Στηρίξτε μας

Άλλο ένα τσακάλι νεκρό στη Σάμο

2 Ιουλίου 2017 17:06 | Καταγγελίες
Άλλο ένα τσακάλι νεκρό στη Σάμο

Στον δρόμο για Πυθαγόρειο μετά την πινακίδα για Ψιλή Άμμο κάτοικος της Σάμου εντόπισε στις 30 Ιουνίου νεκρό το τσακάλι, που βλέπετε, νεκρό προφανώς χτυπημένο από αυτοκίνητο και ενημέρωσε το www.zoosos.gr.

Ένας θησαυρός της Σάμου: Το «χρυσό» Τσακάλι

Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας, το ευρωπαϊκό «χρυσό» τσακάλι. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Σάμου, καθώς κοσμεί με την παρουσία του το νησί για χιλιάδες χρόνια. Το «χρυσό» τσακάλι μαζί με την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της Σάμου προσφέρουν ένα διαφορετικό συγκριτικό πλεονέκτημα, και ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, σύμφωνα με την Αναστασία Μήλιου διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, του φορέα που διεξήγαγε έρευνα το2012 γι’ αυτό το σπάνιο είδος.

Οι μικροί και διάσπαρτοι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του «χρυσού» τσακαλιού συναντώνται κυρίως στις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, στο ύψος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αν και αρχικά το είδος ήταν αρκετά διαδεδομένο στην ελληνική επικράτεια, το τσακάλι σημείωσε μια κατακόρυφη πληθυσμιακή πτώση στην Ελλάδα (μέχρι και 90%) τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Η Σάμος είναι το μοναδικό ελληνικό νησί στο οποίο ακόμα συναντάται.

Το είδος πλέον έχει χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενο» βάσει του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων και είναι με διαφορά το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας. Οι ακριβείς λόγοι της εξαφάνισης του δεν είναι γνωστοί.

Παρόλα αυτά, το «χρυσό» τσακάλι έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στο παρελθόν καθώς θεωρείτο, εσφαλμένα, πληγή για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, απειλή για τον άνθρωπο, τα οικόσιτα ή ακόμα και φορέας διάφορων νόσων.

Τα τελευταία χρόνια δε, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εσκεμμένης θανάτωσης τσακαλιών από ασυνείδητους κυνηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα. Αυτό το φαινόμενο εκδηλώθηκε λόγω της ανταγωνιστικής σχέσης που άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ τους, καθώς τόσο οι κυνηγοί, όσο και τα τσακάλια στοχεύουν στα ίδια θηράματα.

Πολλά τσακάλια συνεχίζουν και σκοτώνονται ακούσια ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου. Επίσης, τα τελευταία 25 - 30 χρόνια, το χρυσό τσακάλι συνεχίζει και απειλείται στην Ελλάδα λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, της αστικοποίησης και των πυρκαγιών που ξεσπάνε στα δάση.

Ιδιαίτερα στη Σάμο, έρευνα του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ έδειξε, ότι οι περισσότερες ομάδες τσακαλιών ζουν κοντά στα χωράφια και σε απόσταση μικρότερη από 2 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές. Τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίζουν ψηλά επίπεδα θνησιμότητας λόγω ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους ή λόγω μολύνσεων, που μεταδίδονται από αδέσποτα σκυλιά. Ωστόσο, τα «χρυσά» τσακάλια συνιστούν μία πολύ σημαντική παρουσία στο νησί, διότι κατέχουν λειτουργική θέση στην αλυσίδα του οικοσυστήματος με το να ελέγχουν πληθυσμούς, όπως τα τρωκτικά.

Η αναπαραγωγή ενός τρωκτικού αυξάνεται ετησίως με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να φτάσει, με την απουσία θηρευτή (όπως το τσακάλι) τα 22.000 άτομα! Η εξαφάνιση τους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε άλλα ζώα στο νησί, όπως επίσης και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αφού η απουσία του τσακαλιού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του αριθμού των τρωκτικών.

Επομένως, έμμεσα αλλά με πολύ ουσιαστικό τρόπο, το τσακάλι συμβάλλει στη διατήρηση της βλάστησης και των καλλιεργειών του νησιού. Σήμερα, οι επιθέσεις των τσακαλιών σε εκτρεφόμενα ζώα είναι ελάχιστη και η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας (κρατώντας τα αμνοερίφια σε προστατευόμενους χώρους) αρκεί για να αποφευχθούν τυχόν απώλειες.

Το 2010, σε έρευνα της χερσαίας ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός του τσακαλιού στην Σάμο, αριθμεί περίπου 46 ομάδες, στα νότια, ανατολικά και δυτικά του νησιού, σε υψόμετρο κάτω των 430 μέτρων.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2011 από ερευνητές του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, εντοπίστηκαν λιγότερες ομάδες από το 2010, γεγονός που ίσως οφείλεται σε μετατοπίσεις αγελών στα βόρεια του νησιού.

Μετά τη δύση του ήλιου, μια μαγνητοφωνημένη κραυγή τσακαλιού μεταδίδεται μέσω μεγαφώνου σε προκαθορισμένη τοποθεσία. Τα τσακάλια της περιοχής ανταποδίδουν σε απάντηση της μαγνητοφωνημένης κραυγής και οι ερευνητές του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ καταγράφουν την κατεύθυνση και την απόσταση του σημείου της εκπομπής των κραυγών.

Το «χρυσό» τσακάλι, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αγαπητό ζώο, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, καθώς η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται ο πληθυσμός τους.

Η προσέλκυση επιστημονικού τουρισμού και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την σπάνια πανίδα της Σάμου μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της φυσικής κληρονομιάς του νησιού

Λυγερό, με μακριά πόδια, μια κομψή μουσούδα και μια κοντή ουρά, το τσακάλι είναι κοντινός συγγενής του γκρι λύκου. Παρόλα αυτά, εκτός του ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, δεν είναι μεγαλύτερο από ένα μεσαίου μεγέθους σκύλο.

Το χρώμα του μπορεί να είναι κόκκινο, ασημί ή καφέ με χρυσό. Είναι δυνητικά παμφάγο καθώς τρώει τρωκτικά, έντομα, νεκρή σάρκα και φρούτα. Το τσακάλι βρίσκεται κυρίως σε καλλιεργήσιμες περιοχές όπως σε ελαιώνες, αμπέλια και σε πεδινά υγρά εδάφη, μέρη δηλαδή κατάλληλα για κρυψώνες και εύρεση τροφής.

Δράση προστασίας

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ έχει ξεκινήσει από το 2010 προσπάθειες για την προστασία του «χρυσού» τσακαλιού. Το ερευνητικό πλάνο περιλαμβάνει την πληθυσμιακή καταγραφή των τσακαλιών και την περιοδική βιολογική χαρτογράφηση του νησιού προκειμένου να παρακολουθούμε, και να αξιολογήσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να θέσουμε σε ισχύ προστατευτικά μέτρα, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε μελλοντική απώλεια πληθυσμού.

Το «χρυσό» τσακάλι αν και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο και ευέλικτο είδος, εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αν έχετε κάποια πληροφορία σχετικά με την τοποθεσία των «χρυσών» τσακαλιών στο νησί και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία επικοινωνήσετε με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο τηλέφωνο 2273037533 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Στην περίπτωση που εντοπίσετε τραυματισμένο ή νεκρό ζώο επικοινωνήστε άμεσα στο 6974744949.

Διαβάστε επίσης:

Σάμος: Τσακάλι νεκρό σε τροχαίο

Ένας θησαυρός της Σάμου: Το «χρυσό» Τσακάλι

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Ίσως η γνωστή φώκια «Αργυρώ» είναι αυτή που βρέθηκε δολοφονημένη με καραμπίνα στην Σάμο

Σάμος: Κλείνει οριστικά μετά από 13 χρόνια λειτουργίας το καταφύγιο Animal Care Samos

Σάμος: Του εκτέλεσαν τον σκύλο

Σάμος: Συνελήφθη γιατί δηλητηρίασε τις γάτες 

Καταδικάστηκε για την δηλητηρίαση τριών γατιών στο Βαθύ της Σάμου

Έκκληση για τη σίτιση 130 σκυλιών στη Σάμο κάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Απελευθέρωσαν 88 άγρια ωδικά πτηνά που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα στη Σάμο

Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε

Σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα και ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκαν στη Σάμο

Πέθανε η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε απορρίμματα να έχει φάει κομμάτια πλαστικού στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

Προσπαθούν να σώσουν το δελφίνι που κινδυνεύει από τον πλαστικό δακτύλιο

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Αργυρώ: Η φώκια της Σάμου που απολαμβάνει την ξάπλα ακόμα και στην άσφαλτο!

Η φώκια Αργυρώ συνεχίζει τις διακοπές της…

Η φώκια Αργυρώ επιλέγει την ξαπλώστρα με την πετσέτα!

Η φώκια Αργυρώ στη Σάμο συνεχίζει τις διακοπές! (Βίντεο)

Οι τουρίστες «πνίγουν» με τα χάδια τους την Αργυρώ. Αν η φώκια τους επιτεθεί ποιος θα φταίει;

Γάλλος απείλησε με εξόντωση την φώκια που λιαζόταν σε ξαπλώστρα σε παραλία της Σάμου

Κοκκάρι Σάμου: Βρίσκουν την φώκια Αργυρώ στην αυλή τους!

Η φώκια, Αργυρώ, ξεκουράζεται στο πλακόστρωτο στο Κοκκάρι της Σάμου

Μια ξεχωριστή φώκια λιάζεται σε παραλία της Σάμου

Σάμος: Οι μικροί μαθητές με σεβασμό παρατήρησαν την φώκια Αργυρώ

 

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μαρινα

    Πιστεύω πώς η μεγαλη πυρκαγια που ξεκινησε απο τους Μυτιλινιους και εκαψε ολο το βουνο πανω απο το μεσοκαμπο συνεβαλλε στη μετακινηση των τσακαλιων χαμηλοτερα για αναζητηση τροφης. Ερχομαι δυο φορες το χρονο στο νησι και μενω κοντα στο βουνο δυο μηνες το χειμωνα και δυο το καλοκαιρι . Τα ακουω οταν περνανε . Φετος τα περασματα τους ηταν πολυ λιγοτερα . Επισης ηταν η πρωτη φορα που ειδα τοσα ποντικια στη ζωη μου . Το βραδυ περναγανε ακομα και μεσα απο την αυλη. Εφαγαν ολα τα ροδια ακομα αγουρα φυσικα γιατι ηταν Αυγουστος .Του γειτονα του εφαγαν ακομα και τα λαστιχα ποτισματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.