Στηρίξτε μας

Θα απαντήσει ο νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δεν εφαρμόζεται σήμανση και καταγραφή ιπποειδών;

16 Φεβρουαρίου 2022 21:10 | Επικαιρότητα
Θα απαντήσει ο νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δεν εφαρμόζεται σήμανση και καταγραφή ιπποειδών;

Τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ρωτάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση αναφορικά με την καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι καθημερινά άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια και πόνυ εντοπίζονται πεταμένα, εξαθλιωμένα, δεμένα να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, άρρωστα, παρατημένα οπουδήποτε και σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουν οι αρχές τους ιδιοκτήτες που τα πέταξαν για να ξεφορτωθούν το κόστος περίθαλψης, σίτισης, καθώς όλα αυτά τα πλάσματα δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση, δηλαδή ταυτότητα ιδιοκτησίας.

Ο σύλλογος «Ιππόθεσις» μέσω της πλατφόρμας https://vouliwatch.gr/ απευθύνει το εξής ερώτημα στον υπουργό:

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών στην χώρα μας δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί. Η προηγούμενη Ενωσιακή Νομοθεσία 504/2008 δεν ενσωματώθηκε ποτέ ενώ ο μεταγενέστερος Κανονισμός 2015/262, ο οποίος ενσωματώθηκε μετά από την καταγγελία μας CHAP(2019)01176 και την αναφορά 1076/2019 στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, έναν χρόνο μετά την ενσωμάτωση του με την ΚΥΑ 311/62043 στις 9/3/2021 η ιχνηλασιμότητα των ιπποειδών παραμένει σε εκκρεμότητα αφού δεν είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043, Άρθρο 28,Έναρξη ισχύος, Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η έναρξη εφαρμογής της παρούσας θα ορισθεί με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατ’ εξουσιοδότηση των οικείων νομοθετικών διατάξεων, μετά το πέρας των διαδικασιών έκδοσης των εντύπων διαβατηρίων.

Με την δικαιολογία του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιουνίου 2021 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής των κανονισμών (ΕΕ) 2016/429, (ΕΕ) 2016/1012 και (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ταυτοποίηση και την καταχώριση των ιπποειδών και τη θέσπιση υποδειγμάτων εγγράφων ταυτοποίησης για τα εν λόγω ζώα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σας για δικούς τους λόγους αναβάλουν την ισχύ της ταυτοποίησης των ιπποειδών μέσω της μη έκδοσης των εντύπων διαβατηρίων.

Πάντα υπάρχει κάτι που δυσχεραίνει τις υπηρεσίες του υπουργείου σας ιδιαίτερα όταν αφορά την προστασία των ζώων.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ στην έκδοση των εντύπων διαβατηρίων ιπποειδών ώστε να είναι σε ισχύ η ΚΥΑ 311/62043/9.3.2021 και να λειτουργήσει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών.

Η καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για την μεταφορά και μετακίνηση όπως ορίζει ο ΕΚ 1/2005 που έχει ενσωματωθεί με την ΚΥΑ Αριθμ.: 314754 18/9/2009, θα μπορέσει να γίνει η καταγραφή όλων των κοινωνιών εκτροφής των ιπποειδών, θα καταγράφονται τα αθλητικά άλογα μετά την απομάκρυνση τους από την ενεργό δράση, τα ιπποειδή θεραπείας και κυρίως τα ιπποειδή εργασίας.

Με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχόμενου του ΥΠΑΑΤ : 3 8 0 0 / 1 3 9 5 3 1 από τις 13.12.2016 δηλώνεται ότι: «Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα δημοσιευτεί η απόφαση καθορισμού των συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού 2015/262, οπότε θα είναι εφικτό να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι εν λόγω κανονιστικές διατάξεις»

Σε προφορική επικοινωνία μετά την ενσωμάτωση του 2015/262 μας έδωσαν ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ταυτοποίησης των ιπποειδών την 31η Δεκεμβρίου 2021, ύστερα την 15η Φεβρουαρίου 2022 και ύστερα σταματήσαμε να ρωτάμε κάτι που κάνουμε από το 2016 και απευθυνόμαστε σε εσάς.

Χωρίς ιχνηλασιμότητα δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ιπποειδή στην Ελλάδα.».

Καθημερινά τα ιπποειδή βασανίζονται μέχρι θανάτου...

Η κακοποίηση και των ιπποειδών στην Ελλάδα – παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας – είναι καθημερινό φαινόμενο και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν στις αρχές το δράμα των ζώων ή παλεύουν να σώσουν πλάσματα που υποφέρουν.

Μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ μας θα δείτε τι συμβαίνει στα ΑΛΟΓΑ, στα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και στα ΜΟΥΛΑΡΙΑ, στα ΠΟΝΥ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης Αναιμία Ιπποειδών, μια ανίατη ασθένεια που αφήνει αδιάφορο το ελληνικό κράτος

Υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα – Νόμος του κράτους ο Κοινοτικός Κανονισμός

Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.