πάει τον παράλυτο σκύλο στον κτηνίατρο τον τύλιξε με πλαστικές σακούλες και τον άφησε στη βροχή

Αχαΐα: Σκύλος δεμένος από μπαλκόνι σπιτιού στην Κάτω Αχαγιά δεν μπορούσε ούτε να κουνηθεί

Ασκήθηκε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον κυνηγό που σκότωσε τον σκύλο του σέρνοντας τον στην άσφαλτο στα Καλάβρυτα Αχαΐας (βίντεο)

Αθωώθηκε ο άνδρας που σκότωσε τον σκύλο του σέρνοντας τον με αγροτικό Ι.Χ. στα Καλάβρυτα Αχαΐας (βίντεο)

Καλάβρυτα Αχαΐας: Προανάκριση από την Αστυνομία για τον άνδρα που έσερνε στην άσφαλτο σκύλο με αγροτικό Ι.Χ. (βίντεο)

Τι βλέπει ο τουρίστας στα Καλάβρυτα;

Καλάβρυτα: Ο σκύλος βρέθηκε απαγχονισμένος σε προχωρημένη σήψη με δεμένο το στόμα

Καθαρόαιμη σκελετωμένη και εγκαταλελειμμένη κάπου στα Καλάβρυτα

Βρήκε το πτώμα του σκύλου σε τελάρο στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας

Λάππα Αχαΐας: Αδέσποτα και οικόσιτα ζώα νεκρά από φόλες

Βρήκαν 7 εξαθλιωμένα και 2 νεκρά σκυλιά που κανείς δεν φρόντισε όταν πέθανε η ιδιοκτήτρια τους στην Λάππα Αχαΐας

Φροντίζουν τον σκύλο που συστηματικά κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του στην Λάππα Αχαΐας

Συνελήφθη ο άνδρας που κακοποιούσε τον σκύλο του στη Λάππα Αχαΐας

Έκκληση για τη σωτηρία του σκελετωμένου σκύλου που βρέθηκε στο Τ.Ε.Ι. Πάτρας

Βρήκαν τον σκύλο θαμμένο ζωντανό στα Ζαρουχλέικα Πάτρας (βίντεο)

Πέθανε το σκυλί που κάποιος έθαψε ζωντανό στα Ζαρουχλέικα Πάτρας (βίντεο)

Ερυμάνθεια Αχαΐας: Κλεισμένα σε τσουβάλι 3 νεκρά και 3 ζωντανά κουτάβια

Καμίνια Αχαΐας: Εγκατέλειψε την άρρωστη σκυλίτσα δένοντας την στην κολώνα

Αχαΐα: Έσερνε τον σκύλο του με το μηχανάκι στην άσφαλτο

Κουλούρα Αχαΐας: Έδεσε τα πόδια του σκύλου και τον πέταξε σε φρεάτιο

Κάτω Αλισσός Αχαΐας: Δηλητηρίασαν τη σκυλίτσα και τεμάχισαν το κουτάβι της

Βούντενη Αχαΐας: Έκοψαν το κεφάλι του κουταβιού και το πέταξαν στο δρόμο

Βρήκε σφαγμένα δύο σκυλιά στην Παναγοπούλα Αχαΐας

Μοιρέικα Αχαΐας: Κυνηγός εκτέλεσε τον σκύλο στην αυλή του σπιτιού του ιδιοκτήτη του

Βρήκε το πτώμα του σκύλου στην παραλία με τα πόδια του δεμένα με σύρμα στον Ψαθόπυργο Αχαΐας

Αργυρά Αχαΐας: Βρήκε τον σκύλο δεμένο σε δέντρο σκελετωμένο στο τελευταίο στάδιο της ψώρας!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.