Στηρίξτε μας

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

21 Νοεμβρίου 2013 08:17 | Τα καλά νέα
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη μόνοι οι θεραπευτικές επεμβάσεις επιτρέπονται

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότηση του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις, ώστε να επιτρέπεται ο ακρωτηριασμός της ουράς σε κάποιες φυλές σκυλιών. Το αίτημα αυτό κατέθεσαν, όπως διαβάζουμε στη σχετική εισήγηση, οι εκτροφείς κυνηγόσκυλων που ανήκουν στην Ομάδα 7, η οποία περιλαμβάνει τις ράτσες Kurzhaar, Drathhaaar, Visla και Weimaraner.

Στο αίτημα αυτό κατατέθηκε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – το οποίο με τη σειρά του προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – και ως δικαιολογία από τους εκτροφείς χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι ο ακρωτηριασμός του 1/3 της ουράς των συγκεκριμένων σκυλιών γίνεται τις 5 πρώτες μέρες της ζωή τους για λόγους προστασίας της υγείας τους και λόγω της ιδιομορφίας του ελλαδικού εδάφους!

Στην ατομική γνωμοδότηση ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 1992 χωρίς καμιά επιφύλαξη δεν επιτρέπει τις εξαιρέσεις, «Ως εκ τούτου το αίτημά για εξαίρεση από την κοπή ουρών θα αποτελούσε αφενός μεν παραβίαση υπερεθνικής Νομοθεσίας αλλά και αφετέρου κακοποίηση ζώων».

Αυτό άλλωστε είχαμε δημοσιεύσει και στο www.zoosos.gr τον Ιούνιο του 2012 απαντώντας στα ψεύδη της προέδρου του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) της Ιωάννα Γαλανού, που δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι αν και ο ακρωτηριασμός των ζώων συντροφιάς απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας εντούτοις εκτροφείς, ιδιώτες και κτηνίατροι συνεχίζουν κανονικά τις παράνομες και εξαιρετικά επικερδείς επεμβάσεις.

Σύμφωνα πάντα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών.

Κατ' εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά.

Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ' άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.

Διαβάστε και κατεβάστε τη σχετική απόφαση αλλά και το σκεπτικό της γνωμοδότησης πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!

Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία: Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς σκύλων ράτσας Ντόμπερμαν

Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!

Δηλώνει ότι θα ακρωτηριάζει σκυλιά ο γνωστός πρώην καλαθοσφαιριστής

Τσακώνονται για τα ακρωτηριασμένα ζώα κυνηγοί και Κ.Ο.Ε.

Διεθνής Έκθεση Μορφολογίας Σκύλων: «Φιλοζωία» πολυτελείας

Θα συμμετάσχουν και ακρωτηριασμένα ζώα στους αγώνες;

Όταν δεν έχεις επιχειρήματα σε ενοχλούν οι στειρώσεις…

Παρ’ το για τη φάτσα όχι για τη ράτσα!

Οι φιλόζωοι «πολυτελείας» ήθελαν να διαφημίσουν και τα ζώα που ακρωτηριάζουν

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Μαρια

    ΑΡΙΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!!!!!!!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΕ ΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΖΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.

    ΝΑ ΔΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑ ΕΦΕΥΡΟΥΝ ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ...ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΑΛΛΑ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2012...ΤΡΙΧΕΣ...

    ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ: ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΜΕ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΟ"

    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ .... ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ... ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ... ΟΥΣΤ...

  2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΑ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

    Εξαιρετική απόφαση!!Ο ακρωτηριασμός αποτελεί μια ΑΜΙΓΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ,η οποία a priori έχει θεραπευτική και/ή παρηγορητική σκοπιμότητα.Και έτσι οφείλει να παραμείνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.