Ροδιανή Κοζάνης: Έκκληση για παράλυτο σκύλο που σέρνεται παρατημένος (βίντεο)
Τα βίντεο και τη φωτογραφία που βλέπετε δημοσίευσε σήμερα στο facebook η Μαρία Θαλαλαίου ζητώντας βοήθεια για τον σκύλο ο οποίος εντοπίστηκε να κάθεται μέσα…
Μια μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου. Κάτοικοι ενημέρωσαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και η επιστημονική ομάδα που πήγε επιτόπου προχώρησε σε νεκροψία του θηλαστικού. Το αρσενικό ζώο μήκους ενάμιση μέτρου δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και από ομάδα βιολόγων του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» δεν διαπιστώθηκε κάποια παθολογική ασθένεια που να δικαιολογεί τον θάνατό της, ενώ εξακριβώθηκε ότι λίγες ώρες πριν πεθάνει είχε τραφεί κανονικά.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και με άλλα ευρήματα, που προέκυψαν από τη νεκροψία, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφείλεται στο ωστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από στοχευμένη έκρηξη δυναμίτη, μια συνηθισμένη παράνομη και άκρως επικίνδυνη μέθοδος αλιείας. Tο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» εκτός από τη μήνυση κατ' αγνώστου που θα καταθέσει, πραγματοποιεί ήδη έρευνα ώστε να συμβάλλει στον εντοπισμό του υπεύθυνου για τη θανάτωση της φώκιας και στην απόδοση ευθυνών για το συμβάν.
Η Αναστασία Μήλιου διευθύντρια Έρευνας του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» εξηγεί: «Είναι γεγονός ότι, παρά τις διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία με τα οποία η χώρα μας δεσμεύεται για την προστασία αυτού του σπάνιου είδους, δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για το μείζον αυτό πρόβλημα:
Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στις ελληνικές θάλασσες ένας άτυπος “πόλεμος” επιβίωσης μεταξύ αλιέων και θαλάσσιων θηλαστικών, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν αναπόφευκτο ανταγωνισμό, για τα ελάχιστα ψάρια που έχουν απομείνει. Αυτό έχει προκαλέσει την αύξηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσά τους, με ολοένα και συχνότερες ζημιές να προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τις φώκιες και τα δελφίνια, τα οποία “κλέβουν” τα αλιεύματα από τους ψαράδες, προκειμένου να επιβιώσουν.
Έτσι αν και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα έδιναν ένα τέλος σε αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό, αντί αυτού αφήνουμε αβοήθητους τους ψαράδες, να καλύπτουν με δικά τους έξοδα το πραγματικό κόστος προστασίας των απειλούμενων ειδών. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά το κόστος που έχουν αυτές οι ζημιές για τους παράκτιους αλιείς, στις ελληνικές θάλασσες επιβιώνει ακόμα ο σημαντικότερος εναπομείναν πληθυσμός μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως.
Συνεπώς, οι όποιες εσκεμμένες θανατώσεις μεσογειακής φώκιας, όπως η τελευταία, προκαλούνται από μία μειοψηφία ψαράδων και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του κλάδου. Αντίθετα, στην πλειονότητά τους οι ψαράδες δείχνουν έμπρακτη προσπάθεια συνύπαρξης με τα θαλάσσια θηλαστικά, περιμένοντας ότι η πολιτεία θα αναλάβει κάποτε τις πραγματικές της υποχρεώσεις απέναντι τόσο στα θαλάσσια θηλαστικά, όσο και στους ίδιους τους ψαράδες.
Το πρόσφατο περιστατικό εσκεμμένης θανάτωσης της μεσογειακής φώκιας θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφορμή, ώστε οι ίδιοι οι ψαράδες να απομονώσουν όλους όσοι, με τις παράνομες ενέργειές τους, δυσφημούν στο ευρύ κοινό το σύνολο των αλιέων και συντελούν στην εξαφάνιση των σπάνιων ειδών από τις ελληνικές θάλασσες.
Για όσους είναι πιθανό να ανησυχήσουν, ενημερώνουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αφορά τη γνωστή μεσογειακή φώκια, την οποία οι ψαράδες της Σάμου αποκαλούν “Αργυρώ”. Η εν λόγω φώκια βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού και είναι υπό την επιτήρηση και την προστασία των επιστημόνων του Αρχιπελάγους και μεγάλου αριθμού ντόπιων εθελοντών κατά τους τελευταίους επτά μήνες» καταλήγει η κα Μήλιου.
Διαβάστε επίσης:
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για όλες αυτές τις καταστροφές & πρέπει να πληρώσει.
"ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι",δεν πάει άλλο!