Στηρίξτε μας

Οι κτηνίατροι πρέπει να καταλάβουν: «Ο εθελοντισμός δεν είναι εργολαβία»

31 Ιουλίου 2012 14:57 | Επικαιρότητα
Οι κτηνίατροι πρέπει να καταλάβουν: «Ο εθελοντισμός δεν είναι εργολαβία»

Στο Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στον Δήμο Χανίων απευθύνουν επιστολές οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού) με αφορμή τη διαμάχη, που έχει ξεσπάσει στα Χανιά σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας με επιστήμονες εθελοντές από το εξωτερικό, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στις στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

Στην σχετική επιστολή, που εστάλη στην εφημερίδα στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», και κοινοποιήθηκε στα Μ.Μ.Ε., τονίζεται η αναγκαιότητα, να επικρατήσει σύμπνοια και ομοψυχία, αφού οι ανάγκες για τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού των αδέσποτων είναι ουσιαστικά τεράστιες.

Και στο www.zoosos.gr έχουμε τονίσει, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια, να αρνούμαστε βοήθεια από το εξωτερικό και φυσικά είναι απαράδεκτο οι κτηνίατροι να συμπεριφέρονται ως κλίκα, ως καρτέλ, εκβιάζοντας, απειλώντας, υφαρπάζοντας την υπογραφή συναδέλφους τους για να πετύχουν τον σκοπό τους, σε βάρος της ίδιας της ζωής των ζώων και εις βάρος της τσέπης των ιδιωτών εθελοντών φιλόζωων.

Φυσικά στην κοινή επιστολή των ομοσπονδιών και των συλλόγων την οποία συνυπογράφει και η καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Ρεγγίνα Αργυράκη, ως συντονίστρια της Διεπιστημονικής Επιτροπής της Π.Φ.Π.Ο. γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη, που κάναμε στο www.zoosos.gr την περασμένη εβδομάδα.

Αφού αποδείξαμε τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το Παράρτημα Κρήτης του Π.Κ.Σ., καθώς χρησιμοποίησε σε επιστολή κατά του Δήμου Χανίων την υπογραφή του κτηνιάτρου, Γιώργου Μουσουράκη (που είναι αντιπρόεδρος του παραρτήματος αλλά και εκπρόσωπος των κτηνιάτρων των Χανίων σε αυτό), χωρίς να τον έχουν ρωτήσει.

Ολόκληρη η επιστολή

«Με θλίψη, απορία και απογοήτευση διαβάσαμε πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, που αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από δύο εκλεγμένα μέλη του Παγκρήτιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την επίθεση εκ μέρους των κτηνιάτρων κατά του Δήμου Χανίων και Φιλοζωικών Συλλόγων, με κατηγορίες ανυπόστατες για κρυφές συμβάσεις με Δανούς ή άλλης εθνικότητας κτηνιάτρους και για ανύπαρκτα χρηματικά κονδύλια που αγγίζουν την σφαίρα του παράλογου και της συκοφάντησης.

Μας προβληματίζει ο χρόνος, που γίνεται αυτή η επίθεση, δηλαδή την στιγμή, που για πρώτη φορά ο Δήμος Χανίων έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, και έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για τα αδέσποτα της πόλης μας.

Για μας, που τα προβλήματα των ζώων δεν έχουν κομματικό χρώμα, δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα του Δήμου.
Αποδοκιμάζουμε όσους αδρανούν, όπως σφόδρα το πράξαμε στο παρελθόν και επικροτούμε όσους ενδιαφέρονται, όπως σε αυτή εδώ την φάση λειτουργίας του το κάνει ο Δήμος Χανίων.

Ο σύλλογός μας σέβεται, εκτιμά και συνεργάζεται με τους περισσότερους των ντόπιων κτηνιάτρων. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι ελάχιστοι έχουν χάσει το μέτρο και τον έλεγχο της λογικής και βάλουν κατά παντός.

Επί της ουσίας του θέματος και σύμφωνα με την θέση της Ομοσπονδίας μας, των άλλων Ομοσπονδιών της Χώρας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκατοντάδων φιλοζωικών συλλόγων της Επικράτειας και εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών η κατάσταση έχει ως εξής.

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο υπερπληθυσμό αδέσποτων ζώων σαν αποτέλεσμα της ελλειμματικής ελληνικής φιλοζωικής κουλτούρας, και της απαράδεκτης αδράνειας της Πολιτείας για πάρα πολλά χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων χρειάζεται η σύμπραξη της Πολιτείας κυρίως και πάνω από όλα, των Ελλήνων και Ευρωπαίων εθελοντών Κτηνιάτρων και των Φιλοζωικών Συλλόγων.

Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα και όρια, δεν υπακούει σε οικονομικά συμφέροντα, είναι ουμανιστικός, είναι παγκόσμιος και δρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου για παράδειγμα, που τιμούν την χώρα μας πηγαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη, δεν αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αρνητισμό και επίθεση στις χώρες, όπου πηγαίνουν. Το αντίθετο, γίνονται παντού καλοδεχούμενοι γιατί αυτή είναι η μεγάλη αξία του εθελοντισμού.

Γιατί λοιπόν να ενοχλεί το γεγονός, ότι ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι θέλουν, να έλθουν στην χώρα μας και να προσφέρουν δωρεάν και σύμφωνα με την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία τις υπηρεσίες τους στα αδέσποτα;

Είναι δε τα μέγιστα ενθαρρυντικό το ότι ο Δήμος Χανίων αποφάσισε, εφαρμόζοντας αυτή την νομοθεσία να ζητήσει και την αρωγή των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων μαζί με αυτή των Ελλήνων.

Στον νομό μας έχουμε πάνω από 6.000 αδέσποτα ζώα και στον μητροπολιτικό δήμο Χανίων πάνω από 4.000 γάτες και σκύλους και θεωρούμε, ότι έχουμε όλοι μας υποχρέωση, Έλληνες εθελοντές κτηνίατροι, Ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι, Πολιτεία και Φιλοζωικοί Σύλλογοι να συνεργαστούμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί ο τεράστιος υπερπληθυσμός.

Οι εθελοντές Έλληνες κτηνίατροι μπορούν να στειρώσουν ένα ικανό αριθμό αδέσποτων και σύμφωνα με συνομιλίες μας μαζί τους, φθάνουν στα 300 (;) περίπου ζώα τον χρόνο.

Τα υπόλοιπα χιλιάδες αδέσποτα, γιατί να μην στειρωθούν δωρεάν – έξοδα μετακίνησής και διαμονής τους επίσης δωρεάν για τον Δήμο – από ευρωπαίους εθελοντές;

Αν μέχρι και πρόσφατα ο Δήμος Χανίων είχε αδρανήσει – όπως αναφέρει η ανακοίνωσή των κτηνιάτρων – σχετικά με την προσφορά τους για δωρεάν στειρώσεις, οφείλει να την κάνει άμεσα αποδεκτή.

Πλέον των άλλων αποφάσεών του, ο Δήμος Χανίων έχει εγκρίνει συνολικά το ποσό των 40.000 ευρώ για στειρώσεις, τραυματισμούς, εμβολιασμούς, σίτιση κ.λπ. των αδέσποτων ζώων, απευθύνεται στους Χανιώτες κτηνιάτρους και ζητά την συμβολή τους.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου, επικαλούμενοι ασάφειες του προγράμματος, οι οποίες όμως μπορούν να υποστούν επεξεργασία, χωρίς αφορισμούς όμως που μας εντείνουν την αίσθηση της επίθεσης κατά Φιλοζωικών Συλλόγων, ή στην κυριολεξία κολυμπάνε στα βαθειά νερά νοοτροπιών μεσαιωνικής φύσεως, που έρχονται σε αντίθεση με διάφορα συμφέροντα, που ρισκάρουν κάθε μέρα την ζωή τους.

Συμφωνούν οι κτηνίατροι της πόλης μας με την επίθεση αυτή κατά Φιλοζωικών Σωματείων, όπως προκύπτει μέσα από το την ανακοίνωσή του συνδικαλιστικού τους οργάνου;

Θα κλείσουμε όμως με κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Διαβάσαμε στον ιστότοπο zoοsos.gr, που αν αληθεύει, και δεν έχουμε καμία αμφιβολία περί τούτου, αφού προέρχεται από τα χείλη του αρμόδιου Αντιδημάρχου, ένα δεδομένο πράγματι απίστευτο.

Ο κτηνίατρος κ. Μουσουράκης, που φαίνεται, να έχει υπογράψει την ανακοίνωση των κτηνιάτρων (;) κατά δήλωσή του στον Αντιδήμαρχο, ούτε υπέγραψε οτιδήποτε, ούτε γνώριζε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, με ό,τι αυτό μπορεί, να συνεπάγεται για τις προθέσεις και την τακτική του συντάκτη της ανακοίνωσης.

Ας μπει ένα τέλος σε αυτή την κακή στιγμή.

Καλούμε τους Χανιώτες κτηνιάτρους να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου, όσο μικρή και αν θεωρούν, ότι είναι αυτή, γιατί χρονίζοντα προβλήματα ετών δεν μπορούν, να λυθούν σε μια ημέρα.

Αν την αρνηθούν, την απόλυτη ευθύνη θα φέρουν οι ίδιοι και όχι ο Δήμος και δυστυχώς αυτοί, που θα πληρώσουν τυχόν άρνηση να συνεργαστούν είναι τα ζώα και οι αιμορραγούντες οικονομικά πολίτες, που ασχολούνται με την προστασία των ζώων.

Ας επέλθει λοιπόν η λογική και η αγάπη για τα ζώα και την πόλη μας.

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος
Αναστασία Μπομπολάκη

Η Συντονίστρια της Διεπιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας
Ρεγγίνα Αργυράκη
Καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Για τον
Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Τάσος Λιονάκης και Άντζελα Νικολάου - Λιονάκη

Για την
Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Η Πρόεδρος
Εμυ Παπαγιαννοπούλου

Xωριστή επιστολή ανάλογου περιεχομένου με την ανωτέρω θα αποστείλει στον Δήμο Χανίων και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, συμφωνώντας με τις αναφερόμενες θέσεις μας».

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Χανίων: Χρειαζόμαστε εθελοντές κτηνίατρους!

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Τι θα κάνουν οι Έλληνες Εθελοντές Κτηνίατροι

Δίκτυο Ελλήνων εθελοντών – κτηνιάτρων ετοιμάζει ο Π.Κ.Σ.

Π.Κ.Σ.: Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Για συκοφαντίες κάνει λόγο ο Π.Κ.Σ. σχετικά με τους κτηνιάτρους στη Λέσβο

Δήμος Λέσβου: Προχωρούν στη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Λέσβος: Οι κτηνίατροι ζητούν διπλάσια τιμή για τη στείρωση αδέσποτων ζώων

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Σέρρες: Άφησαν τ' αδέσποτα έξω από το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Ευαγγελία Μ.

    Ο κτηνίατροι, για τα αδέσποτα ζωάκια αλλά και τα δεσποζόμενα ανέργων φιλόζωων, θα πρέπει να χρεώνουν το λίγότερο δυνατό. Κάτι άλλο δεν είναι ηθικό. Επίσης, θα πρέπει, όσο μπορούν, να κάνουν δωρεάν θεραπευτικές πράξεις σε στις ίδιες κατηγορίες, πχ.την στείρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.