Στηρίξτε μας

Υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα – Νόμος του κράτους ο Κοινοτικός Κανονισμός

9 Μαρτίου 2021 22:32 | Επικαιρότητα
Υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα – Νόμος του κράτους ο Κοινοτικός Κανονισμός

Με πολυτετή καθυστέρηση η Ελλάδα τελικά ενσωματώνει τον Κοινοτικό Κανονισμό 2015/262 καθώς από στις 9 Μαρτίου δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. η Κοινή Υπουργική Απόφαση 311/62043/9-3-2021 η οποία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρθρο 13, 17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν. Έτσι μετά από πολυετή συστηματική πίεση φιλοζωικών φορέων γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη θανάτωση αυτών των πλασμάτων, που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις οδηγίες 90/427/ΕΟΚ και 2009/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», που διεκδίκησε με κάθε δυνατό τρόπο, την ενσωμάτωση του κανονισμού για το καλό των ζώων, γι’ αυτήν την θετική εξέλιξη επισημαίνει τα εξής:

«Eκδόθηκε η ΚΥΑ με Αριθμ. 311/62043/9-3-2021 αναφορικά με τον Καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής «για τη θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις οδηγίες 90/427/ΕΟΚ και 2009/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών).

Μετά την απαγόρευση σφαγής των ιπποειδών στην Ελλάδα, με τον Ν 4711/2020 κατόπιν εισήγησης της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ), μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ιπποειδών, αποτελεί η ενσωμάτωση του Κοινοτικού Κανονισμού 2015/262 που αφορά την καταγραφή και αναγνώριση τους όπως ανακοίνωσε στις 27.11.2020 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης. Η σχετική υπουργική απόφαση καθυστέρησε λόγω ανασχηματισμού αλλά και πολλών άλλων εμποδίων και σύμφωνα με το ΔΤ του ΥΠΑΑΤ υπεγράφη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Σήμερα εκδόθηκε η ΚΥΑ με αριθμό 311/62043/9.3.2021 σχετικά με τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμούς (ΕΕ) 2015/262 για την καταγραφή και αναγνώριση ιπποειδών.

Δυστυχώς η όλη διαδικασία έκδοσης του ΦΕΚ καθυστέρησε εσκεμμένα γιατί στις 21 Απριλίου 2021 ψηφίζεται στην ΕΕ Η αναβάθμιση του κανονισμού για τα διαβατήρια των ιπποειδών.

Για να μην επιτρέψουμε αυτή την καθυστέρηση ή ακύρωση της έκδοσης της νομοθεσίας στείλαμε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία κοινοποιήσαμε στους δημοσιογράφους ενώ παράλληλα ενημερώναμε με email όσους περισσότερους μπορούσαμε πιέζοντας μέσα από τις αναρτήσεις στους λογαριασμούς που διαθέτουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από λίγες ημέρες επικοινώνησε με το σωματείο μας η κα Μαίη Ζαννή, Ειδική Σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού στην οποία εξηγήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Μετά από περίπου μία ώρα μας ενημέρωσαν από το ΥΠΑΑΤ πως η ΚΥΑ που υπεγράφη στις 27.11.2020 και 25.1.2021 θα προωθηθεί την επομένη 3.3.2021 στο Εθνικό Τυπογραφείο ώστε μόλις εκτυπωθεί να ισχύει η ενσωμάτωση του Κοινοτικού Κανονισμού.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Μαίη Ζαννή γιατί η συμβολή της ήταν καθοριστική στο να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστούμε τους νομικούς μας συμβούλους στην Ελλάδα κ. Γεώργιο Νικόπουλο, κα Μικαέλα Λυμπεροπούλου και ιδιαίτερα τον κ. Νικόπουλο για τους άψογους χειρισμούς του κατά την διάρκεια κατάθεσης και έρευνας που αφορούν την γραπτή μας καταγγελία και αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον κ. Andrea Erler νομικό στις Βρυξέλλες από το Animal Welfare Intergroup καθώς και τις οργανώσεις στις οποίες είμαστε μέλη που μας καθοδήγησαν σε όλη την διαδικασία την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και το Eurogroup for Animals.».

Διαβάστε επίσης:

Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.