Στηρίξτε μας

Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

11 Ιουνίου 2015 10:06 | Καταγγελίες
Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

Από κατάποση πλαστικού πετονιάς και διχτυού πέθανε τελικά το ρινοδέλφινο που εντοπίστηκε νεκρό στις 10 Ιουνίου ανοιχτά στη νότια πλευρά της Σάμου από την Ομάδα Κητολογικής Έρευνας του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.

Δίπλα στο νεκρό δελφίνι βρισκόταν ένα άλλο ενήλικο ρινοδέλφινο, το οποίο έκανε κύκλους γύρω του προσπαθώντας να το προστατέψει από τους θηρευτές. «Αυτό μας προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε μια τέτοια συμπεριφορά» επισημαίνει στην ανακοίνωση του το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Τελικά το νεκρό δελφίνι μεταφέρθηκε στη βάση του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ όπου και διενεργήθηκε η απαραίτητη νεκροψία. Στον οισοφάγο του δελφινιού βρέθηκαν κομμάτια διχτυού και υπολείμματα πλαστικού τα οποία του προκάλεσαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα να του είναι αδύνατο να τραφεί και να προκληθεί τελικά ο θάνατός του.

DelfiniNekroSamos2015 (2)Mη αναστρέψιμη η καταστροφή που προκαλούμε σε φυσικούς μας πόρους και βιοποικιλότητα

«Το  περιστατικό αυτό  έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες νεκροψίες σπάνιων άγριων ζώων  που πραγματοποιούμε ετησίως, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας σχετικά με την υποβάθμιση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αφενός παρατηρούμε τη δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, που οδηγεί σε πρόβλημα επιβίωσης τόσο θαλάσσια θηλαστικά, όσο και στους ψαράδες που εξαρτώνται από τα ίδια αλιεύματα. Αυτό επηρεάζει και τους υπόλοιπους πολίτες οι οποίοι ολοένα και συχνότερα, ακόμα και στα νησιά, προμηθεύονται αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα ψάρια.

Παράλληλα, τα πλαστικά κατακλύζουν τις θάλασσές μας, είτε ως ορατά απορρίμματα, είτε ως μικρά θραύσματα και αόρατες ίνες, με πολυάριθμες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα σπάνια είδη που ζουν σε αυτές, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτός ο ευρύς διασκορπισμός των πλαστικών οφείλεται στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων που παρατηρείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

DelfiniNekroSamos2015 (3)Υπολείμματα πλαστικού που εντοπίστηκαν στον οισοφάγο του άτυχου ρινοδέλφινου

Εμείς στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, έχοντας αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά εκβρασμού θαλάσσιων θηλαστικών, και περισσότερα από δέκα κατά τον τελευταίο μήνα, σοκαριζόμαστε αντιμετωπίζοντας τέτοιες εικόνες. Δυστυχώς ένα αντίστοιχο περιστατικό θανάτωσης μεγάλης ηλικίας ρινοδέλφινου από κατάποση πλαστικού, αντιμετωπίσαμε στην ίδια περιοχή μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ευνόητο είναι ότι αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό του πραγματικού αριθμού θαλάσσιων θηλαστικών που θανατώνονται από την κατάποση πλαστικού, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται.

Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε το πώς καταφέραμε  μέσα σε τρεις γενιές να προκαλέσουμε καταστροφή που αντίστοιχη  δεν έχει προκληθεί μέσα σε χιλιάδες χρόνια.

Δεν μπορούμε με δικαιολογία  την οικονομική κρίση να ανεχόμαστε την καταστροφή των φυσικών μας πόρων. Η κρίση αυτή όπως και τόσες άλλες που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη ιστορία μας, θα ξεπεραστεί, αργά ή γρήγορα. Η καταστροφή όμως που προκαλούμε στους φυσικούς μας πόρους και βιοποικιλότητα είναι  μη αναστρέψιμη, και θα αποτελέσει μία βαριά κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας λοιπόν κάνουμε μία έκκληση στους σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας, να αναλογιστούν το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε καθημερινά και να δράσουν ενάντια σε αυτό, αντίθετα με την φιλολογική “οικολογία του καναπέ” που άνθισε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η οποία τελικά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος» καταλήγει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Διαβάστε επίσης:

Το δελφίνι «συνοδεύει» τους πρόσφυγες σ’ αυτό το ταξίδι σωτηρίας…

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο

Από δυναμίτιδα πέθαναν τα δελφίνια στη Χίο;

Νεκρή φώκια στην Πάρο

Δυναμίτης σκότωσε τη φώκια που εκβράστηκε στην Πάρο

Το Λιμεναρχείο Νάξου καλύπτει τους παράνομους αλιείς που χρησιμοποιούν δυναμίτη!

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.