Στηρίξτε μας

Διαμαρτυρία έξω από την ΕΡΤ για την αιχμαλωσία και εκμετάλλευση των δελφινιών και στη χώρα μας

3 Φεβρουαρίου 2016 18:15 | Επικαιρότητα
Διαμαρτυρία έξω από την ΕΡΤ για την αιχμαλωσία και εκμετάλλευση των δελφινιών και στη χώρα μας

Συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Λ. Μεσογείων 432) στην Αγία Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 12:00 εκπρόσωποι από 15 φιλοζωικούς φορείς και οργανισμούς («Τhe Dolphin's Voice», «Φίλοι των Δελφινιών», «Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος», «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Dolphinaria Free Europe», «Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσιας των Κητωδών», «Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών», «Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Ζώων των Οικολόγων Πράσινων», «One Voice», «Marine Connection», «Tethys Research Institute» «Ionian Dolphin Project», «Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων», «Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» «Vegan For Life Greece», «Ένωση των Βέγκαν - Ελλάδα») οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εκμετάλλευση και την αιχμαλωσία των κητωδών και στη χώρα μας.

DelfiniaForeisDiamartyriasΚάποιοι εκ των φορέων που στηρίζουν την διαμαρτυρία.

Στην κοινή ανακοίνωση τους αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που θα διοργανωθούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες κατά της σφαγής και της αιχμαλωσίας κητωδών τονίζουν: «Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, πολίτες σε όλο τον κόσμο θα δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αποτρόπαιη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία αλλά και στην αιχμαλωσία τους με σκοπό την εκμετάλλευση, συμμετέχοντας σε μία παγκόσμια διαμαρτυρία έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα οργανώσεις και πολίτες θα συγκεντρωθούν έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 136) και ώρα 12:00 με σκοπό να κάνουν γνωστή την παράλογη σφαγή των δελφινιών αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης τους.

DelfiniaDelfinariaAixmalotaΗ αιχμαλωσία είναι κακοποίηση.

Υπό το πρόσχημα των παραδόσεων της, η ιαπωνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιτρέπει το κυνήγι χιλιάδων δελφινιών κάθε χρόνο. Τα περισσότερα δελφίνια θανατώνονται με απάνθρωπο τρόπο μπροστά στα μάτια των συντρόφων τους και πωλούνται ως κρέας, ενώ τα «καταλληλότερα» πωλούνται σε δελφινάρια με μεγάλο κέρδος συντηρώντας έτσι την αποτρόπαιη αυτή σφαγή.

Με βάση την επιστημονική γνώση που έχει παραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα δελφινάρια αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό του 21ου αιώνα και για τις χώρες όπου βρίσκονται. Πλήθος επιστημονικών εργασιών αποδεικνύουν ότι τα κητώδη έχουν πολύ αναπτυγμένους και πολύπλοκους εγκεφάλους, σύνθετες κοινωνίες και δικό τους μη-ανθρώπινο πολιτισμό, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, δεν αποτελούν απλά μέλη κοπαδιών, αλλά άτομα με προσωπικότητα.

DelfiniaKakopoiisiDelfinario

Με το εισιτήριο σου διαιωνίζεις την κακοποίηση τους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, πέρα από τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης στο τεχνητό περιβάλλον των δελφιναρίων (μικροί χώροι, μονοτονία περιβάλλοντος, αναγκαστική συμβίωση με μη επιλεγμένους συντρόφους, ακουστικό χάος αντανακλάσεων κλπ.), ο εγκλεισμός των δελφινιών ισοδυναμεί με εγκλεισμό ανθρώπου στην χειρότερη απομόνωση και ψυχολογικό βασανιστήριο. Η δε «εκπαίδευσή» τους για να εκτελούν εντολές στην διάρκεια παραστάσεων, προϋποθέτει ψυχολογικό «σπάσιμο» της προσωπικότητάς τους.

Όλα τα ευρωπαϊκά δελφινάρια έχουν εμπορικούς σκοπούς και εκτός από τον απαράδεκτο εγκλεισμό, παρουσιάζουν τα δελφίνια σε παραστάσεις στυλ τσίρκου. Δυστυχώς και στην Ελλάδα λειτουργεί δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από την αρχή της λειτουργίας του (Ιούνιος 2010) υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά των παραστάσεων των δελφινιών.

DelfiniaAttikoZoologikoParkoEkpaideftesΤα δελφίνια που ζουν στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε παραστάσεις τσίρκο.

Το 2012, ο νόμος 4039/2012 τέθηκε σε ισχύ απαγορεύοντας τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων. Εντούτοις, παρά το νόμο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συνεχίζει τις παραστάσεις δελφινιών, μετονομάζοντάς τες σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις».

Η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο, παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα έστειλε οδηγία στα σχολεία που συνιστά «Την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Το δελφινάριο που λειτουργεί στην χώρα μας προσφέρει στους επισκέπτες ένα αναχρονιστικό τρόπο διασκέδασης, περνά το μήνυμα ότι η αιχμαλωσία ζώων είναι αποδεκτή και αποτελεί παράδειγμα ότι οι νόμοι της χώρας δεν επιβάλλονται. Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων κ. Γ. Τσιρώνη όπως επιτέλους!! τηρήσει τη δέσμευσή του για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα καθώς και το κλείσιμο του δελφινάριου.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρήθηκαν για την αιχμαλωσία και την κακοποίηση των δελφινιών και στην Ελλάδα (βίντεο)

Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη σφαγή των δελφινιών που πρέπει να δείτε

Παγκόσμια διαμαρτυρία για την εξόντωση δελφινιών και φαλαινών από τους Ιάπωνες

Και η Π.Φ.Π.Ο. συμμετέχει στη διαμαρτυρία για τη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία

Διαμαρτυρία έξω από την Ιαπωνική Πρεσβεία κατά της σφαγής των δελφινιών

Διαμαρτυρήθηκαν για την σφαγή των δελφινιών στον κόλπο Ταϊτζί έξω από την Ιαπωνική Πρεσβεία

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.