Στηρίξτε μας

Περιορισμούς στην πρόσβαση σκύλων - οδηγών τυφλών ατόμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκαλεί το ειδικό αυτοκόλλητο του Υπ. Υγείας

1 Οκτωβρίου 2016 14:44 | Καταγγελίες
Περιορισμούς στην πρόσβαση σκύλων - οδηγών τυφλών ατόμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκαλεί το ειδικό αυτοκόλλητο του Υπ. Υγείας

Την διαμαρτυρία της και την εναντίωση της στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του αρμόδιου υπουργείου να μπουν ακατάλληλα αυτοκόλλητα σήμανσης, που θα ενημερώνουν για την προσβασιμότητα σκύλων – οδηγών τυφλών σε καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επισημαίνει η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα», η οποία απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό εξηγώντας ότι με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους προκαλούνται πιο πολλά προβλήματα απ’ όσα λύνονται.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο  Παρασκευόπουλο, στον  Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, στον Συνήγορο του Πολίτη  και στο Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας επισημαίνεται ουσιαστικά η προχειρότητα εκ μέρους τον αρμοδίων - στην συγκεκριμένη εγκύκλιο - καθώς το αυτοκόλλητο θα δημιουργηθεί την εντύπωση ότι όσες επιχειρήσεις και καταστήματα δεν το διαθέτουν δεν επιτρέπουν και την πρόσβαση των εκπαιδευμένων σκύλων - οδηγών τυφλών ατόμων.

Στην επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου και ο γραμματέας Ιωάννης Μπασδέκης της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα» τονίζεται το πρόβλημα αλλά υπάρχουν και προτάσεις, ενώ υπενθυμίζεται στους αρμοδίους ότι η νομοθεσία έχει αλλάξει και αυτό είναι κάτι που τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζουν.

Συγκεκριμένα εξηγούν: «Με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (σχετ. 1) αναφορικά με την πρόσβαση και παραμονή σκύλων - βοηθείας, σκύλων - οδηγών τυφλών και των εκπαιδευομένων κουταβιών σε καταστήματα κι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (“που εμπίπτουν στην Υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π./οικ. 96967/ΦΕΚ 2718, τ.β., 8-10-2012”), και την ανάρτηση σχετικού σήματος σε αυτά τα καταστήματα, επιχειρείται η διαμόρφωση πεδίου επιλεκτικής πρόσβασης των σκύλων - οδηγών (και άλλων κατηγοριών σκύλων βοηθείας) και των χειριστών τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., σε σημείο που συνιστά ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των ανθρώπων με αναπηρία χειριστών σκύλων - οδηγών, παρά την εκ του αντιθέτου διαβεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (σχετ. 2).

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών “Λάρα”, η 1η Σχολή εκπαίδευσης σκύλων - οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας και που από το 2008 προσφέρει δωρεάν πιστοποιημένους σκύλους - οδηγούς σε ανθρώπους με ολική ή μερική απώλεια όρασης που κυκλοφορούν παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εδώ και χρόνια προωθεί τον θεσμό του σκύλου - οδηγού τυφλών.

Επιπλέον των ίδιων των εργαζόμενων σκύλων μας, που αποτελούν πρεσβευτές του έργου της Σχολής “Λάρα” καθώς έχουν εκπαιδευτεί και συνεκπαιδευτεί με τους χειριστές τους βάσει των υψηλότερων και αυστηρότερων στάνταρ εκπαίδευσης, η Σχολή “Λάρα” έχει πολλαπλές φορές προσκληθεί σε πλήθος σχολείων κι εκδηλώσεων προκειμένου να διαφωτίσει για την πολύτιμη εργασία - προσφορά του σκύλου - οδηγού, κι εμμέσως να περάσει το μήνυμα ότι η αναπηρία δεν θα πρέπει να στιγματίζεται κοινωνικά απομονώνοντας τους ΑμεΑ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θεμελιώδες μέσο για την διάχυση της ωφέλειας της προσφοράς αυτής αποτελεί η ήδη νομοθετημένη πρόνοια ότι η πρόσβαση στον πιστοποιημένο εργαζόμενο (ή υπό εκπαίδευση) και υγιή σκύλο - οδηγό και τον χειριστή του είναι ελεύθερη παντού χωρίς αστερίσκους, φίμωτρα ή ψιλά γράμματα (Άρθρο 16 Ν. 3868 ΦΕΚ Α 129/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 4238 ΦΕΚ Α 38/2014, το άρθρο 33 του Ν. 4238 ΦΕΚ Α 38/2014, και το άρθρο 46 του Ν. 4235 ΦΕΚ Α 32/2014).

Η Σχολή “Λάρα” μάλιστα, σε μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, διατηρεί μητρώο  με όλες τις πιστοποιημένες ομάδες σκύλων - οδηγών, με τους χειριστές τους να οφείλουν να επιδεικνύουν, εφόσον τους ζητηθεί, το σχετικό σήμα σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

Με την συγκεκριμένη λοιπόν εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (σχετ. 1) εισάγεται επιλεκτική πρόσβαση κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, οδηγώντας σε πολιτικές αποκλεισμού των επιχειρηματιών που δεν θα φέρουν το συγκεκριμένο σήμα. Μάλιστα υιοθετείται και η χρήση ενός – μεταξύ άλλων – άνευ ουσίας και ακαλαίσθητου σήματος, που αναφέρεται σε παλαιό κανονιστικό πλαίσιο του 2012, αγνοώντας δηλαδή πλήρως τις νεότερες εξελίξεις του Νόμου.

Σε αυτό παρουσιάζεται ο χειριστής του σκύλου – οδηγού «κομμένος στα δύο», προωθώντας εμμέσως το μήνυμα ότι η νομοθεσία προνοεί για τον σκύλο και όχι ως θα έπρεπε για την ομάδα χειριστή – σκύλου, δείγμα και αυτό της άγνοιας του θεσμού. Αναρωτιόμαστε δε εάν – σύμφωνα με την εφαρμοστικότητα που εισάγει η εγκύκλιος – ο τυφλός χειριστής θα πρέπει να «δει» το συγκεκριμένο σήμα ώστε μετέπειτα να προχωρήσει στην είσοδο του καταστήματος!

Αντί ατυχών πρωτοβουλιών που εισάγουν εμμέσως τον αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία (εν προκειμένω των χειριστών σκύλων – οδηγών), που αποτελεί μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς, θεωρούμε ότι θα ήταν ωφέλιμο το υπουργείο που προΐσταστε να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και παράλληλα να υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης των επιχειρηματιών με δραστηριότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν (ιδανικά να μηδενιστούν) οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου σε ομάδες σκύλων – οδηγών.

Τέλος σας παρακαλούμε, όταν οι υπηρεσίες του Υπουργείου επιθυμούν να σχεδιάσουν οποιαδήποτε πρόνοια για τους σκύλους – οδηγούς να έρχονται σε επαφή μαζί μας προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποφυγή πιθανών αστοχιών. Σας επισυνάπτουμε το γνωστό σε αρκετούς σήμα της πρωτοβουλίας της Σχολής “Λάρα”, με το οποίο ενημερώνονται όλοι πως: «Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών επιτρέπονται παντού».

Το συγκεκριμένο σήμα υπάρχει από το 2010 κι αναρτάται για ενημερωτικούς λόγους επάνω στα σαμάρια των σκύλων – οδηγών μας, στον προσβάσιμο ιστοχώρο μας, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Σχολής για ενημερωτικούς σκοπούς, αλλά όχι σε επιχειρήσεις δεδομένης της ύπαρξης του νόμου» καταλήγει η επιστολή.

tyfloiaftokolita-1 To επικαιροποιημένο αυτοκόλλητο της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα».

tyfloiaftokolita-2Το αυτοκόλλητο που προτείνει το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ακόμα και λανθασμένη νομοθεσία...

Διαβάστε επίσης:

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α. (βίντεο)

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.